P. 1
Cum Maresc Viteza Calculatorului in Xp

Cum Maresc Viteza Calculatorului in Xp

Ratings:
(0)
|Views: 233|Likes:
Published by ionursu1937

More info:

Published by: ionursu1937 on Jan 08, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/19/2015

pdf

text

original

Windows XP este sistemul de operare cel mai utilizat la ora actuala pe majoritatea computerelor din intreaga lume.

In comparatie cu Windows Vista, care a fost in mare parte un esec, Winodws XP se pare ca va fi sistemul de la care se va face trecerea la Winodws 7. Pana atunci va mai trece ceva timp, iar utilizatorii XP-ului trebuie sa optimizeze cat mai bine sistemul de operare, pentru a obtine o viteza sporita a PC-ului. Optimizarea sistemului de operare nu inseamna neaparat viteza. O intretinere corecta a sistemului va scuteste de timpul pierdut cu inchiderea popup-urilor, cu devirusarea sistemului si reinstalarea acestuia in urma unor crash-uri fatale. XP Speed Secret #1: Dezactiveaza extra aplicatiile din StartUp O mare parte din aplicatiile instalate isi activeaza procese in StartUp (mai exact ruleaza procese la pornirea computerului). Aceste procese incetinesc viteza de reactie a PC-ului deoarece fiecare in parte “atenteaza” la cate o “portie” din procesor (CPU). Daca stiti care sunt procesele de care nu aveti nevoie in StartUp, atunci va fi foarte usor sa scapati de ele. Daca aveti inceritudini asupra unui anumit proces, il puteti dezactiva apoi restartati PC-ul pentru a verifica daca totul functioneaza cum trebuie. In caz contrar, puteti oricand sa reactivati procesul respectiv. Pentru a dezactiva procesele de care nu aveti nevoie in StartUp trebuie sa urmati cativa pasi simpli:
   

mergeti la butonul de Start si dati click pe Run in Run tastati msconfig si dati Enter in fereastra deschisa selectati tab-ul StartUp in tab-ul StartUp veti observa o lista cu procese (unele selectate/bifate, altele nu), iar tot ce trebuie sa faceti este sa debifati procesele de care nu aveti nevoie (in cazul in care aveti un antivirus instalat, nu este recomandat sa debifati procesul acestuia) apoi sa dati un restart dupa restart pe ecranul PC-ului va aparea un dialog in care veti fi atentionati ca au fost dezactivate cateva procese din StartUp (pentru ca acest dialog sa nu apara de fiecare data cand restartati Pc-ul, este necesar sa bifati optiunea “not showing”)

XP Speed Secret #2: Scapa-ti PC-ul de Spyware, Malware si Adware Este recomandat ca cel putin o data pe saptamana sa va scanati computerul pentru a detecta daca aveti musafiri nedoriti cum ar fi virusii si alte derivate (spyware, adware, malware). In prezent unul din sase computere este infectat cu diferite tipuri de spyware sau malware, acestia incetinind dramatic viteza PC-ului deoarece folosesc resurse pentru a genera popup-uri si pentru a trimite spam-uri sau interfereaza cu procesele unor aplicatii pe care le folositi in mod obisnuit (messenger, video-playere, editoare etc.). Pentru a evita infectarea computerului cu virusi este recomandat sa aveti instalat un antivirus, sau sa va scanati saptamanal PC-ul folosind unul dintre antivirusii disponibili online. XP Speed Secret #3: Optimizeaza Display Settings

Show shadows under menus 2. daca aveti un computer cu o configuratie mai slaba sau mai multa nevoie aveti de un PC care sa raspunda rapid comenzilor dvs. Pentru a optimiza Display Settings este necesar sa urmati pasii:    mergeti la butonul de Start si selectati Control Panel dati dublu-click pe iconul de System (in categoria Performance & Maintenance) apoi in fereastra deschisa selectati tab-ul Advanced dati click pe Settings din categoria Performance. Use visual styles on windows and buttons  apoi dati click pe Apply si OK Pentru o performata marita. Show translucent selection rectangle 4.Cu siguranta fiecare isi doreste ca sistemul sau de operare sa arate cat mai bine. Pentru acest lucru aveti la indemana foarte multe posibilitati cum ar fi multitudinea de teme din care puteti alege sau chiar si efectele vizuale puse la dispozitie chiar de Windows. Show shadows under mouse pointer 3. Use drop shadows for icons labels on the desktop 5. ori de cate ori deschideti My Computer pentru a naviga in folderele din acesta. atunci este recomandat sa pastrati sistemul clean si sa dezactivati efectele vizuale din Windows. in tab-ul Visual Effect lasati bifate doar urmatoarele: 1. Insa. sistemul va cauta automat fisiere din retea sau . Asta se intampla de oarece. puteti selecta optiunea Adjust for best performance. decat de un PC cochet. de fiecare data cand deschideti Windows Explorer-ul. XP Speed Secret #4: Speed-up File Browsing Probabil ati observat ca. exista o mica (sau mare) intarziere de reactie a PC-ului.

In timp veti observa ca datorita acestora PC-ul nu va mai porni la fel de repede ca atunci cand era nou. Instalarea si dezinstalarea aplicatiilor. trimiterea e-mailurilor si alte activitati zilnice lasa urme in sistem. O curatare manuala a acestora necesita mult timp si este anevoiasa. navigarea pe internet. va recomandam sa folositi aplicatii care scaneaza si repara erorile din registri. intr-un timp foarte scurt. are nevoie de intretinere periodica pentru a functiona la parametrii optimi. XP Speed Secret #6: Rulati periodic un Disk Clean-Up . Computerul dvs. urmati pasii:    dati dublu-click pe My Computer dati click pe Tools in Menu Bar si selectati tab-ul View in tab-ul View debifati optiunea Automatically search for network folders and printers  click Apply si OK apoi dati restart XP Seed Secret #5: Curata System Registry Un mod foarte usor de a mari performanta sistemului dvs.faxuri si imprimante. Desi acest post va prezinta mai multe modalitati de a va mari viteza sistemului dvs.. veti descoperi ca cel mai simplu si mai eficient mod de a creste performanta acestuia este curatare registrilor. insa exista programe speciale care pot face acest lucru in locul dvs. de operare este sa folositi un cleaner pentru System Registry. Pentru evitarea acestor neplaceri. va avea o viteza de reactie greoaie iar performanta acestuia va scadea. Pentru a mari viteza de raspuns a Pc-ului atunci cand cautati anumite fisiere sau foldere in Windows Explorer (file browsing).

ca cel putin o data pe luna sa rulati un Disk Clean-Up:     dati dublu-click pe My Computer dati click-dreapta pe partitia C: selectati Properties si dati click pe Disk Cleanup bifati Temporary Internet Files (si eventual si Recycle Bin daca nu obisnuiti sa goliti zilnic)  apoi dati click OK XP Speed Secret #7: Dezactiveaza File Indexing Indexing Services este un program micut. Daca nu va numarati printre cei amintiti mai sus. oricat de temporare ar fi ele. Implicit. papa destul spatiu de pe hard-ul dvs. Acest program creeaza indexuri si updateaza liste cu toate fisierele existente in computer. dar care foloseste foarte multa memorie. atunci va recomandam. atunci trebuie sa stiti ca urmele lasate se materializeaza in fisiere temporare (temporary files). PC-ul dvs se va misca cu viteza melcului. integrat in Windows. Pentru a dezactiva Index Services urmati pasii de mai jos:   mergeti la butonul de Start si deschideti Control Panel click pe Add/Remove Programs apoi dati click pe Add/Remove Windows Components (in partea dreapta a ferestrei) . va fi cautat mai rapid prin scanarea indexurilor create. Optiunea este folositoare celor care au mare dezordine in PC-uri sau celor care au stocate pe acestea un volum foarte mare de fisiere/informatii. atunci cand cautati un fisier anume. Pentru a evita ca performata PC-ului dvs.Daca obisnuiti sa navigati mult pe internet sau aveti tendinta sa instalati si sa probati cam tot ce va pica in mana (adica aplicatii). atunci acest program nu va este necesar. astfel incat. care. sa scada din cauza temporary files.

incercati sa faceti intai un mic research pe Internet. marirea timpului de startup si. Pentru a dezinstala programele de care nu aveti nevoie.) Trucuri pentru windows XP Windowa XP este cu siguranta cel mai bun sistem de operare al Microsoft de pana acum. Sau programe de care nu ati avut niciodata nevoie (toolbar. sprinten si inteligent! . in general. scaderea performantei computerului dvs. Este cunoscut faptul ca sistemele de operare. Acesti musafiri nedoriti cauzeaza intarzierii in incarcarea paginilor web. puteti sa va bucurati mai mult de un computer tanar.). si asa. dar au venit “la pachet” cu aplicatii pe care le folositi. download manager. dar. Nota: Daca veti urma sfaturile scrise in acest post. file-sharing etc. urmati pasii:    mergeti la butonul de Start selectati Control Panel si dati click pe Add/Remove Programs identificati programele pe care nu le folositi sau de care nu aveti nevoie si selectati butonul Remove pentru acestea. debifati Indexing Services  dati click Next apoi Finish XP Speed Secret #8: Scapati de aplicatiile si fisierele de care nu aveti nevoie Printre zecile de programe pe care le aveti instalate pe PC cu siguranta sunt cateva (mai multe sau mai putine) de care nu mai aveti nevoie. este departe de a fi perfect. in general. In cazul in care nu sunteti siguri de anumite programe. au nevoie de mici retusuri pentru a functiona in parametrii doriti de utilizatori (si nici cele de la Microsoft nu fac exceptie).Cel mai .

un dublu click pe indexing Service deschide fereastra properties: mai intai este necesara oprirea serviciului (butonul Stop este mai mult decat sugestiv in acest sens).DWORD Value. iar de la Service and Applications se selecteaza Service. cum ar fi Total Comander. iar din meniul contextual se selecteaza New.msmsgs. click dreapta intr-un spatiu liber. In C:\Windows exista un folder ascuns.dll.Pentru dezactivarea sa.De aceea. cum ar fi redenumirea executabilului sau stergerea completa a folderului.Inf. care porneste odata cu Outlook Express 6 din Windows XP.Aceasta se poate face din Control Panel.inf.De aceea. ceea ce poate duce la functionarea improprie a sistemului de operare sau a aplicatiilor.Pentru acest lucru sunt sacrificate resurse importante de memorie si. Oprirea serviciului de indexare Serviciul de indexare mentine evidenta fisierilor de pe harddisk in scopul accelerarii procesului de cautare. mai "dotate" in acest sens. Dezinstalarea lui Windows Messenger Windows Messenger este serviciul de Instant Messaging de la Microsoft.eliminarea cuvantului hide din aceasta linie face posibila dezinstalarea lui Windows Messenger prin intermediul lui Add/Remove Peograms din Control Panel. "msmgs=msgrocm. mai ales. fie manual(pentru evitarea pornirii automate la initializarea sistemului) Dezactivarea avertizarii "LOW DISK SPACE" Cand spatiul de pe harddisk este ocupat aproape in intregime.Add/Remove Programs/Windows components/Indexing Service.o metoda mai "eleganta" ar fi oprirea sa. multi utilizatori au recurs la metode mai putin ortodoxe. . deoarece cei de la microsoft au ascuns(la propriu) intrarea din Add/Remove Programs prin care era posibila dezinstalarea sa. Windows XP afiseaza un mesaj de tip "baloon" prin care avertizeaza utilizatorul asupra acestui lucru.Aceasta solutie poate fi aplicata si in alte aplicatii care nu sunt vizibile in Add/Remove Peograms. hide. OcEntry.In plus.Administrative Tools/Computer Management. iar la valoare 1. apoi de la status type se poate selecta Disable. activat implicit de sistemul de operare. la nume se va treceNoLowDiskSpaceChecks. multi utilizatori folosesc alte programe pentru cautare .important beneficiu pe care il pot aduce aceste "trucuri" este obtinerea unui spor de viteza.inf. Aceasta se poate realiza pe doua cai:una ar fi dezinstalarea din Control Panel. 7". dezactivarea sa reprezinta o solutie viabila pentru cresterea vitezei sistemului.Pentru activare este necesara restartarea sistemului. ceea ce duce la pierderea utilitatii acestui serviciu. de aceea majoritatea celor pe care le veti gasi in acest articolul sunt orientate in acest sens. este accesat des harddisk-ul. Este important de stiu ca aceste asa-numite trucuri presupun editari la nivel de registri. in care se gaseste fisierul sysoc. este recomandat sa se faca back-up complet al registrilor sau macar exportarea cheii ce urmeaza sa fie modificata. Dezactivarea acestuia se face in modul urmator: se porneste Registry Editor _in fereastra Run se testeaza regedit) si se navigheaza la HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft?windows?CurrentVersion/Policies/Explorer.Sunt situatii in care nu este posibila eliberarea spatiului de pe harddisk. iar afisarea repetata a mesajului devine iritanta.

care afecteaza in mod direct viteza de rulare a sistemului deoperare.Dezactivarea acesteia este posibila tot prin intermediul registrilor. Page File mai rapid Page File este corespondentul lui Swap File din Windows 98 si are acelasi scop.sys devine fragmentat. se creeaza o inregistrare de tipul DWORD denumita "NtfsMftZoneRezervation"care trebuie sa ia valoarea 2. la HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurentControlSet\Control|File System.In registrii din Windows. respectiv deschiderea sistemului de operare.In timp .Acesta utilizeaza asa-numitul MFT(Master File Table) pentru stocarea informatiilor necesare incarcarii sistemului de operare.Pentru optimizare.Evitarea acestui aspect este posibila prin alocarea unui spatiu mai mic MTF-ului. si anume prin setarea valorii 1 a inregistrarii"DisableNTFSLastAccesUpdate" de la HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurentControlSet\Control\FileSystem.fapt care duce la scaderea vitezei de accesare a informatiei. fisierul pagesile. MFT-ul creste in dimensiune si devine fragmentat. se creeaza o intrare DWORD cu Denumirea "ClearPageFileAtShutdown" cu valoarea 1. si anume salvarea pe harddisk a celor mai des accesate informatii pentru eliberarea memoriei RAM.In registri. O alta facilitate consumatoare de resurse a sistemului NTFS(mai ales in cazul harddisk-urilor de mari capacitati pe care sunt stocate zeci de mii de fisiere si foldere) este actualizarea automata a campurilor referitoare la data ultimei accesari a fisierelor si folderelor. ducand la scaderea performantei. sunt recomandate stergerea si recrearea acstuia la inchidere. Mareste viteza calculatorului tau       21 Comentarii Print Trimite pe: Yahoo Facebook Twitter . la HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SessionManager.In timp.Optimizarea sisitemului de fisiere NTFS NTFS este un sistem de fisiere consumator de resurse.

Pentru a vedea cate programe pornesc odata cu sistemul deoperare.com. Reducand cache-ulalocat pentru fiecare drive. Esti pregatit(a)?Daca performantele calculatorului tau scad dramatic atunci candtrebuie sa pornesti un program poate fi din cauza faptului ca nu aresuficienta memorie RAM. Te-ai saturatsa astepti "zece ore" pana se initializeaza un program? Inseamna catrebuie sa-i faci o revizie generala.performantele calculatorului tau vor creste.Afla cum iti poti "dezgheta" calculatorul Performantele calculatorului tau incep sa lase de dorit. memoria costa. denumita cache. daca maresti memoria calculatorului tau. acest lucru va elibera memoria care poatefi folosita mult mai eficient de catre sistemul RAM. 4. tucows. Run. pcworld.Erorile de programare Programele cu erori de programare pot solicita memoria calculatorului tauchiar si cand nu sunt pornite. Daclick apoi pe Startup Tab si vei vedea lista programelor care pornescodata cu Windows. Iatacateva metode alternative prin care poti imbunatati memoria RAM acalculatorului tau. Iata pasii inWindows 95-98 C:\WINDOWS\Start Menu\Programs\StartUp. Urmareste ce programe iti dau batai de cap. Insa.Defragmentarea Defragmentarea (Disk Defragmenter) periodica a hard disk-ului poate mariviteza de operare a .prin intermediul Windows System Monitor si cu ajutorul programelor demanagement al memoriei (memory management utility) care sunt disponibilepe siteurile de download. De aceea. apasa pe Start.com. pentrudrive-ul CD-ROM si alte dispozitive de stocare.Opreste programele de start-up Pentru a mai elibera din memoria ocupata.Imparte cache-ul cu intelepciune De obicei. trebuie sa anulezi pornireaunor programe atunci cand se initializeaza sistemul de operare(Windows). Pentru a opri un program sa porneasca in acest fel. Windows aloca spatii din memorie. (download.dezactiveaza-l prin simpla deselectare a casutei sale. 1. 2.com) 3. tasteaza "msconfig" si apasa pe Enter.

Potida drumul la Disk Defragmenter prin accesarea My Computer. Praful acumulat poate bloca circulatiaaerului din calculator si poate provoca supraincalzirea acestuia . obligandu-te sa reistaleziWindows-ul. vei avea nevoie si de o surubelnita cu mai multecapete.Curatenie generala: curata calculatorul Ti-ai facut ordine printre sutele de fisiere si directoare. Nu sterge programele pur si simplu. o pensula. tastatura simouse-ul de la acesta. Inainte de a te apuca de treaba. foloseste aplicatia Add/Remove Programs din Start/ ControlPanel.fii sigur ca acestea s-au uscat. Pentruaceasta descarca ultimele versiune aflate pe site-ul producatorului. Dupa ce le-ai curatat. Particulele de praf sunt ceimai mari dusmani ai computerului. mai intaitoarna-l pe o carpa si apoi curata cu carpa. inainte de le repune in functiune. In acest articol ne referim lapartea propriu-zisa de curatare a computerului. .cand te apuci sa cureti cu un anumit lichid calculatorul. deoarece pot ramane fisiere pecare le poti gasi foarte greu si care iti pot crea probleme mai tarziu. ai sterstot ce se putea sterge. 6. aceasta operatie iti va luaceva timp. 5. Intreruperea instalarii unui driver poate altera permanent saupoate corupe fisierele cheie ale sistemului.Driverele Cauta sa mentii actualizate driverele componentelor hardware. In plus. 7. Poti gasi informatiiin Device Manager (click dreapta pe My Computer/Properties si dubluclick pe componenta respectiva). un aspirator si o sticluta de alcoolizopropilic. Niciodata nu turna saupulveriza lichidul direct pe partile hardware. pentru a deschide carcasa calculatorului si alte unitati dinacesta. Pentru igiena calculatorului tau ai nevoie de cateva elemente esentiale:o carpa curata. termina mai intai instalarea si apoi dezinstaleazadrive-ul. . tine minte cateva reguli: . Daca tu crezi ca aifacut o greseala. asa ca trebuie sa o faci cand nu lucrezi la calculator.penntru versiunea ta de sistem de operare. Afla tipul componentei si versiunea curenta a driverului care exista pecalculatorul tau si cauta o versiune actualizata. Pentru a dezinstalaprogramele.scoate din priza calculatorul si decupleaza monitorul. in adevaratulsens al cuvantului? Calculatorul tau este un magnet pentru praf.unadintre cauzele "caderilor" computerelor. click dreaptape drive C:/Properties/Tools/Defragment Now. Insa. insa calculatorul tau continua sa dea semne deoboseala? Te-i gandit ca are nevoie de o adevarata igiena. Niciodata nu intrerupe instalarea unui driver.Scapa de programele in plus O alta metoda este aceea de a inlatura fisierele de care nu ai nevoie sisa dezinstalezi programele pe care nu le folosesti.computerului tau.

Acesease umplu cel mai mult de praf. pentru descarcarile electrostatice. Un lucru esential cand cureti interiorul calculatorului: este bine sa fieaspirate si ventilatoarele (cel de pe sursa si de pe procesor).Inainte de a incepe sa cureti in interiorul calculatorului. ar fi o ideebuna sa te protejezi de curentul acumulat cu o manseta de protectie (segasesc in magazinele specializate). ideal ar fi sa le scoti din carcasa sisa le speli paletele .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->