CURSUL 1 Anul II Modulul de REUMATOLOGIE Ingrijirea pacientilor cu afectiuni reumatismale

Notiuni introductive Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientilor cu aceste suferinte prezinta particularitati in raport cu cauza si evolutia acestor imbolnaviri. Bolile reumatismale inflamatorii sunt cele cu evolutie acuta adica reumatism articular acut (RAA) si cu evolutie cronica poliartrita reumatoida (PR) si spondilita anchiloanta (SA) Bolile reumatismale degenerative : artroze, gonartroza, cosartroza si spondiloza. Boli reumatismale articulare : PSH ( pediartrita scapulo humerala ) Boli reumatismale metabolice : Guta

care sa determine pastrarea greutatii corporale ideale si sa previna tulburarile metabolice. .efectuarea de controale in unitatile de ingrijire . evitarea factorilor climatici (frig.CURSUL 2 Anul II Modulul de REUMATOLOGIE Educatia pentru sanatate MASURI DE PROFILAXIE PRIMARA Pentru profilaxia reumatismului articular acut : . Pentru prevenirea artrozelor: .evitarea factorilor traumatici si a celor mecanici.depistarea purtatorilor de infectii streptococice acute si tratarea lor corecta. pentru : prezentarea la controale periodice clinice si de laborator. pentru o alimentatie echilibrata. tratarea corecta a bolilor metabolice si endocrine evitarea ortostatismului prelungit si a eforturilor fizice mari Masuri de profilaxie tertiara Se adreseaza perosanelor care prezinta infirmitati. umezeala) care favorizeaza aparitia puseelor acute ale bolilor degenerative reumatismale. posturi vicioase si suprasolicitari fizice Masuri de profilaxie secundara Educarea persoanelor cu diferite forme de reumatism.sechele invalidante: o Invatarea bolnavului cu coxartroza sa foloseasca bastonul de sprijin o Pregatirea bolnavului pentru interventie chirurgicala .educarea populatiei.

.poate fi precedata de un episode inflamator amigdalian.reprezinta intepenirea sau reducerea mobilitatii articulare.conditii de accentuare.dimineata -localizare : -in poliartrita reumatoida.la articulatiile mici sau mari.CURSUL 3 Anul II Modulul de REUMATOLOGIE MANIFESTARI DE DEPENDENTA.este un semn obiectiv si are caracteristici : articulatie rosie calda marita de volum(RAA) tumefactie fluctuenta (hidartroza) Deformare articulara -cauzata de prezenta osteofitelor -apare in poliartrita reumatoida la maini si picioare. . Modificarea mobilitatii articulare Limitarea mobilitatii si mobilitate excesiva . de la maini si picioare. dimineata la sculare. -Poate aparea dupa o masa abundenta.Repaosul caldura Redoarea articulara . Atrofia muculara -se intalneste in poliartrita reumatoida. SEMNE SI SIMPTOME POSIBILE Durerea articulara -localizare : -Osoasa sau articulara. si incepe la muschii interososi ai mainilor. -Permanent . frigul.Miscarea. in spondilita anchilozanta. persistand la o singura articulatie sau migrand de la o articulatie la alta . este dureroasa. consum excesiv de alcool in accesul de guta . Tumefactia articulara . -conditii de ameliorare . la nivelul articulatiilor mici. -conditii de aparitie -La inceputul miscarii.instalare . in regiunea lombara si apoi dorsala .

-hipertermie.deshidratare. -conditii insalubre de locuit. -Asigura igiena corporala si a lenjeriei. astenie. umezeala.recoltarea sangelui pentru determinarea VSH. -deficit in a isi acorda ingrijiri igienice. -prezenta anginelor streptococice in antecedentele personale ale pacientului. .prin disparitia durerilor articulare -sa se previna complicatiile Interventii -Asistentul asigura repaosul la pat. recente ( 2-4 saptamani ) Manifestari de dependenta. infectia survenind in urma unei angine streptococice. si proteina C reactiva. care favorizeaza aparitia anginelor streptococice. frigul. . -efectuarea EKG. fibrinogenului proteinogramei. transpiratii.CURSUL 4 Anul II Modulul de REUMATOLOGIE INGRIJIREA PACIENTULUI CU REUMATISM ARTICULAR ACUT (RAA) Reumatismul articular acut se manifesta prin inflamatia succesiva a mai multor articulatii mari Boala afecteaza copii si adolescentii. -Participa la investigatii clinice si de laborator prin : . Obiective -pacientul sa prezinte temperatura corpului in limite normale fiziologice -sa se obtina o stare de bine. Culegera datelor -varsta pacientului. durere si tumefactie articulara. -intoleranta la activitatea fizica. pana la disparitia durerilor articulare si in continuare 2-3 saptamani cu reluarea treptata a mersului.risc de complicatii.( semne si simptome posibile): febra.

lactofainos care se va imbogati treptat ) -Dieta va asigura necesarul de lichide pentru a preveni deshidratarea.-Recoltarea exudatului faringian. dieta de crutare in perioada febrila (regim hidrozaharat.R. (penicilina G).T). -Dieta desodata pe toata durata tratamentului cu Cortizon -Supravegheaza zilnic functiile vitale(P. -Educa pacientulsa se prezinte la contoale periodice clinice si biologice.TA. -administreaza tratamentul: -Antistreptococic. . efectuand testarea sensibilitatii organismului la antibiotic -Antiinflamator cu Aspirina in formele usoare si Cortizon in doze descrescatoare pana la normalizarea VSH -Asigura alimentatia pacientului.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful