PERANCANGAN PROGRAM PROJEK UPSR 2013 Perincian program yang dirancang dalam Projek UPSR 2013

BIL 1.

AKTIVITI Cuti Terancang Tahun 5

BULAN/ TARIKH Mac, Mei, Disember 2013

OBJEKTIF - Memberi peluang murid Tahun 5 memulakan persediaan UPSR seawal yang mungkin - Memastikan cuti persekolahan tidak disiasiakan

DESKRIPTIF Kelas akan dijalankan oleh guru subjek masing-masing mengikut jadual yang dirangka setiap kali cuti persekolah.

2.

Kelas Tambahan (Petang)

6 Jan – 9 September 2013

- Mengukuhkan P dan P dalam bilik darjah - Membimbing murid menjawab soalan

Kelas dijalankan oleh guru subjek masing-masing selepas waktu persekolahan (1.30 tengah hari hingga 3 petang).

3.

Kelas Tambahan (Sabtu)

Februari- September 2013

- Mengukuhkan P dan P dalam bilik darjah. - Membimbing murid menjawab soalan

Kelas dijalankan oleh guru subjek masing-masing pada setiap hari Sabtu pertama dan ketiga.

Menetapkan hala tuju pencapaian yang ingin disasarkan sepanjang tahun dalam menuju UPSR 2013 berdasarkan TOV Bertemu dan berbincang dengan ibu bapa untuk mencari penyelesaian dalam segala permasalahan yang dihadapi oleh murid untuk mempersiapkan diri menuju UPSR 2013.Meningkatkan motivasi murid dalam membuat persediaan menghadapi UPSR 2013 . Kem Pecutan Kecemerlangan  Motivasi Perdana  Kem Peningkatan Matapelajaran Matematik  Kem Peningkatan Matapelajaran Sains  Kem Peningkatan Matapelajaran Bahasa Melayu  Kem Peningkatan Matapelajaran Bahasa Inggeris 9 Januari 2013 12 Januari 2013 . . 21 Januari 2013 23 Januari 2013 5. 6.Menumpukan sepenuhnya kepada matapelajaran peperiksaan UPSR. Hari Temu Mesra Kecemerlangan Februari 2013 (Penetapan sasaran berdasarkan TOV) . Mengatur jadual waktu semula yang hanya menumpu sepenuhnya kepada matapelajaran UPSR dan Agama Islam. Jadual Waktu Anjal Julai – September 2013 . Menjemput pakar motivasi dan pakar setiap matapelajaran dari luar untuk memberi pendedahan kepada murid.Mendedahkan murid kearah cara-cara menjawab soalan 19 Januari 2013 UPSR dengan betul.4.

Program Relaks Minda 1 September 2013 . Lawatan dalam negeri. . Sains dan Matematik berformat UPSR. Solat Hajat dan Bacaan Yaasin Mac – September 2013 . 10.Mengeratkan hubungan silaturrahim di antara ibubapa dan guru serta dapat membincangkan masalah murid secara terbuka. 9. Melaksanakan solat hajat sebanyak dua kali sebelum peperiksaan UPSR bermula. Solat Hajat Perdana Julai dan September 2013 . Zoom A Februari – September 2013 . Murid melanggan Zoom A untuk mendapatkan soalansoalan berbentuk objektif yang dijawab menggunakan e-Book masing-masing.Mendedahkan murid kepada soalan-soalan berbentuk objektif bagi matapelajaran BM.Memastikan murid mendapat rehat yang secukupnya dan meredakan tekanan. 8. BI.7.Memohon pertolongan serta bertawakal kepada Allah setelah berusaha bersungguhsungguh untuk mencapai kejayaan dalam UPSR Menjalankan bacaan surah Yaasin dan solat hajat setiap pagi di surau sekolah.

Post Mortem (Setiap Subjek Selepas TOV dan OTI) Februari.Menyediakan ruang untuk guru mengenalpasti permasalahan yang dihadapi dan cara menangani dalam usaha 13.Membekalkan murid suatu bentuk makanan tambahan untuk merangsangkan pertumbuhan otak.September 2013 .Menggalakkan murid mendapat 5A dalam setiap kali ujian dan peperiksaan Ganjaran berbentuk wang akan diberikan kepada murid yang menunjukkan peningkatan yang memberangsangkan dalam setiap peperiksaan dan ujian. Murid dibekalkan 7 biji kismis setiap pagi sehingga tamat peperiksaan.Menyediakan murid khidmat sokongan moral dan pembelajaran dalam menangani masalah pembelajaran. .11. Program Mentor Mentee Februari. Skim Galakan Kecemerlangan 5A 4A 1B Lulus semua Matapelajaran Peningkatan Memberangsangkan RM 2 RM 10 RM 5 RM 3 Januari – September 2013 .September 2013 . 12. Pembentangan prestasi dilakukan setiap kali selepas ujian dan peperiksaan. Program Kismis – Makanan Penyubur Minda Januari – September 2013 . 14. Murid akan diagihkan kepada beberapa orang guru untuk memastikan murid dipantau dari segi peningkatan pembelajaran.

Murid akan dibekalkan soalan latihan setiap hari.15. Kem Gemilang (Teknik Menjawab Soalan) Mei – Ogos 2013 . 17. Program Menjawab Soalan Ujian Percubaan (Negeri Lain) Ogos. Menjemput guru pakar setiap matapelajaran bagi memberi taklimat teknik menjawab. Akhbar Dalam Darjah (ADD) Berita Harian Januari – September 2013 .Memastikan murid mahir dengan soalan berformat UPSR Murid menjawab soalan percubaan negeri-negeri lain. Murid melanggan akhbar Berita Harian setiap hari Isnin untuk mendapatkan akhbar sisipan Didik.Mendedahkan murid kearah cara-cara menjawab soalan UPSR dengan betul. .Mendedahkan murid kepada soalan-soalan berbentuk objektif bagi matapelajaran BM. 16.Menyediakan murid dengan latihan dalam pelbagai bentuk soalan. Program 500 soalan  10 soalan sehari = 30 soalan seminggu Januari – September 2013 .September 2013 . Sains dan Matematik berformat UPSR 18. BI.