Número 15

Gener 2013

Institut la Ferreria

Cinema i literatura

Consideracions generals
PENSEM-HI:
-Com és més fàcil representar idees abstractes, a través d’imatges o de paraules? -Quines pel·lícules has vist de les quals, abans o després, hagis llegit el llibre? -Si veus una pel·lícula basada en una novel·la, vols que el director segueixi al peu de la lletra el text o prefereixes que sigui només un referent? -Quins creus que són els motius que porten un director a utilitzar una novel·la com a base per a la seva pel·lícula?

Què és millor, la pel·lícula o la novel·la? Quantes vegades hem sentit aquesta pregunta, oi? A alguns ens agrada més veure la pel·lícula sense haver llegit el llibre per allò de no saber com acaba i per deixarnos sorprendre per les imatges. Un cop vist el film, si ens agrada molt i molt, ja llegirem la novel·la. Altres preferim el contrari... el que acostuma a ser comú és que

tots esperem que la pel·lícula sigui fidel al text. Volem que el llenguatge audiovisual reprodueixi tot allò que inicialment ha nascut en llenguatge verbal. Ara bé, quan les paraules es converteixen en imatges el repte del director és fer que la pel·lícula sigui quelcom més que simple il·lustració de textos. En aquest sentit pot mantenir-se fidel al text original

o utilitzar-lo només com a referent. Es tracta de novel·les convertides en pel·lícules? O pel·lícules basades en novel·les? Miquel Porter-Moix1 parlava de literatura filmada.

Els pioners
Els primers films basats en textos literaris foren Viatge a la lluna (G.Mèlies2, 1920) basada en una obra de Jules Verne3 i Nosferatur (F. W. Murnau4, 1922) basada en Dràcula de Bram Stoker5. Ambdues pel·lícules són mudes. Amb la invenció del cinema sonor el guió cinematogràfic es va convertir en una nova forma de fer literatura. També es dóna el cas de pel·lícules que després de ser un èxit de taquilla es “converteixen” en llibres. Aleshores parlem de guions novel·lats.
Página 1

Contingut
Pensem-hi Consideracions generals Els pioners En cartellera La “xuleta” Mots encreuats Un repte i una proposta 1 1

1 2 2 3 3

Cinema i literatura

En cartellera
Si ets aficionat a la literatura i al cinema no et pots perdre aquestes tres pel·lícules que actualment estan en cartellera: Els miserables dirigida per Tom Hooper6. En aquest cas la pel·lícula es basa en un musical que a l’hora s’inspira en una novel·la de Víctor Hugo7. La història comença quan un home que és empresonat pel fet d’haver robat un tros de pa. La continuació l’hauràs de descobrir tu. El hòbbit8. Un viatge inesperat, de Peter Jackson9, basada en la novel·la de J. R. Tolkien10. Aquesta pel·lícula seria el pròleg de la trilogia El Senyor dels Anells (La germandat de l’anell, Les dues torres i El retorn del rei). Vida de Pi, dirigida per Ang Lee i basada en la novel·la de Yann Martel, en la qual el jove Pi es troba perdut dins d’un bot salvavides al mig de l’oceà i té com a acompanyant un tigre de bengala. És una història fantàstica i d’aventures.

“Novel·les convertides en pel·lícules? O pel·lícules basades en novel·les? “

La “xuleta”
1.Miquel Porter i Moix (Barcelona, 10 de maig de 1930 - Altafulla, Tarragonès, 18 de novembre de 2004) fou historiador, catedràtic universitari, crític cinematogràfic i divulgador del cinema català de qualitat. 2.Georges Méliès (8 de desembre de 1861, París - 21 de gener de 1938) fou un dels pioners del cinema fantàstic. 3.Jules Gabrel Verne (Nantes, 8 de febrer de 1828 - Amiens, 24 de març de 1905) fou un escriptor francès conegut especialment per novel·les on apareixen molts temes de ciència-ficció i un nombre considerable d'invents tècnics. Una de les seves idees era la "novel·la de la ciència": escriure aventures basades en els invents i avenços científics i tècnics. 4.Friedrich Wilhelm Murnau, (Bielefeld, 28 de desembre de 1888 - Santa Bàrbara, 11 de març de 1931) fou un director de cinema alemany, considerat com un dels mestres del cinema expressionista alemany. 5.Abraham Stoker (Clontarf, Irlanda; 8 de novembre de 1847 Londres, Anglaterra; 20 d'abril de 1912) va ser un escriptor irlandès cèlebre per la seva novel·la de terror Dràcula, una de les obres més famoses de la literatura gòtica. Literàriament se'l coneix amb el seu pseudònim Bram Stoker, nom que rep el premi més prestigiós a la novel·la de terror. 6.Tom Hopper, director anglès nascut l’any 1972. L’any 2010 va dirigir El discurso del rey. 7.Víctor Hugo, poeta i dramaturg francès (Besanzón, 26 de febrer de 1802 - París, 22 de maig de 1885). 8.Els hòbbits són éssers imaginaris creats per J. R Tolkien. Es caracteritzen per la seva baixa estatura, per les seves orelles punxegudes i pel fet de ser molt peluts. 9.Peter Jackson (Pukerua Bay, North Island, 1961), director de cinema neozelandès. 10.J. R. Tolkien ( S u d - àf r ic a ; 3 de gener de 1892 – m.Bournemouth, Dorset, Anglaterra, 1973) 11.Ang Lee (Taiwan1954) és un director de cinema xinès de Hollywood. També ha dirigit Sentido y sensibilidad y Brokeback Mountain. 12.Yann Martel (n. Salamanca, 1963) és un escriptor canadenc.

Página 2

.

Volumen 1, nº 1

MOTS ENCREUATS
A partir de tota la informació d’aquest full completa aquests mots encreuats:
1. 3. 6.

1. 2. 2. 3. 4.

4.

5.

7.

5.

6.

7.

8.

Horitzontals: 1. Escriptor irlandès. Dóna nom a un premi de literatura de terror. 2. Director de cinema. S’emmarca dins l’expressionisme alemany. 3. Ang Lee ha portat a la pantalla Vida de ..... 4. Autor nascut a Sud-àfrica a finals del segle XIX. 5. El hòbbit és el pròleg de la trilogia El senyor dels ........ 6. Conjunt de tres obres artístiques. 7. Escriptor canadenc nascut a Salamanca 8. Escriptor mort a París l’any 1885. Verticals: 1. Ésser fantàstic amb les orelles punxegudes. 2. A vegades les pel·lícules es basen en n.............. 3. J. V...... ha escrit llibres de ficció com Veinte mil leguas de viaje submarino. 4. Cognom del primer director que va utilitzar els trucatges en cinema. 5. Nom del Dràcula de Murnau. 6. Mèlies va dirigir el film Viatge a la ........ 7. Gènere cinematogràfic i teatral en el que l’acció transcorre en escenes cantades i ballades.
Página 3

UN REPTE: Fes un llistat de pel·lícules basades en novel·les i porta’l a la biblioteca. L’alumne que aconsegueixi la llista més llarga tindrà un petit obsequi.

UNA PROPOSTA: Demana a la biblioteca de l’institut algun d’aquests tres llibres (El hòbbit, Els miserables o Vida de Pi) llegeix-lo, ves al cinema a veure la pel·lícula i fes una ressenya per la revista donant el teu punt de vista sobre què és millor, la pel·lícula o el llibre.

Cinema i literatura

Título del artículo interior

Pie de imagen o gráfico.

Título del artículo interior
Este artículo puede incluir 100150 palabras. Si el boletín se distribuye interna- bién puede mostrar el perfil de mente, puede comentar las mejo- nuevos empleados, clientes o ras que se van a llevar a cabo. distribuidores. Incluya cifras de los beneficios para mostrar el crecimiento de su negocio. Algunos boletines incluyen una columna que se actualiza en cada edición; por ejemplo, los últimos libros publicados, una carta del presidente o un editorial. Tam-

“Incluya aquí una frase o una cita del artículo para captar la atención del lector”.

El tema de los boletines es casi interminable. Puede incluir artículos sobre tecnologías actuales o innovaciones en su campo. Quizá desee mencionar las tendencias comerciales o económicas, así como realizar predicciones.

Título del artículo interior

Pie de imagen o gráfico.

Página 4