PEMBANGUNAN PERNIAGAAN MALAYSIAN ART CENTRE

(KHIDMAT NASIHAT DAN PAMERAN)

Disediakan untuk : URUS SETIA GERAN INDUSTRI KREATIF BAHAGIAN DASAR DAN PERANCANGAN STRATEGIK (KEBUDAYAAN) KEMENTERIAN PENERANGAN KOMUNIKASI DAN KEBUDAYAAN (KPKK)

Disediakan oleh: THE MALAYSIAN ART CENTRE SDN BHD

2|Page THE MALAYSIAN ART CENTRE SDN BHD . syarikat kami. Oleh itu. Serta memberi kesedaran bahawa golongan muda patut diberi tempat dan peluang demi kebaikan semua pihak. Di bawah progam Geran Industri Kreatif yang merupakan salah satu inisiatif kerajaan yang diperkenalkan dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh. Projek ini dirancang bagi memenuhi gesaan kerajaan yang mahu meningkatkan ekonomi negara melalu industi kreatif yang dianjurkan olek pihak Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia (KPKK). The Malaysian Art Centre mengambil peluang dan kesempatan yang diberi oleh pihak kerajaan bagi membantu penggiat seni khususnya para graduan lepasan IPTA. kos anggaran serta beberapa perkara lain. Dengan adanyanya rancangan projek ini. kami mengusulkan beberapa perkara yang penting untuk diberi perhatian seperti konsep projek. kami berharap dengan kerjasama pihak kerajaan akan membantu para graduan dan penggiat seni untuk terus menghasilkan karya menarik kepada orang awam. Kami memahami kerjaya dalam bidang ini amat sukar untuk mendapat tempat di pasaran pekerjaan. impak pelaksanaan projek dalam masa dua tahun. kumpulan sasaran. dengan sebab itu pelbagai program dijalankan bagi membimbing mereka untuk terus berkarya dalam bidang ini. sebanyak RM 120 juta diperuntukkan melalui KPKK yang bertujuan meningkatkan pembangunan industri kreatif tempatan supaya tidak ketinggalan dan mampu bersaing seperti industri-industri lain di Malaysia ke peringkat yang lebih jauh lagi iaitu ke peringkat antarabangsa. IPTS dan kolej-kolej lain bagi mengasah bakat sediaada supaya menjadi lebih baik dan menyediakan platform supaya mereka dapat menjalankan karier dalam bidang seni tanpa halangan. Oleh itu.PEMBANGUNAN PERNIAGAAN MALAYSIAN ART CENTRE (KHIDMAT NASIHAT DAN PAMERAN) RINGKASAN EKSEKUTIF Kertas kerja ini bertujuan untuk mengadakan projek pembangunan perniagaan di Malaysia Art Centre.

PENDAFTARAN TEL FAKS E-MAIL TARIKH PENUBUHAN JENIS SYARIKAT JENIS PERNIAGAAN PEMBAHAGIAN EKUITI KAKITANGAN 826032-K 03 – 6142 9633 03 – 6142 8633 santaurus555@gmail. SELANGOR. SELANGOR. MALAYSIA ALAMAT SURAT MENYURAT 38. MALAYSIA NO.PEMBANGUNAN PERNIAGAAN MALAYSIAN ART CENTRE (KHIDMAT NASIHAT DAN PAMERAN) MAKLUMAT SYARIKAT NAMA SYARIKAT ALAMAT THE MALAYSIAN ART CENTRE 38.com SDN BHD 100% Bukan Bumiputera THE MALAYSIAN ART CENTRE SDN BHD 3|Page . JALAN PJU 5/21 THE STRAND @ KOTA DAMANSARA 47810 PETALING JAYA. JALAN PJU 5/21 THE STRAND @ KOTA DAMANSARA 47810 PETALING JAYA.

0 5.0 2.0 7.0 JADUAL PELAKSANAAN KPI BAGI MENGUKUR KEBERKESANAN PROJEK KEUPAYAAN PROJEK MENJANA PULANGAN KESIMPULAN 5 7 8 8 10 10 11 11 13 14 14 THE MALAYSIAN ART CENTRE SDN BHD 4|Page .2 PAMERAN 6.PEMBANGUNAN PERNIAGAAN MALAYSIAN ART CENTRE (KHIDMAT NASIHAT DAN PAMERAN) KANDUNGAN Muka surat 1.1 GALERI 5.0 PENGENALAN OBJEKTIF KUMPULAN SASARAN IMPAK PELAKSANAAN ANGGARAN KOS PEMBIAYAAN 5.0 8.0 4.0 3.0 9.

500 kaki persegi. Selangor dan juga di pusat membeli-belah One Utama Shopping Centre. Ruang pameran di setiap satu tingkat adalah seluas 1450 kaki persegi. di samping pemandangan berlatarbelakangkan alam semulajadi serta persekitaran tanah air. Pada masa ini.0 PENGENALAN The Malaysian Art Centre Sdn Bhd (“Malaysian Art Centre”) merupakan galeri seni lukisan yang mempamer dan memasarkan hasil lukisan pelukis-pelukis tempatan. Malaysian Art Centre beroperasi di bangunan empat tingkat. Selangor. Lokasi berbeza kedua-dua galeri adalah bertujuan memberi tumpuan kepada segmen pasaran yang berbeza. mahupun pasaran antarabangsa. galeri Masters-A telah beroperasi lebih dua puluh tahun. sementara galeri Malaysian Art Centre telah beroperasi sejak tahun 2009. Malaysian Art Centre menumpukan hasil lukisan yang berkonsepkan latarbelakang pemandangan serta kehidupan di Malaysia. Lukisan yang dijual adalah hasil seni anak tempatan. untuk pasaran tempatan. Tempat operasi utama adalah di The Strand @ Kota Damansara. Secara keseluruhannya. Petaling Jaya. Petaling Jaya.PEMBANGUNAN PERNIAGAAN MALAYSIAN ART CENTRE (KHIDMAT NASIHAT DAN PAMERAN) 1. Kedua-dua faktor ini adalah bertujuan untuk memartabatkan hasil seni pelukis-pelukis muda tempatan. Sejak beroperasi. menjadikan ruang pameran seluas 8. THE MALAYSIAN ART CENTRE SDN BHD 5|Page . di samping menyewa dua lapisan kedai bersebelahan.

Seterusnya mengorak langkah ke negara lain di rantau Asia dan Eropah pada tahun-tahun berikutnya.000. Lukisan-lukisan akan dipamerkan untuk jualan di negara-negara tersebut dengan kerjasama kedutaan Malaysia di negara tersebut. Pihak pengurusan Malaysian Art Centre bercadang mengambil langkah-langkah seperti berikut: a. tujuan rancangan ini disediakan adalah untuk mendapatkan kemudahan bantuan/geran/pembiayaan kewangan sebanyak RM2. Menyediakan persekitaran semulajadi untuk „Art Tourism’ Untuk tempoh dua tahun akan datang.00 dari institusi kewangan/bank/organisasi kerajaan bagi membiayai pembangunan perniagaan di Malaysian Art Centre. keadaan sediaada adalah tidak mencukupi untuk menampung keperluan artis-artis muda tempatan bergiat.PEMBANGUNAN PERNIAGAAN MALAYSIAN ART CENTRE (KHIDMAT NASIHAT DAN PAMERAN) Namun. Malaysian Art Centre berhasrat memasarkan lukisan berlatarbelakangkan pemandangan Malaysia ke persada dunia. Membaik-pulih ruang pameran sediaada b. Menguruskan pameran di dalam dan luar negeri f. THE MALAYSIAN ART CENTRE SDN BHD 6|Page . seperti Vietnam dan Australia untuk tahun pertama. Menambah khidmat pembungkusan dan pengangkutan h. Menambah ruangan pameran c. Oleh itu. Konsep projek yang kami kemukakan adalah berkaitan dengan khidmat nasihat iaitu kami mempunyai pakar juru runding dalam bidang seni terutamanya kepada artis baru serta pelanggan dan konsep projek juga lebih kepada pameran supaya boleh melahirkan kesedaran orang awam mengenai hasil kerja seni yang patut diketengahkan pasarannya.000. Hasrat in akan dimulakan dengan pasaran Asia-Pasifik. Menambah benkel untuk sculptor e. Menambah perkhidmatan bingkai (framing) sebagai khidmat selepas jualan g. Menyediakan khidmat nasihat curator professional d.

c. Menyediakan ruang pameran dengan khidmat curator professional. Memberi khidmat jualan hasil lukisan secara sistematik dan professional. b. terutamanya graduan seni tempatan lebih mantap dan bergiat dalam bidang seni lukis dengan : a. serta khidmat pembungkusan dan penghantaran professional.0 OBJEKTIF Malaysian Art Centre bertujuan menjadikan artis-artis muda tempatan. f. e. THE MALAYSIAN ART CENTRE SDN BHD 7|Page . Memberi sokongan kebajikan agar pelukis yang menceburi bidang seni lukis tidak terabai dengan memberi elaun saran sewaktu proses penghasilan lukisan.PEMBANGUNAN PERNIAGAAN MALAYSIAN ART CENTRE (KHIDMAT NASIHAT DAN PAMERAN) 2. d. Menyediakan „one stop centre’ untuk membingkaikan lukisan untuk pameran dan jualan. Memberi khidmat nasihat sewaktu penghasilan karya. Menyediakan peluang untuk terus bergiat dalam menghasilkan lukisan secara berterusan dengan adanya kaedah pasaran yang professional.

0 IMPAK PELAKSANAAN Setiap tahun. Oleh yang demikian. Namun begitu. 4. Platform yang kurang dinamik juga antara sebab utama permasalahan ini berlaku. namun mereka menghadapi masalah mencari peluang pekerjaan dalam bidang seni. Publisiti dan pendedahan yang sangat tidak memberangsangkan dalam usaha menaikkan nama seni lukis juga merupakan salah satu punca utama artis tidak dapat meneruskan karier dalam bidang ini. Kebanjiran graduan dalam bidang seni yang semakin ramai pada hari ini. Walaupun pada hakikatnya.PEMBANGUNAN PERNIAGAAN MALAYSIAN ART CENTRE (KHIDMAT NASIHAT DAN PAMERAN) 3. Sebahagian besar graduan dari bidang seni hari ini tidak meneruskan kerjaya di dalam bidang seni berpunca dari masalah seperti kejaya seni tidak menjanjikan pendapatan tetap. universiti tempatan melahirkan sebilangan besar jumlah graduan daripada bidang seni lukis. THE MALAYSIAN ART CENTRE SDN BHD 8|Page .0 KUMPULAN SASARAN Kami mensasarkan projek ini khususnya kepada gaduan dalam bidang seni. Tiada usaha berterusan yang dijalankan oleh pihak tertentu bagi memastikan artis ini terus berkarya dan pada masa yang sama berjaya mendapat tempat dalam bidang seni lukis. Maksud dinamik di sini ialah di mana kebanyakan platform yang ada pada hari ini tidak menyumbangkan kepada kesan dan efek yang berpanjangan mahupun berterusan pada amnya. pasaran seni tanahair sangat luas serta mampu ke peringkat antarabangsa. golongan ini mencari haluan lain dalam bidang pekerjaan. Ini adalah disebabkan oleh peluang untuk meneruskan karier dalam bidang seni amat tipis dan platform untuk terus maju dalam bidang seni sangat terbatas. program yang bakal dianjurkan ini memfokuskan kepada graduan seni.

Oleh itu. Malaysian Art Centre dengan ini mengambil peluang mencadangkan untuk membuka satu platform kepada graduan seni yang sedia ada untuk mengembangkan bakat serta mengekalkan potensi mereka. akvitivi jual beli yang berlaku akan memberi suntikan kepada ekonomi berlaku dan pusingan ini terus berjalan sekiranya pihak kerajaan sentiasa memberi peluang khususnya kepada graduan. pihak kerajaan serta badan-badan lain harus berganding bahu membolehkan hasrat ini tercapai. industri ini menyumbang kepada ekonomi negara secara positif. Ini kerana apabila masalah pengangguran berkurangan iaitu para graduan mula bekerja. Malaysian Art Centre ingin membuka satu lagi galeri seni yang merupakan ruang bagi membantu artis. Oleh itu.PEMBANGUNAN PERNIAGAAN MALAYSIAN ART CENTRE (KHIDMAT NASIHAT DAN PAMERAN) Permasalahan ini perlu segera ditangani bagi memastikan graduan seni atau artis mendapat tempat di dalam pasaran tanahair mahupun di peringkat antarabangsa. graduan dan penggiat seni tanahair. Usaha ini juga membuka ruang bagi penggiat seni tanahair meletakkan diri mereka pada tahap komersial di pasaran seni Malaysia dan pada masa yang sama memupuk kesedaran seni di kalangan masyarakat Malaysia. THE MALAYSIAN ART CENTRE SDN BHD 9|Page . Secara tidak langsung.

00 1.00 100.000.000.908.0 ANGGARAN KOS PEMBIAYAAN Kos di bawah adalah dikira untuk keperluan galeri dan pemasaran untuk projek yang dijangkakan akan dijalankan selama 2 tahun.PEMBANGUNAN PERNIAGAAN MALAYSIAN ART CENTRE (KHIDMAT NASIHAT DAN PAMERAN) 5.00 120.500.000.00 RM 144.00 192.00 500.000.000.00 72.000.00 20.Staff (Marketing) -Admin/Clerk -Workshop supervisor -Curator -Junior Curator -Pekerja Frame -Pemandu lori -Cleaner -Elaun artis Event Management Exhibition space (local) Exhibition space (oversea) Jumlah THE MALAYSIAN ART CENTRE SDN BHD 10 | P a g e .1 Bil.000.00 72. Berikut adalah maklumat terperinci mengenai kos pembiayaan: 5.00 3.000.00 4.00 5000 (per day) 50.000.000.000.000.000.00 1.00 2.000.00 360.000.00 5.00 280.00 2.00 2 3 4 Gaji .00 40.00 144.00 240.000.00 144.000. 1 GALERI Perkara Unit 2 3 2 1 1 2 2 2 30 Year 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 RM/unit 3.000.00 6.000.500.000.000.

000.00 30. sama ada terbuka atau tertutup.000.0 JADUAL PELAKSANAAN Projek ini dijangka akan dijalankan dalam masa 2 tahun. THE MALAYSIAN ART CENTRE SDN BHD 11 | P a g e . galeri-galeri lain.000.00 16.000.00 180. Tempat akan diadakan di syarikat kami sendiri untuk beberapa pameran kecil. seterusnya mengetengahkan bakat sediaada untuk terus digilap dari masa ke semasa.000.00 32.000. di mana kami akan menganjurkan pameran seni untuk artis-artis baru tempatan bagi mengcungkil bakat mereka.00 1.00 9 Renovation Perabot Skrin LCD Upah Pemasangan Skrin LCD Mengecat semula dinding galeri Lif Upah Pemasangan Lif Perhiasan dalaman galeri -Lantai -Lain-lain Workshop -Renovation -Mesin pemotong besi/frame Jumlah 4 8.000.00 *Kos keseluruhan projek adalah sebanyak RM 2.00 30.00 4.000.000.000. Kami juga akan berkolaborasi dengan galeri yang lain serta agensi kerajaan seperti KPKK sendiri bagi mengadakan pameran yang bakal diadakan dalam masa terdekat.000.PEMBANGUNAN PERNIAGAAN MALAYSIAN ART CENTRE (KHIDMAT NASIHAT DAN PAMERAN) 5.00 100. Selain itu.00 6.000.000.00 15.00 20.00 180.00 RM 200.00 4.000.2 Bil. 1 2 3 4 5 6 7 8 PEMASARAN Perkara Unit 4 4 4 4 1 RM/unit 50.567.00 32. agensi-agensi besar kerajaan dan sebagainya yang memberi peluang kepada kami untuk mengadakan pameran.00 8.000.000.00 659.000.000. kami juga akan mengadakan pameran di luar syarikat seperti di Balai Seni Lukis Negara.000. Tarikh pelaksanaan adalah bermula pada bulan Mac 2013.

PEMBANGUNAN PERNIAGAAN MALAYSIAN ART CENTRE (KHIDMAT NASIHAT DAN PAMERAN) JADUAL PERLAKSANAAN Tahun Pertama THE MALAYSIAN ART CENTRE SDN BHD 12 | P a g e .

Kami amat yakin projek ini akan berjaya dan kami akan mengukur prestasi secara berkala seperti setiap hujung bulan atau hujung tahun.PEMBANGUNAN PERNIAGAAN MALAYSIAN ART CENTRE (KHIDMAT NASIHAT DAN PAMERAN) 7. kami akan memastikan ukuran prestasi ini dapat dicapai seperti yang dirancang bagi memastikan ia menyumbang kepada industri kreatif negara serta kepada ekonomi negara secara tidak langsung. kami menjangkakan lebih daripada 50 peratus kumpulan sasaran yang terdiri daripada pelajar dan graduan tempatan termasuklah dari institusi pengajian tinggi awam (IPTA). Mereka juga dapat mengenalpasti kekuatan masing-masing sekiranya sentiasa fokus dan berusaha memperbaiki kelemahan sediaada. pada acara akan datang bilangan artis baru dan muda akan bertambah kepada 50 orang hingga ke 100 orang. THE MALAYSIAN ART CENTRE SDN BHD 13 | P a g e . dalam masa terdekat ini. Oleh itu. secara tidak langsung akan membolehkan mereka terdedah kepada persaingan realiti dan sihat berbanding hanya menumpukan kepada pembelajaran sahaja. institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) dan kolej-kolej akan melibatkan diri dalam program dan pameran seni yang sering dianjurkan oleh syarikat kami sendiri serta agensi atau badan berkaitan pada masa akan datang. Sebagai contoh. Jadi.0 KPI BAGI MENGUKUR KEBERKESANAN PROJEK Sekiranya projek ini berjalan lancar. kami akan menganjurkan satu pameran seni di syarikat kami sendiri dan menjangkakan seramai 30 orang pelajar dari Fakulti Seni Reka dan Seni Halus dan Fakulti Senibina yang datang menyertai serta mempamerkan hasil karya masing-masing. Dengan cara ini.

Dengan itu.PEMBANGUNAN PERNIAGAAN MALAYSIAN ART CENTRE (KHIDMAT NASIHAT DAN PAMERAN) 8. akan berupaya menjana pulangan kepada syarikat kami. 9. Pelanggan juga akan datang ke syarikat kami bagi mendapatkan dan membeli secara terus pilihan kerja seni yang kami pamerkan. kami juga menyediakan perkhidmatan bingkai untuk gambar dan hasil kerja seni untuk pelanggan serta yang dihasilkan oleh artis-artis kami. malah secara tidak langsung dapat meningkatkan kredibiliti syarikat-syarikat kecil bumiputera dan turut menggalakkan penyertaan penggerak muda di dalam bidang seni. Projek ini menyediakan platform dinamik kepada para graduan dan penggiat seni dalam menceburi bidang seni kreatif. Lebih-lebih lagi kekuatan kami terletak kepada galeri yang dipanggil “one stop centre” bagi mengumpul karya artis muda dan baru bagi menggilap bakat mereka. setelah diukur tahap keberkesanannya. Projek ini juga dapat membantu memberikan sedikit sebanyak kefahaman tentang tenaga hijau dan menggalakkan para peserta menjadi tenaga mahir itu sendiri.0 KESIMPULAN Kejayaan projek ini amat besar maknanya kepada kami di dalam merealisasikan usaha kerajaan untuk membantu dan membuka peluang kepada graduangraduan untuk memantapkan diri serta kemahiran sediaada untuk sama-sama menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara. THE MALAYSIAN ART CENTRE SDN BHD 14 | P a g e . kami percaya projek ini akan membolehkan kami mendapat pulangan yang memberangsangkan. Projek ini dijangka akan dapat dijalankan dengan jayanya sekiranya bantuan saluran dapat diberikan. Di sini kami turut menyediakan anggaran penerimaan dan pembayaran syarikat bagi membuktikan kami boleh mendapatkan pulangan daripada projek ini dalam masa dua tahun. Selain itu.0 KEUPAYAAN PROJEK MENJANA PULANGAN Projek yang akan dijalankan selama dua tahun ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful