PROIECTAREA UNEI ACTIVITĂŢI DIDACTICE DE SEMINAR

Autor: Lupu-Stanescu Raluca Bucureşti -2011-

sa-i identifice simptomele. atât în domeniul intrapersonal. cât si intrepersonal. cat si sa ajute pe altii intr-o asemenea situatie. OBIECTIVUL FINAL: . managementul stresului) Tipul lecţiei de seminar este de formare de priceperi şi deprinderi şi constă în predarea/învăţarea/consolidarea unor metode de identificare a stresului si de manageriere a sa.PROIECT DE LECŢIE Data: 12. sa managerieze stresul profesional.Cunoştinţe: Cursanţii vor sti sa defineasca stresul. sa cunoasca cauzele stresului profesional.01. identificarea cauzelor stresului.Deprinderi: Cursanţii vor putea sa surprinda relatia dintre stres si cariera profesionala. sa cunoasca cateva metode de identificare si gestionare a stresului profesional. . .2011 Facultatea: SOCIOLOGIE-PSIHOLOGIE Specializarea: PSIHOLOGIE Anul de învăţământ: III Unitatea de învăţare: PSIHOLOGIA MUNCII Tema: ADAPTARE-INADAPTARE PROFESIONALA LECŢIA DE SEMINAR: STRESUL PROFESIONAL (identificarea simptomelor stresului. atat in plan personal. PLAN DE SEMINAR TEMA: STRESUL PROFESIONAL (prezentarea unor metode de identificare a stresului) OBIECTIVUL general: - Prezentarea/învăţarea unor metode de manageriere a stresului profesional în scopul schimbării fundamentale a calităţii vieţii cursanţilor şi obţinerii unor rezultate spectaculoase pe plan personal. .Aptitudini: Cursanţii vor arata interes pentru însuţirea a cât mai multe metode de identificare si manageriere a stresului profesional. relatia intre stres si cariera profesionala.

care le poate aduce mai multe satisfactii. infarct de miocard). tulburări de comportament alimentar. fie o tulburare functionala. cand solicitarile atrag sau depasesc limitele eforturilor adaptative. Proiectarea/desfăsurarea propriu-zisă a lecţiei TIMP ETAPE 1’ Introducere 3’ Captarea atenţiei CONŢINUT METODE Subiectul/ scopul prezentării Stresul este o stare a organismului supus la actiunea unui stimul sufiecient de puternic Expunere pentru a aprovoca fie o reactie de aparare.Comportament: să constientizeze importanţa si avantajul cunoasterii metodelor de identificare si gestionare a stresului profesional.să fie capabili să lucreze cu alte persoane in vederea identificarii situatiilor provocatoare de stres.Abilităţi: . să identifice cauzele lui.cat si sub aspect familial.să definească stresul. . persoana intra in stare de stes. Astfel. Stresul afecteaza viata omului atat sub aspect social. creşterea frecvenţei respiratorii. să identifice in propria activitate aparitia acestuia si sa-si formuleze scopul de a cunoaste cum pot sa-l tina sub control.disfunţii INSTRUMENTE SUPORT Suport de curs: a.GRADAREA PERFORMANŢEI: . sub aspectul sanatatii fizice si psihice.Cunoştinţe: . abordare teoretică 5’ Anunţarea lecţiei noi . scăderea imunitătii organismului care determină o predispoziţie la contractarea de boli. Simptomele stresului pot fi fizice(creşterea frecvenţei cardiace. tulburări de somn. . fie o leziune organica. fapt ce-i poate conduce la o activitate profesionala eficienta. atunci cand mentinerea echilibrului necesita eforturi compensatorii deosebite. pulsului având drept concesinţe creşterea tensiunii arteriale (risc de cardiopatie ischemică.

agresivitate. apoi. pericolul fizic. ambiguitatea rolului. Astăzi vă voi arata cum puteti identifica stresul profesional si cum il puteti controla si indeparta. Vom observa apoi care considerati la nivelul acestui grup ( de seminar) ca sunt Problematizare Se scriu pe o foaie principalele 5 dimensiuni b. sarcina de Explicaţie munca ( suprasolicitarea. pentru a putea desfasura o activitate profesionala care sa ne implineasca din punct de vedere psihologic si social. branistorming reliefate de fiecare grup. Vă rog sa va impartiti in grupe de cate 5. factorul uman( adecvarea persoanei la locul de munca. ulcer de stres) sau psihocomportamentale (stări de anxietate.organice de diverse tipuri: boală de colon iritabil. 3’ Anunţarea obiectivelor lecţiei În această lecţie vom învăţa cum sa identificăm stresul profesional. situatiile considerate ca fiind cele care produc cel mai mult stres. caracterul muncii. scăderea puterii de decizie. intoleranţă şi hipersensibilitate la critică. scăderea capacităţii de concentrare a atenţiei.)etc) Cauzele stresului sunt: Factorii de mediu ( mediul fizic. ce sau regasit cel mai frecvent la membrii grupului respectiv. alegeti la nivelul fiecarui grup principalele 5 caracteristici. caracteristicile organizationale). scăderea capacităţii perceptive. tulburări comportamentale (apatie. 45’ Aplicaţie/demo Demonstraţia/ Observaţia sistematică . etc. etc. fiecare din voi sa ierarhizeze pe o scala de la 1 la 7. mediul psihosocial). tulburări psihice (depresie. cum influenteaza stresul cariera si modul in care il putem elimina. care sunt simptomele acestuia.). care sunt cauzele. sentimente de culpabilitate. responsabilitatile la locul de munca). scăderea intereselor.

. aspecte pe care le pot valorifica in activitatea lor.Se repeta notiunile fundamentale expuse in acesta lectie. Ed.. Exerciţiul Bibliografia minimă recomandată: 1. Un alt aspect pe care vreau sa vi-l supun atentiei este acela al relatiei dintre tipul de personalitate si reactiviatea la stres.Holmes. Pentru a identifica nivelul de stres care afecteza starea de sanatate va propun sa parcurgem Scala de evaluare a evenimentelor de viata (T.Se repeta pasii exercitului propus si ai testelor. Manual de psihologia muncii şi organizaţională. 1967. . R. Victor. Psihologia fiabilităţii umane. Ed. F. Rahe. 2004.principalele dimensiuni ale stresului profesional. Landy. Iaşi. Cursanţii explorează aspecte noi ale vietii lor psihice si sociale.J. teste Instructajul Instructajul Învăţarea prin descoperire 25’ 5’ Feedback (sau conexiune inversă sau fixarea cunostinţelor) Concluzii . Dupa cum stiti. Bucureşti. . 1987)( Anexa 2) Se distribuie fiecarui student testele supuse aplicarii si atentiei. c. Bogathy Z. Iosif Ghe.Va propun sa parcurgeti individual testul : Reactivitate la stres: tip A sau tip B( Anexa 1) si sa descoperiti in care din cele 2 tipuri de comportamente va incadrati. comportamentul de tip A este cel predispus la niveluri ridicate de stres. Polirom 2.

2007 3. Introducere în psihologia muncii.). Manual de tehnici şi metode în psihologia muncii şi organizaţională. Zlate M. Ed. Iaşi. Polirom. Oboseala. 2003 6.. Universităţii Titu Maiorescu. 179-193 5.. Bucureşti. Tabachiu A. pp. 2007 (vol.. Polirom. Ed. Polirom. II) . Iaşi. Ed. Bogathy (coord.. Ed. Popa M. Psihologie ocupaţională. 2008 4. Iaşi. Sava F. Tratat de psihologie organizaţionalmanagerială. 2004. stresul şi accidentele de muncă în Z.