P. 1
Datoria publica si IFI

Datoria publica si IFI

|Views: 5|Likes:
Published by Imelda Antonescu
Drept financiar anul II
Drept financiar anul II

More info:

Published by: Imelda Antonescu on Jan 16, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/06/2014

pdf

text

original

Datoria Publica

1. Sediul materiei: OUG 64/2007 privind datoria publică, actualizată. 2. Noţiune: - totalitatea obligaţiilor de natura datoriei publice guvernamentale şi locale. - in extenso: datoria publică reprezintă totalul obligaţiilor juridice băneşti care revin statului, la un moment dat, în virtutea împrumuturilor făcute până în acel moment de la orice alt subiect de drept.

o obligaţie necondiţionată şi irevocabilă a statului de a rambursa împrumuturile contractate de pe piaţa externă. inclusiv sumele primite temporar din sursele trezoreriei statului.Datoria publică internă: reprezintă totalitatea obligaţiilor statului. provenind din împrumuturi contractate direct sau garantate de stat de pe piaţa internă. provenind din împrumuturi de pe piaţa externă.Datoria publică externă: reprezintă totalul obligaţiilor statului. . pentru refinanţarea datoriei publice interne. a cheltuielilor publice de interes naţional privind obiective de investiţii care nu pot fi finanţate din resurse bugetare curente. În funcţie de sursă: . împreună cu plata dobânzii şi a altor costuri aferente. . Este o obligaţie necondiţionată şi irevocabilă a statului de rambursare a împrumuturilor contractate în lei. contractate direct sau garantate de stat şi este. de plată a dobânzilor şi a altor costuri aferente. de asemenea.Datoria Publică Clasificare 3.1. Clasificarea datoriei publice: 3. Creditul public intern se poate angaja pentru acoperirea deficitului bugetar prevăzut în Legea bugetară anuală.

pe termen scurt: creează datoria publică flotantă. provenind din finanţările rambursabile angajate pe baze contractuale sau garantate de către autorităţile administraţiei publice locale. care reprezintă rezultanta împrumuturilor de stat contractate pe termene mai mari. În funcţie de termen: . adică acea datorie care se contractează pentru acoperirea unor deficite bugetare.3.datoria publică locală: totalitatea obligaţiilor unităţilor administrativ-teritoriale.datoria publică guvernamentală (centrală): totalitatea obligaţiilor statului la un moment dat.pe termen mediu: . în timp. .2. În funcţie de beneficiar: .Datoria Publică Clasificare 3. putând fi amânată cel mult de la un exerciţiu bugetar la altul. pentru trebuinţe băneşti sau cheltuieli publice care.pe termen lung: generează datoria publică consolidată. la un moment dat. a unor cheltuieli neprevăzute ori pentru alte trebuinţe de acest fel. 3. trebuie rambursată. . în principiu. provenind din finanţările rambursabile angajate pe baze contractuale sau garantate de Guvern prin Ministerul Finanţelor. . în acelaşi an sau exerciţiu bugetar. se menţin mai mulţi ani.

finanţarea deficitelor temporare ale bugetului de stat şi ale bugetului asigurarilor sociale de stat din exerciţiul curent.. . Guvernul este autorizat să angajeze în numele şi în contul statului obligaţii de natura datoriei publice guvernamentale numai prin Ministerul Finanţelor. cercetare etc. b) refinanţarea şi rambursarea anticipată a datoriei publice guvernamentale. acceptă angajarea datoriei publice guvernamentale de către ordonatorii principali de credite. f) ordonatorii principali de credite pot angaja obligaţii de natura datoriei publice guvernamentale pentru achiziţii în sistem leasing. dezvoltare. stabilit de Ministerul Finanţelor.Datoria Publică Contractarea datoriei publice. e) sustinerea balanţei de plăţi. în condiţiile în care Ministerul Finanţelor. finanţarea temporară a deficitelor din anii precedenţi ale bugetului asigurarilor sociale de stat. în următoarele scopuri: a) finanţarea deficitului bugetului de stat. c) menţinerea în permanenţă a unui sold corespunzător în contul curent general al Trezoreriei Statului. în calitate de unic administrator al datoriei publice guvernamentale. Scopuri. d) finanţarea pe bază de lege a unor programe/proiecte sau a altor necesităţi prioritare: infrastructură.

e) sumele prevazute în bugetele persoanelor juridice care au contractat finanţări rambursabile cu garanţia statului. g) alte surse. dobânzilor. necondiţionată şi irevocabilă de plată a capitalului. . 2. Este o obligaţie a statului. Rambursarea datoriei publice 1. cheltuielile privind serviciile prestate de agenţiile de rating pentru evaluarea riscului de ţară şi alte cheltuieli legate de angajarea finanţărilor rambursabile în numele şi contul statului. precum şi în organizarea licitaţiilor de titluri de stat pe piaţa internă. Vor fi plătite din bugetul de stat şi/sau bugetul Trezoreriei Statului. comisioanelor şi a altor costuri aferente finanţărilor rambursabile angajate sau garantate.Datoria Publică. BNR. d) sumele incasate de Ministerul Finanţelor de la subîmprumutaţi. în baza convenţiilor încheiate cu Ministerul Finanţelor. după caz. c) cheltuielile prevăzute cu aceasta destinaţie în bugetul de stat. b) finanţările rambursabile angajate în numele statului pentru refinanţarea datoriei publice guvernamentale. poate acţiona ca agent al statului în rambursarea datoriei publice guvernamentale contractate în alta monedă decât cea naţională. Sursele de plată pentru serviciul datoriei publice sunt: a) disponibilităţile contului curent general al Trezoreriei Statului. f) fondul de risc constituit la Ministerul Finanţelor pentru situaţiile în care garantaţii/subîmprumutaţii nu îşi onorează obligaţiile prevăzute în acordurile încheiate cu Ministerul Finanţelor.

. promovarea libertăţii comerţului internaţional şi a tranzacţiilor de capital. elaborarea politicilor economice luând în considerare interesele tuturor ţărilor membre ale acestor instituţii. asigurarea asistenţei de specialitate în fiecare ţară în vederea menţinerii stabilităţii economice şi monetare interne şi externe.Instituţii financiare internaţionale Principii de bază pentru funcţionarea eficientă a instituţiilor 1. 3. 2.

Germania. prin disponibilizarea temporară a resurselor generale ale Fondului (6) – De a micşora durata şi intensitatea dezechilibrului din balanţele de plăţi internaţionale.A. Marea Britanie.Instituţii financiare internaţionale Fondul Monetar Internaţional • • • • • Fondul Monetar Internaţional (F. Deciziile politice curente sunt luate de către Consiliul Executiv. Franţa şi Japonia.I.M. (1) – De a promova cooperarea monetară internaţională (2) – De a facilita extinderea şi creşterea echilibrată a comerţului internaţional (3) – De a promova stabilitatea schimbului (4) – De a asigura asistenţă în stabilirea unui sistem multilateral de plăţi pentru tranzacţiile curente dintre membri şi în eliminarea restricţiilor în schimbul internaţional care stânjenesc dezvoltarea comerţului internaţional (5) – De a da încredere membrilor.U. Statele membre îi plătesc F.A. Moneda FMI este DST+ul.I) A luat nastere in 1944 prin Conferinţa de la Bretton Woods.M. contribuţia fiind direct proporţională cu numărul de voturi în Boardul Fondului şi cu sumele de care pot beneficia. devize şi monedă naţională. este condus în mod oficial de Consiliul Guvernatorilor. Are sediul al Washington si are peste 200 de tari membre.I. un cos valutar alcatuit printr-un algoritm matematic din monedele tuturor tarilor membre. • • • • • • • • • • . Cele cinci ţări cu cea mai mare cotă de participare – S. Scopurile F. F. S.M.M.U.I. România fiind membru fondator iar activitatea efectiva a început-o în 1947.. în funcţie de puterea economică o sumă totală în aur.

• Acordul stand-by aprobat din iulie 2004 si cel din martie 2011 au fost de tip preventiv. Romania a folosit resursele FMI in douasprezece situaţii ca suport financiar pentru programele economice ale guvernului. in valoare de 11.95 miliarde EUR). 1 miliard EUR prin programele Bancii Mondiale si 1 miliard de la alte institutii internationale. . din care autoritatile romane nu au intentionat sa faca trageri. pe 24 de luni. • Incepand cu 1972.Instituţii financiare internaţionale Fondul Monetar Internaţional • Asistenta financiara pentru Romania s-a materializat in programe de imprumut de tipul Acord Stand-by. • In 2009FMI aproba un nou Acord stand-by pe 24 de luni.44 milarde DST (12. ca parte a unui pachet financiar international care inlcude alte 5 miliarde EUR prin facilitatea Uniunii Europene.

Scopul principal : promovarea progresului economic şi social in ţările în curs de dezvoltare. iar până acum a obţinut împrumuturi pentru realizarea unor investiţii importante în agricultură. România a aderat la Banca Mondială la 15 decembrie 1972. energie. Capitalul Băncii este format din subscripţiile statelor sale membre. – participarea la capitolul pe acţiuni al băncii. Banca Mondială are o structură de intermediar financiar însărcinat cu acordarea de împrumuturi obţinut pe piaţa de capital si se angajeaza în ajutorarea pe termen lung a proiectelor de investiţie. De aemenea. acorda credite şi împrumuturi şi oferă consultanţă tehnică şi economică în sectorul public şi privat din ţările în curs de dezvoltare. – furnizarea de informaţii şi date privind situaţia economică şi financiară a ţării. • • . faţă de ţara respectivă. 80% din capitalul subscris poate fi cerut în orice moment de Banca Mondială pentru a face faţă la rambursarea de împrumuturi sau garanţii. Obligaţiile statelor membre: – aderarea prealabila la F. – reforma şi privatizarea în telecomunicaţii.M. în vederea fundamentării politicii de împrumuturi a băncii. industrie. – proiectul de reabilitare a şcolilor: 130 milioane dolari.I. prin creşterea productivităţii economice. Drepturile ţărilor membre: – contractarea de împrumuturi pentru investiţii si finanţarea pe bază de program – participarea la licitaţiile internaţionale organizate de Banca Mondială. transporturi pentru proietce cum ar fi: – proiectul de cadastru 37 milioane dolari. – obţinerea de asistenţă tehnică pentru anumite lucrări de specialitate – termene maxime de până la 20 ani.Instituţii financiare internaţionale Banca Mondială • • • • • • • A luat fiinta odata cu FMI şi este exată pe finanţarea şi reconstrucţia economiilor afectate de al doilea război mondial. pentru adjudecarea lucrărilor finaţate de aceasta. Banca Mondială trebuie să se asigure de rentabilitatea proiectului finanţat şi de capacitatea celui care împrumută de a rambursa împrumutul acordat.

• • • • • • • • . . În 2009. pe lângă propriile finanţări. Georgia.9 miliarde euro.95 milioane euro acordat de către FMI/EU. Slovenia. o sumă cu 52% mai mare faţă de anul 2008. Comunitatea Europeană şi Banca Europeană de Investiţii .692 miliarde euro (270 de proiecte semnate cu România începând cu 1991).Instituţii financiare internaţionale Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare • • • (BERD) a fost înfiinţată în 1991.de a asista statele din Europa Centrală şi Asia Centrală în dezvoltarea economiei de piaţă. BERD a ajutat la mobilizarea altor 7. Ungaria. peste 4. Italia. cele mai semnificative contribuţii aparţinând SUA – 2 mld. Polonia. Ungaria. Japonia. Federaţia Rusă – 800 mil. Slovacia. Scopul: . Marea Britanie – câte 1. BERD a sprijinit pachetul financiar de 19.consolidarea economiilor de piaţă şi a democraţiilor în 29 de ţări din Europa şi Asia Centrală. euro. infrastructură. Ca răspuns la criza financiară globală. euro. Croaţia.600 mil. euro. Moldova. Este deţinută de 61 de ţări. 74% din totalul investiţiilor au fost angajate în sectorul privat. Ucraina. euro.7 mld. . Franţa. etc. după căderea comunismului în Europa. România.va colabora doar cu statele care adoptă principii de guvernare democratice. BERD a investit în Româniapână în octombrie 2011. reprezentând co-investiţii. Lituania. Pe lângă propria sa investiţie. BERD a acceptat să mărească pana la 1 miliard de euro volumul investiţiilor proprii în România pentru 2009 si 2010. Federaţia Rusă. BERD a investit până la 8 miliarde de euro în 2009. Este cel mai mare investitor în regiune şi mobilizează investiţii străine indirecte. Estonia. În cadrul acestui pachet. euro. Strategia propusă pentru Romania se axează pe următoarele direcţii prioritare: sectorul privat. sectorul energetic. Relaţia România – BERD România este membră a BERD din 1991. Germania. Capital: BERD are un capital subscris de 20 mld. Ţări mai importante de operare ale BERD sunt: Bulgaria. Letonia.

În afara finanţării de proiecte în statele membre. reprezentând 0.4 mld.Instituţii financiare internaţionale Banca Europeană de Investiţii • • • • • • • A fost creată prin Tratatului de la Roma. drept instituţia bancară ce are ca obiectiv acordarea de credite pe termen lung pentru statele Uniunii Europene. Aportul României la capitalul BEI este de 1.21 mld. transporturilor. educaţiei şi serviciilor publice.52% din total. La data de 30 iunie 2009 soldul împrumuturilor acordate de BEI Ministerului Finanţelor Publice şi operatorilor economici cu garanţia statului este de 2. împrumuturile fiind destinate finanţării unor proiecte din domeniul comunicaţiilor. Acţionarii sunt cele 27 de state membre ale UE. euro. .0 mil. Scopul BEI este de a contribui la integrarea. EURO. sănătăţii. dezvoltarea echilibrată şi coeziunea economică şi socială a statelor membre UE. euro. Capitalul subscris al BEI este de 232.001. principalele priorităţi de creditare ale Băncii includ finanţarea de investiţii în viitoare state membre UE şi în state partenere ale UE. din 1958.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->