P. 1
Class IV NSO Sample Paper 8

Class IV NSO Sample Paper 8

|Views: 177|Likes:
Published by Nilesh Gupta

The National Science Olympiad is organized every year to motivate students to strive for better and deeper understanding of scientific facts and data and to enhance their reasoning, analytical and problem solving skills All school students from class 1st onwards are invited to participate in this unique contest that tests their understanding, level of knowledge, applications and power of reasoning.

The National Science Olympiad is organized every year to motivate students to strive for better and deeper understanding of scientific facts and data and to enhance their reasoning, analytical and problem solving skills All school students from class 1st onwards are invited to participate in this unique contest that tests their understanding, level of knowledge, applications and power of reasoning.

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Nilesh Gupta on Jan 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

01/25/2014

1.

Kavita is

solving the number sentence shown below. 15×12= □ Which of the following methods could she use to find the correct solution?
A. (15 + 10) + (15 + 2) B. (15 + 10) × (15 + 2) C. (15 × 10) × (15 × 2) D. (15 × 10) + (15× 2)

2. 35.50

x 50 = _____

A. 1775 B. 1775.0 C. 1775.00 D. All of these

3. Mr. A. 130 B. 135 C. 139 D. 149

Sharma had 265 eggs. He sold 126 eggs and broke 4 eggs. How many eggs had he left?

4. 1.00

a.m. is ____

A. 0100 hours B. 1000 hours C. 1300 hours D. 0001 hours

5. During the fair,

the ice cream shop sold 362 chocolate ice cream cones and 286 vanilla ice cream cones. How many ice cream cones did the shop sell in all?
A. 76 B. 524 C. 548 D. 648

6. A tower of brick

is built so that each new brick that is placed on top of two bricks is the product of the numbers on these two bricks. Then values of A and B are

A. 2, 8 B. 3, 2 C. 2, 4 D. 4, 2

7. If the pattern

below continues, how many circles will be there in the column 5?

A. 8 B. 10 C. 16 D. 20

8. There are 12

marbles on the floor. Santa picked up 1/2 of the 12 marbles and Amit picked up 114 of the 12 marbles. How many marbles were picked up?
A. 2 B. 5 C. 9 D. 10

9. What

is another way of writing 4 x 5 = 20?

A. 16÷4 = 4 B. 20÷5 = 4 C. 25÷5 = 5 D. 30÷5 = 6

10. 1203

x 1197=

A. 143991 B. 1439991 C. 149911 D. 144991

11. Which

of the following is the longest?

A. 9 km B. 99 m C. 999 m D. 9999 cm

12. The difference between A. 4 hrs 15 minutes B. 3 hrs 40 minutes C. 4 hrs 45 minutes D. 4 hrs 65 minutes

7 hrs 25 minutes and 3 hrs 45 minutes is

13. 2 A. 10

and 5 are factors of

B. 5 C. 2 D. 15

14. Ramesh,

Sunil, Anil and Bhanu are friends. They all collect toy cars. This graph shows how many toy cars each of

them has

From this graph we can say
A. Anil has one-third the number of cars Ramesh B. Three children have more than 20 cars C. Sunil has twice as many cars as Anil D. Anil has one car less than Bhanu

has

15. How many A. 3 B. 6 C. 15 D. 54

can fit in

16. What

is the another way of representing the number 109?

A. 2 × 5 + 9 B. 10 + 9 C. 10 × 9 D. 2 × 50 + 9

17. Each

figure given here is shaded to represent a fraction. Which pair of figures makes a statement that is true?

A.

=
B.

=
C.

=
D.

=
18. How many grams A. 100 grams B. 1000 grams

are there in 10 kg?

C. 10 grams D. 10000 grams

19. If

× 4 = 72 + 2× =3× + = 48

Find the value of
A. 90 B. 60 C. 150 D. 250

20. Four baskets

of apples are shown below. Under each basket is a sign showing the number of apples in the basket.

4 Apples

7 Apples

10 Apples

11 Apples Apples are moved from one basket to another until all the baskets contain the same number of apples. How many apples will there be in each basket?
A. 8 B. 9 C. 10 D. 12

21. Prachi

uses 1000 matchsticks to form Pattern ____.

Pattern 1

Pattern 2 Pattern 3

Pattern 4

A. 150 B. 200 C. 250 D. 400

22. What

is the missing number in the box? 6725 - 3219 = --------- + 2000

A. 1506 B. 2506 C. 3506 D. 5506

23. 2

litres 8 ml = ----------- ml

A. 28 B. 208 C. 2008 D. 20008

24. Which

is the same as 4,156

A. 41 + 56 B. 415 + 6 C. 400 + 100 -t- 50 + 6 D. 4,000 + 100 + 50 + 6

1
25.

1 2 , 3  7 7
3 7

4

A.
5

B.

3 7

1 C. 7

2

D.

3 7

26. Which

figure has a round base?

A.

B.

C.

D. 27. Which

of the following fruits spoils quickly?

A. Banana B. Pear C. Pineapple D. Grapes

28. Desert

Oak is a tree that is found in Australia. It has very few leaves. Local people put a thin pipe into the trunk of this tree. The purpose of this is to
A. Drink water B. Eat food C. Take air D. All of these 29. Which

of the following flowers grow on trees?

A.

B.

C.

D.

30. Read

the list of the animals given below and answer the following question. Fox, Frog, Mouse, Elephant, Lizard, Duck, Camel, Crow, Pig, Pigeon, Cow, Giraffe, Zebra. Which of the animals in the list give birth to babies?
A. Fox, Frog, Lizard, Mouse B. Duck, Peacock, Camel, Crow C. Fox, Elephant, Camel, Pig D. Cow, Pigeon, Zebra, Giraffe

31. Study the following Venn

diagram carefully. Which letter represents the hen?

A. Y B. X C. Z D. R

32. Which

of the following animals lives in water?

A.

B.

C.

D.

33. Which

of the following substances do not dissolve the water?

A. Sugar B. Sherbet C. Lemon juice D. Oil

34. (i) There must

be heat. (ii) There must be light. (iii) There must be air in the water. Which of the above conditions is required for water cycle to occur continuously?
A. (i) only B. (ii) only C. (iii)only D. All of these

35. Study the following figure to

answer

Which of the following is the most important change that occurs to water?
A. A change in its phase or state B. A change in its volume C. A change in its weight or mass D. A change in its colour

36. Which

type of energy is used for moving the bicycles?

A. Chemical energy B. Mechanical energy C. Electrical energy D. Nuclear energy

37. Nowadays,

instead of petrol, CNG is being used in city buses to lower down the pollution level. What is the full

form of CNG?
A. Condensed natural gas B. Compressed natural gas C. Compressed non gasoline D. Condensed non gasoline

38. A railway time-table does

not give details about

A. The number of people travelling in a train B. The stations along the route of train C. What time the train will reach and leave each D. The distance covered

station

39. The deeper we go A. Decreases B. Increases C. Increases but stops D. Remains the same

inside the earth, the temperature

upon reaching a temperature of 200°C

40. Which

of the following factors is responsible for change of seasons?

A. The tilted axis of the Earth B. The revolution of the Earth C. Both (A) & (B) D. None of these 41. The days A. Planets B. Moons C. Stars D. Comets 42. Which

of the week in the Indian calender are named after the

of the following statements about saliva are correct? (i) Saliva is mainly water (ii) Saliva makes it easier for us to swallow our food (iii) Saliva softens our food
A. (i) & (ii) B. (i) & (iii) C. (ii) & (iii) D. (i), (ii) & (iii)

43. Column I (a)Gives shape and support to the body (b)Supplies oxygen to the body (c)Carries blood to all parts of the body

Column II (i) Respiratory System (ii) Skeletal System (iii) Circulatory System

A. (a) - (i), (b) - (ii),(c) - (iii) B. (a) - (ii),(b) - (i), (c) - (iii) C. (a) - (ii), (b) - (iii),(c) - (i) D. (a) - (i),(b) - (iii), (c) - (ii)

44. Which

of the following is NOT an organ?

A. Lungs B. Lipid C. Kidney D. Pancreas

45. Which

of the following is a mixture?

A. Lemonade B. Iron filings in sand C. Pepsi D. Both (A) & (C)

46. What

happens when we put salt in water?

A. The molecules of salt spread throughout the water B. The salt molecules occupy the empty spaces in between the molecules C. The salt molecules spread as a layer above the surface of water D. Both (A) & (B)

of water

47. The metal

used to make an aircraft must be _______ and ________

A. Waterproof and heavy B. Flexible and strong C. Light and strong D. Hard and shiny

48. Manish

tried to see if he could produce different sounds with a guitar. The table below shows some of the things he did and the result.
Action Pluck the strings Strum the strings Drum on the sides Blow onto the strings Slide a bow across the strings Sound produced Yes Yes Yes No Yes

What did Manish’s experiment show about how sound can be produced ?
A. The same sounds can be produced in different ways B. Different sounds can be produced by doing the same actions C. Different sounds can be produced by doing different actions D. None of the above

49. Harish

put a coin on a marble-topped table and flicked it with his finger. He used a ruler to measure the distance travelled by the coin. Then he carried out, the same test by laying a piece of sand paper, a newspaper, and a towel in turns, on the table. On which surface will the coin travel furthest?
A. Towel B. Marble top C. Sand paper D. Newspaper

50. Ginny stretched

a piece of plastic food wrap over a large bowl and held it firmly in place with a rubber band. She put some green beans on the plastic. Then she used a spoon to hit the side of the bowl. She saw that the beans bounced all over the plastic producing little tapping noises. Which of the following shows the energy conversions that have taken place ?
A.

B. C. D.

1. D 6. C 11. A 16. D 21. C 26. C 31. A 36. B 41. A 46. D

2. D 7. C 12. B 17. C 22. A 27. D 32. C 37. B 42. D 47. C

3. B 8. C 13. A 18. D 23. C 28. A 33. D 38. A 43. B 48. C

4. D 9. B 14. C 19. C 24. D 29. D 34. A 39. B 44. B 49. B

5. D 10. B 15. B 20. A 25. A 30. C 35. A 40. C 45. B 50. C

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->