P. 1
rolul profesorului

rolul profesorului

|Views: 42|Likes:
Published by Naty Dany

More info:

Published by: Naty Dany on Jan 08, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/09/2014

pdf

text

original

Rolul profesorului la clasa Meseria de profesor este o profesiune care nu seamana cu nici o alta.

O meserie aspra si
placuta, umila si mandra, exigenta si libera, o meserie in care mediocritatea nu este permisa, unde pregatirea exceptionala este abia satisfacatoare, o meserie care epuizeaza si invioreaza, care te disperseaza si exalta, o meserie in care a stii nu inseamna nimic fara emotie, o meserie cand apasatoare, cand implacabila, ingrata si plina de farmec . Nobila si complexa profesiune didactica are ca misiune formarea unor personalitati autonome integrabile social, cu capacitati de gandire creativa, profil moral autentic si o inalta personalitate. Conceptia sociocentrica apreciaza educatia si fenomenul educational, prin prisma pregatirii omului pentru exercitarea rolurilor in societate.In filosofia greaca descoperim originea acestei orientari. Platon considera educatia « arta de a forma bunele deprinderi sau de a dezvolta aptitudinile native pentru virtute ale acelora care dispun de ele « Oricare ar fi latura din care privim clasa de elevi, rolul profesorului este proeminent, iar exercitarea concretã a acestui rol depinde de personalitatea lui si de situatiile educative cu care se confruntã si pe care le are de rezolvat. Profesorul si elevii nu se aleg unii pe altii. Profesorului îi revine sarcina si rãspunderea integrãrii sale în clasã si în colectivul de elevi pe care urmeazã sã-l închege. Într-un colectiv format, profesorul devine unul din membrii acestuia, dar cu statut special. Profesorul conduce si decide, organizeazã, influenteazã, consiliazã si controleazã, apreciazã si îndrumã, este model de conduitã civicã si moralã, este profesionist. El îsi exercitã atributele si calitãtile asupra grupului si asupra fiecãrui membru al acestuia în parte pentru obtinerea succesului scolar si formarea comportamentelor dezirabile, dirijeazã relatiile interpersonale din grup în scopul asigurãrii unui climat psihosocial favorabil dezvoltãrii personalitãtii elevilor si pentru a îmbunãtãtii relatiile interpersonale. Înaintea predãrii profesorul îsi planificã activitatea fixându-si obiective, stabilind formele de organizare a activitãtii, strategiile de predare si evaluare, organizarea cadrului de desfãsurare. În timpul predãrii, profesorul urmãreste reactiile elevilor pentru a introduce suplimentar informatie sau a renunta la informatia redundantã. Ca urmare a autoanalizei si autoevaluãrii

Profesorul declanseazã si întretine interesul elevilor si dorinta lor de a învãta si de a rãspunde printr-un comportament adecvat cerintelor lui. iar cele ulterioare predãrii. analizã. Momentele pregãtitoare presupun reflectie. la rândul sãu. Relatiile informational-cognitive si relatiile afective sunt subordonate relatiei de conducere-influentare. ia mãsuri independent. sporirea eficientei educative. Profesorul organizeazã cadrul adecvat învãtãrii elevilor. impune si dispune. Mediul fizic ambiant. contactul direct cu elevii îi activeazã profesorului întreaga personalitate. climatul afectiv stimulator. accesibilitatea la mijloacele materiale utilizate sunt si acestea conditii ale unei bune organizãri a activitãtii de învãtare a elevilor. dar nu învãtarea elevilor. El este responsabil si dirijeazã viata în grup. curriculum-ul scolar. educarea respectului pentru celãlalt si pentru reguli. sã aibã abilitãti psihopedagogice si sã cunoascã personalitatea elevilor. profesorul trage învãtãminte si ia decizii de autoperfectionare. Pãstrarea permanentã a contactului vizual între profesor si elevi. utilizarea întãririlor pozitive si recunoasterea reusitelor sunt tot atâtea modalitãti de exercitare a conducerii eficiente. El ia decizii ad-hoc. pentru determinarea unor modificãri de comportament sau stabilizarea unor trãsãturi de caracter. implicarea lor în activitatea de învãtare dar si în luarea deciziilor privind viata clasei si asumarea de roluri. Profesorul influenteazã elevii dar este. . Conducerea învãtãrii elevilor implicã si asigurarea unui climat favorabil acestui proces. El îsi adapteazã comportamentul. pentru determinarea unor stãri afective favorabile receptionãrii mesajului emis de profesor. Relatiile profesor-elevi se constituie într-o retea de interdependente. încrederea în capacitãtile elevilor. El trebuie sã stãpâneascã atât disciplina pe care o predã cât si strategiile de conducere. se consultã cu elevii sãi. Adaptarea permanentã a comportamentului profesorului la situatia clasei vizeazã promovarea învãtãrii la nivelul elevilor.prestatiei sale. proximitatea spatialã. influentat de elevi. ia mãsuri. Atât relatia informational-cognitivã cât si cea afectivã se stabilesc cu scopul de a-i influenta pe elevi: pentru însusirea de cunostinte. În timpul predãrii. Profesorul conduce întregul proces instructiv-educativ desfãsurat în scoalã.

cat si in multe alte tari. tinand cont de competentele specifice profesiunii didactice : Profesorii sunt devotati elevilor si invatarii realizate de acestia : ii trateaza in mod echitabil. toleranta. si rasiale. o adaptare permanentã a profesorului”. extrag din . Profesorii se gandesc sistematic la modul in care predau si invata din propria experienta : inspira elevilor : curiozitate. incurajeaza mentinerea stimei de sine.. respect fata de diversitate . stiu sa motiveze elevii pentru a invata. sunt constiennti de influenta contextului si a culturii asupra comportamentului. elevi-profesori. fiind adeptii invatarii elevilor prin formularea unor idei personale. evalueaza obiectiv progresul fiecarui elev. culturale. inteleg unde pot sa apara dificultati si adapteaza stilul de predare in mod corespunzator. utilizeaza eficient resursele temporale. În procesul instructiv-educativ este necesarã „ . satisfactiile sau insatisfactiile pe care le trãieste sunt urmare a reusitei sau nereusitei sale profesionale. creeeaza trasee multiple pentru parcurgerea temelor specifice disciplinei. mentin si modifica spatiul pentru a capta si sustine interesul elevilor. invita alti adulti sa participe la activitatile de predare organizata. cât pentru a-i trezi dorinta si vointa de a rãspunde printr-un comportament adecvat actiunii educative. precum si un stimulent sau o piedicã în continuarea acestei activitãti. Adaptarea permanentã a comportamentului profesorului la personalitatea elevului si la sintalitatea grupului este necesarã nu atât pentru a-i face copilului plãcutã sederea la scoalã. sunt adeptii negocierii unor reguli lier acceptate de interactiune sociala intre elevi.Motivatia profesorului. onestitate. au fost acceptate cateva caracteristici dezirabile ale profesorilor. Profesorii cunosc disciplinele pe care le predau si modul in care sa predea acele discipline elevilor : cunoaterea in profunzime a disciplinei. responsabilitatea si respectul elevilor pentru diferentele individuale. inteleg modul in care elevii se dezvolta si invata. religioase. Profesorii competenti sunt responsabili pentru managementul si monitorizarea modului in care elevii invata : creaza. dezvolta capacitati analitice si critice cu privire la acele cunostinte. In contextul creat de reformele educationale care se desfasoara atat in tara noastra..

moderator. El stimuleaza si intretine curiozitatea copiilor pentru lucruri noi. informat. sunt angajati in invatarea continua si ii incurajeaza pe elevi sa aiba o perspectiva asemanatoare. responsabil..Profesorului nu este doar persoana care propune continuturi. suras. credinta in valorile sociale si culturale. motivat. le intareste increderea in fortele proprii. observatie. Pentru aceasta ele trebue sa aiba spirit de : analiza.Sa-i inveti pe altii cum sa invete este o opera care implica rabdare.. A fi profesor inseamna un risc asumat. imediat. apofundeaza cunoasterea. emotie. Un adevarat cadru didactic. dar in primul rand in relatia cu eevii. Un bun profesor trebuie sa aiba calitatile unui : animator. cere conduite. . deschis. ii ajuta sa-si desavarseasca identitatea. model. isi indreapta judecatile. conciliant. nu se poate masura cantitativ si calitativ. trebuie sa dea dovada de corectitudine ireprosabila prin atitudinea sa ...cunoastera dezvoltarii umane subiecte de instruire si educatie. creativ. observator. just.Mai mult ca atat. ferm. adapteaza predarea la noile descoperiri. disponibil. tolerant. incertitudine. competent. constiinta responsabilitatii fata de copil .initiativa. pe langa faptul ca trebuie sa aiba talent de predare si de prezentare a unor probleme . multe ore de studiu.organizator. sinteza. Trei elemente ii sunt caracteristice vocatiei pedagogice : iubirea pedagogica. Si sa fie : comunicativ. descurajare. In plus. evaluator. riguros. empatie. un profesor trebuie sa fie si un om de cultura care sa transmita elevilor cunostinte si din alte domenii. rezultatul muncii unui profesor . le modeleaza comportamentele sociale. da sarcini. coerent.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->