LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA

PENANDA WACANA   Penanda wacana ialah kata atau rangkai kata yang menghubungkan ayat. Penanda wacana digunakan dalam perenggan yang sama atau perengan yang baru supaya ayat-ayat menjadi lebih teratur dan mempunyai kesinambungan antara satu perenggan dengan perenggan yang seterusnya.

Pilih jawapan yang paling sesuai untuk mengisi tempat kosong dalam ayat-ayat di bawah. 1 Alia mendapati dompetnya hilang. ______ dompetnya tercicir atau tersalah letak. A B C D 2 Justeru Mungkin Akhirnya Kemudian

Setelah ditanya oleh ayah, ______ abang mengaku menumbuk Alif Haikal. A B C D lagipun mungkin akhirnya kemudian

3

Nurul Aina tidak hadir ke sekolah pada hari ini. ______ dia sakit gigi. A B C D Lagipun Mungkin Akhirnya Kemudian

4

Lapan orang peserta menarik diri. ______, program lawatan itu terpaksa dibatalkan. A B C D Jadi Justeru Mungkin Sebaliknya

Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pelajaran Perak

A B C D Kemudian Namun Mungkin Selain itu 9 Mula-mula basuh beras itu bersih-bersih.LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA 5 Dato’ Khir menyampaikan ucapan. memiliki basikal _____ dia tidak mampu. A B C D Namun Mungkin Meskipun Seterusnya 6 Jamil belum menghantar borang penyertaan pertandingan mengarang ________ tarikh tutup semakin hampir. A B C D Baik …pun Jangankan…pun Walaupun…bahkan Walaupun…namun 8 Azah kelihatan mengantuk lagi. Jabatan Pelajaran Perak . beliau merasmikan laman web syarikat itu. A B C D Namun Oleh itu Kemudian Dengan demikian Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. ____ dia menolong ibunya di warung sehingga lewat malam. ____________ sukat air secukupnya. A B C D justeru lagipun namun walhal 7 _________ membeli kereta. ______.

A B C D Selain itu Oleh sebab itu Namun demikian Biarpun demikian 11 Cikgu Salman selalu memarahi murid-muridnya. A B C D walaupun begitu namun demikian lebih-lebih lagi selepas itu 13 Kerajaan terpaksa menangguhkan banyak projek kerana kegawatan ekonomi. Jabatan Pelajaran Perak .LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA 10 Rohaya seorang murid yang rajin dan berdisiplin. ____________ pada usianya yang semakin lanjut ini. ______________. ___________ dia sentiasa mendapat pujian daripada guru-gurunya. A B C D Namun demikian Selepas itu Oleh itu Justeru Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. A B C D Selain itu Namun begitu Oleh sebab itu Lebih-lebih lagi 12 Sejak kecil lagi Pak Udin memang gerun ke laut. muridmurid menghormatinya kerana beliau seorang guru yang berdedikasi. A B C D Selain itu Lebih-lebih lagi Walaupun demikian Oleh sebab itu 14 Berita yang disampaikannya sungguh mengejutkan saya. _______________ . saya mencuba sedaya upaya unuk bertenang. program membantu rakyat miskin tetap dilaksanakan. _____________.

A B C D kemudian akan tetapi selanjutnya namun begitu 19 Pergi mandi dahulu.LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA 15 Pelajar yang bermasalah itu diminta menceritakan hal yang sebenarnya. ______ kita akan mengadakan kuiz teka silang kata. Jabatan Pelajaran Perak . A B C D Selepas itu Namun begitu Oleh sebab itu Tambahan pula Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. _________. A B C D Mungkin Selain itu Selepas itu Lebih-lebih lagi 16 Kami membawa murid-murid melawat ke Bandar Melaka untuk melihat kesan peninggalan sejarah . _______ bersedia untuk ke kelas piano. kais petang makan petang. ___________. A B C D Selain itu Lebih-lebih lagi Biarpun demikian Namun demikian 17 Kehidupan Mak Kiah diibaratkan bagai kais pagi makan pagi. kami bercadang akan berkelah di Tanjung Bidara. A B C D Biarpun demikian Lebih-lebih lagi Oleh itu Mungkin 18 Simpan semua buku sekarang. diberi nasihat. semangatnya masih kukuh untuk membesarkan anakanaknya. ___________.

LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA 20 Orang ramai merungut kerana harga barang semakin naik. A B C D Tambahan pula Oleh sebab itu Namun begitu Lebih-lebih lagi 21 Hasil lukisan Suhada tidak pernah berjaya memenangi anugerah. A B C D Oleh itu Biarpun demikian Kalau begitu Lebih-lebih lagi 22 Setelah tiga hari berturut-turut Karim dan kawan-kawannya mendaki gunung itu. A B C D akhirnya namun di samping itu oleh yang demikian 23 “Amalina telah diserang demam campak. harga barangan keperluan. A B C D Walau bagaimanapun Namun demikian Lantaran itu Jika begitu Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. A B C D Oleh sebab itu Di samping itu Semenjak itu Sebaliknya 24 Suatu kebakaran besar telah berlaku di Tanjung Sepat. dia tidak hadir ke sekolah. Jabatan Pelajaran Perak . ____________. semangat untuk terus melukis tidak pernah pudar.” kata adiknya kepada Cikgu Nurhisyam. ______ mereka sampai juga di puncaknya. ______. ______. ______ tiada kemalangan jiwa dilaporkan.

Jabatan Pelajaran Perak .LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA 25 Jamal mendapat gred 3A 2B dalam Ujian Percubaan UPSR. A B C D Biarpun demikian Dalam pada itu Kalau begitu Oleh itu 29 Adik Dahlia suka menonton filem rencana. A B C D Tambahan lagi Meskipun begitu Biarpun demikian Lebih-lebih lagi Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. dia tidak mengharapkan belas kasihan daripada orang lain. ______. ______. A B C D Sungguhpun demikian Lebih-lebih lagi Oleh sebab itu Kalau begitu 27 “Ayah dan Encik Jamil sedang berbincang di ruang tamu. lebih baik kita berbual-bual di halaman rumah sahaja. A B C D Oleh itu Kalau begitu Oleh sebab itu Biarpun demikian pernah 26 Alif Farhan seorang pemuda yang cacat. ______. semangatnya masih kental untuk berusaha. ______. A B C D Biarpun demikian Kalau begitu Oleh itu Lebih-lebih lagi 28 Basikal Leong Jim Jee terbabas ketika dia melalui selekoh yang licin itu. ______ yang berkaitan dengan hidupan liar yang terdapat di Benua Afrika. dia juga terlanggar sebatang pokok.” kata Raju kepada Moorthy.

saya faham akan sikapnya. dia berharap dapat memenangi pertandingan syarahan itu. ______.LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA 30 Saya pernah bertemu muka dengan Jestina Lim. A B C D Justeru Kemudian Oleh sebab itu Dengan demikian 33 Zarina tidak pernah melupai jasa ibu bapanya. A B C D Tambahan pula Lebih-lebih lagi Oleh sebab itu Mungkin 32 Amirah berlatih siang dan malam. A B C D Dengan demikian Justeru Selepas itu Kalau begitu Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. dia berjanji akan belajar bersungguh-sungguh untuk membalas jasa mereka. A B C D Biarpun demikian Kalau begitu Jadi Justeru 31 Tok Ali tidak dapat melihat dengan jelas. Jabatan Pelajaran Perak . __________. _____. ___________. ______________ apabila tulisan itu kecil. dia terpaksa melupakan hasratnya untuk belajar di luar negara. A B C D Sungguhpun demikian Seterusnya Oleh itu Lagipun 34 Asraf gagal lagi dalam permohonan biasiswa.

__________. dia tidak ada masa untuk menguruskan rumah tangganya.LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA 35 Setelah berkali-kali mencuba membuat kek coklat ____________ emak berjaya juga. A B C D oleh sebab itu akhirnya lantaran itu kemudiannya tanpa putus asa. ____________. A B C D Walau bagaimanapun Sebelum itu Seterusnya Oleh itu 38 _____________ sudah lewat malam. A B C D Justeru Tambahan pula Oleh itu Kendatipun 39 Sekali-kali tidak pernah saya mencaci dia. Jabatan Pelajaran Perak . A B C D Lantaran Akhirnya Di samping itu Justeru 37 Encik Dahlan tegas dan tidak suka bercakap banyak. dia sabar melayan kerenah anak-anaknya. A B C D malahan mungkin lagipun jadi Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. 36 Puan Kalsom sungguh sibuk dengan tugasnya sebagai Guru Besar. dia akan pergi juga memanggil doktor kerana keadaan bapanya semakin tenat. ___________ saya puji dia.

kita juga mestilah rajin mengulang kaji pelajaran. kita mestilah sentiasa menumpukan perhatian terhadap pengajaran guru di kelas.LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA 40 Ayah kelihatan terlalu uzur. dia disayangi oleh majikannya. _____________. A B C D Walaupun begitu Sebaliknya Lantaran itu Lebih-lebih lagi 43 Amirah telah berjaya memperoleh 10A dalam Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia. A B C D Di samping itu Oleh sebab itu Walau bagaimanapun Oleh yang demikian 42 Taufik sentiasa datang awal ke tempat kerja serta bekerja dengan tekun.dia ringan tulang. A B C D Kalau begitu Lantaran itu Namun demikian Lebih-lebih lagi 41 Untuk berjaya dengan cemerlang. ____________. Jabatan Pelajaran Perak . dia telah dianugerahi tokoh pelajar di sekolahnya. dia tetap membanting tulang empat keratnya untuk mencari rezeki demi anak-anaknya. A B C D Di samping itu Namun begitu Lebih-lebih lagi Sehubungan dengan itu Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. __________. __________. ______________. A B C D Sehubungan dengan itu Sebaliknya Namun Maka 44 Rahimah berat mulut orangnya.

____________. A B C D Oleh hal yang demikian Sehubungan dengan itu Di samping itu Namun begitu 48 Kalsom sudah meminta maaf daripada Alia.LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA 45 Maisarah tidak jadi mengikut kakaknya ke Kuala Lumpur. ______________. A B C D Namun begitu Di samping itu Selepas itu Kalau begitu 49 Kami sekeluarga akan pulang ke kampung selama dua minggu. dia amat pandai memasak pelbagai jenis kek dan biskut. A B C D Sebaliknya Namun begitu Oleh yang demikian Walau bagiamanapun 46 Kamu perlu makan makanan yang berkhasiat. __________. dia mengikut rombongan sekolahnya ke Melaka. Alia masih tidak mahu bertegur sapa dengannya. A B C D Oleh sebab itu Walau bagaimanapun Sungguhpun demikian Walaupun demikian Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Jabatan Pelajaran Perak . ibu meminta jiran sebelah menjenguk-jenguk rumah kami. ______________. ____________. barulah badan kamu sihat dan cergas. A B C D Walaupun begitu Lantaran itu Di samping itu Sehubungan dengan itu 47 Kak Lina tidak mahir menjahit.

______. A B C D Selepas itu Kalau begitu Lebih-lebih lagi Walaupun demikian 51 Projek itu telah mendapat kritikan hebat daripada pihak-pihak tertentu. pelaksanaannya tetap diteruskan. ______. A B C D Oleh itu Mungkin Dengan sebab itu Dengan demikian 53 Azlina gagal mendapat sebarang tempat dalam pertandingan itu. A B C D Dengan itu Kalau begitu Namun demikian Walaupun demikian 52 Zamri lewat lagi sampai di pejabat hari ini.LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA 50 Cikgu Farah menegur perbuatan Shafiq dan Aidil. dia tidak pernah kecewa dan berputus asa. A B C D Selain itu Lantaran itu Selepas itu Namun begitu Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. membaca juga dapat mengisi masa yang terluang dengan lebih berfaedah. ______. ______ dia terperangkap dalam kesesakan jalan raya. A B C D Oleh itu Lantaran itu Namun begitu Selepas itu 54 Membaca dapat menambah ilmu. beliau mengarahkan mereka beredar dari situ. ______. Jabatan Pelajaran Perak .

” kata Zalina kepada jururawat itu. dia terpaksa membantu emaknya memetik bunga melur di kebun. dia tetap tidak mahu bertegur sapa dengan saya. ______. A B C D Sungguhpun demikian Walaupun begitu Lebih-lebih lagi Walau bagimanapun 56 “Saya sudah memohon maaf daripadanya. ______. ______. A B C D Selain itu Oleh itu Selepas itu Semenjak itu Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. A B C D Walau bagaimanapun Kalau begitu Tambahan lagi Lebih-lebih lagi 58 Encik Zaharul akan ke Arau sebentar lagi. itulah satu-satunya jalan untuk sampai ke tempat tersebut.LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA 55 “Saya tidak dapat melihat dengan jelas. dia memastikan kenderaannya dalam keadaan selamat untuk digunakan. ______. pada waktu senja.________________. A B C D Oleh sebab itu Di samping itu Namun begitu Lantaran itu 57 Para peserta tidak mahu mengikut laluan itu.” kata Rani kepada Radha. Jabatan Pelajaran Perak . A B C D Tambahan lagi Tambahan pula Sebelum itu Selepas itu 59 Bapa Hanafi tiada di rumah.

LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA 60 Nampaknya masalah yang kamu hadapi telah dapat diselesaikan. A B C D Walaupun demikian Lebih-lebih lagi Kalau begitu Dengan itu Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. ______. Jabatan Pelajaran Perak . tidak perlulah saya membantu.

pun Mungkin Kemudian Oleh sebab itu Namun begitu Lebih-lebih lagi Walaupun demikian Namun demikian Selepas itu Selain itu Biarpun demikian Kemudian Selepas itu Lebih-lebih lagi Biarpun demikian Akhirnya Oleh sebab itu Namun demikian Biarpun demikian Sungguhpun demikian Kalau begitu Dalam pada itu Lebih-lebih lagi Justeru BIL 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 ABJAD B D C B B D A B A C A C A B A D D A A A D B C A C C A C B C JAWAPAN Lebih-lebih lagi Dengan demikian Oleh itu Justeru Akhirnya Justeru Walaubagaimana pun Kendatipun Justeru Namun demikian Di samping itu Lantaran itu Sehubungan dengan itu Namun begitu Sebaliknya Sehubungan dengan itu Namun begitu Namun begitu Oleh sebab itu Selepas itu Walaupun demikian Mungkin Namun begitu Selain itu Lebih-lebih lagi Namun begitu Walau bagaimanapun Sebelum itu Oleh itu Kalau begitu Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.. Jabatan Pelajaran Perak .LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA JAWAPAN PENANDA WACANA BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ABJAD B C B B D D B C C B B C C A B A A A A D B A A B D A B B D D JAWAPAN Mungkin Akhirnya Mungkin Justeru Seterusnya Walhal Jangankan..

Jabatan Pelajaran Perak .LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.