SIKAP TERBURU-BURU AKAN MEMBAWA PADAH

CHERITA JENAKA, 1947 MALAYA PUBLISHING HOUSE LTD.

SINOPSIS

Suami Sura Pandaki, Barga Singa dihukum bunuh oleh Maharaja Rawana walaupun banyak kebaktiannya. Dia berasa bimbang akan keselamatan anaknya, Darsa Singa lalu menyembunyikannya di dalam rumpun buluh di hutan. Setiap hari, dia menghantar makanan kepada anaknya . Secara tidak sengaja, Laksamana telah terbunuh Darsa Singa yang bersembunyi di dalam rumpun buluh itu. Keadaan ini menimbulkan kemarahan Sura Pandaki lalu dia bertekad ingin membalas dendam. Sura Pandaki menyamar sebagai perempuan yang rupawan dan mahu menggoda Seri Rama. Bagaimanapun,

Perkhabaran itu kemudiannya diketahui oleh Maharaja Rawana. Baginda cuba memerangkap Laksamana dengan menggunakan dua kijang emas yang berjaya menarik perhatian Sita. Sita telah memohon suaminya, Rama supaya menangkap kijang-kijang itu. Rama kemudian mengamanahkan adiknya, Laksamana supaya menjaga Sita. Namun, dengan tipu helah Rawana, Laksamana terpaksa meninggalkan Sita untuk mencari abangnya. Sepeninggalan Laksamana, Rawana menyamar sebagai Brahman dan melarikan Sita bersama dengannya.

TEMA

Hikayat ini membawa tema tindakan melulu yang membawa bencana. Hal ini dapat dilihat jelas menerusi tindakan melulu Sita Dewi yang menuduh Laksamana meempunyai niat buruk ke atasnya gara-gara keengganan Laksamana untuk keluar mencari Rama memberikan padah kepada diri Sita Dewi sendiri apabila dia diculik oleh Rawana

PERSOALAN

2) Perasaan dendam sesama manusia Sura Pandaki berdendam dengan Laksamana kerana menyebabkan kematian anaknya, Darsa Singa.

7) Kasih sayang antara suami dengan isteri Demi kasih sayangnya terhadap Sita Dewi, Seri Rama sanggup berhempas pulas mengejar dua ekor kijang emas tersebut.

WATAK DAN PERWATAKAN

• LAKSAMANA Digambarkan sebagai seorang yang sedia mengakui kesalahan, ikhlas dan mempunyai amanah terhadap tanggungjawab yang diberikan.

• SERI RAMA Digambarkan mempunyai perasaan yang amat menyayangi isterinya. Seri Rama bersusah payah mendapatkan kijang emas yang menarik perhatian Sita itu. Apabila diberitahu tentang kehilangan Sita, Rama terkejut lalu pengsan selama empat hari empat malam.

• MAHARAJA RAWANA Bijak menipu demi menjayakan matlamat jahatnya itu. Maharaja Rawana juga diperlihatkan sebagai seorang yang tidak menepati janji.

• SURA PANDAKI Amat mengasihi anaknya hingga sanggup menuntut bela atas kematiannya. Sura Pandaki juga seorang penipu dan suka memfitnah.

LATAR

• LATAR TEMPAT Latar tempat yang digambarkan adalah di sebuah negeri, di sebuah hutan, dan di angkasa.

• LATAR MASYARAKAT Masyarakat yang digambarkan dalam cerita ialah masyarakat yang hidup pada zaman Hindu dan begitu berpengaruh. Selain itu, terdapat juga masyarakat yang mempunyai kesaktian dan masyarakat yang sanggup berbuat apa-apa sahaja demi mencapai sesuatu hasrat.

GAYA BAHASA

1.

PERSONIFIKASI Jentayu yang berkata-kata: “Tiada lain yang dilarikan Maharaja Rawana itu hanya Sita Dewi isteri Seri Rama juga.” (hal. 53)

4.

SINDIRAN Maka kata Sita Dewi, “Tahulah hamba akan budi Laksamana apabila tiada Seri Rama isterinya kauambil.” (hal. 52)

7.

SIMILE Tatkala itu Laksamana pun melihat ke bawah maka dilihatnya dunia ini seperti sebuah telur juga besarnya.

NILAI

1. BERWASPADA Cerita memaparkan keperluan sikap berhati-hati dalam kehidupan agar tidak mudah diperdaya dengan tipu daya musuh.

4. AMANAH Sikap amanah perlu dipegang dengan kukuh apabila diberi tanggungjawab.

7. PENYAYANG Sikap penyayang jelas dapat dilihat menerusi sikap Seri Rama terhadap isterinya.

PENGAJARAN

Setiap tindakan yang diambil harus diteliti daripada segala aspek agar tidak menimbulkan bencana kepada diri sendiri dan masyarakat.

Sikap mementingkan diri dan terpengaruh dengan hawa nafsu boleh merosakkan diri.

Kasih sayang kepada seseorang harus ada hadnya bagi mengelakkan diri daripada menderita.

Perasaan dendam boleh membawa kebinasaan kepada bangsa dan negara.

AHLI – AHLI KUMPULAN

VIGRAMAN

TERIMA KASIH
MUHD. AMSYAR NAZRIN IZWAN MUHD. NUR ARIF

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful