You are on page 1of 5

Nmero 15

Gener 2013

Institut la Ferreria

Cinema i literatura

Consideracions generals
PENSEM-HI:
-Com s ms fcil representar idees abstractes, a travs dimatges o de paraules? -Quines pellcules has vist de les quals, abans o desprs, hagis llegit el llibre? -Si veus una pellcula basada en una novella, vols que el director segueixi al peu de la lletra el text o prefereixes que sigui noms un referent? -Quins creus que sn els motius que porten un director a utilitzar una novella com a base per a la seva pellcula?

Qu s millor, la pellcula o la novella? Quantes vegades hem sentit aquesta pregunta, oi? A alguns ens agrada ms veure la pellcula sense haver llegit el llibre per all de no saber com acaba i per deixarnos sorprendre per les imatges. Un cop vist el film, si ens agrada molt i molt, ja llegirem la novella. Altres preferim el contrari... el que acostuma a ser com s que

tots esperem que la pellcula sigui fidel al text. Volem que el llenguatge audiovisual reprodueixi tot all que inicialment ha nascut en llenguatge verbal. Ara b, quan les paraules es converteixen en imatges el repte del director s fer que la pellcula sigui quelcom ms que simple illustraci de textos. En aquest sentit pot mantenir-se fidel al text original

o utilitzar-lo noms com a referent. Es tracta de novelles convertides en pellcules? O pellcules basades en novelles? Miquel Porter-Moix1 parlava de literatura filmada.

Els pioners
Els primers films basats en textos literaris foren Viatge a la lluna (G.Mlies2, 1920) basada en una obra de Jules Verne3 i Nosferatur (F. W. Murnau4, 1922) basada en Drcula de Bram Stoker5. Ambdues pellcules sn mudes. Amb la invenci del cinema sonor el gui cinematogrfic es va convertir en una nova forma de fer literatura. Tamb es dna el cas de pellcules que desprs de ser un xit de taquilla es converteixen en llibres. Aleshores parlem de guions novellats.
Pgina 1

Contingut
Pensem-hi Consideracions generals Els pioners En cartellera La xuleta Mots encreuats Un repte i una proposta 1 1

1 2 2 3 3

Cinema i literatura

En cartellera
Si ets aficionat a la literatura i al cinema no et pots perdre aquestes tres pellcules que actualment estan en cartellera: Els miserables dirigida per Tom Hooper6. En aquest cas la pellcula es basa en un musical que a lhora sinspira en una novella de Vctor Hugo7. La histria comena quan un home que s empresonat pel fet dhaver robat un tros de pa. La continuaci lhaurs de descobrir tu. El hbbit8. Un viatge inesperat, de Peter Jackson9, basada en la novella de J. R. Tolkien10. Aquesta pellcula seria el prleg de la trilogia El Senyor dels Anells (La germandat de lanell, Les dues torres i El retorn del rei). Vida de Pi, dirigida per Ang Lee i basada en la novella de Yann Martel, en la qual el jove Pi es troba perdut dins dun bot salvavides al mig de loce i t com a acompanyant un tigre de bengala. s una histria fantstica i daventures.

Novelles convertides en pellcules? O pellcules basades en novelles?

La xuleta
1.Miquel Porter i Moix (Barcelona, 10 de maig de 1930 - Altafulla, Tarragons, 18 de novembre de 2004) fou historiador, catedrtic universitari, crtic cinematogrfic i divulgador del cinema catal de qualitat. 2.Georges Mlis (8 de desembre de 1861, Pars - 21 de gener de 1938) fou un dels pioners del cinema fantstic. 3.Jules Gabrel Verne (Nantes, 8 de febrer de 1828 - Amiens, 24 de mar de 1905) fou un escriptor francs conegut especialment per novelles on apareixen molts temes de cincia-ficci i un nombre considerable d'invents tcnics. Una de les seves idees era la "novella de la cincia": escriure aventures basades en els invents i avenos cientfics i tcnics. 4.Friedrich Wilhelm Murnau, (Bielefeld, 28 de desembre de 1888 - Santa Brbara, 11 de mar de 1931) fou un director de cinema alemany, considerat com un dels mestres del cinema expressionista alemany. 5.Abraham Stoker (Clontarf, Irlanda; 8 de novembre de 1847 Londres, Anglaterra; 20 d'abril de 1912) va ser un escriptor irlands clebre per la seva novella de terror Drcula, una de les obres ms famoses de la literatura gtica. Literriament se'l coneix amb el seu pseudnim Bram Stoker, nom que rep el premi ms prestigis a la novella de terror. 6.Tom Hopper, director angls nascut lany 1972. Lany 2010 va dirigir El discurso del rey. 7.Vctor Hugo, poeta i dramaturg francs (Besanzn, 26 de febrer de 1802 - Pars, 22 de maig de 1885). 8.Els hbbits sn ssers imaginaris creats per J. R Tolkien. Es caracteritzen per la seva baixa estatura, per les seves orelles punxegudes i pel fet de ser molt peluts. 9.Peter Jackson (Pukerua Bay, North Island, 1961), director de cinema neozelands. 10.J. R. Tolkien ( S u d - f r ic a ; 3 de gener de 1892 m.Bournemouth, Dorset, Anglaterra, 1973) 11.Ang Lee (Taiwan1954) s un director de cinema xins de Hollywood. Tamb ha dirigit Sentido y sensibilidad y Brokeback Mountain. 12.Yann Martel (n. Salamanca, 1963) s un escriptor canadenc.

Pgina 2

Volumen 1, n 1

MOTS ENCREUATS
A partir de tota la informaci daquest full completa aquests mots encreuats:
1. 3. 6.

1. 2. 2. 3. 4.

4.

5.

7.

5.

6.

7.

8.

Horitzontals: 1. Escriptor irlands. Dna nom a un premi de literatura de terror. 2. Director de cinema. Semmarca dins lexpressionisme alemany. 3. Ang Lee ha portat a la pantalla Vida de ..... 4. Autor nascut a Sud-frica a finals del segle XIX. 5. El hbbit s el prleg de la trilogia El senyor dels ........ 6. Conjunt de tres obres artstiques. 7. Escriptor canadenc nascut a Salamanca 8. Escriptor mort a Pars lany 1885. Verticals: 1. sser fantstic amb les orelles punxegudes. 2. A vegades les pellcules es basen en n.............. 3. J. V...... ha escrit llibres de ficci com Veinte mil leguas de viaje submarino. 4. Cognom del primer director que va utilitzar els trucatges en cinema. 5. Nom del Drcula de Murnau. 6. Mlies va dirigir el film Viatge a la ........ 7. Gnere cinematogrfic i teatral en el que lacci transcorre en escenes cantades i ballades.
Pgina 3

UN REPTE: Fes un llistat de pellcules basades en novelles i portal a la biblioteca. Lalumne que aconsegueixi la llista ms llarga tindr un petit obsequi.

UNA PROPOSTA: Demana a la biblioteca de linstitut algun daquests tres llibres (El hbbit, Els miserables o Vida de Pi) llegeix-lo, ves al cinema a veure la pellcula i fes una ressenya per la revista donant el teu punt de vista sobre qu s millor, la pellcula o el llibre.

Cinema i literatura

Ttulo del artculo interior

Pie de imagen o grfico.

Ttulo del artculo interior


Este artculo puede incluir 100150 palabras. Si el boletn se distribuye interna- bin puede mostrar el perfil de mente, puede comentar las mejo- nuevos empleados, clientes o ras que se van a llevar a cabo. distribuidores. Incluya cifras de los beneficios para mostrar el crecimiento de su negocio. Algunos boletines incluyen una columna que se actualiza en cada edicin; por ejemplo, los ltimos libros publicados, una carta del presidente o un editorial. Tam-

Incluya aqu una frase o una cita del artculo para captar la atencin del lector.

El tema de los boletines es casi interminable. Puede incluir artculos sobre tecnologas actuales o innovaciones en su campo. Quiz desee mencionar las tendencias comerciales o econmicas, as como realizar predicciones.

Ttulo del artculo interior

Pie de imagen o grfico.

Pgina 4

Rate