You are on page 1of 2

Nimród Mezopotámiája Uruk (Akkad), Irak

Uruk, Bagdadtól (Irak) 250-re fekszik az Eufrátesz mellett. Ismert Bibliai város Erechként (most Warka), az első jelentős várost Sumer korban. Legnagyobb Sumer település és legfontosabb vallásos központ Mesopotamiában. Történelmi időszámításba Noé kora után helyezhető el, hiszen Nimród, azaz Gilgamesh, Noé ágának negyedik leágazottja, aki még maga is találkozott az öreg és agg 950 éves Noéval. Bibliából ismerten, Ő Isten nagy vadásza és Uruk város királya, első dinasztia és a híres eposz hőse, amit róla neveztek el, Gilgamesh eposznak. Uruk egy fontos város volt a vallás és tudomány számára, amit megerősít az ásatások során előkerült több ezer agyagtabletta. Az Uruk időszak Mesopotamiában a városállamok civilizációjához vezetett.

Lehetne mondani, hogy Uruk Mesopotamia volt - és a Világ - első városa. Két különálló településből állott, Kullabaként és Eannaként, amelyek az Uruk időszakban összeépültek. Területe 80 hektárt is meghaladta. Város falai 9.5 kilométeres voltak, egy hatalmas 450 hektár területet művelve mintegy 50,000 embernek adott otthont. A város szívében van két nagy templomi komplexum: az Anu (isten az ég) szentély, és az Eanna szentély, melyik 16 méter magasságához egy négyzetes 60x60 m. Az Eanna szentély északnyugati oldalán van egy Ziggurat (egy ősi Mesopotamian templomi torony, ami egy magas piramidális szerkezetből áll, beépített külső lépcsőházakkal rendelkező egymás utáni színpadokat és található egy szent hely a tetőn, ahol a papok uralkodtak).

de nem úgy. hunok néven egykor a Parthus Birodalom szövetségében étünk és minden valószínűség szerint kivettük a részünket a birodalom háborúiból. évezreden keresztül játszott a fontos szerepet a térségben. . Valóban Uruk a Mesopotamian civilizációk mitológiájában betöltött fontos szerepet játszott. A Párthus Birodalom összeomlása után a párthusok egy része visszavonult északra.A legfontosabb dolog amit említhetünk Uruk Városával kapcsolatban. mint mikor egy szövetséges nép segítségével megszabadultak az elnyomástól. perzsa uralkodó osztály anarchiája miatt.mint a görög hódítás. ahol . A Parthus Birodalom végét a zoroastriánus papság lázadása okozta. írástudók. majd ezt követően 2 évezreden keresztül a Parthian (Pártus) időszakban is nagy szerepet kapott. az õ szemükben ugyan idegen uralom. Rovás és képírást használtak.A Parthus Birodalom. de ennek ellenére nincs ellenséges érzület a perzsákban e történelmi periódus iránt. Mi magyarok. A város 3.Sokkal reálisabb képet festenek a Parthus Birodalomról a az iráni történészek. és úgy tekintenek a parthus korra.a mervi oázisban .számukra a hun időkben a Szent Koronát készítették (amelynek öt csüngője a Párthus Birodalom öt tartományának visszaszerzésére vonatkozó igényt jelzi).