Organizare farmaceutică curs 5

06.03.2012

Eliberarea produselor vegetale medicinale implică 2 aspecte: -produse vegetale simple şi respectiv amestecuri de produse vegetale care trebuie să conţină un număr redus de plante cu activitate terapeutică determinată sau care determină caractere legate de gust, miros sau aspect. Ele nu trebuie să conţină plante toxice în cantităţi necorespunzătoare şi trebuie să prezinte compoziţia amestecului pe eticheta ambalajului. Plantele medicinale sunt utilizate direct de pacient sub formă de ceaiuri pentru infuzie, decoct însă fitoterapia recurge la o serie de alte forme farmaceutice ce vizează valorificarea cât mai amplă a întregului potenţial terapeutic al plantelor. Aceste forme farmaceutice din plante se împart în: - comprimate din pulberi de plantă ce presupun dozarea precisă - soluţii extractive apoase sau hidroalcolice - alte forme cu adminstrare internă Soluţiile extractive apoase se prepară din părţi de plantă sau amestecuri de plante medicinale utilizând ca solvent apa distilată. Se prepară la nevoie şi nu se păstrează mai mult de 12 ore. Exemple: - infuzii – se prepară prin infuzare pentru a extrage componentele active din produsele vegetale ce conţin ţesuturi friabile (flori, frunze) - decocturi se prepară prin decocţie pentru extragerea principiilor active din produsele vegetale care conţin ţesături lemnoase (rădăcini, scoarţe, fructe) - macerate – se obţin prin macerare pentru extracţia mucilagiilor din produsele vegetale şi a substanţelor termolabile - siropuri Soluţiile extractive hidroalcolice se obţin prin macerarea produselor vegetale un amestec de apă şi alcool. Astfel de exemple sunt tincturile obţinute prin macerare, raportul între produsul vegetal şi solvent fiind de 1 la 10 pentru plantele cu substanţe active puternice sau de 1 la 5 pentru alte produse vegetale. Alte forme farmaceutice cu administrare internă sunt: - extractele fluide moi sau uscate - pulberile liofilizate obţinute din soluţii extractive - capsule sau soluţii injectabile în compoziţia cărora intră extracte totale sau substanţe active pure de origine vegetală - sucuri proaspete din plante medicinale dar mai ales din fructe şi legume Formele farmaceutice de uz extern sunt:

fie uleiuri volatile care se pun direct în apa de fierbere .formule de început destinate nou-născutului în primele 4. pastile.fibre alimentare . fiole.. boiron. pulberi. În categoria suplimentelor alimentare sunt incluse: . din extracte moi sau uscate sau din pulberi de plante încorporate într-o bază de unguent .preparate alimentare pe bază de cereale şi alte alimente pentru sugari Formulele de lapte praf diferă funcţie de: . walmar. ozon.formule de continuare administrate mai târziu de 6 luni Preparatele alimentare pe bază de cereale şi alte alimente pentru sugari sunt destinate alimentaţiei complementare care începe cu cantităţi mici de alimente. Suplimentele alimentare – reprezintă produse alimentare al căror scop este să completeze dieta normală şi care sunt surse concentrate de vitamine şi minerale sau de alte substanţe cu efect nutriţional şi fiziologic comercializate sub formă de doză cum ar fi capsule. Sistemul sanitar şi principalele obiective ale sale Ocrotirea sănătăţii este politică de stat şi în conformitate cu prevederile constituţiei populaţia are dreptul la asigurare de bătrâneţe.inhalaţii şi se folosesc aici fie infuzii din plante aromatice.lapte praf pentru sugari .6 luni de viaţă . Sistemul sanitar are caprincipale obiective: .6 săptămâni . favisan. pilule sau alte forme similare.uleiuri medicinale obţinute prin macerarea plantelor în ulei vegetal timp de 4. de boală şi de incapacitate de muncă.gargarisme folosind infuzii sau decocturi din plante Alimente cu destinaţie nutriţională specială Dintre produsele alimentare cu destinaţie nutriţională specială amintim: .produse parabiotice ce reglează flora microbiană intestinală Firmele care produc astfel de suplimente sunt medica.fosfolipide – lecitinele – care au conţinut de fosfor . tablete.unguente obţinute din tincturi. hofigal. sticle cu picurător şi alte de preparate lichide sau de pulberi destinate consumului în cantităţi mici măsurabile.proteine pure sau sub formă de izolate proteice sau amino-acizi . fares.lipide alimentare . acestea introducându-se treptat şi diversificându-se.

analizează tendinţele dezvoltării farmaciei şi a asistenţei cu medicamente.dotează unităţile din teritoriu cu aparatură .urmăreşte prevenirea şi combaterea practicilor ce dăunează sănătăţii .orientarea profilactică a ocrotirii sănătăţii şi îmbinarea acţiunii profilactice cu cea curativă .controlează calitatea serviciilor medicale prin direcţiile de sănătate publică .spitale . În esenţa ei asistenţa medicală trebuie să fie gratuită adică în baza asigurărilor plătite de populaţie statul trebuie să asigure accesul tuturor la serviciile medicale.farmacii Aceste unităţi sunt deservite de cadre de specialitate cu studii superioare sau medii şi cu o pregătire profesională în domeniu.Asistenţa medicală de specialitate Statul asigură asistenţa medicală prin instituţiile sale şi anume: .elaborază reglementări specifice domeniului sanitar .colectează şi difuzează informaţii din domenii de sănătate .dispensare .Ocrotirea sănătăţii 2. Activitatea de recuperare medicală se organizează la toate nivele de acordare a asistenţei medicale.1. Sistemul sanitar are următoarele atribuţii: . Alte obiective ale sistemului sanitar sunt: .asigură asistenţa medicală cu medicamente .umăreşte formarea şi specializarea resurselor umane din domeniul sanitar .urmăreşte educarea populaţiei pentru a evita îmbolnăvirile .elaborează politici generale sanitare .fundamentarea măsurilor de ocrotire a sănătăţii pe baze ştiinţifice . Asistenţa medicală primară are caracter unitar deoarece ocroteşte sănătatea populaţiei ce se realizează prin măsuri medicale şi sociale.urmăreşte îmbunătăţirea permanentă a stării de sănătate a populaţiei .policlinici .elaborează şi gestionează programul de sănătate . precum şi prin instituţiile sale.Asistenţa medicală primară 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful