You are on page 1of 25

www.referat.

ro

DOCUMENTE VAMALE SI PROCEDURI

1.

INTRODUCERE

Accentul in comentariile de fata este pe operatiunea de transport. Nu se incearca sa se dezvolte subiecte de tipul Scutirea de procesare, la marfurile CAP etc., intrucat acestea sunt proceduri de destinatie si in principal nu au nici o influenta asupra deplasarii marfurilor dupa inceperea cursei. Si nici nu este o cerinta a programei (programului de curs). Verificati si reverificati toate documentele vamale si celelalte acte inrudite. Urmatoarele reguli merita sa se retina: 1. 2. 3. 4. 5. 6. Atentie la detalii; Fii consecvent; Fii ingrijit/ordonat si exact; Gandeste cu anticipatie; Nu complica lucrurile; Nu incerca sa "tai curbele/colturile".

Vama nu accepta lucrari neingrijite, stersaturi sau inscrisuri peste cele tiparite. Modificarile trebuie sa aiba si initialele persoanei care a efectuat aceste modificari.

2.

BULETINE VAMALE

In cele mai multe tari, autoritatile vamale emit buletine si instructiuni agentiilor de expeditii, exportatorilor si importatorilor. Trebuie sa verifici situatia din propria tara si sa obtii copii ale celor mai relevante instructiuni si buletine-in special cele in legatura cu: · · · · 3. Declaratia vamala de import si export; Regimul vamal de tranzit; Regimul special de scutire de taxe; Regimul marfurilor ce sunt supuse accizelor. DOCUMENTUL ADMINISTRATIV UNIC (SAD)

In general, marfurile care se deplaseaza in cadrul Uniunii Europene nu trebuie sa fie declarate nici la import nici la export si nu necesita deplasarea sub sistemul de Trazit Comunitar. Marfurile care se exporta din sau se importa in Piata Comuna dintr-o tara care nu face parte din Piata Comuna trebuie sa fie declarate in vama. Din aceste declaratii se fac statistici comerciale. In plus, cateva marfuri care se deplaseaza prin sau intre statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa faca obiectul unei Declaratii Comunitare de Tranzit, care: i ii indica Vamii, din tara importatoare, statutul lor si daca corespunde; permite marfurilor sa traverseze teritoriul Comunitar sau EFTA fara a fi lichidate in vama (si de la 1 iulie 1996) si tarile din zona Visegrad). La 1 ianuarie 1988 peste 100 de formulare de export, tranzit si de import care fusesera utilizate in Piata Comuna au fost inlocuite, de catre Documentul Administrativ Unic (SAD). Documentul SAD care incorporeaza sistemul declaratiei comunitare de tranzit da posibilitatea combinarii declaratiilor de export, tranzit si import intr-o singura forma in opt parti, care poate fi utilizata pentru toate cele trei scopuri, desi procedurile de export, import si tranzit sunt individuale. Ca o alternativa la utilizarea unui document SAD in opt parti pentru a combina toate cele 3 functii, se pot utiliza documente separate pentru orice operatiune sau combinatie de operatiuni. Aceste posibilitati sunt tratate in detaliu sub titlul "Facilitati de divizare".

Ungaria si Republicile Ceha si Slovaca. Documentul indeplineste functia "de tranzit" pentru deplasarile de marfuri dintre EU(Uniunea Europeana) si tarile EFTA si de asemenea dintre EU si tarile Visegrad ce se invecineaza cu EU. PCQ G 1 Principalul scop al inregistrarilor vamale de export este: A. este greu sa –ti imaginezi un exportator care sa completeze mai mult de 15 sau 20 de casute si uneori chiar mai putine. tarile din Europa Centrala si de Est au adoptat formularul SAD pentru a fi utilizata in procedurile lor vamale desi numarul de exemplare si datele inscrise nu sunt standardizate. EU si tarile EFTA. . Pentru export sau tranzit. In general. D. Partea exterioara (pe fata) a formularului cuprinse 56 de casute. Continentul european. Tarile ECMT si Comecon. Astfel intotdeauna vor fi parti necompletate. Documentul SAD este singurul formular de declarare a exporturilor/importurilor utilizate in comertul dintre oricare din statele membre ale Uniunii Europene si toate celelalte tari din lume. Sa furnizeze informatii in baza carora se intocmesc statistici comerciale. numar de casute care se completeaza este mai redus decat cel pentru declaratiile de import. Verifice ca feriboturile sa nu fie supraincarcate. sunt un numar mare de casute care nu vor fi niciodata completate fie pentru formalitatile de export sau import in Marea Britanie. In medie. sa impuna tariful corect al accizelor. sa verifice ca marfurile furate sa nu fie expediate in strainatate. adica Polonia. C. C. De fapt. numai tarile Uniunii Europene (EU). B. dar comerciantul nu va trebui in nici o imprejurare sa completeze toate casutele. Aceasta inseamna ca formularul trebuie sa raspunda cerintelor speciale ale fiecarei autoritati vamale. B.Forma SAD este un compromis pe care toate guvernele Uniunii Europene si ale EFTA lau acceptat. D. Pentru operatiunile de import se completeaza in medie 20-25 de casute. PCQ G 2 Procedura completa de Tranzit comunitar/Obisnuita poate fi utilizata in curse ce cuprind: A.

3.1 FORMA DOCUMENTULUI ADMINISTRATIV UNIC (SAD) Toate cele opt exemplare ale SAD-lui sunt in esenta similare si sunt tiparite pe hartie ce contine indigo care este tratata in asa fel ca informatiile care se schimba intre inceputul si sfarsitul unei curse nu se imprima pe toate cele opt exemplare. Declaratia de import pentru tara de destinatie. Acolo unde marfurile sunt exportate pe cale rutiera catre o tara necomunitara dar care tranziteaza o tara comunitara. Ele pot fii utilizate si de operatorii de grupaje de marfuri care expediaza mai multe incarcaturi/loturi de marfa laolalta in acelasi vehicul. Se mai gaseste ca exemplarul de garantie a detinatorului de marfa in cazul tranzitului comunitar complet. Insoteste marfa sub procedura completa de tranzit comunitar si este returnata catre statul de origine de catre Biroul de Destinatie. Exemplarul declaratiei de export pentru comerciant/negustor. de regula indicand faptul ca deplasarea in tranzit comunitar a fost incheiata satisfacator si ca marfurile au sosit la destinatie intacte. Acest exemplar este pentru biroul de statistica al tarii exportatoare/expeditoare. Se gasesc si file de continuare (anexe) acolo unde diferite feluri de marfuri se gasesc in acelasi transport. Exemplarul 2 Exemplarul 3 Exemplarul 4 Exemplarul 5 Exemplarul 6 Exemplarul 7 Exemplarul 8 Exemplarele 1 – 3 raman in Statul membru de expeditie. Atunci cand este utilizat ca parte a unui set de import el este copia statistica pentru Statul membru in care marfurile sunt importate. Trebuie sa se aminteasca ca exemplarele statistice (2-7) au o margine verde pe latura .EFTA si Visegrad dupa cum urmeaza: Exemplarul 1 Exemplarul de tranzit comunitar pentru Biroul de plecare sau copie pentru Ofiterul de control numai in cazul exporturilor controlate. Exemplarele 4-8 insotesc marfa mai departe. Trebuie sa fie purtat in cursa si prezentat la punctul de iesire din tara comunitara. Setul complet din opt parti este utilizat in comertul dintre tarile UE. Exemplarul de tranzit comunitar (procedura completa de tranzit comunitar sau numai statutul/pozitia). care insoteste marfa si este retinut de catre Biroul de Plecare ca dovada ca marfurile sunt (sau nu) in libera circulatie. Nota: atunci cand o declaratie de export controlat se combina cu o declaratie de tranzit comunitara. se cere de asemenea si o fotocopie a Exemplarului numar 1 (Exemplarul numar 1 ramane la Biroul de Plecare pentru control). acest exemplar va fi stampilat si returnat de catre vama soferului. Copia negustorului importator sau a agentului acestuia. Declaratia de export. Este apoi imperecheat cu Exemplarul 1. Sub procedura completa de tranzit comunitar acesta este exemplarul de statistica pentru tara de Destinatie.

Exemplarele de declarare a statutului din documentul "SAD" pot de asemenea sa fie utilizate ori de cate ori este nevoie pentru a stabili statutul comunitar al marfurilor. descopera ca imprimantele lor nu imprima suficient de bine astfel incat sa se obtina copii citete la toate cele 8 parti. De exemplu.7. Fiecare exemplar al acestui set din 4 parti are doua numere de exemplar dupa cum urmeaza: Procedura completa sau utilizarea divizata/partiala/pe bucati 1+6 2+7 3+8 4+5 Acest set poate fii utilizat de exemplu.3 si 4. casutele care trebuie sa fie completate cand se utilizeaza procedura completa de tranzit comunitar. pentru a combina o declaratie vamala cu o procedura completa de tranzit comunitar.3 si 4 eliminate (scoase) pe primul set si 6. . se cer exemplarele: 1. Este esential ca atunci cand se utilizeaza un set din 4 parti cu dublu scop.3.dreapta a formularului pentru identificare.4.2. In plus.5 si 7. 3. este nevoie de exemplarele 1. ca o combinatie de export si o declaratie cu statut comunitar prin taierea (stergerea) numerelor 6.2. Vama de asemenea pune la dispozitie un set cu dublu scop din patru parti.2. Unii utilizatori care completeaza seturi la calculator si care solicita un set din 8 pati. adica cand marfurile s-au deplasat de la un stat la alt stat membru via un stat din afara comunitatii (nemembru).2 UTILIZAREA EXEMPLARELOR SAD Asa cum probabil va-ti dat seama din paragrafele anterioare diferitele exemplare ale documentului administrativ unic sunt utilizate in diverse scopuri. numarul de exemplare care nu se folosesc (aplica) sa fie eliminate(scoase). import-export si tranzit Scop dublu cum s-a explicat mai sus sau la utilizarea divizata Numai la export sau la avizarea de preincarcare in loc de un document comercial sub procedura simplificata de vamuire.2 si 3 si neglijand copia de pe verso. sunt identificate printr-un fundal verde deschis.7.8 si 5 scoase/eliminate din exemplarul/setul al doilea. Exemplarele privind statutul legal solicitate pentru o declaratie T2L sunt numarul 1 si 4 si astfel pentru a combina o declaratie de export cu un statut comunitar.8 si 5 sau ca un set de import (la o locatie necomputerizata) prin taierea numar 1. Astfel de utilizatori isi pot programa calculatoarele pentru a scoate 2 exemplare a unui set din 4 parti cu numar 1. Vama pune la dispozitie urmatoarele seturi de exemplare pentru a fi utilizate la procedurile mentionate: SETURI DE 1-8 parti 4 parti 2 si 3 SCOP Utilizare completa.

3.(SCP) 1 si 4 1.4.3. Declaratie combinata de export si statut comunitar Combinatie de export si procedura de tranzit comunitara La import pentru a fi prezentate la punctele vamale computerizate si pentru utilizarea de catre negustorii importatori Volante din exemplarul 6 . si 4 1.2.2.5 si 7 Statutul comunitar (Poate fi purtata odata cu un carnet TIR pentru a arata Statutul de Comunitate.

PCQ G.3. Este intelept ca declarantul sa semneze aceste modificari. Dar daca documentul SAD este utilizat numai pentru expeditie si tranzit comunitar. Aceste informatii desi nu este nici o predeclaratie tiparita. Dactilografierea (sau alta completare computerizata) este necesara acolo unde documentul se va folosi in alt stat membru ca o declaratie de import. Se recomanda de asemenea ca. atunci va trebui intocmit un set complet pentru fiecare destinatar. este suficient un singur set. "HM Customs and Excise" au pregatit o propunere care ar stabili relatia dintre mandantul (comitentul) marfii si persoana care face declaratia. il face pe semnatar responsabil in fata legii. Exemplarele destinate biroului de plecare si de destinatie trebuie sa poarte semnaturile originale. Semnatura pe un documentul de import sau export angajeaza partea semnatara la: a) b) c) exactitatea informatiei. Atunci cand se fac declaratii SAD.3 LUI) COMPLETAREA DOCUMENTULUI ADMINISTRATIV UNIC (SAD- Documentele SAD trebuie sa fie completate cu cerneala si cu litere de tipar. Inregistrarile trebuie sa fie facute fie de exportator (mandantul). respectarea oricaror cerinte legale cu privire la import. Trebuie sa se urmareasca alte instructiuni cu privire la aceasta propunere si la respectarea ei. 44 si 54. Nu se permit stersaturi sau inscrieri deasupra altor inscrisuri desi greselile pot fi corectate iar schimbarile/modificarile au loc prin tragerea unei linii peste datele incorecte si scrierea informatiilor corecte deasupra. semnatarii trebuie sa fie constienti de faptul ca HM Customs au scos un formular de angajament care specifica conditiile administrative si tehnice ce se refera la semnaturile fax. toate cele 8 parti sa fie completate daca documentul este solicitat la expeditie. Natura legaturii trebuie sa fie inscrisa in casutele 14. Toate cele 8 parti ale documentului SAD (sau 2 seturi ale versiunii cu dublu scop compuse din 4 parti) trebuie sa fie completate cand acelasi set se urmareste a fi utilizat la: expeditie. in casutele 50. Aceasta ar stabili cine a fost persoana careia vama in mod legal ii poate cere sa achite sau sa-i ramburseze eventualele taxe vamale. Acolo unde sunt mai multi destinatari iar documentul SAD completat la export este solicitat si la import. un salariat autorizat sau un agent imputernicit.3 . tranzit comunitar si nu se stie daca exemplarele de import vor fi solicitate in tara de destinatie. 54 folosindu-se o semnatura computerizata in locul unei semnaturi scrise de mana. tranzit comunitar si destinatie. autenticitatea documentelor anexate (daca este cazul).

B.4. Exemplarele 1.si 8. CT(tranzit comunitar) si de import desi combinarea acestor 3 proceduri nu este obligatorie.3. Exemplarele 4 si 8. vama pune la dispozitie seturi SAD ce cuprind numai acele exemplare care corespund unei anumite functiuni sau combinatii de functiuni. care exemplare ale documentului SAD s-ar cere: A. C. FACILITATEA DE UTILIZARE PARTIALA (PE BUCATI) Exemplarele 2. Documentul SAD in forma sa compusa din 8 parti (sau versiunea din 4 parti a 2 seturi cu dublu scop) este gandit a fi utilizat ca un document combinat de export.2.5 si 7. un set de formulare compus din 3 parti.si 6. B. un set de formulare compus din opt parti. Exemplarele 1 si 6.3. PCQ G.2. Exemplarele 1 si 6. D.5 si 7.4 Exemplarele 2 si 7.2. C. Exemplarele 3 si 7.si 6. 3. B.3. un set de formulare compus din sase parti.3. Exemplarele 1. un set de formulare compus din 12 parti.4.Documentul SAD utilizat atunci cand marfurile sunt comercializate intre tarile UE. PCQ G4 Pentru a combina o declaratie de export cu procedura completa de tranzit comunitar. Exemplarele 1. Pentru a se ingriji de diversele cerinte. Exemplarele 2 si 7.4.2. PCQ G5 Care exemplare dintr-un document SAD compus din 8 parti trebuie sa poarte semnaturile originale? A.5. Acestor seturi li se atribuie denumirea de "split use" (utilizare partiala/divizata/pe bucati a .4.4. D. D. EFTA si Visegrad si este folosit pentru a acoperii procedurile de vama complete inclusiv importul. Exemplarele: 1.6 Care sunt cele doua exemplare dintr-un set complet compus din 8 parti si care au o margine verde in partea dreapta jos pentru identificare si care sunt utilizate in scopuri statistice in tarile de expeditie si de destinatie? A. D.4. C. C.si 5. B. este: A. Exemplarele 1.

deplasarea in tranzit comunitar poate sa aiba ca punct de plecare fie tara de plecare fie tara de iesire din Comunitate. In legatura cu acelasi transport. 3. deseori combinata cu o declaratie completa CT (de tranzit comunitar) (T1 sauT2) sau combinata cu o declaratie de statut comunitar (T2L) dar cu un document separat de import SAD intocmit la locul de lichidare (vamala) a importului. sa zicem. 4. De exemplu. un exportator poate sa doreasca sa-si completeze propria declaratie de export (exemplarele 2 si 3 plus exemplarul 1 in cazul unor exporturi "controlate" cum ar fi marfurile CAP. Documentul SAD a inlocuit formularele nationale utilizate in transbordari sau in deplasari pe teritoriul Marii Britanii de marfuri neaflate in libera circulatie de la 1 ianuarie 1993. intr-o limba straina. nu exista nici o scuza de a da vina pe cealalta persoana. Sunt alte 4 motive de ce in practica comerciantii prefera sa nu utilizeze setul complet in 8 parti al SAD-ului: 1. Nota: Combinatia export-CT (tranzit comunitar) – utilizare partiala/pe bucati se va folosi numai atunci cand se cunoaste ca nu sunt necesare exemplare de import in tara de destinatie. Faptul ca persoana care completeaza (poate numai o parte din informatii) si semneaza documentul SAD este raspunzatoare pentru tot continutul formularului. daca cineva iti trimite un formular SAD completat partial. Autoritatile vamale pot solicita o traducere a informatiei completate intr-un document SAD. documentul este putin probabil de a fi verificat dupa ce a parasit tara de plecare pana cand se ajunge la punctul de iesire din Comunitate. un negustor poate sa nu doreasca sa schimbe sistemul si sa foloseasca documente completate in afara sistemului sau de calcul electronic. importatorul poate sa vrea sa prezinte inregistrarea importului (exemplarele 6-8) privitor la acelasi transport/lot de marfa cat mai repede (pana la 4 zile inainte ca marfurile sa soseasca la majoritatea destinatiilor din Marea Britanie) in scopul de a obtine o vamuire rapida si de a nu astepta documentul SAD (care "calatoreste") sa soseasca cu marfa. sa angajeze un agent pentru a se ocupa cu formalitatile de tranzit comunitar (CT) (exemplarele 1. Dificultatea de a completa in 8 exemplare. In primul caz. Cu documente vamale din ce in ce mai des intocmite de sisteme computerizate. marfurile cu licenta si marfurile de la un antrepozit vamal ) dar prefera. Asadar. care ulterior sa zicem resping intrarea.4. pe care tu apoi il completezi si il prezinti la HM Customs (Vama).si 7). In realitate SAD-ul se utilizeaza ca o declaratie de export.documentului SAD) Sunt o multime de situatii in care nu este practic sa utilizezi intregul document SAD in 8 parti si exista flexibilitate in sistem de a se diviza/impartii documentul in elementele sale constitutive si de a folosi seturi separate de exemplare pentru fiecare element sau orice combinatie a lor. 2. PCQ G 7 . care este unul din motivele pentru care autoritatile vamale recomanda/insista ca documentul SAD compus din 8 parti sa nu fie completat de mana ci la masina.5. Cand se transporta marfuri catre o tara EFTA.

7. B.1 Exemplarul 1. Exemplarele 4. Exemplarele 4 si 5. via Elvetia. C.5. D. de a controla exportul de marfuri. incarcatura din vehicul. B. PCQ G10 Principalul exemplar al documentului SAD utilizat pentru declararea importurilor este: A. Exemplarele 4.5. 4. vehiculul numai. Exemplarul 2. PCQ G8 Documentul SAD este unul din documentele vamale pentru controlul: A. D. B. Exemplarul 6. Exemplarele 1. Acesta este un document cerut in legatura cu: A. soferul vehicului. marfurilor care intra in Marea Britanie. numai al marfurilor cu licenta.6 si 7. . care intra in Marea Britanie. B. autovehiculelor care intra in Marea Britanie. PROCEDURILE DE EXPORT EXPORTURI DIN UNIUNEA EUROPEANA Cele mai multe exporturi din UE catre alte destinatii trebuie se fie inregistrate in scopul: i ii de a intocmi statistici comerciale. PCQ G9 Intr-o cursa de transport international spre Italia. vehiculul si soferul.4.Cand un exportator completeaza propria sa declaratie de export pe un document SAD. D. ce combinatie de exemplare va completa agentul? A. C. soferului unui vehicul strain care intra in Marea Britanie.7 si 8.5. D. dar prefera sa foloseasca un agent pentru a completa formalitatile de tranzit comunitar.6. C. 4. se necesita o declaratie de tranzit in comunitate. C. Exemplarul 4.

marfurile din bagaj-cu conditia ca sa nu se ceara un document de Tranzit Comunitar sau un document ATR. O lista obisnuita ar fi: a) b) c) d) e) f) g) h) i) j) k) l) marfuri exportate prin posta. exporturile de autovehicule personale sau de ambarcatiuni de agrement.Exista si marfuri care nu trebuie sa fie inregistrate. marfuri exportate sub anumite proceduri simplificate. marfuri din scrisorile de trasura aeriene. etc. provizii pentru vapoare si avioane in UK (Marea Britanie). corespondenta diplomatica. (exporturi insotite de un carnet ATA). vehicule rutiere sau de CF sau conteinere care nu se exporta in regim definitiv. marfuri de mica valoare sau marfuri fara importanta statistica (daca nu se vamuiesc sau daca nu sunt cu restrictie). vehicule care sunt in circuit(turistic). efecte personale si gospodaresti. . mostre comerciale.

4.pentru marfuri in libera circulatie care se deplaseaza in alt stat din UE. .4. Trebuie sa faceti cercetari daca aceasta procedura se aplica in tara dumneavoastra si sa obtineti copii dupa instructiunile vamii.1 PREINREGISTRARE Aceasta este cea mai simpla metoda de a inregistra exporturile individuale. Ofiterul vamal va autentifica declaratiile de tranzit comunitar sau carnetele TIR si va retine exemplarul 2 din documentul SAD de export. 4. 4.1. Conform acestui sistem soferul va lua documentul SAD de export.3 PROCEDURA DE LICHIDARE SIMPLIFICATA (SCP) In unele tari pot fi proceduri care permit ca marfurile sa fie exportate fara nevoia de a face o declaratie completa la momentul exportului.1.2 PREINREGISTRARE OBLIGATORIE Regulile pot sa prevada ca toate sau anumite marfuri sa fie preinregistrate. care va fi marcat "Pre-entry"(pre-inregistrat) in casuta suplimentara (casuta 44) In sistemul de preiregistrare informatiile legate de transport pot sa fie omise daca nu sunt la indemana.1.1.4 DECLARATIILE DE EXPORT (CASUTA 1) La exportul prin documentul SAD o declaratie trebuie de regula sa se faca in casuta 1 (prima subdiviziune) pentru a identifica tipul de export. Este completarea si prezentarea declaratiei de export inainte de lichidarea marfurilor. Cele trei posibilitati sunt: COM . posibil in combinatie cu declaratiile de tranzit comunitar sau carnetele TIR si le va prezenta persoanei autorizate din cadrul biroului de plecare.

Comerciantii implicati in afaceri cu marfuri CAP trebuie sa adopte aranjamentul LEC. Marfurile se deplaseaza de la localul comerciantului la locul de export sub acoperirea documentului SAD sau a unui document comercial sau administrativ aprobat. CONTROLUL LOCAL AL EXPORTULUI (LEC) Exportatorii care exporta in mod regulat loturi de marfa in serie cu vehicule de transport sau conteinere incarcate la capacitate pot sa ceara autoritatii vamale ca lichidare/vamuirea sa aiba loc la sediul exportatorilor utilizand aranjamente deseori denumite LEC (control local al exportului . LEC face din localul comerciantului un birou vamal de plecare unde are loc pre-inregistrarea/declaratia. In scopul de a se califica pentru LEC. Urmatoarele marfuri nu indeplinesc conditiile pentru aranjamentul LEC: a) b) marfurile cuprinse intr-un carnet ATA sau intr-un document ATR. Conteinerele care sunt in asteptarea vamuirii la sediul unui negustor avizat trebuie sa fie pastrate intr-o zona avizata si trebuie totodata create unele facilitati adecvate pentru ofiterii vamali.5 pentru marfurile destinate tarilor (din) EFTA. Comerciantii pot sa foloseasca propriile lor sigilii care au acelasi statut ca si sigiliile originale. . exportatorii sau agentii expeditori trebuie sa: a) poata dovedi ca ei exporta in mod regulat loturi de marfa. b) c) aiba sediul departe de tarm (nu in port sau aeroport). inclusiv grupaje de marfuri. Conteinerele utilizate trebuie sa aiba numere de identificare permanente si sa poata fi bine sigilate. sa notifice inregistrarea la controlul vamal si intentia de a transporta astfel de marfuri.EUEX4. se asigure ca marfurile se gasesc in conteinere sigure. pentru toate celelalte exporturi. controalele vamale se executa prin examinarea evidentelor exportatorului cu examinarea ocazionala a marfurilor de catre ofiterii vamali.Local Export Control) In conditiile controlului vamal local (LEC). Un conteiner este definit ca o unitate de transport sau vehicul sau remorca care este avizata de catre vama pentru transportul de marfuri sub sigiliul aprobat de vama sau o unitate/mijloc de transport pe care vama o (il) considera in siguranta si care poate fi sigilat(a).1. ca o singura unitate identificabila. marfuri care se deplaseaza in regimul Procedurilor de Transbordare sau in baza unor documente CT (tranzit comunitar) intocmite in alte State Membre.

exista facilitati ca declaratia vamala sa se faca prin intermediul sistemelor computerizate dupa ce a avut loc deplasarea marfurilor. Expeditorii autorizati de vama pot de asemenea sa autentifice documentele CT T2L sau declaratiile CT pentru documente comerciale. Sunt trei planuri separate de declarare la termen: una cuprinzand importurile. Procedura este cunoscuta ca: . Declaratiile de Tranzit in Comunitatea Europeana (sau carnetul TIR. Un comerciant aprobat pentru LEC se va califica de asemenea pentru statutul de "expeditor autorizat" atunci cand utilizeaza procedura completa de tranzit si totodata va corespunde cerintelor pentru utilizarea unor documente T2L pre-autentificate in cazul in care acesta are nevoie. Exemplarele de tranzit comunitar (CT) preautentificate (exemplarele 1 si 4) din cadrul documentului SAD au deja aplicata stampila Vamii.Exportatorul trebuie sa notifice ofiterului vamal local de intentia sa de a transporta marfuri in aranjamentul LEC.1.6 STATUTUL DE EXPEDITOR AUTORIZAT Un comerciant cu statutul de "expeditor autorizat" poate sa-si autentifice formularele de tranzit comunitar in procedura completa. se poate instiinta prin telefon daca ofiterul vamal este de acord. Comerciantului i se emite stampila de vama si in consecinta trebuie sa asigure o securitate potrivita si sa fi de acord cu pastrarea de evidente exacte. Declaratia completa de export post-expediere trebuie sa fie facuta utilizandu-se o declaratie de export SAD (Exemplarul 2 din SAD) sau un imprimat generat de computer aprobat (cu exceptia comerciantilor inregistrati pentru utilizarea declaratiei vamale la termen -exportatori sau utilizatori ai CHIEF) si aceasta trebuie sa fie trimisa la biroul vamal de statistica intr-un interval de timp anume specificat dupa ce a avut loc lichidarea vamala la export. una cuprinzand depozitarea vamala si una care cuprinde exporturile. Exportatorul si ofiterul vamal local trebuie sa cada de acord asupra documentelor cerute. Aceasta facilitate se ofera in anumite conditii comerciantilor care nu au obtinut LEC-ul. Se pot aproba si aranjamente speciale acolo unde transportul de marfuri este continuu ori atat de frecvent incat utilizarea de notificari individuale ar fi impracticabila. 4. Avantajul este acela ca utilizatorii pot sa prezinte declaratiile vamale direct de la computerele lor pe suport magnetic sau prin transfer de date in bloc (in retea). Inregistrarea/declaratia trebuie sa fie in mod clar marcata cu Numarul de Inregistrare Vamal al utilizatorului si sa poarte titlul LEC.1. Acest statut este numai pentru acei comercianti care sunt aprobati pentru LEC. 4. In esenta ele sunt utilizabile numai de catre comerciantii care au volum mare de importuri sau exporturi si care deja folosesc pe scara larga tehnica de calcul (calculatoare) in scopuri comerciale. PCQ G 11 O mare companie care face export doreste sa sigileze toate conteinerele care parasesc sediul sau si sa emita documente vamale in acelasi timp.7 DECLARATIA VAMALA/INREGISTRAREA LA TERMEN In unele tari. daca este utilizat) vor fi vizate la localul/sediul comerciantului. In mod exceptional.

5 si 7. exemplarele 2 si 3. CRN. exemplarul 6. C. B. LEC. C.A. D. B. . Atunci cand se foloseste un document SAD ca o instiintare de preexpeditie (in sistem SCP-procedura simplificata de vamuire) care din urmatoarele exemplare trebuie sa fie completate: A. exemplarele 1. PCQ G 12 CAN.3. D. 1 si 4.4. C44C.

Se pot utiliza pana la 33 de formulare (bis) cu fiecare document SAD cu un maxim de 99 randuri de transporturi.10 VALOAREA FOB Valoarea FOB este valoarea care trebuie sa fie inregistrata pe documentul SAD de export si pentru acest scop FOB este definit ca: "costul marfurilor suportat de cumparatorul din strainatate (daca nu sunt vandute. nu este necesara o declaratie post-expediere nici pentru exportul marfurilor fara valoare statistica. In aceste situatii se cere inregistrarea numai unor informatii sumare iar aceasta declaratie poate fi facuta folosind un document SAD partial completat (exemplarele 2 si 3) sau eventual alt document comercial aprobat.9 PRODUSE CAP In incercarea de a asigura aprovizionarea cu marfuri agro-alimentare in cadrul Statelor Membre ale Uniunii Europene potrivit Tratatului de la Roma.8 PROCEDURA VALORII MICI Exceptand situatiile cand marfurile fac parte din categoriile de marfuri controlate pentru care este obligatoriu intocmirea unei preinregistrari/antedeclaratii.4.11 FOI ANEXE (DE CONTINUARE) SI LISTE DE INCARCARE Documentul SAD permite inscrierea numai a unui transport individual. in care caz se va inscrie in casuta 44 "non-stat".1. exista foi (bis) anexe (de continuare) si care permit fiecare. In mod similar. Totusi.1. 4.1. in unele tari exista o procedura simplificata care poate fi utilizata pentru transporturi individuale de marfuri care au o valoare FOB mai mica decat o anumita suma si care cantaresc mai putin decat o anumita greutate. In baza acestei proceduri nu se cere sa se furnizeze o declaratie post-expediere. de regula 1 tona. atunci valoarea cu care s-ar vinde) inclusiv ambalarea. Comunitatea urmeaza Politica Agrara Comuna (CAP) care este un sistem de plati si rambursari menit sa aduca pretul produselor importate la nivelul preturilor Comunitatii si sa permita produsele comunitatii sa se poata vinde la preturi competitive in tarile nemembre (din afara Uniunii Europene). cheltuielile de incarcare si alte costuri".1. Cu toate acestea. Se poate obtine de la vama o lista a marfurilor fara valoare statistica. listele de incarcare nu se pot utiliza acolo unde declaratia este facuta pe un document SAD compus din 8 parti (sau din 2 . 4. este posibil sa se utilizeze liste de incarcare cu declaratiile CT (tranzit comunitar) cu conditia ca ele sa aiba un format bine stabilit iar declaratia de tranzit (CT) sa nu fie combinata cu o declaratie de export. 4. In plus. inca trei randuri de transporturi. transportul la intern si pe chei in Marea Britanie taxele de dana.

exemplarele de import vor fi utilizate in tara de destinatie la operatiunea vamala de import. .seturi complete cu dublu scop compuse din 4 parti) si se cunoaste faptul ca.

cu 40 de ani in urma cunoscut ca CCCN. care ar putea sa cuprinda intreaga incarcatura a autovehicului. sunt expediate dintr-un stat membru la alt stat membru. Intradevar astfel de transporturi nu mai sunt considerate importuri sau exporturi.14 DEPLASAREA MARFURILOR IN CADRUL UNIUNII EUROPENE (UE) Acolo unde marfurile. tarifele includ o metoda de clasificare a marfurilor in conformitate cu tipul lor (Nomenclatorul) si indica coeficientul/procentul de taxa vamala pentru fiecare clasificare. In general.12 TRANSPORTURILE DE MARFURI IN GRUPAJ SPRE ELVETIA Elvetia solicita ca transporturile in grupaj sa aiba documentele de tranzit simplu sau Comunitar sub forma unui singur document SAD cu liste de incarcare/foi anexe (bis). In plus. Pana la sfarsitul anului 1987. 5. tariful vamal poate sa ofere mijloacele prin care statisticile comerciale pot fi culese si de asemenea sa ajute la controlul exporturilor si importurilor restrictive sau prohibitive. Ele o fac pentru a incasa venituri si pentru a proteja industria interna de marfurile din import. Comerciantii trebuie sa trimita trimestrial o lista la vama (cunoscuta ca Lista de vanzari UE sau ESL) care listeaza totalul vanzarilor catre fiecare client. nu se cere nici o declaratie de export sau import. cel mai obisnuit fiind acela introdus de catre CCCConsiliul de Cooperare Vamala. TARIFUL VAMAL Aproape toate tarile din lume sau grupuri economice doresc sa impuna tarife vamale.1.13 FACTURI/LISTE DE INCARCARE Desi facturile si listele de incarcare nu vor fi cerute pe parcursul transportului. Ele sunt cunoscute ca expedieri si primiri/sosiri pentru scopuri statistice si ca livrari si achizitii pentru scopuri de impunere a TVA-ului. trebuie sa completeze o Declaratie Statistica Suplimentara (SSD).1. Multi operatori de grupaje de marfuri au hotarat sa completeze un singur document SAD per transport decat sa completeze un SAD plus o lista de incarcare. O prevedere similara se aplica si la achizitiile din alte state membre. In plus. care sunt in libera circulatie in cadrul UE. SSD-ul da detalii despre deplasarea marfurilor si arata un cod de marfuri comerciale pana la opt cifre. pe . Totusi. 4. 4.1. in lume se folosea un numar substantial de diferite nomenclatoare incompatibile.4. comerciantii care depasesc o valoare de 160 000 de lire sterline pe an a livrarilor (expedierilor) de marfa catre alte state membre. Clientii sunt identificati dupa numar de inregistrare a TVA-ului cu un prefix de doua cifre (cod) care indica tara de inregistrare. in general aceste documente trebuie duse la Biroul Vamal de Destinatie astfel ca Vama sa poata sa decida coeficientul taxei vamale care se aplica.

Evitarea reclasificarii marfurilor comerciale atunci cand acestea traverseaza frontierele sau schimba modul de transport. transportului si al vamilor insarcinat cu crearea unui nou nomenclator care sa corespunda nevoilor comerciale si oficiale din secolul douazeci si unu si sa fie acceptat in toata lumea. in plus faciliteaza comunicatiile intre partenerii contractuali. 4. In rezumat avantajele sistemului armonizat sunt: 1.(SASE CARACTERE) Grupul de studiu al CCC (Consiliului de Cooperare Vamala) a scos Sistemul Armonizat al codificarii marfurilor comerciale care a fost introdus in iunie 1987 si a devenit operational in multe tari in ianuarie 1988. 3. Singurul bloc comercial major din lume care nu utilizeaza Sistemul Armonizat (HS) este teritoriul fostului bloc comunist. Multipla utilizarea a nomenclatorului este posibila pentru o varietate de scopuri comerciale si guvernamentale. guvernului si vamii. . CCC-ul a format un grup de studiu compus din diferite organisme internationale din domeniul comertului. 2. Intensificarea schimbului de informatii prin mijloace electronice. Sistemul armonizat (HS) satisface obiectivul unui sistem international de codificare/sistematizare. In 1970. Tariful are doua functii de baza. NOTA B Uniunea Europeana este o uniune vamala. acest nomenclator devenise demodat si avea si dezavantajul de a nu se tine seama de el incat unele natiuni cu pondere mare in comertul international nu il utilizau. ca urmare. Standardizarea comertului si a documentelor vamale. nu numai in scopul tarifului vamal dar si pentru tariful de transport marfa si alte utilizari comerciale. Toate natiunile care desfasoara activitati majore de comert exterior(altele decat cele din fostul lagar comunist) vor folosi HS. in folosul comertului. 6.masura ce vremurile s-au schimbat. desi unele tari din lumea a treia au nevoie de ceva timp pana sa poata sa–l puna in intregime in aplicare. SISTEMUL ARMONIZAT (HS). Ca o oglinda a politicilor fiscale si economice ale tarii.1. NOTA A 1. Usurinta in schimbul de lucrari statistice. Ca o expunere precisa ce da posibilitatea comerciantului sa-si evalueze datoriile/obligatiile si responsabilitatile. 5. Aceasta inseamna in practica ca au fost eliminate taxele vamale la comertul dintre tarile UE iar coeficientii/procentele taxelor vamale sunt aceleasi la produsele importate din tarile nemembre (din afara Uniunii Europene) indiferent care tara a Uniunii face importul. 2. 5.

5. CODUL SCURT DE MARFA–(NOUA CARACTERE) Totusi.7. Acest lucru este posibil. A noua unitate/cifra totusi. Acest cod suplimentar s-a cerut numai in urmatoarele cazuri: a) Marfuri supuse diferitelor taxe. prin oferirea unui cod suplimentar din doua caractere care este adaugat la cele noua caractere anterioare . Acceptarea pe plan mondial se datoreaza tocmai acestei noi clasificari la nivel de sase caractere. a fost introdus un nou concept in Nomenclatorul combinat. Noul nomenclator a permis actualizarea clasificarii marfurilor comerciale. 5. existau alte 2 caractere care permiteau subdiviziunea nationala a titulaturii comunitare. Din februarie 1996. Acesta este cunoscut sub denumirea TARIC (Tarif Integre Communautaire) si reuneste intr-un singur rand de clasificare cele mai multe din masurile speciale ale tarifului vamal care erau cuprinse anterior in 13 anexe separate ale vechiului tarif. nu a fost utilizata in comertul inter-comunitar de marfuri aflate in libera circulatie. Codul HS este un numar format din sase caractere cuprinzand titulatura HS in caracterele 1-4 si subtitulatura in caracterele 5 si 6. In baza vechiului tarif UE se foloseau 2 caractere care cuprindeau coeficientul de taxa vamala comunitara si cerintele statistice comunitare sub NIMEXE (nomenclatorul de Importuri si Exporturi pentru Europa.in cazul importurilor efectuate din terte tari (din afara UE) precum si in cazul marfurilor care nu se afla in libera circulatie pentru a forma un cod integrat. In cadrul acestui cod de patru unitati prima unitate identifica tipul/unitatea de masura in vreme ce celelalte 3 caractere/unitati ofera detalii de cod. s-a adaugat un alt cod din 4 caractere la cele 9 sau 11 unitati. Aceste sase caractere inlocuiesc partea armonizata a vechiului CCCN (patru cifre) si permit o cresterea de la circa 1000 de titluri din CCCN la circa 5000 in HS. TARIC Pentru toate importurile din afara UE (din tari nemembre) sau pentru transportul in cadrul UE al marfurilor care nu sunt in libera circulatie. (indeosebi din cadrul domeniului CAP) codurile de 9 sau 11 cifre/unitati nu dadeau o arie suficienta pentru a identifica toate masurile posibile. . Recent. utilizarea celei de-a 9 cifre pentru scopuri nationale a fost stopata in intregime. Transporturile de marfuri in libera circulatie intre Statele Membre sunt raportate in Declaratiile Statistice Suplimentare(SSD) pana la nivelul de opt cifre.2.3. in cadrul Uniunii Europene codul HS este extins pentru a cuprinde o varietate de necesitati comunitare fiind transformat intr-un Nomenclator Combinat. In cele din urma acestea s-au schimbat asa ca articolul/clauza pentru diviziunea nationala a fost redus(a) la un singur caracter care a devenit a noua unitate/cifra. CODUL COMPLET AL MARFURILOR COMERCIALE Din pacate.) Aceste doua caractere sunt pastrate si in prezent ele formeaza cel de-al 7le si al 8-le caracter din Nomenclatorul Combinat. In acest caz. TARIC ocupa cel de-al 9-lea si al 10lea caracter.4. In tariful vechi. in anumite cazuri foarte specializate. 5.

b) c) Taxe vamale anti-dumping in anumite cazuri complexe. Exportatorul este responsabil de exactitatea codului introdus pe documentele vamale. intrucat sunt penalizari mari pentru declararea in fals. 6. Raportul Intrastat necesita utilizarea unui cod comercial de 8 unitati/cifre. primul caracter al oricarei subdiviziuni TARIC poate sa fie acum ori alfa ori numeric. Inregistrarea acestui cod in declaratiile de export si import este obligatorie. 5. 6.6. clasificarea si codul aferent aplicat marfurilor sale este corecta. computer. Rapoartele statistice Intrastat trebuie sa fie depuse la Vama in 10 zile (lucratoare) de la sfarsitul lunii. Preturile de referinta la vin. CODUL DE PROCEDURA VAMALA. Scopul fiecarei perechi este urmatorul: Prima pereche: sunt declarate. importatorul sau exportatorul trebuie sa se asigure ca. Codul consta din 6 unitati/cifre impartite la randul lor in cate 3 parti de doua unitati fiecare. comerciantii trebuie sa completeze un raport statistic "Intrastat". CODUL COMPLET AL MARFURILOR COMERCIALE Acolo unde se depasesc anumite praguri/limite in cazul marfurilor aflate in libera circulatie intre Statele Membre. A doua pereche codul UE de descriere a procedurii precedente. Chiar atunci cand toata munca documentara este desfasurata de catre un agent vamal sau agent expeditor. sau prin transfer electronic de date.5. In plus.(CPC)-(SASE UNITATI/CIFRE) In casuta 37 din documentul SAD trebuie inserat un cod de procedura vamala. codul UE de descriere a procedurii pentru care marfurile . 5. chiar daca aceste documente sunt completate de catre agenti. RESPONSABILITATEA PENTRU DECLARATIILE VAMALE Exportatorii si importatorii sunt responsabili in ultima instanta pentru clasificarea marfurilor comercializate pe plan international. hartie simpla. Codurile de procedura vamala (CPC) sunt utilizate cu privire atat la importurile cat si la exporturile din Marea Britanie. TERMINOLOGIA Cand au loc transporturi de marfa intre Statele Membre termenii "acquisitions" (achizitii) si "supplies" (livrari) se utilizeaza pentru TVA iar termenii "despatches" (expeditii) si "arrivals" (sosiri) sunt folositi in scopuri statistice. Warehousing (Depozitare).1. Acest cod identifica diferitele proceduri vamale (de exemplu. In cadrul noii structuri de cod aferente marfurilor comerciale s-a introdus de asemenea o subdiviziune TARIC. Comitentii (mandantii) trebuie sa accepte deplina responsabilitate pentru actiunile si declaratiile facute de catre agentii si trimisii lor. Ele pot fi prezentate folosindu-se imprimate (formulare tiparite). IPR (Inward Processing ReliefScutirea de procesare la import). Pentru acest scop nu se utilizeaza documentul SAD. etc) si este comun in toata UE la nivel de 4 unitati/cifre.

Codul de procedura vamala indica: A. Un comerciant inregistrat pentru IPR poate sa fie scutit de taxa vamala pentru importul de produse fie prin suspendarea platii sau prin rambursare. 7. B. 3 unitati/cifre. marfurilor aflate in libera circulatie in UE sau care sunt in regimul IPR exportate catre o tara din afara UE pentru procesare si apoi returnate in Marea Britanie. ele sunt tratate ca reexporturi de marfuri comunitare intrucat taxa vamala si TVA au fost achitate in momentul importului. PCQ G 13 CPC. Astfel daca marfurile sunt importate dintr-o tara din afara UE pentru declaratie/inregistrare normala in IPR ("Drawback") cele doua unitati/cifre indica ca se urmareste scutirea IPR (codul 41). . PCQ G 14 CPC este format din: A. SCUTIREA LA IMPORT (IPR) SI LA EXPORT PENTRU PROCESARE Scutirea la import pentru procesare/"Inward Processing Relief" (IPR) poate fi obtinuta acolo unde marfurile sunt importate din afara UE. procesate in UE si reexportate apoi in terte tari din afara UE. EXEMPLU: codul national de furnizare de informatii relevante Marfuri importate pentru inregistrare de baza in IPR (Drawback) 41 00 00 Marfuri reexportate dupa declararea/inregistrarea initiala in IPR 30 41 17 (Drawback) Codurile UE cu doua unitati au acelasi inteles indiferent daca apar in prima pozitie sau a doua. D.A treia pereche: suplimentare. a doua pereche indica procedura anterioara (cod 00 intrucat nu exista nici o alta procedura) si a treia pereche indica daca se cer si alte informatii nationale suplimentare (din nou 00 in acest caz). 41 (marfuri intrate anterior in IPR (Drawback). Atunci cand marfurile sunt reexportate definitiv dupa procesare in baza IPR (Drawback). B. Astfel de marfuri pot solicita scutirea de la plata taxei vamale la intoarcerea lor in Marea Britanie. tipul de documente care trebuie atasate unei declaratii/inregistrari. Statutul Comunitar al marfurilor in tranzit. C. 17 (detalii speciale aditionale pentru Marea Britanie). Outward processing relief (scutirea la export pentru procesare/"outward processing relief") se aplica in anumite conditii. Reexportul este asadar codificat 30 (reexport de marfuri comunitare). Procedura solicitata si orice procedura relevanta anterioara. 2 unitati/cifre. daca este nevoie de o licenta de export.

8 unitati/cifre. Daca se face o greseala cu privire la codul de procedura vamala (CPC) inregistrat in documentul SAD.(Vamuirea marfurilor la import si export) iar sistemul francez este cunoscut sub denumirea de SOPHIX. D. Exista de asemenea un sistem implementat de catre un organism al Natiunilor Unite UNCTAD care este cunoscut sub denumirea de ASYCUDA si care a fost adoptat in aproape 30 de tari inclusiv in multe natiuni in curs de dezvoltare. Agentul de expeditii. De exemplu. B. D. voluntara si nu formeaza o declaratie legala. export si tranzit. Compania foloseste un agent de expeditii pentru a completa documentele vamale. Directorul de expeditii.C. . PCQ G 16 Un exportator angajeaza un director de expeditii (shipping manager) pentru a se ocupa de exporturile companiei. B. obligatorie si formeaza o declaratie legala. obligatorie dar nu este angajatorie pentru declarant. sistemul britanic este cunoscut ca CHIEF (Customs Handling of Import and Export Freight) . Toti 3 sunt raspunzatori. Includerea unui cod de procedura vamala (CPC) pe o predeclaratie de export este: A. cine este responsabil din punct de vedere legal: A. SISTEME VAMALE COMPUTERIZATE PENTRU LUCRUL CU DECLARATIILE VAMALE Multe tari au introdus sisteme electronice conduse de vama pentru a lucra cu declaratiile de import. 8. C. PCQ G 15 6 unitati/cifre. C. Exportatorul. voluntara dar in cazul cand este completata formeaza o declaratie legala. D.

B. Mobila exportata in Spania. aducerea documentului SAD de export in port cu marfurile. B. Autoturisme exportate in SUA. 3 000 plus o parte din 500 ce cuprinde deplasarea pe teritoriul Rusiei. care valoreaza 3000 este vandut la export in Norvegia din Rusia. C. C. 3000 fara 500.1 TESTUL RECAPITULATIV Un document administrativ unic (SAD) este cerut in general pentru a cuprinde marfurile exportate dintr-o tara comunitara catre o tara din afara Uniunii Europene (UE). Valoarea exportului inscrisa in documentul SAD va fi? A.2 Preinregistrarea/declararea vamala este: A. D. Tevi exportate in Irak. B. Un transport de marfuri.G G. PROCEDURILE DE EXPORT BRITANICE G. C. 3 000.3. D. Pentru care lot de marfa/transport din cele de mai jos nu este nevoie sa fie completat un astfel de document? A. efectuand exportul la propriul sediu. a scoate declaratiile vamale direct din calculatorul dumneavoastra pe un suport magnetic. . Cheltuielile de transport sunt 500 din Rusia in Norvegia. expedierea documentului SAD in Southend dupa efectuarea exportului. G. D. Aparate TV exportate in Elvetia. 3 000 plus 500.

Powered by http://www.ro/ cel mai tare site cu referate .referat.