P. 1
PSIHIATRIE GRILE

PSIHIATRIE GRILE

|Views: 110|Likes:
Published by Cezara Dughila

More info:

Published by: Cezara Dughila on Jan 12, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/09/2013

pdf

text

original

GRILE 1.Remisiunea tulburării de panică cu și fără agorafobie se face la: a. 10-20%din cazuri; b. 30-40% din cazuri; c. 40-50%din cazuri; d.

50-70%din cazuri ; e. 80-90%din cazuri; Răspuns corect: b 2. În tulburarea obsesiv-compulsivă diagnosticul este susținut de: a. apariția involuntară a unei anxietăți provocate de anumite evenimente negative din viața pacientului. b. atacuri de panică sau crize de angoasă acute c. frică de a fi judecat negativ de către cei din jur d. asociază în mod variabil 2 tipuri de simptome: obsesii și compulsii e. anxietate care apare în momentul expunerii la la situația sau obiectul fobogen. Răspuns corect: d 3. Pot fi simptome de conversie, cu exceptia: a. Crize convulsive b. Lipotimie c. Cecitate d. Anestezie e. Agitatie psihomotorie Răspuns corect: a 4. Tulburarile psihice ale post-partum-ului sunt, cu exceptia: a. depresia postpartum; b. psihoza puerperala; c. post- partum blues; d. schizofrenia paranoida; e. melancolia deliranta. Răspuns corect: d 5. Tulburari psihopatologice minore si tranzitorii in perioada sarcinii sunt, cu exceptia: a. labilitate emotionala; b. dependenta afectiva; c. halucinatii vizuale si auditive; d. perioada disforica de scurta durata; e. anxietate. Răspuns corect: c

1

sau uneori situațională. este cel mai frecvent spontană. pneumopatiile. modificat în relație cu atacurile de panică. Răspuns corect: a. c. Este declanșată de diferiți factori stressanți (conjugopatie. 7. Vârsta de debut: 35-40 de ani. epilepsie. Esofagita de reflux.). d. Carența de vitamină A. Care din urmatoarele criterii diagnostice sunt specifice tulburării de panică cu și fără agorafobie: a. b. Diagnosticul diferențial al tulburării de panică cu și fără agorafobie se face cu: a. așteptare anxioasă a apariției altor atacuri de panică) care vor deveni din ce în ce mai grave. cardiopatiile. tulburările electrocardiografice. e. maladia Parkinson. Astmul..b. Posibilă asociere cu anxietate intercritică (temeri persistente. Sindromul coronarian acut. HTA. emboliile pulmonare.c. d.d. Repetarea atacurilor de panică sau a crizelor de angoasă acută. surmenaj. dificultăți relaționale. e.. profesionale. Răspuns corect:a. c. în viața cotidiană.6. AVC.c 2 . imprevizibilă. Comportamentul pacientului.b. b.

stare de anxietate persistentă. anhedonie. În zilele ulterioare.Apare după mai mult de o lună de la evenimentul psihotraumatizant. 2) Ce examinări solicitaţi pentru confirmarea diagnosticului? Examene de sânge şi urină. CT cerebral. . Criterii de diagnostic: . ofiţer în rezervă de aproximativ un an. pacientul declară rememorarea unor fragmente scurte cu scenele psihotraumatizante din război la care a asistat (flash-back-uri).CAZ CLINIC N. De asemeni. iar somnul îi este populat de coşmaruri cu aceleaşi tematici. Electroencefalogramă. dificultăţi de concentrare. pacientul mai relatează că evită să deschidă televizorul sau să iasă din casă la ore aglomerate din teama de a auzi zgomote care ar putea sugera focuri de armă. în vârstă de 46 ani. insomnie. hipoprosexie şi care s-a acutizat în urmă cu 1 săptămână când a participat la un eveniment festiv marcat prin lansarea unor focuri de artificii. amintiri vivide repetative.Sindromul de repetiţie: coşmaruri. manifestată prin: insomnii mixte. Consult psihologic. scenele rememorate devin din ce în ce mai clare şi persistente. Întrebări: 1) Care este diagnosticul prezumtiv la care vă gândiţi? Care sunt criteriile de diagnostic în acest caz? 2) Ce examinări solicitaţi pentru confirmarea diagnosticului ? 3) Care sunt posibilităţile de evoluţie a afecţiunii? 4) Care sunt complicaţiile acestei afecţiuni ? 5) Ce tratament medicamentos se administrează în astfel de tulburări? 6) Ce metode de psihoterapie se pot utiliza ? Răspunsuri: 1) Care este diagnosticul prezumtiv la care vă gândiţi? Care sunt criteriile de diagnostic în acest caz? Diagnostic: Stare de stres posttraumatic. se prezintă la spital pentru o simptomatologie care a debutat insidios în urmă cu 10 luni. . Examen neurologic. Consult psihiatric. tendinţă la izolare socială.Simptomatologie manifestată prin anxietate. 3 . Imediat după acel moment.Tendinţă de izolare socială.Evitarea permanentă a stimulilor asociaţi cu traumatismul. flash-back-uri. . .T.

5) Ce tratament medicamentos se administrează în astfel de tulburări? Tratament cu antidepresive – inhibitori ai recaptării serotoninei (dacă tulburarea durează mai mult de un an). Terapie cognitivă şi comportamentală. Agravarea tulburării. Depresie secundară. Implicaţii sociale şi/sau profesionale. timp de 3 luni. Care sunt complicaţiile acestei afecţiuni? Alte tulburări anxioase. apoi reevaluat pentru o perioadă de 12 luni. 4 . În caz de eşec. victime). Desensibilizare prin mişcări oculare. Terapie de grup (asociaţii de pacienţi. utilizarea altor antidepresive din familia ISRS sau a triciclicelor după obţinerea unui aviz specializat. Evoluţie cronică în 33% din cazuri.3) 4) - Care sunt posibilităţile de evoluţie a afecţiunii? Vindecare. Adicţii. Paroxetină 20 mg/zi după un bilanţ preterapeutic. Tehnici de hipnoză benefice în cazul unor simptome precum anxietatea sau coşmarurile. Stabilizarea tulburării. 6) Ce metode de psihoterapie se pot utiliza? Terapie de susţinere individuală.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->