JENIS BAHAN MENTAH

JENIS-JENIS BAHAN MENTAH
KAYU  LOGAM  PLASTIK  KACA  GENTIAN KACA  KOMPOSIT  KERTAS  GETAH

cecair dan pepejal -getah -polimer -seramik JENIS-JENIS BAHAN LOGAM / BUKAN LOGAM KEGUNAAN -palam pencucuh -kain nilon 3 .PERBANDINGAN BAHAN LOGAM DENGAN BAHAN BUKAN LOGAM PERKARA TAKRIFAN BAHAN LOGAM -mempunyai ketumpatan yang tinggi -pengalir elektrik yang baik -pengalir haba yang baik -aluminium -kuprum -timah -keluli -besi tuang -pembuatan enjin kereta -alatan memasak BAHAN BUKAN LOGAM -membentuk melekul besar dan banyak unit -terdapat dalam bentuk gas.

KAYU Kayu adalah sejenis bahan mentah yang terdapat secara semulajadi dan sumber yang boleh diganti. . Di Malaysia terdapat lebih 1000 spesis kayu tetapi hanya 80 spesis yang digunakan secara kormesial. Merupakan sejenis bahan binaan yang paling meluas digunakan dalam pembinaan di kawasan beriklim tropika.

tiang. jambatan . pemegang alat. kapal. rangka.KEGUNAAN KAYU KUMPULAN KERAS DAN BERAT NAMA CHENGAL BALAU KEKATUNG KEGUNAAN Kapal. lantai . gelegar. Pembinaan berat. venire dan pemegang alat. cerucuk. lantai dan perabot. MERBAU RESAK TEMBUSU . Pembinaan berat.lantai. rangka pintu/tingkap. perket dan perabot. rasuk. Rasuk. Kerja hisaan. parket dan panel.perabot. lantai. cerucuk. perket.rangka pintu/tingkap. ukiran Jambatan.

landasan. tiang gelegar.jambatan dan gerabak lori. rasuk.gerobok. rasuk.KEGUNAAN KAYU KUMPULAN KERAS DAN SEDERHANA BERAT. jambatan .tiang. NAMA KEMPAS KEGUNAAN Pembinaan berat. panel. lantai. tiang Tiang. Pembinaan umum. cerucuk dan pemegang alat. perabot KERUING KAPUR TUALANG . parket. Kekuda.

Hiasan perabot. Pembinaan. panel dan perabot Perabot. tingkap.perabot. pelapisan pintu. lantai. rasuk.KEGUNAAN KAYU KUMPULAN KERAS DAN RINGAN NAMA NYATUH MERANTI KEGUNAAN Pintu. lantai. tiang. papan lapis. susur tangga dan perket RAMIN SEPETIR KAYU GETAH . tingkap dan panel. perbot.panel. binding dalam dan panel Gerobok.

LOGAM BAHAN LOGAM LOGAM FERUS LOGAM BUKAN FERUS Timah Aluminium Kuprum BESI TEMPAWAN ALOI Loyang Gangsa KELULI BESI TUANG •Kelabu Putih Aloi BERKARBON •Rendah •Sederhana •Tinggi ALOI •Kromium •Vanadium •Krom-Nikel •Molibdenum •Keluli Tahan Lasak .

PERBANDINGAN LOGAM FERUS DENGAN LOGAM BUKAN FERUS PERKARA LOGAM BUKANFERUS LOGAM FERUS TAKRIFAN -logam yang tidak -logam yang mempunyai unsur ferus mempunyai unsur besi -aluminium -kuprum -timah -membuat dawai elektrik -paip penukar haba -membuat piuter -keluli -besi tuang JENIS LOGAM FERUS/BUKAN FERUS KEGUNAAN -blok enjin kenderaan -gear -gergaji 9 .

•Keluli dan besi tuang adalah merupakan logam ferus yang utama. .bar dan kepingan. •Keluli .LOGAM FERUS •Bahan yang mengandungi unsur-unsur besi (ferum). •Ianya boleh didapati dalam bentuk plat. besi tuang dan besi tempawan adalah merupakan logam ferus yang biasa digunakan dalam kejuruteraan.

Mempuanyai sifat kekuatan yang lebih tinggi berbanding keluli karbon rendah.  Keluli Berkarbon Tinggi.15% .0.0.  Keluli Berkarbon Rendah. Penggunaanya bergantung pada peratus kandungan karbon iaitu antara 0.30% .KELULI Keluli dihasilkan daripada campuran besi dan karbon.15% hingga 1. Keluli boleh dikelaskan kepada dua jenis iaitu keluli karbon dan keluli aloi.  Keluli Berkarbon Sederhana.5%. Kandungan karbon 0. Mempunyai gabungan sifat mekanik seperti kekerasan dan keteguhan.80%. Kandungan karbon antara 0.8% .1. Sifat yang ada padanya ialah boleh dibentuk dan di kimpal tetapi kurang sifat kebolehkerasan.30%. .5 % . Kandungan karbon 0.

Sifatnya berbeza dari sifat logam asal. Contoh keluli aloi ialah keluli nikel. Ianya mempunyai sifat mekanik seperti kekuatan dan kemuluran Keluli ini amat sesuai bagi sesuatu produk yang direka bentuk untuk menerima hentaman. keluli kromium dan keluli krom-nikel.KELULI ALOI Merupakan gabungan keluli dengan logam lain.bebanan dan tegasan yang tinggi. .

besi tuang putih untuk membuat roda kereta api dan besi tuang aloi untuk membuat blok acuan. Mempunyai sifat dan mutu yang berlainan antara satu lain kerana kandungan karbon yg berbeza. Besi tuang tidak semulur keluli tetapi sifat kebolehmesinannya amat baik.BESI TUANG Besi Tuang merupakan leburan logam cair yang dituang kedalam acuan yang disediakan. Antara jenis besi tuang yang biasa digunakan ialah besi tuang kelabu yang digunakan untuk membuat blok enjin. . Besi ini boleh didapati dalam pelbagai jenis dan gred.

BESI TEMPAWAN  Merupakan besi tulen. .plat dan kepingan.Besi ini diproses dengan menggunakan relau pengedap(puddling). Sifat makenik besi tempawan ialah kemuluran. himpitan dan gelekan untuk mendapat bentuk seperti bar. andas dan pencangkuk kren.  Besi yang dikeluarkan akan mengalami proses seperti ketukan.  Antara kegunaan dalam bidang kejuruteraan ialah untuk membuat takal.

LOGAM BUKAN FERUS  Logam bukan ferus ialah sejenis logam yang tidak mengandungi besi dan mempunyai sifat fizikal tersendiri seperti boleh mengalirkan haba dan tahan karat.kuprum dan timah. Antaranya termasuklah aluminium. .  Terdapat berbagai jenis bahan logam bukan ferus yang digunakan dalam kejuruteraan .

dimesin. Sifat mekanik: kemuluran dan ketempaan. KUPRUM Digunakan dengan meluas dalam industri elektrik terutama dalam pembuatan alat penyaman udara. Sifat mekanik: lembut dan mulur oleh itu ianya mudah dibentuk. Sifat fizikal: mudah dituang. alatan memasak dan bekas makanan. suhu lebur yang rendah.ALUMINIUM Bahan pengalir haba yang baik dan mudah dibentuk kerana lembut. Sifat fizikal: keberaliran elektrik dan haba yang tinggi. TIMAH Digunakan untuk menyalut keluli bagi membuat bekas makanan .Juga digunakan sebagai aloi pematerian dan gangsa piuter. keberaliran elektrik dan haba yang baik serta tidak beracun. . Digunakan dalam industri kapalterbang. Sifat mekanik: kemuluran yang tinggi dan merintangi kakisan.

Sifat fizikal: pengalir elaktrik yang baik. Campuran tambahan ialah silikon. zink dan timah. Sifat mekanik: kekerasan. dibentuk dan dituang dan keberaliran haba yang baik. Loyang mudah dimesin. Kegunaan: membuat galas bebola dan gear.ALOI Merupakan campuran dua atau lebih bahan logam bagi menghasilkan logam baru(aloi).nikel. Digunakan untuk mambuat penggalas. Mempunyai sifat mekanik kemuluran yang tinggi. . sesendal. komponen pam dan alatan perhiasan. LOYANG Hasil campuran kuprum dan zink. Antara contoh aloi ialah Loyang dan Gangsa. aluminium.mangan dan fosforus. Mempunyai sifat yang lebih baik dari logam tulen. GANGSA Aloi kuprum hasil campuran kuprum.

. Ianya wujud dalam bentuk gas cecair ataupun pepejal. Secara amnya ia merupakan penebat haba yang baik.BAHAN BUKAN LOGAM Bahan yang tidak mengandungi unsur logam didalamnya.

BAHAN KOMPOSIT PENGENALAN : Komposit adalah suatu bahan hasil gabungan dua atau lebih bahan logam dan/bahan bukan logam. Bahan komposit merupakan bahan yang baik dari segi ketahanan seperti sifat kekerasan dan tahan calar. Bahan binaan yang biasa digunakan seperti konkrit juga merupakan bahan komposit. 19 . Contohnya batu bata yang diperbuat dari lumpur dan diperkuatkan dengan jerami sebagai satu bahan komposit.

20 . contohnya plastik dan kaca gentian.BAHAN KOMPOSIT Penggunaan bahan komposit telah memperbaiki kekuatan. Bahan komposit boleh didapati dalam pelbagai jenis . ketahanan dan kepejalan sesuatu produk dalam proses pembuatan dan rekabentuk. Terdapat alat pemotong yang yang menggunakan bahan komposit contohnya roda canai dan mata alat pemotong yang mengunakan kobalt dan nikel.

damar tulen seperti minyak aspal. kapas atau tumbuhan lain. getah. Bahan plastik ialah bahan polimer yang bersifat tegar atau separa tegar (semirigid). petroleum dan protein dalam susu. petroleum atau tumbuhan yang menghasilkan sifat plastik setelah dipanaskan. kaca dan seramik selain dari plastik. . Merupakan bahan organik yang diperoleh hasil daripada pemprosesan arangbatu. Plastik dihasilkan daripada selulosa kayu. damar tiruan seperti arang batu. Plastik terbahagi kepada dua iaitu plastik haba (thermoplastic) dan plastik termoset.PLASTIK Plastik adalah polimer tetapi polimer tidak semestinya plastik. Polimer terdiri daripada kayu.

Polistren a.Poliester.Poliamida.PLASTIK HABA Plastik ini boleh dikitar semula melalui proses pemanasan tanpa mengalami sebarang perubahan kimia. . Flurokarbon. JENIS-JENIS KEGUNAAN Asetal Akrilik Polivinl Klorida(PVC) Membuat komponen mekanikal dalam jangka panjang contohnya seseddal. paip dan injap. Digunakan dalam industri pembinaan seperti membuat paip dan pembuluh (conduit) Jenis yang lain iaitu: ABS (Acrylonitrile Butadine Styrene).Polikarbonat.Polipropilena. Sellulosik. pintu berkaca dan peralatan makmal. Membuat lensa(kanta).Polietilena.Polisulfona.

badan automotif dan hiasan.panel berlamina dan telefon. Membuat komponen pemegang.PLASTIK TERMOSET Plastik jenis ini boleh dibentuk dengan dikenakan haba dan tekanan. tombol. . JENIS-JENIS Alkid Amino( Urea dan Melamina) Epoksi Fenolik Poliester Silikon KEGUNAAN Membuat komponen elektrik dan elektronik. kerusi. gasket.pengedap haba . Menghasilkan komponen ellektrik yang memerlukan kekuatan terhadap suhu tinggi. Membuat beg. Menghasikan pemutus litar dan pemegang.Pepejal plastik tidak boleh dikitar semula. Membuat komponen elektrik.

Kaca gentian terhasil dengan kaedah memutar kaca sehingga menjadi gentian halus. topi kaledar dan tong sampah.KACA GENTIAN Merupakan sejenis bahan komposit. Selain itu ianya digunakan untuk membuat Siling Plaster. . badan bot laju.Contoh kaca gentian ialah Polieter yang digunakan untuk mambuat badan kereta. Pembentukan produk kaca gentian boleh digunakan dengan kaedah tuangan .

Bahan paling biasa digunakan adalah pulpa kayu(kayu lembut) seperti spruce. linen dan hem. Kertas dihasilkan dengan memotong dan mengisar pokok sehingga menjadi palpa. bahan gentian sayuran lain spt kapas. Biasanya gentian yang digunakan merupakan gentian semulajadi dan berasaskan selulosa.KERTAS Bahan nipis rata yang dihasilkan oleh penekanan gentian. .

Sifat elastik nya membolehkan ianya berubah panjang dari bentuk asalnya tanpa putus. Antara kegunaan getah adalah untuk membuat tayar. Bahan yang terkandung dalam getah tidak mempunyai bentuk yang skata dan ianya tahan pada daya yang dikenakan tanpa pecah. . tapak kasut dan sesendal getah.GETAH Getah adalah sejenis bahan yang mempunyai keupayaan untuk berubah bentuk dengan cepat.

Silika wujud secara semulajadi dalam pasir. Komponen utama kaca ialah silika. yang boleh dibentuk menjadi permukaan yang tahan dan licin. Kaca merupakan bahan pejal sekata. lengai. tahan hakis. dan secara biologi merupakan bahan yang tidak aktif. dengan itu tidak memberikan cukup masa untuk jaringan kekisi kristal biasa terbentuk. .KACA Kaca merupakan bahan lutsinar. Ciri-ciri ini menjadikan kaca sebagai bahan yang sangat berguna. kuat. biasanya terbentuk apabila bahan cair tidak berkristal disejukkan dengan cepat. Silika ialah galian yang mengandungi silikon dioksida.

. setara dengan sebatian kalium karbonat. jadi kapur (kalsium oksida. CaO) merupakan bahan ketiga. atau dalam bentuk polihabluran. jadi dua bahan lain sering dicampurkan kepada pasir dalam pembuatan kaca. atau potasy. Bagaimanapun. Satu daripadanya adalah soda (sodium karbonat Na2CO3). ditambah untuk menjadikan kaca tidak larut. yang merupakan sebatian kimia yang serupa dengan kuarza. yang menurunkan tahap lebur kepada sekitar 1000 Selsius. bahan soda menjadikan kaca larut. Silika tulen mempunyai tahap lebur sekitar 2000 Selsius.KACA Kaca biasa biasanya terdiri daripada silikon dioksida (SiO2). pasir.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful