You are on page 1of 4

L20b

L20.b MAINA DE CURENT CONTINUU. STUDIUL UNOR DEFECTE 1. Tema lucrrii Studiul unor defecte posibile la o main de c.c.. 2. Consideraii teoretice Defectele mainii de c.c. pot fi de natur mecanic i de natur electric. Defecte de natur mecanic: -ntrefier neuniform; -ovalizarea colectorului sau apariia rizurilor la colector; -nepenirea crbunilor n portperii; -presiune necorespunztoare a periilor pe colector. Defecte de natur electric pot fi la stator sau la rotor. Defecte la stator: -scurtcircuitarea spirelor bobinelor polilor de excitaie; -rezisten de izolaie slbit fa de mas a infurrilor de excitaie sau a polilor auxiliari; -spire ntrerupte la infurrile statrice (de excitaie,poli auxiliari, furarea de compensaie); Defecte ale rotorului -scurtcircuit ntre spire nfurrii rotorice sau ntre lamelele de colector; - punere la mas a infurrii rotorice sau ale lamelelor de colector; -ntreruperi n cadrul nfurrii rotorice . 3. Chestiuni de studiat 3.1.- Verificarea nfurrilor : 3.1.1.- Se va ridica schema nfurrii rotorice a mainii i a celei de excitaie, notnd toate elementele de schem necesare (nr. de crestturi, pasul principal, secundar, numr de lamele la colector, pas pe colector, schema de legturi la nfurarea de excitaie pentru a obine succesiunea polilor, etc). 3.1.2.- Se va verifica starea izolaiei nfurrii de excitaie i a nfurrii rotorice 3.1.3.- Se va verifica dac nu exist un scurtcircuit ntre nfurarea rotoric i mas. 3.1.4.- Se va verifica dac nfurarea rotoric nu are secii cu spire n scurtcircuit, dac nu exist scurtcircuit ntre dou secii montate n aceeai cresttur. 3.1.5.- Se va verifica la nfurarea de excitaie: -dac conexiunea dintre bobinele de excitaie creeaz succesiunea necesar de poli; -dac circuitul de excitaie are continuitate - adic nu are ntreruperi n spirele bobinajului sau n legturile dintre bobine; -dac nfurarea de excitaie nu are spire n scurtcircuit. 3.2.- Se va face verificarea colectorului motorului: -rugozitatea suprafeelor lamelelor colectorului -dac izolaia de micanit dintre lamelele colectorului este corect
1

L20b

-cum se prezint starea steguleelor i a legturilor cositorite ale acestora -dac nu sunt lamele scurtcircuitate ntre ele -dac nu sunt lamele puse la mas 4. Modul de lucru 4.1.- Se vor studia elementele de nfsurri ale mainii de c.c. existente n laborator 4.1.1.- Pentru ridicarea schemei nfurrii rotorice se vor nota toate elementele necesare reprezentrii schemei desfurate (nr. de crestturi, nr. de poli, nr. de lamele pe colector). Se nseamn o lamel de colector ca fiind lamela nr.1, de referin, apoi se urmresc toate legturile nfurrii stabilind: tipul nfurrii i caracteristicile sale. 4.1.2.- Verificarea rezistenei de izolaie se face prin metodele cunoscute la lucrarea L1. Deoarece nfurarea rotoric a mainii este o nfurare nchis i racordat la lamelele colectorului, rezult c dac legm o born a megohmetrului la una din lamelele colectorului, iar cealalt born o punem la masa rotorului, atunci controlm de fapt rezistena de izolaie dintre toat nfurarea rotoric (inclusiv lamelele de colector) fa de L masa lui (axul lui de exemplu). Rezistena minim trebuie s fie de 1 K/ 1 V. Deci, dac maina funcioneaz la 110 V, rezistena minim trebuie s fie de 110 K. n mod obinuit aceste rezistene de izolaie sunt mult mai mari. 4.1.3.- Pentru a verifica faptul c o secie nu are spire n scurtcircuit, se va aeza rotorul pe un "clre" (fig.1), adic pe un suport de lemn de preferin, pe care s se rezeme capetele axului rotoric, iar cilindrul rotorului s fie liber i cu posibiliti de rotire. Sub rotor se aeaz un jug magnetic J. Acesta fiind deschis, J J cmpul magnetic produs la nchiderea lui Q se va nchide prin miezul rotoric. De-a lungul crestturilor rotorice se deplaseaz B (paralel cu generatoarle rotorulul) la o distan mic (circa 0.5 1 mm) o lamel de oel L. Dac n secia rotoric I exist spire n scurtcircuit, atunci n aceste spire (care constituie un contur nchis) se induce o tensiune electromotoare care produce o circulaie mare de curent n spirele care se gsesc n scurtcircuit. Curentul produce un cmp magnetic care va atrage lamela L cu o anumit for. Dar, F1 F2 pentru c ntr-o cresttur rotoric sunt de fapt laturile a dou secii (n cazul nfurrii n dublu strat), rezult necesitatea identificrii Q i a crestturii n care se afl cealalt latur a seciei defecte. O metod universal pentru determinarea scurtcircuitelor ntre spire, precum i defeciunea eventual a descositoririi de la L1 L2 steguleul lamelei, ntreruperi n circuitul unei secii, greeli de legare a seciilor, etc, este aceea a msurrii cderii de tensiune Fig.1 n secii cu ajutorul milivoltmetrului (fig.2).

L20b

n acest caz prin nfurarea rotoric se trece un curent continuu, care reprezint circa 10-30% din curentul L+ Lnominal al mainii (avnd n vedere c rotorul nu se rotete i deci nu se ventileaz). Curentul poate fi reglat cu Q reostatul Rr sau prin modificarea tensiunii de alimentare. F1 F2 Conectarea la nfurarea rotoric se face prin dou lamele de colector dispuse ntre ele la un pas polar (eventual cu ajutorul periilor de crbune : o perie de (+) i o perie de (-) vecin). Cu ajutorul palpatoarelor P legate la milivoltmetru se msoar tensiunea dintre lamelele de C Rr colector vecine. A Scurtcircuitul ntre spirele seciilor vecine sau ntre lamelele de colector vecine face ca indicaia milivoltmetrului s fie mai mic pe aceste lamele. Scurtcircuitul ntre spirele stratului superior i spirele stratului inferior ale aceleiai crestturi face ca P indicaia milivoltmetrului s fie mai sczut pentru un grup mai mare de perechi de lamele vecine. Conductoarele ntrerupte ntr-o secie sau dezlipirea P mV cositoririlor, mresc indicaia milivoltmetrului conectat la lamelele vecine cu seciile defecte. Fig. 2 4.1.4.- Pentru a verifica dac conexiunea dintre bobinele de excitaie creaz succesiunea necesar de poli, se urmrete legtura dintre bobine i sensul nfurrilor. Succesiunea normal a polilor trebuie s fie N-S-N-S etc. 4.1.5.- Pentru a verifica continuitatea bobinelor de excitaie se folosesc metodele prezentate n lucrarea L1. 4.1.6.- Pentru verificarea faptului dac o bobin a nfurrii de excitaie nu are spire n scurtcircuit se folosete schema din figura 3.

*
L1 F1

J B

F2 L2 Q

Fig. 3

Circuitul este alctuit dintr-o nfurare, dispus pe un miez magnetic M, care are n partea superioar un jug rabatabil. Pentru msurarea puterii absorbite de aceast nfurare este introdus n circuit un wattmetru P. Iniial n locul bobinei B care trebuie verificat, este montat o bobin fr defect sau nu este montat nici o bobin. Se msoar puterea absorbit la nchiderea separatorului Q (cu jugul magnetic nchis, adic elementul rabatabil superior cobort) Dup aceea se deschide Q i se monteaz bobina de prob B. Se msoar apoi, nchiznd din nou Q, puterea absorbit de circuit.
3

L20b

Dac n B exist spire n scurtcircuit, puterea indicat de wattmetru va fi mai mare dect la prima msurtoare i va fi cu att mai mare cu ct numrul de spire n scurtcircuit este mai mare. n plus bobina B se va nclzi, datorit numrului mare de spire n scurtcircuit. Principiul metodei este asemntor cu principiul de funcionare al transformatorului. Dac bobina B este fr defect, fenomenele ce se petrec n circuit sunt asemntoare celor de la funcionarea n gol a transformatorului. Dac bobina B are spire n scurtcircuit, fenomenele sunt asemntoare cu acelea de la funcionarea n sarcin a transformatorului. Atenie! Avnd n vedere c verificarea de mai sus se face pe principiul transformatorului, este necesar s observm c la bornele bobinei s-ar putea s apar tensiuni destul de mari, care depind de numrul de spire al nfurrii primare i numrul de spire al bobinei B. De aceea se recomand s se foloseasc tensiuni de alimentare mici, utilizndu-se eventual un autotransformator. ntrebri de testare. 1.- Ce scop are aceast lucrare ? 2.- Cum se pot grupa defectele mainii de c.c. i care sunt aceste defecte ? 3.- Cte tipuri de defecte pot fi la nfurrile mainii de c.c. ? 4.- Ce defecte de natur mecanic pot apare la o main de c.c. ? 5.- Cum poate fi verificat rezistena de izolaie fa de mas a unei infurri ? 6.- Se poate stabili cu exactitate dac o punere la mas sau un scurtcircuit la o nfurare rotoric este datorat infurrii rotorice propriu-zise sau lamelelor de colector la care este racordat nfurarea ? Cum se va depista totui de feciunea ? 7.- Prezentai n detaliu modul de detectare a unei defeciuni de scurtcircuit ntre spirele unei nfurri rotorice prin metoda lamelei de oel. 8.- Idem prin metoda milivoltmetrului. 9.- Facei o apreciere n ceea ce privete precizia detectrii de feciunii ntre metoda lamelei de oel i metoda milivoltmetrului. 10.- Prezentai n detaliu metoda de detectare a unei defeciuni de scurtcircuit ntre spirele unei nfurri de excitaie. De ce trebuie s lucrm cu atenie la efectuarea probelor cu aceast metod ? 11.- Cum pot fi rezolvate defeciunile de natur mecanic, ce se produc la un colector al mainii de c.c.