P. 1
copy paste utk rujukan

copy paste utk rujukan

|Views: 0|Likes:
Published by Noor Aina W Azmi
geo
geo

More info:

Published by: Noor Aina W Azmi on Jan 16, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/19/2014

pdf

text

original

KULIAH 3 - TABURAN SUHU SECARA MENEGAK DAN MENDATAR

KULIAH 3: CUACA DAN IKLIM: TABURAN SUHU SECARA MENEGAK DAN MENDATAR

A. TABURAN SUHU SECARA MENEGAK Konsep - Merujuk kepada perubahan suhu akibat daripada bertambahnya ketinggian sesuatu kawasan ( tanah tinggi ). Penerangan konsep - Taburan suhu secara menegak ini ditentukan oleh proses pemindahan haba oleh pergerakan udara secara menegak. - Daripada segi tenaga , perubahan suhu menega berlaku melalui pengeluaran haba pendam akibat proses pemeluwapan. - Umumnya semakin tinggi sesuatu kawasan, suhu udara semakin rendah.Walaupun begitu, kejatuhan suhu ini berbeza-beza antara satu tempat dengan tempat yang lain dan antara musim. - Kadar purata pengurangan suhu ialah setiap kenaikan 100 meter suhu jatu sebanyak 0.65 C . Kadar tukaran suhu ini dikenali sebagai kadar tukaran normal. Faktor yang mempengaruhi taburan suhu secara menegak - Lapisan udara yang berhampiran permukaan bumi lebih tumpat dan mempuyai banyak bahan-bahan yang menyerap bahangan. Bahangan diserap oleh bahan-bahan seperti wap-wap air, habuk. debu, gas-gas dan pertikel-partikel terampai yang terdapat dengan banyaknya berhampiran permukaan bumi dan kemudiannya membebaskan bahangan tersebut secara beransur-ansur lalu memanaskan atmosfera berhampiran permukaan bumi. - Manakala lapisan atas atmosfera udaranya lebih nipis, kering dan bersih. Oleh penyerapan dan pembebasan bahangan kurang berlaku. Kesannya lapisan atmosfera bahagian atas lebih sejuk. Fenomena olak suhu Konsep olak suhu Merujuk kepada keadaan suhu sesuatu kawasan yang lebih rendah berhampiran permukaan bumi berbanding bahagian atasnya. Penerangan konsep - Olak suhu merujuk kepada lapisan udara di peringkat bawah adalah lebih sejuk daripada lapisan atasnya. - Olak suhu biasanya berlaku pada waktu malam di mana pengeluaran bahangan bumi yang pesat menyebabkan permukaan bumi menjadi lebih sejuk daripada bahagian atasnya. - Udara berhampiran permukaan bumi menyentuh permukaan bumi yang sejuk lalu menyebabkan udara tersebut turut menjadi sejuk. Kesannya udara berhampiran permukaan bumi tersebut lebih sejuk daripada udara di bahagian atasnya. - Di kawasan yang berbukit bukau , udara sejuk yang berat ini akan mengali ke dasar lurah-lurah.

2. sudut pancaran matahari lebih jauh dan condong. Oleh itu. Bahangan matahari lebih tertumpu ke kawasan khatulistiwa kerana kawasan khatulistiwa lebih dekat dengan matahari. bezantara suhu tahunan kecil sepanjang tahun iaitu antara 1.Bezantara suhu tahunan besar di kawasan artik.2º . Konsep taburan suhu secara mendatar Taburan suhu secara mendatar merujuk kepada perubahan suhu antara satu tempat dengan satu tempat yang lain mengikut garis lintang ( latitud ) Kata kunci perubahan suhu antara satu tempat dengan tempat yang lain mengikut garis lintang ( latitud ) Penerangan konsep di kawasan latitud Khatulistiwa ( 0º ). Latitud Suhu semakin berkurangan bermula dari latitue Khatulistiwa ( 0 º ) ke arah kedua-dua kutub. Bezantara suhu tahunan semakin besar bermula dari Khatulistiwa ke arah kawasan berlatitud tinggi ( kedua-dua kutub ). antartika dan kawasan-kawasan Faktor –faktor yang mempengaruhi taburan suhu secara mendatar 1. B. Oleh itu. Oleh itu. Kawasan latitud tinggi ( kedua-dua kutub ) . Permukaan bumi kawasan khatulistiwa terdedah secara tegak ( 90 º ) kepada sinaran matahari. o Malam yang tenang tanpa pergerakan angin yang kencang supaya tidak terdapat pencampuran udara panas dan sejuk. o Permukaan bumi yang bersalji. Sebab-sebab perbezaan suhu antara latitud disebabkan oleh:- - i. suhu permukaan di kedua-dua kutub sentiasa rendah. - . o Langit yang cerah tanpa awan untuk membolehkan bahangan cepat hilang ke angkasa lepas. Kesannya keamatan tenaga matahari yang diterima rendah. ii. jadi kadar serapan haba oleh permukaan bumi adalah rendah. o Udara yang kering ( kurang wap-wap air ) dapat mengurangkan bahangan bumi diserap wap-wap air di udara. keamatan tenaga matahari yang diterima oleh kawasan latitud Khatulistiwa sentiasa tinggi. Kesannya suhu permukaan kawasan Khatulistiwa tinggi sepanjang tahun. Salji ini dapat membalikkan sinaran matahari pada waktu siang. TABURAN SUHU SECARA MENDATAR. . contohnya pada musim sejuk di kawasan sederhana dunia.Faktor-faktor pembentukan olak suhu o Waktu malam yang panjang. Pengaruh kebenuan dan lautan Daratan lebih cepat menjadi panas berbanding lautan pada waktu siang.

. Oleh itu. .Pengaliran arus lautan dari kawasan Khatulistiwa ke arah kutub dapat memanaskan udara di kawasan kutub dan sebaliknya. Contoh Angin Baratan ( angin lazim ) yang panas bertiup kearah pantai barat Eropah telah meningkatkan suhu kawasan pinggir pantai barat Eropah tersebut. . . Pengaruh badan-badan air yang besar . 6. .Arus lautan sama ada arus panas atau sejuk dapat memindahkan haba dari satu tempat ke satu tempat yang lain.Tasik-tasik yang besar dapat mempengaruhi bezantara suhu kawasan yang terletak lebih kurang satu kilometer darinya .Kawasan yang mempunyai tumbuhan semulajadi yang banyak suhu persekitarannya - . Pengaruh banjaran gunung Banjaran gunung (aspek ) termasuk arah dan darjah kecerunan amat berkesan mempengaruhi suhu di kawasan-kawasan di laitud sederhana. 3. Pengaruh arus lautan Arus lautan dunia dapat menyederhanakan suhu musim dingin dan musim panas kawasan-kawasan yang dilaluinya. di hemisfera utara cerun yang mengadap selatan suhu lebih tinggi berbanding cerun yang mengadap utara ( kutub utara ). Oleh itu.Contohnya kawasan Tasik-Tasik Besar St.Angin Cinuk ( angin panas ) yang bertiup daripada lautan Pasifik telah meningkatkan suhu dan mencairkan salji dan mempercepatkan kedatangan musim bunga di Dataran tinggi Amerika Syarikat dan Prairie Kanada.Di hemisfera utara. Arus Sejuk Labrador yang mngalir dari kutub utara ke Khatulistiwa telah mengurangkan suhu udara di kawasan Khatulistiwa. cerun yang mengadap ke utara menerima lebih banyak bahang matahari berbanding cerun yang mengadap Selatan. Pengaruh tumbuhan Tumbuh-tumbuhan semulajadi berperanan penting dalam mengurangkan suhu sesuatu kawasan. . cerun yang mengadap ke selatan menerima lebih banyak bahang matahari berbanding cerun yang mengadap utara. Lawrence di Amerika Utara.Pada waktu malam air masih lagi membebaskan habanya dan keadaan ini menyebabkan kawasan pinggir laut menjadi lebih panas pada waktu malam berbanding dengan kawasan tengah benua yang lebih cepat menjadi sejuk. 3.Di hemisfera selatan.Contoh Hanyutan Atlantik Utara ( arus panas ) yang bergerak dari kawasan latitud rendah mengalir kearah kutub utara telah meningkatkan suhu kawasan pinggir pantai Kepulauan British dan Eropah pada musim dingin. . . Manakala pantai timurnya lebih sejuk kerana menerima angin sejuk dari kawasan pedalaman benua tersebut.Angin yang bertiup seringkali dapat menyederhanakan suhu kawasan yang dilaluinya. Pengaruh angin lazim . 4. 5. di hemisfera selatan cerun yang mengadap utara suhu lebih tinggi berbanding cerun yang mengadap selatan ( Antartika ).Badan-badan air seperti tasik dapat mengurangkan suhu sekitarnya pada musim panas dan menambahkan suhu sekitarnya pada musim sejuk.kawasan tengah benua ( daratan ) lebih panas berbanding dengan kawasan berhampiran dengan laut pada waktu siang. . .

contohnya rumput mempunyai nilai albedo antara 10 -15 %. Perlindungan awan dan pembalikan bahang matahari oleh permukaan bersalji akan mengurangkan suhu pada waktu siang.Melalui proses perpeluhan.90% bahangan matahari yang diterimanya. .Tumbuhan dapat mengurangkan kepekatan gas karbon dioksida diudara sesuatu kawasan melalui proses fotosentesis. Salji membalikkan lebih kurang 80% . Kesannya sebahagian bahang matahari dapat dipulangkan ke ruang angkasa dan sekaligus mengurangkan suhu kawasan tersebut.dapat mengatasi masalah kesan rumah hijau. . .lebih rendah berbanding kawasan lapang. tumbuhan mengeluarkan manik-manik air yang dapat menyederhanakan suhu persekitaran. 7. Awan pula dapat membalikkan dan menyerap sebahagian bahangan matahari yang diterima pada waktu siang.Tumbuhan juga mempunyai nilai albedo yang tersendiri. Faktor albedo Atmosfera dan permukaan bumi mempunyai nilai albedo yang berbeza-beza. Kawasan gurun panas yang tidak berawan menerima banyak sinaran matahari secara terus menerus pada waktu siang menyebabkan suhu di kawasan tersebut tinggi pada waktu siang. - - .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->