MEDITAŢIA TEHNICI PENTRU A ÎNCERCA

DE SRI CHINMOY

CUPRINS:

Ce este Meditaţia?  ABC-ul Meditaţiei  Postura  Respiraţia corectă  Meditaţia Leului  Rugăciunea şi Meditaţia  Mantra  Când începi Meditaţia

Prin intermediul meditaţiei putem să primim pace durabilă. 2 . Supreme. Sri Krishna a meditat. Dacă practicăm meditaţia. Meditaţia nu înseamnă doar să stai liniştit cinci sau zece minute. Aceasta este meditaţia. lumină şi beatitudine infinită. în ascunzişurile cele mai tainice ale inimii tale. El doreşte ca să devenim Dumnezeu Viaţa Divină. Când mintea este golită şi liniştită iar întreaga noastră existenţă devine un vas gol. Iar când avem o meditaţie de ordinul cel mai înalt atunci primim cu adevărat pace. Când ne calmăm şi ne liniştim mintea simţim că în interiorul nostru se iveşte o nouă creaţie. Ea este făcută de Pilotul nostru Interior. fiinţa noastră interioară poate invoca pacea infinită. dar odată ce mergem adânc în interior. comunici cu Dumnezeu prin intermediul meditaţiei. atunci această clipă de pace va impregna întreaga noastră zi. Isus a meditat. liniştită şi în acelaşi timp trebuie să fie vigilentă ca să nu îngăduie intrarea nici unui gând şi nici unei dorinţe care să ne disturbe. Dar meditaţia adevărată nu este făcută de noi. El a devenit Dumnezeu Lumina Divină.2 CE ESTE MEDITAŢIA? Ce este meditaţia? Meditaţia este trezirea sinelui omului. ceva divin. vedem că nu efortul personal ne îngăduie să intrăm în meditaţie. Când ne gândim că noi suntem aceia care încearcă să mediteze. Meditaţia este limbajul lui Dumnezeu. atunci limbajul pe care trebuie să îl vorbeşti este meditaţia. lumina şi beatitudinea să intre în vas şi să îl umple. Simţim că în interiorul nostru este ceva vast. care meditează în mod constant în şi prin noi. lumină şi beatitudine durabile. Când tu şi eu vorbim româneşte suntem capabili să ne înţelegem unul pe celălalt. Dimineaţa dacă am meditat însufleţit şi am primit o clipă de pace. Simţim că avem neapărată nevoie de acest lucru. Noi suntem doar vasul şi îi îngăduim Lui să ne umple cu întreaga Sa Conştiinţă. Motivul pentru care pătrundem în meditaţie este foamea noastră interioară. Ţelul ultim al meditaţiei este să ne stabilim uniunea conştientă cu Dumnezeu. Atunci Dumnezeu ne va dărui pacea Sa infinită. Acesta este limbajul comun al omului şi al Lui Dumnezeu. lumina Sa infinită şi beatitudinea Sa infinită iar noi vom creşte în această pace. Avem nevoie de meditaţie deoarece dorim să creştem în lumină şi să ne împlinim în lumină. pace divină. Meditaţia ne spune un singur lucru: Dumnezeu este. El a devenit Dumnezeu Compasiunea Divină. va veni o zi când ne vom stabili uniunea conştientă cu Dumnezeu. foamea noastră vine de la nevoia noastră spirituală. Mintea trebuie calmată. meditaţia pare complicată. Începem cu efortul nostru personal. Dacă vrei să comunici cu Dumnezeu. Când păşeşti adânc în interior. Acum Dumnezeu vrea ca noi să medităm. Buddha a meditat. El a devenit Dumnezeu Dragostea Divină. Supreme este acela care meditează în şi prin noi cu acordul şi vigilenţa nostră conştientă.

Dar când vezi flacăra exterioară. 3 .” Dar floarea fizică pe care o ai în faţa ta îţi reaminteşte de floarea interioară. Când corpul este ţeapăn. Dacă nu poţi să faci un duş sau o baie înainte să te aşezi să meditezi. şi conştiinţa ei pură îţi dăruiesc puţină inspraţie. Corpul nu ar trebui să stea nici neconfortabil. ar trebui să ai un colţ al camerei tale care este absolut pur şi sfânt.3 ABC-UL MEDITAŢIEI Să încep cu ABC-ul meditaţiei. iar corpul să fie relaxat. dar pentru meditaţia zilnică este mai bine să meditezi în intimitate. POSTURA În timp ce meditezi este important să îţi menţii coloana vertebrală dreaptă. dar aceasta poate fi adăugată comorii tale interioare. Este de asemenea recomandabil să porţi haine curate şi luminoase (deschise la culoare). Meditaţia colectivă este importantă. Dar nu va menţine neapărat şi corpul relaxat. Când meditezi acasă. mai sus şi cel mai sus. Avantajul principal al poziţiei lotusului este că te ajută să îţi menţii şira spinării dreaptă şi verticală. Când nu se simte confortabil automat îşi va schimba poziţia. încearcă să meditezi singur. Sunt unii oameni care spun că nu este necesar să ai flori în preajma ta în timpul meditaţiei. Îţi va fi de ajutor să arzi câteva beţişoare aromate şi să ţii câteva flori în faţa ta. În timp ce meditezi fiinţa ta interioară te va îndrepta în mod spontan către o poziţie confortabilă şi apoi depinde de tine să o menţii. parfumul. calităţiile divine şi armonioase care curg în şi prin el în timpul meditaţiei nu vor fi recepţionate. Culoarea. Şi când miroşi parfumul tamâiei.un loc sacru pe care să îl foloseşti doar pentru meditaţie. verticală. Înainte să începi să meditezi îţi este de ajutor dacă poţi să faci un duş sau o baie. Ei spun: “Floarea este în interior: lotusul cu o mie de petale este în interior. Purificarea corpului este absolut necesară pentru purificarea conştiinţei. poate primeşti doar o picătură de inspiraţie şi purificare. De la inspiraţie primeşti aspiraţie iar aspiraţia îţi dăruieşte realizarea. Când practici meditaţia individuală zilnică. Flacăra unei lumânări nu îţi va dărui ea însăşi aspiraţie: flacăra interioară este aceea care îţi va dărui aspiraţie. Mulţi oameni meditează foarte bine în timp ce stau pe scaun. ar trebui măcar să îţi speli faţa. atunci imediat simţi că flacăra din fiinţa ta interioară deasemenea urcă sus. Este acelaşi lucru când foloseşti lumânări în timpul meditaţiei. în faţa altarului propriu. Deci poziţia lotusului nu este deloc necesară pentru o meditaţie bună.

Simte că inspiri nu aer ci energie cosmică. dar este cea mai eficientă metodă spirituală de respiraţie. purificându-te şi golindu-te de tot ce este nedivin. Dacă este posibil. acesta nu s-ar mişca deloc. Opusul păcii este neliniştea. Primul lucru la care ar trebui să te gândeşti în timp ce inspiri este puritatea. Dar dacă este dificil să nu o faci. spălând şi purificând întreaga fiinţă. lasă o scurtă pauză între sfârşitul primei expiraţii şi începutul celei de a doua inspiraţii. Şi când încerci să expiri. Ea curge ca un râu în interiorul tău. Simte că o energie cosmică uriaşă intră în tine cu fiecare respiraţie şi o vei folosi pentru a îţi purifica corpul. După ce faci aceasta de câteva ori. Apoi. Când inspiri încearcă să inspiri cât poţi de încet şi liniştit astfel încât dacă cineva ar pune un firicel de aţă în faţa nasului tău. Tot ce consideri nedivin în interiorul tău. dacă poţi să simţi că suflarea ta vine direct de la Dumnezeu. Dacă poţi să respiri astfel cinci minute zilnic. pace infinită. Aceasta nu este pranayama tradiţională din yoga. Mai este un lucru pe care de asemenea poţi să îl încerci. simte că expiri toată mizeria din tine – toate gândurile nedivine. vei vedea curând rezultatele. Apoi când începi să expiri. Dar aceasta trebuie făcută într-un mod conştient şi nu mecanic. vei fi capabil să faci un progres foarte rapid. Tu inspiri în mod conştient energia care curge în jurul tău.4 RESPIRAŢIA CORECTĂ Respiraţia corectă este foarte importantă în meditaţie. încearcă să simţi că inspiri bucurie. vitalul mintea şi inima. Simte că nu este nici un singur loc în corpul tău care nu a fost ocupat de energie cosmică. Niciodată să nu faci nimic din ce îţi va dăuna organelor sau sistemului respirator. dar după o vreme. Când respiri astfel vei descoperi că neliniştea te va părăsi. Dacă practici această metodă de respiraţie. După ce practici aceasta de câteva ori încearcă să simţi că inspiri putere din univers. suferinţa şi melancolia. simte că îl expiri. care este mult mai complicată şi mai sistematizată. Dacă poţi reţineţi respiraţia câteva secunde. agitaţia. atunci respiraţia ta poate fi purificată cu uşurinţă. ideile obscure şi acţiunile impure. încearcă să simţi că aduci în corpul tău pace. La început va trebui să îţi foloseşti imaginaţia. încearcă să expiri chiar şi mai încet decât ai inspirat. încearcă să simţi că expulzezi sau elimini agitaţia şi neliniştea din tine. orice nu vrei să pretinzi că este al tău. vei vedea şi vei simţi că nu este deloc imaginaţie ci realitate. 4 . de fiecare dată când inspiri. Iar când expiri simte că frica părăseşte corpul tău. Când inspiri. Când expiri. bucurie infinită şi că expiri tristeţea. de la Puritatea însăşi.

ne aruncăm într-o extindere vastă. În meditaţie nu spunem nimic. De la tălpile picioarelor până în creştetul capului. Dumnezeu coboară la noi. urcăm la Dumnezeu. Când devenim foarte avansaţi în viaţa spirituală şi abandonaţi în totalitate Voinţei Divine. eu vorbesc şi Tatăl ascultă. simbolizând Mama-Pământ. Când ne rugăm. nu va trebui nici să Îi vorbim nici să Îi cerem nimic lui Dumnezeu. Simte că partea din tine care are ochii pe jumătate deschişi este rădăcina. care are ochii pe jumătate închişi este ramura cea mai înaltă. într-o mare infinită de pace şi beatitudine sau întâmpinăm Vastitatea infinită în noi. nu avem nimic. Acolo unde rugăciunea îşi încetează călătoria. Cealaltă parte. RUGĂCIUNEA ŞI MEDITAŢIA Diferenţa dintre rugăciune şi meditaţie este aceasta: rugăciunea este ceva absolut intens şi înălţător. Meditaţia. întreaga noastră fiinţă invocă şi strigă în sus. Însăşi natura rugăciunii este să Îl atingi pe Dumnezeu mergând în sus. Când medităm vedem. Când medităm. Când meditez.5 MEDITAŢIA LEULUI Cel mai bine este să meditezi cu ochii parţial deschişi şi parţial închişi. Conştiinţa ta este pe nivelul cel mai înalt şi de asemenea aici pe pământ încercând să transforme lumea. În final este acelaşi lucru. Tatăl meu vorbeşte şi eu ascult. Totul a fost spus şi făcut în şi prin noi. ca aripile unei păsări se desfăşoară în pace. Aceasta este în mod absolut înălţimea cea mai mare atinsă de rugăciune. Rugăciunea de obicei nu se răspândeşte. lumea viziunii sau hai să îi spunem Raiul. Când ne rugăm simţim că exisenţa noastră este o flacără ce se înalţă într-o singură direcţie. în timp ce meditaţia este ceva vast şi imens care în final se extinde în Infinit. nu facem nimic. Supreme acţionează în şi prin noi pentru El însăşi. 5 . de dragul lui Supreme. de fapt este o expansiune imediată. În acest fel tu eşti rădăcina copacului şi în acelaşi timp ramura cea mai de sus. lumină şi beatitudine. începe meditaţia. Dar meditaţia nu este aşa. Rugăciunea cea mai înaltă este „Facă-se Voia Ta”. Când meditezi cu ochii pe jumătate deschişi şi pe jumătate închişi faci ceea ce se numeşte meditaţia leului. simţim şi creştem în întregul univers de lumină şi beatitudine. În lumea meditaţiei. Atunci vom vedea că Dumnezeu cunoaşte întotdeauna nevoile noastre şi are grijă de noi infinit mai mult decât avem noi grijă de noi. Aceasta este de asemenea începutul meditaţiei. dar meditaţia se răspândeşte. când medităm. Când mă rog.

Astfel e ca şi cum ai urca într-un copac şi apoi ai coborî din acesta. pas cu pas. de asemenea te va ajuta. poţi să repeţi „Aum”. Când încerci să îţi cureţi mintea de impurităţi. În viaţa spirituală. Japa şi mantrele au propria lor putere. luminii. timp de o lună. Căutătorul trebuie să primească o mantră adecvată de la maestrul său spiritual sau din interior. trebuie să cânţi ca şi cum ai alerga să prinzi un tren în mers. Dar trebuie să o faci în mod sistematic. Mâine repetă mantra de 600 de ori. de 500 de ori. Dimineaţa devreme când îţi începi meditaţia. O mantră invocă un aspect particular al lui Dumnezeu. sau numele lui „Supreme”.6 MANTRA O mantră este o incantaţie. Dacă nu poţi intra în meditaţia ta cea mai profundă deoarece mintea este agitată atunci aceasta este o ocazie de a folosi o mantră. atunci sufletul său poate să se desfete cu ceea ce are nevoie sau ce doreşte. recunoştiinţa este foarte importantă. poimâine de 700 de ori şi aşa mai departe până ajungi la 1200 în decurs de o săptămână. şi beatitudinii. Apoi fie că doreşti sau nu să îţi schimbi numele. Dacă vrei să dobândeşti o purificare deosebiă a naturii tale. Sau dacă poţi să cânţi „Aum” însufleţit. respiră foarte adânc de trei ori şi în timp ce 6 . Poţi repeta câteva minute „Supreme” sau „Aum” sau „Dumnezeu”. Poate fi o silabă. Astăzi repetă „Aum” sau „Supreme” sau orice altă mantră foloseşti. De asemenea dacă eşti atacat pe planul vital--emoţional şi în tine intră gânduri rele sau vibraţii neplăcute. Dar dacă căutătorul poate medita bine zece sau cincisprezece minute şi intră în expansiunea infinită a păcii. câteva cuvinte sau o proproziţie. atunci japa este cea mai efectivă. În timpul japa-ei obişnuite. Supreme este Guru-l nostru etern. lumea îţi va da un nou nume: „Puritate”. CÎND ÎNCEPI MEDITAŢIA Poţi să începi meditaţia repetând de câteva ori numele lui „Supreme”. În acest caz încearcă să o faci cât mai repede posibil. Apoi descreşte zilnic până atingi din nou 500. Te rog continuă acest exerciţiu săptămânal. un cuvânt. spune mantra în mod normal şi însufleţit dar nu prelungi prea mult: altfel nu vei avea vreme să cânţi de 500 de ori sau de 600 de ori cât este necesar. Când repeţi o mantră de mai multe ori aceasta se numeşte japa. Fiecare mantră reprezintă un aspect particular al lui Dumnezeu şi fiecare mantră are o semnificaţie specială şi o putere interioară.

marea este în totalitate liniştită.7 inspiri oferă-ţi recunoştiinţa însufleţită Lui Supreme deoarece te-a trezit şi ţi-a dăruit nevoia urgentă de a medita. nu suntem afectaţi. aşa că în mod normal Îi eşti recunoscător.aceasta ar fi cum sar spune fundul mării. mai întâi încercăm să atingem propria noastră existenţă interioară. DESPRE AUTOR Născut în Bengal. Parfumul înţelepciunii Estice radiază din stilul său modern iar grădina de flori a ideilor şi sentimentelor îmbobocesc ca rezultat al iluminării. “Peace Is oneness-love universal In action. srichinmoyorg. În adâncurile cele mai adânci. El ne arată drumul către grădina noastră secretă care sălăşuieşte adânc în interiorul nostru. El şi-a dedicat viaţa căutării lumii păcii şi împlinirii potenţialului nelimitat al spiritului uman. Mintea noastră este cerul şi inima noastră este marea infinită. Meditaţia este ca şi cum ai coborî pe fundul oceanului unde totul este calm şi liniştit. el te-a ales pe tine pentru a intra în viaţa spirituală. Gândurile nu ne pot atinge. Aceasta este meditaţia. Sri Chinmoy este un lider spiritual internaţional. La suprafaţă pot fi o multitudine de valuri. Deci când suntem în meditaţia cea mai înaltă. Apoi. dar marea nu este afectată în adâncime. existenţa noastră adevărată-. ei sar şi înoată dar nu lasă nici o urmă. simţim că suntem marea şi vieţuitoarele din mare nu ne pot afecta. Ca şi peşti din mare. grija şi toate tumulturile vieţii sunt spălate. A inspirat milioane de oameni din toată lumea să descopere izvorul nesecat al păcii şi împlinrii care se află adânc în interiorul fiecăruia din noi. Sri Chinmoy este un poet şi un filozof al secolului XX. deoarece în minte este în totalitate pace. Simţim că suntem cerul şi toate păsările care zboară pe lângă noi nu ne pot afecta.” “Pacea Este iubirea unităţii universale În acţiune. artist. De asemenea el ţine anual în toată lumea o serie de concerte dedicate păcii.” Pentru mai multe informaţii vizitaţi site-ul: www. când vin valurile din lumea exterioară.com 7 . muzician şi atlet care trăieşte actualmente la New York. deoarece în interiorul nostru este pace solidă. Din mii şi milioane de oameni de pe pământ. linişte. autor. India. Când începem să medităm. unitate. dubiul. Frica.

8 8 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful