You are on page 1of 10

SK DATO’ ONN JAAFAR KOMPLEKS SEKOLAH WAWASAN REKOD KEBERKESANAN PROGRAM TAHUN 2011 Nama Program Objektif Pemantauan

Kekangan Penilaian Penambahbai kan Tandatangan Penilai Nama Penilai Tarikh : : : BIDANG: Kokurikulum Tempoh Laksana

Program Tempoh Pelaksana an Tarikh Pemantau an Penilaian Keberkesanan Program BIDANG: __________________________ Cadangan Penambahbaikan Catatan 1 2 3 4 5 6 Tandatangan Penolong Kanan Nama Penolong Kanan Tarikh : : : .SK DATO’ ONN JAAFAR KOMPLEKS SEKOLAH WAWASAN LAPORAN KEBERKESANAN PROGRAM TAHUN 2012 Bil .

Luaran tidak tahan lasak dan tidak begitu biasa • Mempunyai peralatan yang sesuai dan dengan latihan fizikal yang intensif. untuk melatih pelajar. • Pihak MSSD Petaling Perdana menganjurkan Karnival Kejohanan bola sepak untuk membolehkan semua sekolah mengambil bahagian. Meningkatkan minat murid dalam 3. Meningkatkan minat dan potensi • Sekolah mempunyai padang bola permainan bola sepak dengan murid sewaktu latihan 1 Murid 1 sepak yang mengikut piawaian sekolah kerjasama antara guru dan ibu bapa. Sukan. rendah. 2.SK DATO’ ONN JAAFAR KOMPLEKS SEKOLAH WAWASAN RANCANGAN PEMAJUAN SEKOLAH ANALISIS PERSEKITARAN(TOWS<>SWOT / COWS<>SWOC MATRIKS) BIDANG: KELAB BOLA SEPAK (S)KEKUATAN: (W)KELEMAHAN: Dalaman • Masa latihan yang amat terhad • Pihak pentadbir sentiasa memberi memandangkan berlaku pertembungan sokongan masa dengan aktiviti sekolah ugama dan • Mempunyai guru-guru yang terlatih tusyen. (C)CABARAN: Strategi SC Strategi WC • Ekspektasi ibu bapa terhadap sekolah 4. Meningkatkan kemahiran murid dengan • Mampunyai peruntukan kewangan dan menggunakan tenaga pakar atau sokongan daripada PIBG . jurulatih dari luar. diluluskan untuk permainan bola sepak. • Segelintir guru yang kurang kemahiran • Muri-murid menunjukkan minat yang dan inisiatif. (O)PELUANG: Strategi SO Strategi WO 1. baik dan sanggup meluangkan masa • Murid-murid di kawasan bandar yang untuk latihan. mereka dalam penglibatan aktiviti sukan/Kokurikulum. • Sokongan dan galakkan dari ibu bapa yang amat baik. Memastikan latihan intensif dijalankan Janakan strategi yang sesuai jika ada tinggi dengan berkesan melalui perkongsian • Masih ada ibu bapa yang kurang kemahiran dan pengalaman dikalangan memberi galakkan kepada anak-anak guru. .

Meningkatkan bilangan ahli yang mempunyai kemahiran dan mengetahui undang-undang bola sepak.Penilaian Strategi Terbaik: BIL 1 2 3 4 STRATEGI YANG TELAH DIJANA STI. matlamat isu. . ST3. Sumber kewangan dan kos pembiayaan yang terlibat 4.Meningkatkan ahli yang mempunyai kemahiran dan mengetahui undang-undang bola sepak. Akur / kepatuhan dengan mandat / arahan 8.Meningkatkan penglibatan ahli dalam aktiviti kelab serta penglibatan tahap daerah dan negeri. di mana 5 yang terbaik Senarai Strategi Mengikut Keutamaan ST1 4 4 3 4 3 4 4 3 4 33 4 ST2 4 3 3 4 3 3 ST3 2 3 3 4 4 4 ST4 3 4 3 4 3 4 3 3 4 31 3 4 4 3 2 4 4 31 30 3 3 Pemilihan kepada ST1 KEUTAMAAN 1 2 3 4 Strategi yang telah dijana STI. Kemudahan infrastruktur dan peralatan 5.Meningkatkan sumber kewangan untuk kegunaan aktiviti kelab. ST2. Kompetensi staf yang bertanggungjawab 3. 7.Meningkatkan bilangan ahli dalam aktiviti kelab serta penglibatan tahap daerah dan negeri. Kesesuaian dengan persekitaran terkini Jumlah Skor Keputusan Ulasan Skala: 1 hingga 5. ST2. ST4.Mempraktikkan segala kemahiran yang telah dipelajari untuk menyertai pertandingan. ST3.Mempraktikkan segala kemahiran yang telah dipelajari untuk menyertai pertandingan. ST4. Rekod keberkesanan pelaksanaan yang lepas 9. Andaian keupayaan mengatasi halangan 6. Analisis Pemilihan Strategi Berdasarkan Pemberatan KRITERIA PEMILIHAN 1. Andaian hasilan yang dijangkakan / impaknya untuk mencapai objektif. Tahap kesukaran proses 2.Meningkatkan sumber kewangan untuk kegunaan aktiviti kelab. misi dan visi.

Sasaran (ETR) TOV 50% 2011 60% 2012 70% 2013 80% Masalah Matlamat Strategi Kurang guru yang mempunyai kemahiran dan kepakaran dalam permainan bola sepak . Kehadiran murid yang kurang memuaska n. 60% Peratus minat murid dan ibu bapa yang maksimum . Program anjuran PIBG dengan bantuan pihak luar untuk menarik minat dan memberi pendedahan kepada ibu bapa. Meningkatkan kemahiran dan kepakaran guru dalam menjalankan latihan. Meningkatkan minat murid dan penerangan kepada ibu bapa akan pentingnya aktiviti permainan bola sepak yang dijalankan.SK DATO’ ONN JAAFAR KOMPLEKS SEKOLAH WAWASAN PELAN STRATEGIK TAHUN 2012 – 2013 BIDANG: Bola Sepak MELUASKAN AKSES KEPADA PENDIDIKAN BERKUALITI DAN BERKEMAMPUAN Sub NKRA NKRA Isu Tawaran baru kepada pemimpin sekolah Indikator Pencapaia n (KPI) Peratus guru yang diberi latihan. Kursus dalaman dan professional untuk memantapkan kemahiran guru dalam melaksanakan latihan. 70% 80% 90% . Keupayaan murid untuk hadir latihan kerana pertembungan dengan sekolah ugama dan tiusyen. Keupayaan guru melaksanakan latihan intensif yang berkesan.

Tawaran baru kepada pemimpin sekolah. RM 10 seorang ahli. PK Kokurikulum dan guruguru penasihat Kelab Bola Sepak. Peratus peningkatan wang/dana kelab. Program dana – kewangan. Memperluaskan peluang pendidikan yang berkualiti Sub NKRA dan berkemampuan. 50 % % 90 . Guru-guru penasihat kelab bola sepak. Februari – Oktober. Februari – Oktober 2012. Meningkatkan penglibatan ahli dalam aktiviti kelab serta penglibatan tahap daerah dan negeri. Februari .Oktober 2012. PK Kokurikulum dan guruguru penasihat Kelab Bola Sepak. Meningkatkan sumber kewangan untuk kegunaan aktiviti kelab. Program Pencapaian. 1. 2. 60% 90% Program kejurulatihan. Peratus pencapaian ahli ke peringkat daerah dan negeri 50 % % 90 3.SK DATO’ ONN JAAFAR KOMPLEKS SEKOLAH WAWASAN PELAN TAKTIKAL TAHUN 2012 BIDANG: BOLA SEPAK NKRA Bil . Tanggungja Program Objektif Tempoh Kos/Sumber wab Meningkatkan tahap kemahiran dan kejurulatihan guruguru kelab bola sepak. Indikator TOV ETR Pencapaian (KPI) Peratus peningkatan bilangan ahli.

.

Meningkatkan kompetensi kejurulatihan dan kemahiran guru dalam permainan bola sepak. Guru-guru penasihat Kelab Bola Sepak dan guru lelaki. 2. Mesyuarat jawatankuasa & taklimat kepada guru. Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan GB /GPK /Setiausaha Sukan dan Setiausaha Kokurikulum. 3. 1. 4. Guru permainan bola sepak dan semua guru lelaki. Masa Mengenal pasti guru.SK DATO’ ONN JAAFAR KOMPLEKS SEK OLAH WAWASAN PELAN OPERASI BIDANG: KELAB BOLA SEPAK Nama Program Objektif Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja KLINIK BOLA SEPAK. yang terbatas. Memohon sumbangan jurulatih luar yang professional. Guru mempunyai kemahiran dan lebih bertsemangat. Penambahbaikan akan dilakukan bagi meningkatkan kemahiran guru/jurulatih dalam menjalankan aktiviti / latihan bola sepak : : : Tandatangan Penilai Nama Penilai Tarikh . Pelaksanaan kursus / bengkel. Februari – Oktober.

Penambahbaikan akan dilakukan bagi meningkatkan pencapaian murid ke peringkat daerah dan negeri. Pemilihan murid yang berbakat. 8. Meningkatkan kemahiran dan pencapaian murid untuk menjuarai pertandingan. GB /GPK /Setiausaha Sukan dan Setiausaha Kokurikulum. Murid yang berkemahiran . 5. Februari – Oktober. Persiapan murid yang menyertai pertandingan. Latihan yang tidak mencukupi dan prestati yang tidak konsisten. 6. Murid-murid / ahli kelab yang berbakat.SK DATO’ ONN JAAFAR KOMPLEKS SEKOLAH WAWASAN PELAN OPERASI BIDANG: KELAB BOLA SEPAK Nama Program Objektif Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja SEKOLAH KU JUARA BOLA SEPAK. 7. berbakat dan lebih bersedia untuk menyertai pertandingan. Guru permainan bola sepak dan jurulatih dan pengurus pasukan sekolah. : : : Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan Tandatangan Penilai Nama Penilai Tarikh . Taklimat dan penyusunan jadual latihan yang intensif kepada murid. Latihan kepada murid-murid.

Galakkan murid-murid memberi sumbangan. Guru kelas dan guru penasihat membuat kutipan yang berterusan. Guru penasihan / guru permainan bola sepak. GB /GPK /Setiausaha Sukan dan Setiausaha Kokurikulum. Februari – Oktober. Sumbangan yang mencukupi membolehkan pelbagai aktitiviti yang memerlukan sumber kewangan dijalankan. Meningkatkan sumber kewangan untuk kegunaan aktiviti kelab. : : : Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan Tandatangan Penilai Nama Penilai Tarikh .SK DATO’ ONN JAAFAR KOMPLEKS SEKOLAH WAWASAN PELAN OPERASI BIDANG: KELAB BOLA SEPAK Nama Program Objektif Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja Duit Oh Duit. Ahli-ahli kelab bola sepak. Penambahbaikan akan dilakukan bagi meningkatkan wang kelab bola sepak. Edarkan borang info dan permohonan sumbangan kepada ibu bapa ahli kelab. 1. 3. Info/maklumat yang tidak sampai kepada ibu bapa. 2.