Meriti Poti

Exista

www.entuziasm.ro

Raluca Mureșan

INTRODUCERE În primul rând vreau să-ți mulțumesc pentru că mă citești și ești în viața mea. Sunt recunoscătoare pentru inima ta deschisă și prezența ta pe site-ul meu. Îți mai mulțumesc pentru mailurile tale,comentarii și gânduri bune. Te apreciez și te iubesc. Pentru că ești abonat la site-ul entuziasm.ro, m-am hotărât să-ți ofer un mic cadou pentru că ești o persoană valoroasă, care merită să aibă viața pe care o dorește și acum ceva timp am fost și eu în locul tău, în căutarea propriului sine, am trecut prin diverse experiențe,stări și căutări. De aceea sunt acum aici să-ți spun că meriți,poți și există și vreau să te ajut să te înțelegi, descoperi și să-ți creezi viața mult visată. Deși sunt foarte tânără, am trecut prin multe pentru că viața a vrut să-mi învăț o bună parte din lecții mai repede, să ma dezvolt, să mă regăsesc , ca apoi să-mi împlinesc cu success misiunea de a ajuta oamenii din viața mea. Am crescut într-o familie în care domneau certurile și mi se spunea că nu pot. Să fac alegeri, să iubesc, să reușesc în viață. Nu se poate, nu există. Însă nu i-am crezut. Vroiam să văd cu ochii mei că e așa. Vroiam să iubesc, să fiu liberă, să scap de scandaluri, să fiu independentă și să reușesc în orice-mi propun.

2

Așa că am ales de mică cu inima, după liceu am plecat în București, pentru un om pe care-l iubeam. Ne-am mutat împreună, m-am angajat și de acolo a început maturizarea mea. Nu atât cu job-ul,cât cu relația serioasă în care mă implicasem. Nu a mers, nu ne-am înțeles, iar din experiențele copilăriei mele, am ales mai degrabă să pun punct, decât să ajung la scandaluri și m-am întors la Cluj, orașul natal. Nu știam ce-mi doresc, la ce sunt bună și cum mă pot face iubită. Am început facultatea de litere, adoram franceza, însă nu mă împlinea. Aveam doar câteva haine și alea împrumutate de la sora mea mai mare și încă speram că va veni o vreme când îmi voi permite să ma îmbrac frumos, iar adidașii mei să nu fie rupți. Apoi m-am dus în Anglia cu iubitul meu de atunci. M-am angajat la o firma de recrutare pentru că, căutau vorbitori de limba română, am suferit datorită distanței de casă și de cei dragi (muream de dorul surorii mele)..iar la scurt timp, avea să se înțâmple ceva ce să-mi dea viața peste cap. Am fost abuzată.Și ceea ce ar părea ca fiind o nenorocire, pentru mine a fost cea mai mare binecuvântare, căci atunci m-am căutat și mam regăsit în toată splendoarea mea. Fiind practic într-o țară străină, fără prea mult suport din partea iubitului sau a necunoscuților, m-am văzut nevoită să mă descurc singură. Așa că am căutat siteuri de psihologie, cărți, oameni valoroși, de unde să învăț, apoi am aplicat tot pe mine. Am văzut atunci puterea minții noastre, puterea iertării și puterea iubirii.
3

frumusețea și puterea interioară. știam că problemele mele sunt mici. mă simt liberă. În momentul ăla. unde scriam. Știam că voi reuși. Ăsta era scopul meu cel mai de preț.simțeam asta. oameni care-mi erau mentori și nu m-am îndoit nicio secundă de visul meu. studiam. am făcut toate cursurile pe care vroiam să le urmez.liberă. citeam. să fac NLP și diverse cursuri de coaching. Și am reușit. Eu aveam fix un leu în buzunar. Dar nu mă interesa. frumoasă. bogată și norocoasă.dar încă eram în casa părintească. găsindu-mi refugiu la masa din bucătărie.Atunci a fost momentul când m-am decis să vin acasă. Vroiam să stau singură.iar restul cursurilor ce vroiam să le studiez făceau în total mii de euro. Aveam vise mari. în comparație cu scopul meu de a lăsa în urma mea o lume mai bună și mai fericită. să ajut oamenii. Să ajut oamenii. workshopuri. aceea de a te ajuta pe tine. Lucuiesc singură. Pe lângă psihologie. cu banii adunați să fac psihologia. Și-mi urmez misiunea. să mă mut singură și să duc o viață miununată. pe care aș fi apărat-o și cu dinții de oricine. Știam exact ce vreau. misiunea mea. De ce ți-am spus toate astea? Pentru că dacă eu. împlinindu-mi menirea.căci îmi amintisem că de mică întâlneam oameni cu fel și fel de probleme care spuneau că îi ajut( deși nu știu nici acum exact cum făceam asta atunci).să-și descopere comoara. o 4 . să particip la seminarii. aveam plătit primul an de facultate.

oricum te-ai simți. PENTRU CĂ ȘTIU CĂ SE POATE.. Orice ai face acum.Atâta timp cât ai un scop important pentru tine. dacă vrei să faci altceva. să-ți vorbesc din inimă. În orice loc ai fi în acest moment.și există.copilă am reușit. Acum că. Ți se vor deschide uși.ro. să-ți cauți misiunea. așa m-am hotărât să-ți fac cadou această carte.. în fața puterii și hotărârii tale. prin orice ai trece.nu te susține nimeni și te simți pierdut. să nu crezi când cei din jur zic că nu poți. poți să o ai. orice problemă se va da la o parte. poți. Orice îți dorești în acest moment poți să ai. meriți o viață minunată. dacă îți poți imagina unul mai bun. cunoști o mică parte din mine. ai un leu în buzunar. Chiar dacă acum nu vezi soluții. poți să și ajungi la el. Așa s-a născut meseria mea și colaborarea cu clienții pe care îi ajut să-și regăsească forța și scopul măreț. există ! 5 . iar în schimb să spui JUST WATCH ME . în momentul în care te vei decide că vrei să te regăsești. vei găsi o cale. poți să o faci. Toate astea vor veni spre tine. să-ți schimbi viața. Misiunea mea este să te ajut.Așa s-a născut site-ul entuziasm. îți doresc spor la citit și SUCCES ! Meriți.să te motivez și să-ți dau câte o cheie. ți se va arăta drumul spre tine și vei ajunge unde vrei. viața și iubirea desăvârșită și meritată. oricine poate. Oricine ai fi în prezent.. EU POT. să te îndrum.

oglinjoară………………………………........23 Oglindă. 21 Credința……………………………………………... 13 Transformă problemele în scopuri……………….............. 19 Descoperă condiționările din trecut………………. 9 Schimbă-ți trecutul………………………………..... 14 Nu poți..26 Succes……………………………………………...... 29 6 ...... 17 Obstacol sau scuză?............Cuprins pag Iartă……………………………………………… 7 Cele 3 domenii din viața ta………………………....ÎNCĂ…………………………………… 15 Viziune…………………………………………….....

Dar tu meriți? Pentru tine ierți. Toate au o cauză. Ai împrumutat convingeri și idei de la părinți. când te îmbolnăvești.prieteni. nu pentru celălalt.nu să te ucidă 7 . să faci alte alegeri și să te descoperi așa cum ești. Nu e nici vina lor. care să-ți aducă beneficii pe termen scurt și lung. Nu trebuie să crezi neapărat. Acum ești liber să alegi altceva. minunat. însă te infectezi pe tine. însă atunci erau benefice pentru tine.Pentru sănătatea ta mentală. Și oamenii de știință au demonstrat cum gândurile și sentimentele îți influențează propriul corp și starea de sănătate. Nu numai că emiți energie negativă în Univers. Nu-i ține prizonieri în inima ta. ai fost programat de cei din jur. fizică și spirituală. ei așa știau că e bine. Multe din credințele tale nici măcar nu-ți aparțin. însă fi atent la momentele când te răcești. să te schimbi.școală. sau nu.Iartă Ura este cel mai otrăvitor sentiment din câte există. până și o banală răceală. Iartă-te în primul rând pe tine. nicidecum al lui. Alege iertarea. altfel nu le-ai fi ales. Meriți sentimente și gânduri înălțătoare. E ca și când ai înghiți zilnic un pahar cu otravă și totuși tu spui că celălalt nu meriă să fie iertat. Însă nici vina ta nu e. fie că tu crezi asta. Pentru binele tău. Nu meriți asta. Poate că nu ai luat întotdeauna cele mai bune decizii. Iartă-te și Iartă-i și pe cei din jurul tău. Gândește-te că în mare parte.

și pentru celălalt.n-ar mai fi iertare. ucis. Ca un animal sălbatic. Dacă ierți. În momentul în care te poți gândi cu dragoste la cineva care ți-a făcut rău simți pace. cu orice. consideră că e un om rănit. Oricine ți-ar fi greșit. de a nu fi rănit. liniște și energie pozitivă.Toți oamenii care ți-au greșit. au și ei propriile răni. iartă totul. Altfel. propriile convingeri. Cea mai bună lecție e iertarea.-Lev Tolstoi 8 . care atacă de teama de a nu-i fi invadat teritoriul. Și pentru tine. împrumutate sau dobândite pe parcursul vieții.

vei simți un dezechilibru și vei avea impresia că-ți lipsește ceva.dacă le ignori. Toți vrem să ne simțim iubiți și să iubim. ce aștepți de la ceilalți? Dacă iubirea ta față de tine însuți nu crește și nu o îngrijești zi de zi. să avem o relație reușită sau o căsnicie fericită. este ideal să începi cu tine. în direcția cărora sunt orientate scopurile și atenția ta. doar că te respecți.neajunsurile și golurile tale. În acest spațiu.spre descoperirea ta. spre ființa divină care ești. 9 . Nu e nici asta un lucru rău. Cele 3 domenii sunt: -IUBIREA Unele din scopurile tale sunt orientate spre ființa iubită. sunt cei cu care tu rezonezi în momentul ăsta. te conduc spre tine însuși. Oamenii cu care interacționezi acum. doar că îl vei sufoca cu nevoile. De aceea spun că sunt îngeri. pentru că în timp. nu doar la unul. Este bine să acorzi atenție la toate aceste domenii. Nu este egosim și nici nu înseamnă că ești egocentric..Cele trei domenii din viața ta În viața ta sunt trei mari domenii. vei avea tendința de a te complace în relații nesatisfăcătoare și te vei arunca în brațele primului suflet care ți se va arăta. Consider că fiecare om din viața noastră e un înger și ne învață câte o lecție valoroasă.. Tu i-ai atras în viața ta și te învață. Cu iubirea de sine. Dacă nu tu te poți iubi și aprecia pe tine.

Stai cu tine. acordă-ți timp să te cunoști. 10 . ci pe a dărui. Dacă tu ca om te simți bine cu tine însuți. în singurătate. ce valori are și cum vrei să parcurgeți drumul vieșii împreună. Ce te ajută și ce nu pe drumul tău. referitoare la iubire și relații. a iubi. Zâmbește-ți și conștientizează clar dacă ești pregătit pentru relația perfectă pe care o visezi. Scrie și asta și o dată ce vei știi ce cauți. Atunci va fi o relație fericită și împlinită pentru că nu te vei mai concentra pe a lua. Scrie acum ce ai învățat despre iubire. vei găsi sufletul lângă care te poți dezvălui și dărui. Poți începe cu personalitatea ta. privește în oglindă chipul frumos și dornic de iubire. a pretinde și a manipula celălalt suflet. cum e relația. a cere.Dacă vrei relația perfectă. dă-i drumul și alege tu o altă cale. să știi clar ce vrei. a te dezvălui așa cum ești. atunci te vei simți bine și cu un partener. Ce ți s-a spus. cum arată. va trebui să fii la înălțimea dorințelor tale. în care ambii parteneri sunt capabili să dăruiască necondiționat și să-și umple singuri golurile sufletești. Hotărăște-te cum vrei să fie partenerul tău. fără a simți nevoia de confirmări periodice asupra propriei tale valori.omul perfect și iubirea ideală. iubeștete. Urmărește obiceiurile și convingerile preluate din familie. O relație trebuie să fie construită pe o fundație sănătoasă. ce ai văzut în familia ta?Și orice nu te ajută să fi fericit. Redescoperă-te.ce caracteristici are. Decide ce păstrezi și ce dai la o parte.

Dacă încă n-ai găsit munca. care consideri că este misiunea ta în această viață. Atâta pasiune să pui în munca ta. ce-ți dorești acum? Ce e important pentru tine? Care sunt valorile tale cele mai de preț? Fă din munca ta un spațiu de dezvoltare și de bucurie. ia-ți o pauză. vocația. schimbă cursul vieții tale și dă-ți timp să înveți. Muncește cu bucurie. fiind de folos și oamenilor din jurul tău? Fă-ți munca distractivă. ce te împlinește și cum poți evolua. nu renunța niciodată. Descoperă ceea ce-ți place cu adevărat și îți dorești atât de mult să faci lucrul ăla încât l-ai face și gratis. Să arzi pe dinuntru de drag și de entuziasm când lucrezi în domeniul respectiv. 11 . cu dragoste. însă acordă-ți zilnic timp să afli ce-ți place să faci și dezvoltă-te în direcția aia. dă-ți timp să o cauți și găsești.Al doilea domeniu important este MUNCA.misiunea pt care să muncești cu bucurie. cu energie. Continuă cu job-ul de acum până te vei simți confortabil să renunți la el. oricând simți că nu mai poți. Dacă nu-ți place. Nu uita că e visul tău și astăzi ești cu o treaptă mai sus decât ieri. Ce carieră alegi să ai. nu fă din ea o corvoadă. să crești și să ajungi acolo unde vrei tu. nu te mai împlinește sau îți dorești altceva.apoi continuă. mai ales dacă tu ai ales ce vrei să faci. Amintește-ți ce-ți doreai să faci când erai mic. ce vise aveai. Perseverează.

așa că ești curios și experimentezi totul cu bucurie și entuziasm.nu te lua prea în serios.. Să ieși în lume. să strălucești de bucurie. iubește. cu visele tale.. joacă-te. Aici intră hobby-urile tale precum pescuitul. aici intră inima ta de copil care cere să o asculți și să-ți dai voie să visezi. Joacă-te . nu știi ce e imposibil. Zâmbește.. Învață de la copii și poartă-te ca și când nu ai avea experiențe și convingeri formate..cu prietenii tăi. etc. să-ți imaginezi viața mult visată. fii asemeni unui copil care se bucură când vede pe cineva drag sau primește o jucărie mult visată. Nu ști dacă se poate.JOACA Da .măcar câteva minute pe zi.. Copii descoperă totul în nimic 12 . și joaca este un domeniu foarte important. citești bine. tenisul..cu tine.

Este o pagină albă și tu decizi ce pui în ea” Începând de astăzi pune în viața ta pagini cu mici sau mari succese. De ce să așteptăm până atunci?Putem râde chiar acum. Merită? Noi oamenii spunem că peste o perioadă ne vom uita în urmă și vom râde. de cât timp ai nevoie să retrăiești aceleași experiențe la nesfârșit? Ai suferit din anumite cauze. Trecutul a trecut. “Ziua de mâine este poimâine trecut. la care să zâmbești mulțumit. sau anumite momente din trecut. cu fiecare zi de care tu ești mulțumit. Ziua de mâine este prima zi din trecutul pe care tu vrei să-l ai. ascunde în ea o comoară de neprețuit. însă nu uita că fiecare mare problemă sau durere.iar mâine va fi trecut. Mâine este prima dată când trăiești ziua de mâine. mai pui o cărămidă la amintirile tale frumoase și benefice. nu sunt așa cum ți le dorești. Cu fiecare reușită. în așa fel încât să-ți formezi de acum încolo.Schimbă-ți trecutul Știu că ai trecut prin multe experiențe dureroase. câteodată lecțiile vieții sunt dure. și acum continui să suferi gândindute la ele. Însă ce alegi să faci de acum. Ăsta e trecutul tău.. Cum alegi să trăiești prezentul ce-ți va fi maine trecut? 13 . Astăzi trece. însă. de azi. un trecut plin de resurse pozitive.. Poate că trecutul tău. asta e partea bună. de mâine? Știi cum îți poți schimba cu succes trecutul? Construind astăzi un trecut reușit pentru mâine. aducându-le din nou și din nou în viața ta.

De exemplu “nu am bani”poate să fie o scuză. nu pot. Înțelegi acum cum orice problemă pe care o ai te poate propulsa spre scopurile cele mai înalte? Însă depinde de tine.Transformă problemele în scopuri Orice problemă ai avea. să caut și să găsesc resurse financiare potrivite mie”. ci atitudinea ta este o problemă. tu decizi dacă stai să te plângi sau le rezolvi. tu singur decizi dacă o lași să te supere sau nu. De acum. 14 . dar ele sunt acolo pentru a fi depășite. nu am. Nu situația în care ești te încurcă. gândește-te dacă vrei să rezolvi problema sau doar să-ți justifici situația? Dacă vrei să o rezolvi.astfel încât devine “nu am bani și tocmai de aceea decid să ma educ financiar. nu știu. tocmai de aceea voi ieși mai des și-mi voi face relații. nu pentru a ne depăși. Tu decizi dacă este o scuză sau o motivație. Însă. Dacă au apărut în viața noastră înseamnă că noi suntem capabili să le rezolvăm cu succes. Poți transforma cele mai mari probleme a tale în scopuri sau în scuze pentru a nu face nimic. transformă dificultatea în scop și treci la acțiune. sau un scop . Nu am relații. când ai gânduri de lipsă. Toți avem probleme și dificultăți.

Pe baza cunoștințelor și abilităților tale de astăzi îți este imposibil să faci anumite lucruri.. ci cu ceea ce vrei să faci de acum încolo.. în timp vor prinde viață. banii.însă dacă muncești să-ți cizelezi personalitatea. experiențelor și informațiilor pe care le ai PÂNĂ ACUM”.Și nu crezi că le poți avea datorită condițiilor. să descoperi.. Însă cum ai putea să faci să poți? Încă nu ești pregătit și ai dreptate. Ce certitudini ai că vei reuși? TU EȘTI CERTITUDINEA! Dacă nu renunți și te perfecționezi continuu. Astăzi poate mai trebuie să te cunoști. Poate că astăzi nu ești pregătit să ai iubirea de vis..Nu poți. visele care azi par imposibile. Încă. Credința nu are nimic de-a face cu ce ai realizat până acum.ÎNCĂ “ Toate bogățiile și frumusețile lumii sunt și pentru tine.. Nu căuta să schimbi nimic în exterior până nu ești schimbat în interior. Nu crezi că le poți avea și de aceea nici nu ai luptat pentru ele. să înveți.ai dreptate. Doar că nu ți-ai propus să le ai și n-ai luptat pentru ele. Depune toate eforturile necesare pentru a adăuga zilnic 15 .. afacerea și viața fantastică pe care o meriți. Nu poți.însă asta nu înseamnă că mâine nu vei reuși. vei putea. nu poți. Așa că de fiecare dată când spui că nu poți.. E dorința puternică de a realiza ceva și de a acționa în direcția respectivă. abilitățile și cunoștințele.

. Începe să alergi zilnic câte un pic.... ai încredere și menține vie flacăra dorinței tale de a avea o viață superbă.Învață din experiențe... apoi vei fi participant la maraton și .decât credința ta” 16 .o cărămidă noua la schimbarea ta..depind numai de tine.încă nu poți. fără să renunți. cunoștințele tale și deschiderea cu care înveți... Orice nu ai putut sau nu poți să faci. Și nu ai nici o scuză să nu le faci.poate vei și câștiga ! “Îți blochezi visele ....e valabil până azi.Caută soluții. din oglinda vieții tale care reflectă întotdeauna cine ești tu și construiește-ți viața pe care o meriți. însă vei putea.cum vei face să poți? Ce vei schimba? Ce decizii vei lua azi? Asta depinde numai de tine. Nu încerca să participi la un maraton când tu nu ai făcut mișcare de 7 ani. Schimbarea ta. Aceste lucruri depind numai de tine.la naiba.. Fără să te plângi. transformarea și regăsirea ta..când permiți fricii tale să fie mai puternică.

. i se spune clar de ce materiale are nevoie. Așa că hai să nu mai pierdem timpul. Ar avea îndoieli. Știi cum se construiește o casă? Arhitectul prezintă viziunea. pentru ce vei fi apreciat. Cum să ai încredere în fiecare pas când nu știi unde trebuie să ajungi? Dar toate acestea se clarifcă atunci când are o viziune. cum să arate. ai nevoie de o viziune. ce materiale să folosească..câți oameni. Oare constructorul are vreo îndoială când se apucă de construit? NU. vede imaginea finală și știe ce are de făcut. proiectantul o desenează.. amâni de obicei și nu mai faci niciodată. apoi constructorul construiește casa. Însă fără această imagine finală n-ar știi de unde să înceapă. în cât timp să fie gata.Meriți o viață mai bună. o imagine finală. pentru a știi cum vrei să arate. conform viziunii și planului pus la dispoziție de arhitect si proiectant. etc. Cum vrei să arate viața ta? Ce vrei să ai. temeri și s-ar simți anxios pentru că nu știe cum trebuie să iasă. Ia o foaie mare și desenează-ți/scrie-ți viziunea. vei fi confuz. cum te vei simți. nu știi care sunt valorile. neîncredere și-ți vei pune o mie de întrebări.te rog eu.ce amâni acum.Viziune Pentru a construi viața visurilor tale.scopurile și nu le vizualizezi cu claritate. Scrie tot! Acum. etc. nu te mai amâna. cu îndoieli și temeri. Așa e și în viața ta. O vrei? 17 . cum să fie. El se uită la proiect. cu ce oameni vrei să fi. Dacă nu ți-ai clarificat viziunea..

pentru a avea și a fi ceea ce-ți dorești tu. Ce ar trebui să faci pentru a ajunge acolo.și s-ar putea să nu-ți placă. Ce construiești în viața ta? Construiești o cocioabă. o casa de paie. Așa că..După ce ai viziunea finală și știi cum vrei să fie viața ta. Dacă te temi să iei decizii. dar nu contează. o viziune. Acum! “Maine depinde de astazi.capul sus! Construiește-ți propria capodoperă. Dacă nu. să știi că și faptul de a nu decide e tot o decizie.. Cum va arăta viața ta dacă totul ți-ar merge din plin? Cum va fi viața ta peste 5 ani? Dar peste 10? Tu ești arhitectul propriei tale vieți. Decizi să nu faci nimic. scrie-ți un plan de acțiune..doar pentru a ajunge la el? Nu amâna și decide acum cum vrei să arate viața ta.. Degeaba construiești dacă nu ai un plan. va decide altcineva în locul tău. Nu de noroc” 18 . doar scrie ce consideri că ai nevoie pentru a fi persoana care vrei să fi și fii flexibil pe parcurs pentru a modifica unde crezi că e necesar. o colibă? Construiești măcar ceva solid? Dacă nu construiești nimic unde te vei adăposti în perioadele când viața te va încerca? Care este scopul tău măreț care merită să treci peste orice obstacol. Poate nu știi exact cum.

vei fi orientat spre soluții și focusat pe visul tău. dar nu ești. obiceiurile. Dumnezeu. Tu te plângi. etc. Îi vei da cu piciorul. așa că nu are rost să ți-l mai ofere. dar nu-mi permit și e greu să câștigi bani în țara asta” E un obstacol?Nu cumva îți găsești scuze pentru a nu face nimic? Dacă ți-ar dori într-adevăr să ai bani. Întreabă-te. dar și anumite evenimente externe neprevăzute. Cât de mult îți dorești ca visul tău să devină realitate? Ce ești dispus să faci pentru a obține ceea ce-ți dorești? Ce preț ești dispus să plătești? Dacă ai un scop mare. Întrebarea e.. programările tale trecute.. ai fi în plin proces de schimbare și acțiune. Universul. Viața te testează. Îl vei rezolva. chiar e o problemă acolo sau e doar o scuză? De exemplu :”Mi-ar place să călătoresc și să am bani.consideră că nu ai vrut de fapt lucrul respectiv. Gândește-te acum la orice vis pe care-l ai și găsește un obstacol.Obstacol? Sau scuză? De câte ori îți dorești ceva. ci pentru a ne testa dorința.să călătorești. viața ta. observi că acel ceva este acolo.. prietenii.cât de tare îți dorești să ajungi la acel ceva ce-ți dorești? Obstacolele nu ne apar în cale pentru a nu obține ceea ce ne dorim..să iubești și orice altceva. Aici intră gândurile. 19 . însă ai de trecut o mulțime de obstacole. Dacă renunți ușor. nu te va interesa niciun obstacol apărut.

iar e decizia ta. Vei avea în continuare obstacole.deja ai fi în plin proces de transformare. însă vor părea mici în comparație cu visul tău și atâta vei căuta să te schimbi... dar mă lupt pentru visul meu..și am afacerea mea dar nu merge bine” E un obstacol? Nu cumva e un pretext? De ce nu schimbi afacerea?de ce nu ceri sfatul unor experți care să te ajute să-ți ridici afacerea? Nu te ajută nimeni? Chiar nimeni?Și cine mai exact ar trebui să te ajute? Dinafara de tine însuți. “Dar eu am încercat să mă schimb. e atât de greu în țara asta”.E un pretext și ăsta pentru că dacă ai fi vrut cu adevărat. dar oamenii sunt răi.nu mă ascultă nimeni. Doar nu renunța la luptă. Te scuzi singur pentru a avea justificări și a-ți confirma profeția că e greu și în România e imposibil. e un pretext. să înveți și să acționezi până când vei reuși. soluții și resurse valoroase care să te ajute. ai fi căutat oameni. ea este acolo pentru a te ajuta să evoluezi..Cât de tare îți dorești să reușești. Orice nu te ajută să evoluezi.. Deci. Orice problemă ai acum. dar nu mă ajută nimeni.E un obstacol?Nu cumva e un pretext? Dacă ai fi vrut să te schimbi. am schimbat și afacerea..să evoluezi. nu e un obstacol.. să ajungi la visul tău cel mai înalt? Dacă îți dorești atât de mult.Nu te accepta ca fiind neputincios..nimeni nu ți-e dator cu nimic.“ Da. Poți orice! 20 . Ei bine. Poți mai mult. Și putem continua la nesfârșit. vei găsi resursele necesare. pentru propriul confort. E un pretext pus de tine.

poate că se promova ideea de lipsă și erau nemulțumiți. Ia toate domeniile din viața ta și scrie toate condiționările. renunță la a judeca oamenii.sistemul și întoarce-te spre tine însuți. În interiorul tău. a oamenilor care ne-au crescut cum au știut ei mai bine. nu vezi rezultate în viața ta sau totul ți se pare că se întoarce împotriva ta. sau considerau că se poate prin muncă și banii sunt făcuți pentru oricine. Scrie tot ce știi despre bani de la familia ta. Scrie.relații.Descoperă condiționările din trecut Când ai o problemă. apăreau certuri. Ei cum acționau? Cum se comportau când vedeau că au probleme? Contează enorm pentru că tindem să repetăm tiparele familiei noastre. Ce exemple ai văzut?Și ce tipare repeți și tu în viața ta? Cu cine semeni la administrarea banilor? 21 . viața. Caută în trecutul tău. ce ți s-a spus despre dragoste. în trecutul părinților tăi și oamenilor cu care ai copilărit și trăit. ce ai văzut în familia ta? Ce ai trăit? Cum s-au comportat cu tine și ce tipare aveau ei? Cum s-au iubit părinții tăi?Care au fost exemplul lor?Tu cum iubești? Apoi ia domeniul financiar. Ce ai fost învățat? Ia iubirea. Ce ți s-a spus despre bani? Cum se descurca familia ta cu banii?Ce tipar aveau? Poate cheltuiau prea mult sau erau excesiv de economi înspre zgârciți.

păstrează-le. fi atent la cum vorbesc și cum gândesc. pune întrebări. ce gânduri și obiceiuri și-au format? Ce motivații le-au susținut visele? învață de la ei. Apoi notează cum e comportamentul tău în prezent. ce ai înțeles și ce ai simțit tu.În orice domeniu vrei să fi bun. Înțelege că sunt gândurile și convingerile lor. Nu sunt ale tale. Vorbește cu ei. alege să le dai drumu. pe baza experiențelor lor. exemplele ce ți s-au dat. le-ai crezut și le-ai aplicat în viața ta. 22 . din propria experiență. obținând rezultatele din prezent. învață de la ei. Tu doar le-ai preluat. ce gânduri sau cuvinte le-ai crezut și le folosești și tu acum? Dacă te ajută e bine. Înconjoară-te cu oameni care au reușit în domeniile în care te interesează. Vrei o relație de iubire perfectă? Caută acele cupluri care se iubesc și pe care le poți admira.Apoi ia sănătatea și orice alt domeniu consideri tu că e important și ai tu probleme acum la el. binecuvântează-i. caută oamenii care au reușit deja și vb cu ei. Binecuvântează-i și învață. însă dacă nu ți-au folosit până în prezent. Cu cine semeni . a cui exemplu l-ai preluat în viața ta. întreabă-i cum au reușit. schimbă-le și formează-ți propriile gânduri și idei. Notează tot ce îți aduci aminte referitor la cuvintele ce ți s-au rostit. Dă-ți timp să-ți formezi alte convingeri. Vrei mai mulți bani? Caută oamenii de succes care au rezultate financiare și admiră-i.

este posibil să obții. Scrie afirmații pozitive. nu vei acționa.vei fi capabil și la înălțimea obiectivului tău iar la final vei avea visul transformat în realitate. uită-te la oamenii care au reușit deja. nu există așa ceva. 23 . Întâi ai un gând. gânduri mărețe. Alege tu cu ce să-ți umpli mintea. vei acționa în direcția respectivă. Dacă nu crezi..apoi arde-o.. nu merit. “Adevărat vă spun eu vouă. că dacă ați avea credință cât un bob de muștar și ați zice muntelui acestuia Mutăte de aici acolo. nici măcar nu-ți vei imagina o viață mai bună. nu reușesc. indiferent de situația ta actuală sau de problemele cu care te confrunți. Indiferent de locul în care te afli. apoi apare dorința de a obține ceva. Subconștientul tău poate să-ți pună capcane mentale pentru a nu obține ce vrei ( sunt tot condiționări din trecut) de genul nu pot.Scoate-le din interiorul tău în exterior. s-ar muta și nimic nu v-ar fi vouă cu neputință”. etc. SE POATE. pe o foaie. POȚI să ai ce-ți dorești. Fără credință nu este posibil. sunt prea slab.Credința Orice ți-ai dori acum.Matei 17:20 E mult să ai credință cât un bob de muștar? Ai idee ce mic e? Ți se pare mult? Numește-o speranță dacă vrei și vei vedea puterea credinței în viața ta. Scrie-le pe o foaie.după asta este foarte importantă CREDINȚA că poți obține ce vrei și având credință.

chirurg. începi să lupți. Isus îi poruncește. atunci crezi în tine și în cei care au realizat ceva în viață.spiritual. doar să ai ochi să vezi și urechi să asculți.și atunci normal. Orice sportiv de performanță. nu am să-ți predic nimic. Că poți.nu le vei avea. Mă refer la convingerea de nezdruncinat că se poate. scriitor sau alte genuri de oameni de succes AU CREZUT ÎN EI ȘI AU LUPTAT. acționezi. financiar e foarte bine.. Însă dacă vrei ceva mai mult. Și-i cere ajutorul lui Isus. care au reușit. nu ai și nu vei avea niciodată lucrurile pe care ți le dorești. Însă când crezi într-un anumit lucru. actor. Dacă nu ești credincios . Tu în ce crezi? Dacă crezi în părerile vecinilor. de ce te îndoiești?” Vezi așadar puterea credinței care apare în atâtea forme în viața ta și atâtea exemple. Dacă nu crezi.nu e nicio problemă. Toți oamenii de pe planeta asta.iar petru a spus“Dacă intr-adevăr tu ești Doamne. mergi înainte în ciuda fricii și în final reușești.. nu vei lupta pentru ele.Un alt episod este când Isus a apărut în fața lui Petru călcând pe apă. nu vei acționa.iar Petru calcă pe apă . Prin credință nu mă refer neapărat la credința că există ceva superior nouă. “. nu vei depăsi nivelul lor. însă la un momentdat începe să se scufunde. nivelul lor educațional. au crezut în reușita lor. Dacă îți place traiul lor. Isus îi răspunde :” Puțin credinciosule. poruncește-mi să vin la tine. Pentru că dacă nu crezi. 24 .

. Parcurge niște pași simpli pentru a-ți mări credința. lasă creierul să se obișnuiască cu aceste imagini și cu comanda de ASTAMI DORESC.. Sunt o grămadă de filmulețe și pe net. se va inventa. admiră-i. Vizualizează rezultatul.Poți obține orice îți dorești de pe lumea asta. Însă trebuie să crezi. Urmărește zilnic. pentru El nimic nu e imposibil.citește povești de succes.iar dacă nu există. Totul începe cu credința. amintește-ți că deși pentru tine poate să pară imposibil. Amintește-ți că e nevoie doar de o credință cât un bob de muștar. Imaginează-te pe tine având deja acele lucruri și fii la înălțimea obiectivelor tale.iar dacă crezi într-un Dumnezu. ei doar au crezut în ei și-n reușita lor. Păstrează-ți credința și speranța vii în inima ta. Niciodata nu renunța la visele tale. Ei nu sunt mai speciali decât tine.. Caută și vei găsi. Scrie ce-ți dorești cu adevărat.. învață mereu. Dacă nu ai acces la ei ÎNCĂ. cu oameni care au reușit. Zilnic. Vorbește cu oameni de succes.. Apoi acționează. urmărește-i pe internet. simte bucuria împlinirii visului tău. Poți străluci. indiferent din ce ești făcut. O mică licărire care să te împingă la acțiune. iar într-o zi toate visele și aspirațiile tale vor deveni realitate 25 .

Pune-le întrebări în loc să sari cu gândurile tale și ce ai face tu. care emite gândurile tale. Dacă cineva îți povestește prin ce perioadă grea trece și ce dificultăți are de înfruntat. De ce? Foarte simplu. Deși vorbești cu alți oameni. îi vei înțelege mai bine și vei înceta să-i mai judeci. Tu ai în permanență un dialog cu tine însuți. că oamenii și experiențele din viața ta sunt doar o reflexie de-a ta. Pur și simplu îi vei observa. Nu taci nicio secundă pentru că ai vocea aia în tine. tu te pui repede în postura lui și îi dai sfaturi din perspectiva ta..oglinjoară. Vorbește mai puțin și ascultă mai mult. însă lasă-i să-și găsească propriile răspunsuri. Tu vorbești din experiența ta.ca un fel de radio interior. cum ai gândi și ce ai pune în aplicare.. Și așa facem cu toții. Ai impresia că e un dialog. însă e un monolog. Vei afla lucruri valoroase despre oameni. tu tot cu tine vorbești. Așa faci și tu și oamenii din viața ta. te lauzi. nu a tale. Ți-am mai spus deja și pe site și în pdf-ul gratuit Dragoste de viață. Află ce e important pentru ei și ghidează-i în funcție de valorile lor. Mereu îți spui în gând când poți sau nu poți face ceva. E bine să te pui în locul lor.Ce ai face tu.Oglindă.Schimbă-te pe tine și se va schimba și ce vezi în exterior. Acum îți voi spune despre dialogul intern pe care-l avem noi oamenii și cum oglinda noastră îl reflectă. Nu ai cum să faci altfel.....Vei avea numai de câștigat și tu. te bucuri sau te critici. 26 . din gândurile și sentimentele tale.

Nu ai încredere în tine și de aceea ai impresia că nu se poate și nici ceilalți nu pot. Se jignește pe sine. dar tu cu tine ai vorbit de fapt.nu cu tine.cuvinte. etc. Persoana respectivă poate că va reuși. TU POȚI! Amintește-ți cine ești și ce vrei și nu te lăsa influențat de dialogul interior al celorlalți. Dacă repeți că nu poate. nu se va descurca. e greu. Ce le spui celorlalți? Ce le spui lor.. Asta se aplică la orice sfaturi. de fapt îți spui ție. Tu ești doar oglinda lui pe care el proiectează propriile gânduri. Fii însă atent și la dialogul tău.credințe. Așa că data viitoare când cineva îți spune că nu ai să reușești.. nici măcar dacă te jignește. eu voi reuși”. tu ai o problemă. acum știi că nu ți se adresează ție. date de ceilalți. Pentru că orice ți-ar spune cineva. nu se poate în țara asta. nu poți să fi fericit.NU. Nu poți să ai bani.E DIALOGUL LOR. Pentru persoana respectivă e așa. Cu el nu are o relație bună. însă tu da. adu-ți aminte de oglindă. nu el. El crede că în locul tău nu ar reuși. e imposibil. 27 . Așa că gândește-te “ba da. așteptări.Faptul că oamenii au dialog intern și vorbesc mereu cu ei înșiși e important și pentru tine. adu-ți aminte din nou de oglindă și spune-ți în gând că poate el nu s-ar descurca în locul tău. Nu are nimic personal cu tine. e greu.cand cineva spune că nu te vei descurca. nici măcar nu ți se adresează ție. te vei descurca.

fii orientat spre soluții și se va schimba și viața ta. ci lor. la cuvintele ce le adresezi celorlalți.nu critica. Până și tu te vei simți mai bine. pune întrebări. învață din critici. Învață din ceea ce-ți spun ceilalți. mai bine întreabă-i cum au de gând să facă asta. încurajându-i pe alții.De astăzi începe să încurajezi. Fii atent la tine. schimbă cuvintele ce le adresezi. ție îți vorbești. Poate așa vor îndrăzni în timp să facă și ei pași spre visele lor cele mai mari. TU POȚI!!! 28 . însă nu uita că orice jignire sau descurajare nu ți-e adresată ție. Fii un exemplu și arată-le că se poate. condu-i spre propriile răspunsuri. ce e important pt ei la visul acela și ce pași de acțiune vor face pentru a-l realiza. încurajează oamenii care vin la tine cu idei noi și creative. Ascultă. Mărește-ți încrederea în tine și-n forțele tale cu micile reușite din trecut și prezent și în loc să spui că nu se poate. Schimbă dialogul tău interior.

în scopurile tale și în faptul CĂ POȚI. Perseverează și fii responsabil pentru viața ta.Transformă problemele tale în scopuri și depășește-le cu încredere și bucurie. îl vei depăși. știind că te apropii de visul tău prețios. apoi treci la acțiune. cu perseverență. înconjoară-te cu oameni valoroși. dacă nu. Alege un dialog pozitiv cu tine însuți și cu ceilalți. Pentru a ajunge la visele tale cele mai profunde. care au obținut deja ce vrei tu.să te purifici. care-ți sunt valorile de bază și în ce crezi. pune întrebări. Orice îți propui. Însă e decizia ta.Succes! Succesul înseamnă orice te împlinește pe tine și te face fericit. Binecuvântează-i. Descoperă condiționările tale din trecut și schimbă-le pe acelea care nu ți se potrivesc și nu te ajută să evoluezi. Construiește-ți viziunea finală a visului tău. El e acolo pentru a-ți arăta că te afli pe drumul bun și dacă îți dorești tare un lucru. căci E A TA. admiră-i. Ai credință. Dacă faci toate astea poți ajunge ORIUNDE ÎȚI DOREȘTI! 29 .caută să știi ce-ți place. în tine. Cu pași mici. Schimbă-ți obiceiurile care nu te ajută în îndeplinirea scopurilor tale. caută să te cunoști. învață de la oamenii de succes. Nu renunța la primul obstacol. Nimeni nu va plăti prețul nefericirii sau a fericirii în locul tău. în viața ta. Dă-ți timp să faci toate aceste schimbări. iertând. cu încredere.vei găsi o scuză pentru a sta pe loc.

poți avea și deveni orice alegi tu. fericire și orice ți-ai putea dori. puternic și frumos. Există aici.nu doar pentru o parte.le-a făcut pentru noi toți.. Te imbrățisez cu toată dragostea și entuziasmul meu 30 . asta te va determina să te ridici din pat și să faci ce trebuie pentru viața ta și apoi oricând poți perde tot. există în interiorul tău.Există. Poți ! Nici nu-ți poți imagina de câte lucruri ești capabil. dezvoltarea personalității și abilităților tale. abundență. Încearcă și vei vedea singur! Și..Suflete drag. Există iubire. orice va fi posibil. o dată cu evoluția ta. nimeni nu-ți va lua inima iubitoare. Poți face . Dacă Dumnezeu a făcut case.. Personalitatea formată de-a lungul drumului spre succes. mai vreau să-ți mulțumesc o dată pentru că ești în viața mea și vreau să-ți amintesc că ești un om valoros. Oamenii de succes nu se tem să piardă tot pentru că există ceva ce nu pot pierde niciodată. există în țara noastră.sau mintea de milionar. Și chiar dacă încă ai impresia că nu poți. Lasă-le să se manifeste și în exterior și bucură-te ca un copil de fiecare vis îndeplinit. Așa că ocupă-te de dezvoltarea ta.sau averea. Poți. Doar decide-te ce vrei. Dacă le vei pierde. pe pământ. Am încredere-n tine. în încheiere... oameni frumoși. locuri. Iubirea.. Scoate-le doar afară.. Și vei putea construi din nou. Așa că meriți să le ai și tu. Meriți .. Asta contează. Există. Meriți și tu toate lucrurile frumoase de care să te bucuri în viața ta.