You are on page 1of 4

1.

Uronite u jezik Da biste mogli da započnete pisanje priče na srpskom jeziku, vaša svest mora biti ispunjena najboljom srpskom literaturom. Zamislite nekoga ko želi da komponuje muzički komad. Savremeni kompozitor svoju karijeru nejčešće započinje u nekom bendu, a pre toga obično završi muzičku školu. On uči da čita note, uči harmoniju i godinama sluša najbolja muzička dela. Vinton Marselis nije tek tako odlučio da ode u studio i odsvira par stvari na trubi. Pisac Din Kunc je izjavio da se suprotstavlja „literarnom pisanju“, kako on naziva klasična dela. Sa druge strane, on ne daje nikakvu alternativu za najbolju i najelegantnije napisanu književnost u istoriji. On je jedan od retkih uspešnih pisaca, bez klasičnog književnog obrazovanja. Kritičari kažu da se to jasno odražava na njegova dela. Ako želite da pišete priče, trebalo bi da proučite literarnu formu. Trebalo bi da analizirate dela majstora pisanja, počev od Homera, preko Stivena Kinga i Džona Irvinga i posebno neke od najboljih pisaca kratkih priča, poput Turgenjeva i Čehova. Pročitajte što više knjiga. Morate da čitate klasike, a ne samo romane, koji su trenutno popularni. O pisanju ćete naučiti daleko više čitajući Tolstoja, nego čitajući Dina Kunca. Morate se utopiti u jezik. Probajte da vodite dnevnik. Pišite pisma (ne samo e-mailove) svojim prijateljima. Idite na časove pisanja.

2. Smislite ideju za priču Iskusnom piscu ideja vrlo brzo padne na pamet. Morate naučiti da iskristališete ideju. Najčešće znate okvirno o čemu želite da pišete: „Hteo bih da pišem priču o svom ujaku Leu“ ili „o letu koje smo provelili u Honoluluu“ ili „o danu kada je Kenedi ubijen.“ Ako izaberete leto u Hanoluluu, morate da se fokusirate na one stvari, koje su to leto učinile vrednim pamćenja. Koju još ideju bi hteli da povežete sa tom pričom? Na primer neku priču o „profesionalnim surferima“. Sada imate „profesionalne surfere, onogo leta u Honoluluu“. Šta vas je u vezi sa njima potaklo da napišete priču? Možda neki odreĎeni surfer „koji je ukrao novčanik moje sestre“. „Profesor surfovanja, koji je ukrao novčanik moje sestre, onog leta u Honoluluu“. To bi mogao da bude početak.

3. Izaberite svoj ugao Reč „ugao“ se u novinarstvu često koristi kao izraz koji objašnjava značaj koji vi dajete odreĎenom dogaĎaju. Vi treba da izaberete ugao odnosno bitnost ovog kradljivog sufera u vašoj priči. Centar vaše priče bi mogla da bude i sama kraĎa ili istraživanje zločina ili bi mogli da odlučite da ne lovite lopova, već da se sretnete sa njim ili nešto slično. Postoji bezbroj varijanti. Ako ne možete da odlučite koji će biti vaš ugao pisanja, vratite se na prvi korak i još malo razradite ideju ili izaberite neku novu.

4. Jedna od najlepših stvari u životu je kada nešto vidite ili radite po prvi put. Nikako ne uzimajte više od četiri. neki pisci svoje likove obraĎuju na početku pisanja. a sveznajući pripovedač se retko koristi. Za početnike pisanje scena treba da bude jednostavno i lako. možemo da napravimo sledeće scene: (1) susret sa surferima u Vaikikiju. Nemojte brinuti o greškama.) Koristeći našu ideju o kraĎi u Honoluluu. Skica priče koju ovde pravite može biti neodreĎena i uopštena. Skicirajte priču Kada imate ideju i ugao. 40 ili 50 puta. Pisanje Na ovo treba da gledate sa entuzijazmom. Pisanje iz prvog lica je previše lako. Sada imate ideju. Svakoj priči treba ispravka. Možete imati dosta sporednih likova. Sami izaberite šta vam više odgovara. 5. nego i sreĎivanje cele priče. (3) susret sa lopovom sledeće nedelje. . Spremni ste za najteži deo: pisanje. koji ste imali kada ste prvi put učili da plešete. Pored toga. jer se one mogu kasnije ispraviti. vreme je da okvirno odredite scene u priči. čak i pričama Čehova i Stivena Krejna. (2) pravljenje žurke u Royal Hawaiian Hotelu. 6. Uživite se u svoju priču što više. Kratka priča od desetak strana bi trebalo da ima oko tri dobre scene. (3) susret sa lopovom sledeće nedelje. priča koju ćete vi pisati biće napisana iz trećeg lica. ali oni ne bi trebalo da rade ništa značajno ili da na bilo koji način unesu zbrku u priču. kraĎa i ne prijavljivanje nadležnima. Mogli bismo i ovako: (1) žurka sa surferima u hotelu. biće vam mnogo lakše da uočite gde ste grešili i moći ćete lako da ispravite svoje greške. gde se dogodi kraĎa i donese odluka da se kraĎa ne prijavi nadležnima. 7. skicu priče i likove. tako da blista. Profesinalni pisci često svoje priče iščitavaju i prepravljaju i po 30. a može biti i precizna. To je najbolji način pisanja za učenje. tri glavna lika su više nego dovoljna. Tada ste znali da niste Fred Aster ili Džindžer Rodžers. Kada napišete nekoliko priča. Ispravka Ispravka nije samo prepravljanje grešaka. Likovi Kao prvo. ali ste se ipak zabavljali. (Postoji veliki spor meĎu književnicima oko toga da li se i koliko treba koncentrisati na pisanje scena. (2) prisećanje na lepše dane u Vaikikiju. Za priču od deset strana.

септембар .Милион људи на митингу у Београду захтевало хапшење највиших.2. . EKV-1989 Јануар—март     20.Слободан Милошевић изабран за председника Председништва СР Србије 10. фебруар .Поморски археолог др. јун . Робер Балард лоцирао је олупину немачког бојног брода Бизмарк 28. источна и западна Немачка су опет спојене 17.Одржава се шаховски турнир у Тилбургу. To je trenutak kada nema potrebe više raditi ispravku. победом над Вележом из Мостара резултатом 6:1 наСтадиону ЈНА. мај .Vremenom ćete naučiti da osetite kada ste stigli do trenutka od kog nema povratka. на митингу у Љубљани подржао захтеве албанских рудара 28. после 32 године.Скупштина Словеније усвојила амандмане на републички Устав којима проглашава приоритет републичког законодавства над савезним [уреди]Октобар—децембар   9. септембар . Централни говор одржао Слободан Милошевић. Побеђује Гари Каспаров 27. Прослави присуствовали највиши југословенски државни и партијски функционери.Црвена звезда је постала првак Европе у атлетици 8. косовских функционера и исказало подршку Слободану Милошевићу 28. јун . Холандија. новембар . јун .Мађарска отвара границе 8.Отпочео генерални штрајк албански рудара у руднику Трепча код Приштине. фебруар . Покрајинама Војводини и Косову битно смањена права и овлашћења [уреди]Април—јун        2. фебруар . у знак протеста због најављених уставних и политичких промена 27. 4. Završili ste sa tim i možete da se bacite na svoju sledeću priču. мај .Скупштина Србије донела амандмане на српски Устав. март .ФК Партизан освијио Куп Југославије.Масакар у Пекингу. Кина 4. новембар .На Косову Пољу више од милион људи присуствовало централној прослави 600 година Косовске битке. Видети Прослава 600 година Косовске битке [уреди]Јул—септембар   15.Берлински зид пада.Словеначки лидер. мај . јун . октобар .У експлозији у руднику угљена у Алексинцу погинуло 92 рудара. Милан Кучан. тадашњи председник Председништва Србије. тадашњих.

Србија уводи економске санкције према Словенији. започиње бојкот словеначке робе у српским продавницама Милан Младеновић . 1. децембар .