Meriti Poti

Exista

www.entuziasm.ro

Raluca Mureșan

INTRODUCERE În primul rând vreau să-ți mulțumesc pentru că mă citești și ești în viața mea. Sunt recunoscătoare pentru inima ta deschisă și prezența ta pe site-ul meu. Îți mai mulțumesc pentru mailurile tale,comentarii și gânduri bune. Te apreciez și te iubesc. Pentru că ești abonat la site-ul entuziasm.ro, m-am hotărât să-ți ofer un mic cadou pentru că ești o persoană valoroasă, care merită să aibă viața pe care o dorește și acum ceva timp am fost și eu în locul tău, în căutarea propriului sine, am trecut prin diverse experiențe,stări și căutări. De aceea sunt acum aici să-ți spun că meriți,poți și există și vreau să te ajut să te înțelegi, descoperi și să-ți creezi viața mult visată. Deși sunt foarte tânără, am trecut prin multe pentru că viața a vrut să-mi învăț o bună parte din lecții mai repede, să ma dezvolt, să mă regăsesc , ca apoi să-mi împlinesc cu success misiunea de a ajuta oamenii din viața mea. Am crescut într-o familie în care domneau certurile și mi se spunea că nu pot. Să fac alegeri, să iubesc, să reușesc în viață. Nu se poate, nu există. Însă nu i-am crezut. Vroiam să văd cu ochii mei că e așa. Vroiam să iubesc, să fiu liberă, să scap de scandaluri, să fiu independentă și să reușesc în orice-mi propun.

2

Așa că am ales de mică cu inima, după liceu am plecat în București, pentru un om pe care-l iubeam. Ne-am mutat împreună, m-am angajat și de acolo a început maturizarea mea. Nu atât cu job-ul,cât cu relația serioasă în care mă implicasem. Nu a mers, nu ne-am înțeles, iar din experiențele copilăriei mele, am ales mai degrabă să pun punct, decât să ajung la scandaluri și m-am întors la Cluj, orașul natal. Nu știam ce-mi doresc, la ce sunt bună și cum mă pot face iubită. Am început facultatea de litere, adoram franceza, însă nu mă împlinea. Aveam doar câteva haine și alea împrumutate de la sora mea mai mare și încă speram că va veni o vreme când îmi voi permite să ma îmbrac frumos, iar adidașii mei să nu fie rupți. Apoi m-am dus în Anglia cu iubitul meu de atunci. M-am angajat la o firma de recrutare pentru că, căutau vorbitori de limba română, am suferit datorită distanței de casă și de cei dragi (muream de dorul surorii mele)..iar la scurt timp, avea să se înțâmple ceva ce să-mi dea viața peste cap. Am fost abuzată.Și ceea ce ar părea ca fiind o nenorocire, pentru mine a fost cea mai mare binecuvântare, căci atunci m-am căutat și mam regăsit în toată splendoarea mea. Fiind practic într-o țară străină, fără prea mult suport din partea iubitului sau a necunoscuților, m-am văzut nevoită să mă descurc singură. Așa că am căutat siteuri de psihologie, cărți, oameni valoroși, de unde să învăț, apoi am aplicat tot pe mine. Am văzut atunci puterea minții noastre, puterea iertării și puterea iubirii.
3

cu banii adunați să fac psihologia. unde scriam. mă simt liberă. Eu aveam fix un leu în buzunar.simțeam asta. studiam. bogată și norocoasă. Lucuiesc singură. împlinindu-mi menirea. Să ajut oamenii. găsindu-mi refugiu la masa din bucătărie. am făcut toate cursurile pe care vroiam să le urmez. în comparație cu scopul meu de a lăsa în urma mea o lume mai bună și mai fericită.iar restul cursurilor ce vroiam să le studiez făceau în total mii de euro. să particip la seminarii. o 4 . Știam că voi reuși. aceea de a te ajuta pe tine. Pe lângă psihologie. Dar nu mă interesa. Și am reușit. De ce ți-am spus toate astea? Pentru că dacă eu. citeam. pe care aș fi apărat-o și cu dinții de oricine. Și-mi urmez misiunea.liberă. să mă mut singură și să duc o viață miununată. frumoasă. Știam exact ce vreau. știam că problemele mele sunt mici.frumusețea și puterea interioară. În momentul ăla.să-și descopere comoara. workshopuri.dar încă eram în casa părintească. Vroiam să stau singură. misiunea mea.Atunci a fost momentul când m-am decis să vin acasă. Ăsta era scopul meu cel mai de preț. să ajut oamenii. aveam plătit primul an de facultate. Aveam vise mari.căci îmi amintisem că de mică întâlneam oameni cu fel și fel de probleme care spuneau că îi ajut( deși nu știu nici acum exact cum făceam asta atunci). să fac NLP și diverse cursuri de coaching. oameni care-mi erau mentori și nu m-am îndoit nicio secundă de visul meu.

să-ți cauți misiunea. PENTRU CĂ ȘTIU CĂ SE POATE.nu te susține nimeni și te simți pierdut.Atâta timp cât ai un scop important pentru tine. oricine poate. Chiar dacă acum nu vezi soluții. EU POT. în momentul în care te vei decide că vrei să te regăsești.. prin orice ai trece.să te motivez și să-ți dau câte o cheie. vei găsi o cale. să-ți vorbesc din inimă. Acum că. să-ți schimbi viața. ți se va arăta drumul spre tine și vei ajunge unde vrei. ai un leu în buzunar.Așa s-a născut site-ul entuziasm. poți să și ajungi la el. oricum te-ai simți. poți să o ai.copilă am reușit. există ! 5 . iar în schimb să spui JUST WATCH ME .. cunoști o mică parte din mine. Așa s-a născut meseria mea și colaborarea cu clienții pe care îi ajut să-și regăsească forța și scopul măreț. viața și iubirea desăvârșită și meritată. dacă îți poți imagina unul mai bun. meriți o viață minunată. Toate astea vor veni spre tine. În orice loc ai fi în acest moment.și există. poți să o faci.. poți. Misiunea mea este să te ajut. să nu crezi când cei din jur zic că nu poți.ro. îți doresc spor la citit și SUCCES ! Meriți. Oricine ai fi în prezent. dacă vrei să faci altceva. orice problemă se va da la o parte. așa m-am hotărât să-ți fac cadou această carte. Orice ai face acum. în fața puterii și hotărârii tale. Orice îți dorești în acest moment poți să ai. Ți se vor deschide uși. să te îndrum.

29 6 ..........26 Succes……………………………………………. 14 Nu poți...........Cuprins pag Iartă……………………………………………… 7 Cele 3 domenii din viața ta………………………..23 Oglindă.. 17 Obstacol sau scuză?........... 19 Descoperă condiționările din trecut……………….oglinjoară………………………………............ 9 Schimbă-ți trecutul………………………………..ÎNCĂ…………………………………… 15 Viziune……………………………………………...... 21 Credința…………………………………………….. 13 Transformă problemele în scopuri……………….......

Nu meriți asta. până și o banală răceală. minunat. Acum ești liber să alegi altceva. însă te infectezi pe tine. fizică și spirituală. Meriți sentimente și gânduri înălțătoare. Nu-i ține prizonieri în inima ta. Și oamenii de știință au demonstrat cum gândurile și sentimentele îți influențează propriul corp și starea de sănătate. Pentru binele tău. Nu trebuie să crezi neapărat. nu pentru celălalt. care să-ți aducă beneficii pe termen scurt și lung. Dar tu meriți? Pentru tine ierți.Pentru sănătatea ta mentală. să te schimbi. Iartă-te și Iartă-i și pe cei din jurul tău. altfel nu le-ai fi ales. Gândește-te că în mare parte. sau nu. Multe din credințele tale nici măcar nu-ți aparțin. Nu numai că emiți energie negativă în Univers.școală. Poate că nu ai luat întotdeauna cele mai bune decizii. Toate au o cauză. Nu e nici vina lor. Ai împrumutat convingeri și idei de la părinți. ai fost programat de cei din jur. însă atunci erau benefice pentru tine. E ca și când ai înghiți zilnic un pahar cu otravă și totuși tu spui că celălalt nu meriă să fie iertat. fie că tu crezi asta. Iartă-te în primul rând pe tine. ei așa știau că e bine. când te îmbolnăvești. Alege iertarea.nu să te ucidă 7 .Iartă Ura este cel mai otrăvitor sentiment din câte există. Însă nici vina ta nu e. nicidecum al lui.prieteni. să faci alte alegeri și să te descoperi așa cum ești. însă fi atent la momentele când te răcești.

iartă totul. și pentru celălalt.-Lev Tolstoi 8 . au și ei propriile răni. ucis.Toți oamenii care ți-au greșit. Ca un animal sălbatic. liniște și energie pozitivă. de a nu fi rănit. Altfel. împrumutate sau dobândite pe parcursul vieții. care atacă de teama de a nu-i fi invadat teritoriul.n-ar mai fi iertare. În momentul în care te poți gândi cu dragoste la cineva care ți-a făcut rău simți pace. propriile convingeri. cu orice. Cea mai bună lecție e iertarea. consideră că e un om rănit. Oricine ți-ar fi greșit. Și pentru tine. Dacă ierți.

spre descoperirea ta. pentru că în timp. De aceea spun că sunt îngeri. să avem o relație reușită sau o căsnicie fericită. te conduc spre tine însuși. vei avea tendința de a te complace în relații nesatisfăcătoare și te vei arunca în brațele primului suflet care ți se va arăta. Nu este egosim și nici nu înseamnă că ești egocentric. Cele 3 domenii sunt: -IUBIREA Unele din scopurile tale sunt orientate spre ființa iubită. este ideal să începi cu tine. ce aștepți de la ceilalți? Dacă iubirea ta față de tine însuți nu crește și nu o îngrijești zi de zi. vei simți un dezechilibru și vei avea impresia că-ți lipsește ceva. Oamenii cu care interacționezi acum. 9 .dacă le ignori. Toți vrem să ne simțim iubiți și să iubim. sunt cei cu care tu rezonezi în momentul ăsta. în direcția cărora sunt orientate scopurile și atenția ta. Cu iubirea de sine. doar că îl vei sufoca cu nevoile. doar că te respecți.neajunsurile și golurile tale.. Consider că fiecare om din viața noastră e un înger și ne învață câte o lecție valoroasă. Dacă nu tu te poți iubi și aprecia pe tine. nu doar la unul. Nu e nici asta un lucru rău. Tu i-ai atras în viața ta și te învață. Este bine să acorzi atenție la toate aceste domenii. spre ființa divină care ești.Cele trei domenii din viața ta În viața ta sunt trei mari domenii.. În acest spațiu.

a pretinde și a manipula celălalt suflet. atunci te vei simți bine și cu un partener. Zâmbește-ți și conștientizează clar dacă ești pregătit pentru relația perfectă pe care o visezi. vei găsi sufletul lângă care te poți dezvălui și dărui. Redescoperă-te.Dacă vrei relația perfectă. Scrie și asta și o dată ce vei știi ce cauți. a iubi. să știi clar ce vrei. în singurătate.ce caracteristici are. cum arată. O relație trebuie să fie construită pe o fundație sănătoasă. ce valori are și cum vrei să parcurgeți drumul vieșii împreună. în care ambii parteneri sunt capabili să dăruiască necondiționat și să-și umple singuri golurile sufletești. ce ai văzut în familia ta?Și orice nu te ajută să fi fericit. acordă-ți timp să te cunoști. fără a simți nevoia de confirmări periodice asupra propriei tale valori. a cere. va trebui să fii la înălțimea dorințelor tale. cum e relația. Ce te ajută și ce nu pe drumul tău. 10 . privește în oglindă chipul frumos și dornic de iubire. ci pe a dărui.omul perfect și iubirea ideală. Atunci va fi o relație fericită și împlinită pentru că nu te vei mai concentra pe a lua. Hotărăște-te cum vrei să fie partenerul tău. Decide ce păstrezi și ce dai la o parte. Ce ți s-a spus. a te dezvălui așa cum ești. referitoare la iubire și relații. Dacă tu ca om te simți bine cu tine însuți. Urmărește obiceiurile și convingerile preluate din familie. iubeștete. Stai cu tine. dă-i drumul și alege tu o altă cale. Scrie acum ce ai învățat despre iubire. Poți începe cu personalitatea ta.

care consideri că este misiunea ta în această viață. nu te mai împlinește sau îți dorești altceva. Muncește cu bucurie. oricând simți că nu mai poți. nu renunța niciodată. ia-ți o pauză. ce te împlinește și cum poți evolua.apoi continuă. Descoperă ceea ce-ți place cu adevărat și îți dorești atât de mult să faci lucrul ăla încât l-ai face și gratis. schimbă cursul vieții tale și dă-ți timp să înveți. 11 .Al doilea domeniu important este MUNCA. ce-ți dorești acum? Ce e important pentru tine? Care sunt valorile tale cele mai de preț? Fă din munca ta un spațiu de dezvoltare și de bucurie. Atâta pasiune să pui în munca ta. nu fă din ea o corvoadă. fiind de folos și oamenilor din jurul tău? Fă-ți munca distractivă. Dacă nu-ți place. Nu uita că e visul tău și astăzi ești cu o treaptă mai sus decât ieri. vocația. să crești și să ajungi acolo unde vrei tu. mai ales dacă tu ai ales ce vrei să faci. Continuă cu job-ul de acum până te vei simți confortabil să renunți la el. Perseverează. însă acordă-ți zilnic timp să afli ce-ți place să faci și dezvoltă-te în direcția aia. Amintește-ți ce-ți doreai să faci când erai mic. Dacă încă n-ai găsit munca. Să arzi pe dinuntru de drag și de entuziasm când lucrezi în domeniul respectiv. cu dragoste. Ce carieră alegi să ai. dă-ți timp să o cauți și găsești.misiunea pt care să muncești cu bucurie. cu energie. ce vise aveai.

fii asemeni unui copil care se bucură când vede pe cineva drag sau primește o jucărie mult visată. să-ți imaginezi viața mult visată. citești bine. iubește. Aici intră hobby-urile tale precum pescuitul.cu prietenii tăi.nu te lua prea în serios. tenisul. joacă-te. Învață de la copii și poartă-te ca și când nu ai avea experiențe și convingeri formate.JOACA Da . și joaca este un domeniu foarte important. etc... Nu ști dacă se poate. aici intră inima ta de copil care cere să o asculți și să-ți dai voie să visezi. nu știi ce e imposibil. Joacă-te . să strălucești de bucurie.. Zâmbește.măcar câteva minute pe zi. cu visele tale. așa că ești curios și experimentezi totul cu bucurie și entuziasm... Să ieși în lume.. Copii descoperă totul în nimic 12 .cu tine.

în așa fel încât să-ți formezi de acum încolo. Cu fiecare reușită..iar mâine va fi trecut. însă. Ziua de mâine este prima zi din trecutul pe care tu vrei să-l ai. de cât timp ai nevoie să retrăiești aceleași experiențe la nesfârșit? Ai suferit din anumite cauze. câteodată lecțiile vieții sunt dure. însă nu uita că fiecare mare problemă sau durere. Trecutul a trecut. Mâine este prima dată când trăiești ziua de mâine. la care să zâmbești mulțumit. Ăsta e trecutul tău. Merită? Noi oamenii spunem că peste o perioadă ne vom uita în urmă și vom râde. mai pui o cărămidă la amintirile tale frumoase și benefice. și acum continui să suferi gândindute la ele. Poate că trecutul tău. asta e partea bună. aducându-le din nou și din nou în viața ta. “Ziua de mâine este poimâine trecut. un trecut plin de resurse pozitive. Cum alegi să trăiești prezentul ce-ți va fi maine trecut? 13 . Astăzi trece. sau anumite momente din trecut. ascunde în ea o comoară de neprețuit. De ce să așteptăm până atunci?Putem râde chiar acum. de mâine? Știi cum îți poți schimba cu succes trecutul? Construind astăzi un trecut reușit pentru mâine. Este o pagină albă și tu decizi ce pui în ea” Începând de astăzi pune în viața ta pagini cu mici sau mari succese.. nu sunt așa cum ți le dorești. Însă ce alegi să faci de acum. cu fiecare zi de care tu ești mulțumit. de azi.Schimbă-ți trecutul Știu că ai trecut prin multe experiențe dureroase.

Tu decizi dacă este o scuză sau o motivație. nu pot. sau un scop . când ai gânduri de lipsă. Poți transforma cele mai mari probleme a tale în scopuri sau în scuze pentru a nu face nimic.Transformă problemele în scopuri Orice problemă ai avea. Dacă au apărut în viața noastră înseamnă că noi suntem capabili să le rezolvăm cu succes. De acum. ci atitudinea ta este o problemă. tu decizi dacă stai să te plângi sau le rezolvi. nu știu. Însă. dar ele sunt acolo pentru a fi depășite. Înțelegi acum cum orice problemă pe care o ai te poate propulsa spre scopurile cele mai înalte? Însă depinde de tine. să caut și să găsesc resurse financiare potrivite mie”. 14 . Toți avem probleme și dificultăți. Nu situația în care ești te încurcă. transformă dificultatea în scop și treci la acțiune. De exemplu “nu am bani”poate să fie o scuză. Nu am relații. tu singur decizi dacă o lași să te supere sau nu. gândește-te dacă vrei să rezolvi problema sau doar să-ți justifici situația? Dacă vrei să o rezolvi. nu am.astfel încât devine “nu am bani și tocmai de aceea decid să ma educ financiar. nu pentru a ne depăși. tocmai de aceea voi ieși mai des și-mi voi face relații.

vei putea... Așa că de fiecare dată când spui că nu poți. experiențelor și informațiilor pe care le ai PÂNĂ ACUM”... ci cu ceea ce vrei să faci de acum încolo.. abilitățile și cunoștințele. visele care azi par imposibile. Ce certitudini ai că vei reuși? TU EȘTI CERTITUDINEA! Dacă nu renunți și te perfecționezi continuu. în timp vor prinde viață.. Nu căuta să schimbi nimic în exterior până nu ești schimbat în interior. Pe baza cunoștințelor și abilităților tale de astăzi îți este imposibil să faci anumite lucruri. Însă cum ai putea să faci să poți? Încă nu ești pregătit și ai dreptate. Doar că nu ți-ai propus să le ai și n-ai luptat pentru ele. Nu crezi că le poți avea și de aceea nici nu ai luptat pentru ele.însă asta nu înseamnă că mâine nu vei reuși.însă dacă muncești să-ți cizelezi personalitatea. Depune toate eforturile necesare pentru a adăuga zilnic 15 .ai dreptate. Poate că astăzi nu ești pregătit să ai iubirea de vis.ÎNCĂ “ Toate bogățiile și frumusețile lumii sunt și pentru tine. nu poți.Și nu crezi că le poți avea datorită condițiilor. să descoperi. Încă. Nu poți. Credința nu are nimic de-a face cu ce ai realizat până acum. banii.. afacerea și viața fantastică pe care o meriți. să înveți.Nu poți. Astăzi poate mai trebuie să te cunoști. E dorința puternică de a realiza ceva și de a acționa în direcția respectivă.

depind numai de tine..e valabil până azi. fără să renunți. Aceste lucruri depind numai de tine.Caută soluții. însă vei putea.... transformarea și regăsirea ta. Și nu ai nici o scuză să nu le faci..decât credința ta” 16 . Nu încerca să participi la un maraton când tu nu ai făcut mișcare de 7 ani......poate vei și câștiga ! “Îți blochezi visele . cunoștințele tale și deschiderea cu care înveți. ai încredere și menține vie flacăra dorinței tale de a avea o viață superbă.la naiba. apoi vei fi participant la maraton și ... Orice nu ai putut sau nu poți să faci. Fără să te plângi. din oglinda vieții tale care reflectă întotdeauna cine ești tu și construiește-ți viața pe care o meriți.o cărămidă noua la schimbarea ta.când permiți fricii tale să fie mai puternică.Învață din experiențe..cum vei face să poți? Ce vei schimba? Ce decizii vei lua azi? Asta depinde numai de tine. Începe să alergi zilnic câte un pic. Schimbarea ta..încă nu poți.

cum să fie.ce amâni acum.scopurile și nu le vizualizezi cu claritate.te rog eu. conform viziunii și planului pus la dispoziție de arhitect si proiectant. nu știi care sunt valorile. Dacă nu ți-ai clarificat viziunea. Cum să ai încredere în fiecare pas când nu știi unde trebuie să ajungi? Dar toate acestea se clarifcă atunci când are o viziune. apoi constructorul construiește casa.. Scrie tot! Acum. Ar avea îndoieli. cum te vei simți. Așa e și în viața ta. O vrei? 17 .. Știi cum se construiește o casă? Arhitectul prezintă viziunea. cum să arate. temeri și s-ar simți anxios pentru că nu știe cum trebuie să iasă. o imagine finală. Ia o foaie mare și desenează-ți/scrie-ți viziunea. etc. cu ce oameni vrei să fi.Viziune Pentru a construi viața visurilor tale. El se uită la proiect. proiectantul o desenează. amâni de obicei și nu mai faci niciodată. Însă fără această imagine finală n-ar știi de unde să înceapă. Așa că hai să nu mai pierdem timpul.. pentru ce vei fi apreciat. pentru a știi cum vrei să arate. neîncredere și-ți vei pune o mie de întrebări. Cum vrei să arate viața ta? Ce vrei să ai.Meriți o viață mai bună. etc.câți oameni. ai nevoie de o viziune. în cât timp să fie gata. Oare constructorul are vreo îndoială când se apucă de construit? NU. cu îndoieli și temeri. nu te mai amâna. vede imaginea finală și știe ce are de făcut. i se spune clar de ce materiale are nevoie.. ce materiale să folosească. vei fi confuz.

pentru a avea și a fi ceea ce-ți dorești tu. Cum va arăta viața ta dacă totul ți-ar merge din plin? Cum va fi viața ta peste 5 ani? Dar peste 10? Tu ești arhitectul propriei tale vieți. Așa că. dar nu contează.. Acum! “Maine depinde de astazi. va decide altcineva în locul tău..doar pentru a ajunge la el? Nu amâna și decide acum cum vrei să arate viața ta. o colibă? Construiești măcar ceva solid? Dacă nu construiești nimic unde te vei adăposti în perioadele când viața te va încerca? Care este scopul tău măreț care merită să treci peste orice obstacol. o casa de paie.După ce ai viziunea finală și știi cum vrei să fie viața ta. o viziune. Ce ar trebui să faci pentru a ajunge acolo. Degeaba construiești dacă nu ai un plan. Dacă nu. Poate nu știi exact cum. scrie-ți un plan de acțiune. Ce construiești în viața ta? Construiești o cocioabă.capul sus! Construiește-ți propria capodoperă. Decizi să nu faci nimic.. să știi că și faptul de a nu decide e tot o decizie. doar scrie ce consideri că ai nevoie pentru a fi persoana care vrei să fi și fii flexibil pe parcurs pentru a modifica unde crezi că e necesar.. Nu de noroc” 18 .și s-ar putea să nu-ți placă. Dacă te temi să iei decizii.

Gândește-te acum la orice vis pe care-l ai și găsește un obstacol. prietenii.să iubești și orice altceva. Universul. Îi vei da cu piciorul. dar nu ești.. Dumnezeu. obiceiurile. 19 . dar și anumite evenimente externe neprevăzute. Întreabă-te. Aici intră gândurile. chiar e o problemă acolo sau e doar o scuză? De exemplu :”Mi-ar place să călătoresc și să am bani. dar nu-mi permit și e greu să câștigi bani în țara asta” E un obstacol?Nu cumva îți găsești scuze pentru a nu face nimic? Dacă ți-ar dori într-adevăr să ai bani. Viața te testează.să călătorești. ai fi în plin proces de schimbare și acțiune.. Îl vei rezolva. viața ta. observi că acel ceva este acolo. programările tale trecute. Cât de mult îți dorești ca visul tău să devină realitate? Ce ești dispus să faci pentru a obține ceea ce-ți dorești? Ce preț ești dispus să plătești? Dacă ai un scop mare. Întrebarea e. ci pentru a ne testa dorința. etc. vei fi orientat spre soluții și focusat pe visul tău. așa că nu are rost să ți-l mai ofere.cât de tare îți dorești să ajungi la acel ceva ce-ți dorești? Obstacolele nu ne apar în cale pentru a nu obține ceea ce ne dorim. Dacă renunți ușor. Tu te plângi. nu te va interesa niciun obstacol apărut.consideră că nu ai vrut de fapt lucrul respectiv.. însă ai de trecut o mulțime de obstacole.Obstacol? Sau scuză? De câte ori îți dorești ceva..

iar e decizia ta.. ea este acolo pentru a te ajuta să evoluezi. Doar nu renunța la luptă. Orice problemă ai acum. vei găsi resursele necesare..Cât de tare îți dorești să reușești. să înveți și să acționezi până când vei reuși. Ei bine. Poți orice! 20 ... Te scuzi singur pentru a avea justificări și a-ți confirma profeția că e greu și în România e imposibil.nimeni nu ți-e dator cu nimic. Și putem continua la nesfârșit..să evoluezi.. e atât de greu în țara asta”. pentru propriul confort. Deci.Nu te accepta ca fiind neputincios. Vei avea în continuare obstacole.E un pretext și ăsta pentru că dacă ai fi vrut cu adevărat. Orice nu te ajută să evoluezi. ai fi căutat oameni..“ Da. dar mă lupt pentru visul meu.și am afacerea mea dar nu merge bine” E un obstacol? Nu cumva e un pretext? De ce nu schimbi afacerea?de ce nu ceri sfatul unor experți care să te ajute să-ți ridici afacerea? Nu te ajută nimeni? Chiar nimeni?Și cine mai exact ar trebui să te ajute? Dinafara de tine însuți. nu e un obstacol. E un pretext pus de tine. am schimbat și afacerea. soluții și resurse valoroase care să te ajute. dar oamenii sunt răi. e un pretext.nu mă ascultă nimeni. dar nu mă ajută nimeni.E un obstacol?Nu cumva e un pretext? Dacă ai fi vrut să te schimbi.. “Dar eu am încercat să mă schimb. însă vor părea mici în comparație cu visul tău și atâta vei căuta să te schimbi.deja ai fi în plin proces de transformare. Poți mai mult. să ajungi la visul tău cel mai înalt? Dacă îți dorești atât de mult.

în trecutul părinților tăi și oamenilor cu care ai copilărit și trăit. Ce ți s-a spus despre bani? Cum se descurca familia ta cu banii?Ce tipar aveau? Poate cheltuiau prea mult sau erau excesiv de economi înspre zgârciți. Scrie. În interiorul tău. Scrie tot ce știi despre bani de la familia ta. Ia toate domeniile din viața ta și scrie toate condiționările. nu vezi rezultate în viața ta sau totul ți se pare că se întoarce împotriva ta. Caută în trecutul tău.sistemul și întoarce-te spre tine însuți. Ei cum acționau? Cum se comportau când vedeau că au probleme? Contează enorm pentru că tindem să repetăm tiparele familiei noastre. sau considerau că se poate prin muncă și banii sunt făcuți pentru oricine. a oamenilor care ne-au crescut cum au știut ei mai bine. Ce ai fost învățat? Ia iubirea. Ce exemple ai văzut?Și ce tipare repeți și tu în viața ta? Cu cine semeni la administrarea banilor? 21 . renunță la a judeca oamenii. viața. ce ți s-a spus despre dragoste. poate că se promova ideea de lipsă și erau nemulțumiți. apăreau certuri.Descoperă condiționările din trecut Când ai o problemă.relații. ce ai văzut în familia ta? Ce ai trăit? Cum s-au comportat cu tine și ce tipare aveau ei? Cum s-au iubit părinții tăi?Care au fost exemplul lor?Tu cum iubești? Apoi ia domeniul financiar.

ce gânduri sau cuvinte le-ai crezut și le folosești și tu acum? Dacă te ajută e bine. Vorbește cu ei. învață de la ei. fi atent la cum vorbesc și cum gândesc. schimbă-le și formează-ți propriile gânduri și idei. alege să le dai drumu.În orice domeniu vrei să fi bun. Înțelege că sunt gândurile și convingerile lor. Tu doar le-ai preluat. a cui exemplu l-ai preluat în viața ta. Nu sunt ale tale. exemplele ce ți s-au dat. Vrei o relație de iubire perfectă? Caută acele cupluri care se iubesc și pe care le poți admira. 22 . Înconjoară-te cu oameni care au reușit în domeniile în care te interesează. Apoi notează cum e comportamentul tău în prezent. obținând rezultatele din prezent. păstrează-le. Notează tot ce îți aduci aminte referitor la cuvintele ce ți s-au rostit. le-ai crezut și le-ai aplicat în viața ta. Vrei mai mulți bani? Caută oamenii de succes care au rezultate financiare și admiră-i. pune întrebări. Binecuvântează-i și învață.Apoi ia sănătatea și orice alt domeniu consideri tu că e important și ai tu probleme acum la el. Cu cine semeni . pe baza experiențelor lor. întreabă-i cum au reușit. însă dacă nu ți-au folosit până în prezent. binecuvântează-i. caută oamenii care au reușit deja și vb cu ei. ce gânduri și obiceiuri și-au format? Ce motivații le-au susținut visele? învață de la ei. din propria experiență. ce ai înțeles și ce ai simțit tu. Dă-ți timp să-ți formezi alte convingeri.

. Dacă nu crezi.Scoate-le din interiorul tău în exterior. Fără credință nu este posibil. pe o foaie. nu există așa ceva. Întâi ai un gând. uită-te la oamenii care au reușit deja. indiferent de situația ta actuală sau de problemele cu care te confrunți. SE POATE. apoi apare dorința de a obține ceva. 23 .. etc. POȚI să ai ce-ți dorești.Matei 17:20 E mult să ai credință cât un bob de muștar? Ai idee ce mic e? Ți se pare mult? Numește-o speranță dacă vrei și vei vedea puterea credinței în viața ta. nu merit.vei fi capabil și la înălțimea obiectivului tău iar la final vei avea visul transformat în realitate. nici măcar nu-ți vei imagina o viață mai bună.după asta este foarte importantă CREDINȚA că poți obține ce vrei și având credință. Alege tu cu ce să-ți umpli mintea. că dacă ați avea credință cât un bob de muștar și ați zice muntelui acestuia Mutăte de aici acolo. s-ar muta și nimic nu v-ar fi vouă cu neputință”. Scrie afirmații pozitive. nu reușesc.Credința Orice ți-ai dori acum. gânduri mărețe. nu vei acționa. sunt prea slab. Subconștientul tău poate să-ți pună capcane mentale pentru a nu obține ce vrei ( sunt tot condiționări din trecut) de genul nu pot. Scrie-le pe o foaie. este posibil să obții. vei acționa în direcția respectivă.apoi arde-o. Indiferent de locul în care te afli. “Adevărat vă spun eu vouă.

scriitor sau alte genuri de oameni de succes AU CREZUT ÎN EI ȘI AU LUPTAT.nu e nicio problemă.nu le vei avea. Însă dacă vrei ceva mai mult.spiritual.Un alt episod este când Isus a apărut în fața lui Petru călcând pe apă. de ce te îndoiești?” Vezi așadar puterea credinței care apare în atâtea forme în viața ta și atâtea exemple.și atunci normal. Pentru că dacă nu crezi. Însă când crezi într-un anumit lucru. Tu în ce crezi? Dacă crezi în părerile vecinilor.iar Petru calcă pe apă . chirurg. doar să ai ochi să vezi și urechi să asculți. nivelul lor educațional. nu ai și nu vei avea niciodată lucrurile pe care ți le dorești. Dacă nu crezi.. nu am să-ți predic nimic. Că poți. Mă refer la convingerea de nezdruncinat că se poate. însă la un momentdat începe să se scufunde. Și-i cere ajutorul lui Isus. începi să lupți. Dacă nu ești credincios . Prin credință nu mă refer neapărat la credința că există ceva superior nouă. care au reușit.iar petru a spus“Dacă intr-adevăr tu ești Doamne. acționezi. actor. Toți oamenii de pe planeta asta. “. Dacă îți place traiul lor. Orice sportiv de performanță. Isus îi poruncește. poruncește-mi să vin la tine.. mergi înainte în ciuda fricii și în final reușești. atunci crezi în tine și în cei care au realizat ceva în viață. nu vei acționa. nu vei depăsi nivelul lor. financiar e foarte bine. au crezut în reușita lor. nu vei lupta pentru ele. Isus îi răspunde :” Puțin credinciosule. 24 .

. Zilnic.citește povești de succes. Imaginează-te pe tine având deja acele lucruri și fii la înălțimea obiectivelor tale. urmărește-i pe internet. O mică licărire care să te împingă la acțiune.. Caută și vei găsi. Parcurge niște pași simpli pentru a-ți mări credința. învață mereu. simte bucuria împlinirii visului tău. pentru El nimic nu e imposibil. Dacă nu ai acces la ei ÎNCĂ. Însă trebuie să crezi. Apoi acționează. Poți străluci. Păstrează-ți credința și speranța vii în inima ta. amintește-ți că deși pentru tine poate să pară imposibil. Urmărește zilnic. Totul începe cu credința. cu oameni care au reușit.Poți obține orice îți dorești de pe lumea asta. Vorbește cu oameni de succes. Ei nu sunt mai speciali decât tine. Scrie ce-ți dorești cu adevărat.. indiferent din ce ești făcut. Sunt o grămadă de filmulețe și pe net. se va inventa. lasă creierul să se obișnuiască cu aceste imagini și cu comanda de ASTAMI DORESC. admiră-i. Niciodata nu renunța la visele tale.iar dacă nu există..iar dacă crezi într-un Dumnezu.. iar într-o zi toate visele și aspirațiile tale vor deveni realitate 25 . Amintește-ți că e nevoie doar de o credință cât un bob de muștar. Vizualizează rezultatul. ei doar au crezut în ei și-n reușita lor.

care emite gândurile tale.Ce ai face tu. 26 .. Nu ai cum să faci altfel. Pur și simplu îi vei observa.. însă lasă-i să-și găsească propriile răspunsuri. tu tot cu tine vorbești.oglinjoară. din gândurile și sentimentele tale. Ți-am mai spus deja și pe site și în pdf-ul gratuit Dragoste de viață. Nu taci nicio secundă pentru că ai vocea aia în tine. îi vei înțelege mai bine și vei înceta să-i mai judeci. De ce? Foarte simplu. Vorbește mai puțin și ascultă mai mult. Tu vorbești din experiența ta. Ai impresia că e un dialog.Vei avea numai de câștigat și tu.Oglindă.. însă e un monolog. te bucuri sau te critici.. Acum îți voi spune despre dialogul intern pe care-l avem noi oamenii și cum oglinda noastră îl reflectă. Deși vorbești cu alți oameni.ca un fel de radio interior. că oamenii și experiențele din viața ta sunt doar o reflexie de-a ta. Așa faci și tu și oamenii din viața ta. Vei afla lucruri valoroase despre oameni. cum ai gândi și ce ai pune în aplicare. Mereu îți spui în gând când poți sau nu poți face ceva. Și așa facem cu toții. tu te pui repede în postura lui și îi dai sfaturi din perspectiva ta.Schimbă-te pe tine și se va schimba și ce vezi în exterior. E bine să te pui în locul lor.. nu a tale. Pune-le întrebări în loc să sari cu gândurile tale și ce ai face tu.. Tu ai în permanență un dialog cu tine însuți. Află ce e important pentru ei și ghidează-i în funcție de valorile lor. Dacă cineva îți povestește prin ce perioadă grea trece și ce dificultăți are de înfruntat. te lauzi.

etc. El crede că în locul tău nu ar reuși. nici măcar nu ți se adresează ție. Așa că data viitoare când cineva îți spune că nu ai să reușești. adu-ți aminte de oglindă. Tu ești doar oglinda lui pe care el proiectează propriile gânduri. Pentru că orice ți-ar spune cineva. Cu el nu are o relație bună.cuvinte.. Dacă repeți că nu poate. nu se va descurca.NU.E DIALOGUL LOR. adu-ți aminte din nou de oglindă și spune-ți în gând că poate el nu s-ar descurca în locul tău. Se jignește pe sine. tu ai o problemă. te vei descurca.. Fii însă atent și la dialogul tău. Ce le spui celorlalți? Ce le spui lor. nu poți să fi fericit. Persoana respectivă poate că va reuși. TU POȚI! Amintește-ți cine ești și ce vrei și nu te lăsa influențat de dialogul interior al celorlalți. e greu. Așa că gândește-te “ba da. eu voi reuși”. acum știi că nu ți se adresează ție.credințe. 27 . Pentru persoana respectivă e așa. Asta se aplică la orice sfaturi. e imposibil. Nu are nimic personal cu tine. nu el. de fapt îți spui ție. e greu.cand cineva spune că nu te vei descurca. așteptări.Faptul că oamenii au dialog intern și vorbesc mereu cu ei înșiși e important și pentru tine. Nu poți să ai bani. date de ceilalți. nu se poate în țara asta. nici măcar dacă te jignește. Nu ai încredere în tine și de aceea ai impresia că nu se poate și nici ceilalți nu pot. însă tu da.nu cu tine. dar tu cu tine ai vorbit de fapt.

fii orientat spre soluții și se va schimba și viața ta. ce e important pt ei la visul acela și ce pași de acțiune vor face pentru a-l realiza. Fii un exemplu și arată-le că se poate. condu-i spre propriile răspunsuri. Poate așa vor îndrăzni în timp să facă și ei pași spre visele lor cele mai mari. pune întrebări. încurajează oamenii care vin la tine cu idei noi și creative. la cuvintele ce le adresezi celorlalți. Ascultă. schimbă cuvintele ce le adresezi. însă nu uita că orice jignire sau descurajare nu ți-e adresată ție. Învață din ceea ce-ți spun ceilalți. TU POȚI!!! 28 . mai bine întreabă-i cum au de gând să facă asta. Schimbă dialogul tău interior. încurajându-i pe alții. Fii atent la tine. Mărește-ți încrederea în tine și-n forțele tale cu micile reușite din trecut și prezent și în loc să spui că nu se poate.De astăzi începe să încurajezi. Până și tu te vei simți mai bine.nu critica. ție îți vorbești. ci lor. învață din critici.

Pentru a ajunge la visele tale cele mai profunde. Dă-ți timp să faci toate aceste schimbări. în scopurile tale și în faptul CĂ POȚI. Perseverează și fii responsabil pentru viața ta. iertând.Transformă problemele tale în scopuri și depășește-le cu încredere și bucurie. în tine. Dacă faci toate astea poți ajunge ORIUNDE ÎȚI DOREȘTI! 29 .Succes! Succesul înseamnă orice te împlinește pe tine și te face fericit. Construiește-ți viziunea finală a visului tău. caută să te cunoști. admiră-i. Cu pași mici. cu încredere. Alege un dialog pozitiv cu tine însuți și cu ceilalți. Binecuvântează-i. El e acolo pentru a-ți arăta că te afli pe drumul bun și dacă îți dorești tare un lucru. învață de la oamenii de succes.vei găsi o scuză pentru a sta pe loc.să te purifici. Orice îți propui. Nimeni nu va plăti prețul nefericirii sau a fericirii în locul tău. dacă nu. care au obținut deja ce vrei tu. înconjoară-te cu oameni valoroși. care-ți sunt valorile de bază și în ce crezi. Ai credință. căci E A TA. Însă e decizia ta. Nu renunța la primul obstacol. îl vei depăși. Descoperă condiționările tale din trecut și schimbă-le pe acelea care nu ți se potrivesc și nu te ajută să evoluezi. pune întrebări. apoi treci la acțiune. știind că te apropii de visul tău prețios. în viața ta. cu perseverență.caută să știi ce-ți place. Schimbă-ți obiceiurile care nu te ajută în îndeplinirea scopurilor tale.

locuri.sau averea.. poți avea și deveni orice alegi tu. Iubirea. asta te va determina să te ridici din pat și să faci ce trebuie pentru viața ta și apoi oricând poți perde tot. Meriți și tu toate lucrurile frumoase de care să te bucuri în viața ta. Poți. există în interiorul tău. există în țara noastră. nimeni nu-ți va lua inima iubitoare.nu doar pentru o parte. Doar decide-te ce vrei.. Poți ! Nici nu-ți poți imagina de câte lucruri ești capabil. Personalitatea formată de-a lungul drumului spre succes. Scoate-le doar afară. Lasă-le să se manifeste și în exterior și bucură-te ca un copil de fiecare vis îndeplinit.. Dacă Dumnezeu a făcut case. Există aici. abundență.sau mintea de milionar.le-a făcut pentru noi toți. Așa că ocupă-te de dezvoltarea ta. puternic și frumos. pe pământ.Există. Dacă le vei pierde. Încearcă și vei vedea singur! Și... Există iubire. Meriți . Și chiar dacă încă ai impresia că nu poți.Suflete drag. Și vei putea construi din nou. orice va fi posibil. Poți face . Există.. în încheiere. Oamenii de succes nu se tem să piardă tot pentru că există ceva ce nu pot pierde niciodată. Asta contează. oameni frumoși. o dată cu evoluția ta. Așa că meriți să le ai și tu. fericire și orice ți-ai putea dori. dezvoltarea personalității și abilităților tale. Te imbrățisez cu toată dragostea și entuziasmul meu 30 .. Am încredere-n tine. mai vreau să-ți mulțumesc o dată pentru că ești în viața mea și vreau să-ți amintesc că ești un om valoros..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful