You are on page 1of 15

Istoricul accidentelor nucleare

Grad Claudia MD32

 Accident Nuclear este un eveniment nuclear care afectează instalaţia şi provoacă iradierea sau contaminarea populaţiei ori a mediului peste nivelurile admise de reglementările în vigoare. .

care prezinta o lista a principalelor accidente atomice civile din istorie. urmat de un tsunami de mari proporţii.  August 2004 – O explozie la centrala nucleara Mihama. . din Japonia.Accidentele atomice din istoria omenirii  Folosirea energiei nucleare in scopuri pasnice are riscurile ei. relateaza DPA citata de NewsIn. ca urmare a cutremurului din nord-estul ţării de la ora 14:46.  11 martie 2011 -la centrala electrică atomică Fukushima din Japonia. a dus la eliberarea de vapori radioactivi si a provocat moartea a cinci persoane si ranirea catorva zeci. care constă din 4 reactoare nuclere.

a dus la eliberarea de gaze radioactive in atmosfera. dupa ce s-a descoperit o scurgere la o valva. Doua victime au murit. necontrolata.Februarie 1996 – Unitatile 1 si 2 ale centralei nucleare Millstone. a fost inchisa pentru reparatii ample. la un centru de procesare a uraniului de la Tokaimura (Japonia). dupa ce niste echipamente s-au stricat. 30 septembrie 1999 – O reactie nucleara in lant.Septembrie 1996 – Unitatea 3 a centralei nucleare Crystal River. din Connecticut. Tomsk-7. din Florida. .  . a provocat contaminarea a 439 de persoane.  . au fost scoase din functiune.Aprilie 1993 – O explozie la un centru de procesare a plutoniului din centrul Rusiei.  .

din estul Germaniei.  .000 ulterior.  . Noiembrie 1989 – Un incendiu provocat de o problema la circuitele electrice a distrus cinci pompe pentru lichidul de racire la centrala nucleara Greifswald. in urma contaminarii. Centrala a fost inchisa in urma incidentului. Niveluri crescute ale radiatilor au fost inregistrate inclusiv in vestul Europei. Peste 120.26 aprilie 1986 – O explozie si un incendiu la centrala nucleara Cernobil.Mai 1986 – Praf radioactiv a fost eliberat in atmosfera. in urma unei defectiuni la reactorul experimental HammUentrop din Germania. a dus la eliberarea de materiale radioactive in atmosfera.  . Cel putin 32 de persoane au murit pe loc si alte 8.000 de persoane au fost evacuate. din Ucraina. a fost oprita in urma unei defectiuni. din statul New York. .Decembrie 1987 – Unitatea 1 a centralei Nine Mile Point.

3 ianuarie 1961 – O explozie la un reactor de cercetare din Idaho Falls. . Oklahoma. s-a soldat cu moartea a trei persoane si a dus la contaminarea mediului.000 de persoane au fost evacuate.28 martie 1979 – O pompa defecta la o centrala nucleara din statul Pennsylvania a dus la topirea partiala a miezului unui reactor. 4 ianuarie 1986 – Un container cu gaz toxic a explodat la un centru de procesare a uraniului din Gore.  .  . Circa 200. provocand moartea unei persoane si contaminarea catorva sute. statul Idaho.

000 de persoane si-au pierdut viata cand sistemul de racire al unui container de depozitare a deseurilor nucleare a explodat. Primele informatii despre incident au fost aflate in 1967 si au fost confirmate oficial in 1990. Circa 10. la o fabrica de plutoniu Majak din Rusia. .000 de persoane au fost expuse la radiatii.  . 7 octombrie 1957 – Un incendiu la reactorul Windscale din Marea Britanie a provocat moartea a 39 de persoane si eliberarea de materiale radioactive in atmosfera.Septembrie 1957 – Cel putin 1.

Este singurul accident pe care AIEA l-a notat cu 7. în prezent). sistemele de siguranţă ale centralei atomoelectrice au fost dezactivate. însă atunci au început problemele.  În timpul unui test de rutină. Uniunea Sovietică (Ucraina. puterea a crescut în mod neaşteptat şi nu au mai putut închide sistemul de siguranţă al reactorului.  Puterea reactorului a scăzut sub 1% şi atunci a fost nevoie să se crească treptat la 25%. De altfel. ca să se prevină orice întreruperi de putere la reactor. La numai câteva secunde după ce operatorii instalaţiei au început testele.26 aprilie 1986  Gravitatea accidentului: 7  Accidentul nuclear de la Cernobîl este considerat cel mai mare dezastru din istoria energiei nucleare. puterea lui trebuia redusă la 25% din capacitate. Cernobîl. Cel de-al patrulea reactor al centralei a explodat la 01:23. .

de-a lungul timpului. . grafitul care acoperea reactorul s-a aprins şi a ars mai mult de o săptămână.  Rapoartele oficiale ale URSS au arătat că aproximativ 4. În 2005. Au fost relocaţi 200. Agenţia a raportat că 56 decese au fost legate direct de acest accident. iar ceilalţi nouă.000 de oameni. iar spaţiul din jurul centralei a devenit radioactiv. Totuşi.000 oameni ar putea să moară. Organizaţia Mondială de Sănătate estimează că numărul celor care au murit din cauza exploziei de la Cernobîl s-a ridicat la 9. din cauza expunerii la radiaţii. In urma exploziei.000. 47 dintre victime lucrau la centrală. copii care locuiau în zonă. au murit de cancer tiroidian.

potrivit Institutului francez de radioprotectie si siguranta nucleara (IRSN).Catastrofa din Japonia "versus" Cernobil Principalele riscuri sunt generate de Cesiul 137 si. . apoi la animalele care se hranesc cu acestea si la persoanele care le consuma carnea sau laptele. Ajuns in oase si organe. Cesiul 137 emite raze alfa care pot afecta ADN-ul celulelor apropiate. de Strontiul 90. doua elemente a caror radioactivitate descreste lent. Particulele radioactive trec din sol in radacinile plantelor. crescand riscul aparitiei unor tumori sau transmiterea la generatia urmatoare a unui ADN mutant. intr-un grad mai mic.

1986 – Gradul sapte pe scara IEA. Accidentul a fost facut public abia dupa aparitia norului radioactiv deasupra nordului Europei. Un reactor din cele patru ale centralei a explodat in timpul unui experiment.Cernobil. Ucraina. . in jur de 350. Circa 200 de oameni au fost puternic afectati de radiatii si 32 au murit in urmatoarele trei luni.000 de oameni au fost mutati din zona contaminata.

1979 – Un amestec de echipamente defecte.000 de oameni au fost evacuati. In jur de 140. topirea partiala a miezului reactorului.Three Mile Island. probleme de proiectare si erori umane au dus la cel mai grav incident de la o centrala americana. . SUA. de gradul cinci.

Japonia.Toikamura. 1999 .

1995 . Ucraina.Cernobil.