MATERIALE CERAMICE

Materialele ceramice se obtin in urma fasonarii , uscarii , arderii la temperaturi mari a maselor argiloase . Materia prima de baza este argila . In functie de domeniul de utilizare , materialele ceramice se clasifica in :  materiale ceramice pentru zidarii ;  materiale ceramice pentru invelitori ;  materiale ceramice pentru pardoseli ;  materiale ceramice pentru placaje la pereti ;  materiale ceramice pentru plansee ;  materiale ceramice refractare ;  materiale ceramice pentru pentru instalatii .

In functie de marimea granulelor constituente :  brute –cu granule mari , max.5mm ) , sunt pentru zidarii, invelitori , gresie bruta , materiale refractare .  semifine –granule max.1,5mm : teracote , gresie , ceramica semifinal .  fine – granule max. 0,06mm : faianta , semiportelan ,portelan , gresie ceramica fina . In functie de temperature la care au fost arse , materialele se clasifica in :  produse ceramice colorate :  poroase : caramizi , tigle , tuburi de drenaj , etc.;  clincherizate : clincheri de fatade , de pavaj , tuburi de basalt ;  produse ceramice albe :  poroase : faianta , gresie , materiale refractare ;  vitrificate : portelan.

Materiale din ceramica bruta 1. Materiale ceramice pentru zidarie

Caramizi pline – se utilizeaza pentru zidarii de rezistenta , asigurând o izolare termica si fonica a constructiei .

Caramizi si blocuri ceramice cu goluri verticale . Blocurile ceramice au inaltimea mai mare decât caramizile . Caramizile cu goluri verticale se utilizeaza pentru pereti interiori si exteriori portanti si neportanti si pentru zidarie aparenta.

Caramizi si blocuri ceramice cu goluri orizontale . Se utilizeaza pentru zidarie la pereti despartitori , portanti si neportanti.

Caramizi gaurite cu lamba si uluc . Se utilizeaza pentru pereti despartitori neportanti , realizand izolare si fonica .

Caramizi radiale , pentru cosuri industriale .Se fabrica din argile cu adaos de nisip sau alt degresant.

Caramizi pentru placari (placi ceramice din argila ) .Se fabrica smaltuite sau cu culori diferite( rosu , galben-pai) in functie de material prima folosita.Se utilizeaza pentru finisarea peretilor, prin aplicare pe mortar .

Corpuri ceramice pentru pereti , plansee, acoperisuri . Sunt produse cu goluri , de dimensiuni si forme diferite . Se utilizeaza pentru realizarea panourilor semifabricate de pereti , plansee, acoperisuri .

BLOCURI CERAMICE

BLOCURI CERAMICE

Este un bloc ceramic cu locas de mortar ce se foloseste pentru pereti structurali exteriori, in conformitate cu proiectul de executie sau pentru pereti nestructurali la constructiile cu structura din beton armat in cadre

Este un bloc ceramic, cu imbinare de tip "nut si feder", ce se foloseste pentru pereti structurali interiori, in conformitate cu proiectul de executie al constructiei sau pentru pereti nestructurali, la constructiile cu structura din beton armat in cadre

CARAMIZI

CARAMIZI

Caramida cu goluri orizontale

Caramida cu goluri verticale

CARAMIZI

Caramida aparenta pentru placari interioare, seminee si placari exterioare.

Caramida cu goluri verticale

Caramida plina normala

Tuburi ceramice pentru drenaj

Caramizi ceramice subtiri

2. Materiale ceramice pentru invelitori

tigle solz trase prin filiere , cu ciocuri pentru montaj.

- tigle cu jgheab presate , cu ciocuri si jgheaburi pentru montaj. -tigle cu jgheab trase prin filiera.

TIGLE CERAMICE

TIGLE

Tigla presata

COAME

Olane -au forma unor jumatati de con si se monteaza prin suprapunere si imbinare cu mortar de ciment.

Coame sunt destinate inchiderii muchiilor acoperisurilor cu invelitori din tigle si olane.Se fabrica prin presare si pot fi mici sau mari.

3. Alte materiale din ceramica bruta

-tuburi de drenaj – utilizate pentru drenarea si captarea apelor subterane la adâncimi mici si solicitari mecanice slabe . -piese pentru sobe – se utilizeaza la finisarea sobelor.

Piese ceramice pentru sobe de teracotă

Sobe de teracota

Materiale din ceramica fina
 

1. Obiecte sanitare ceramice - portelan sanitar semi-vitros ; -portelan sanitar vitros .

2. Ceramica fina pentru placari placi de faianta .Se utilizeaza pentru finisarea peretilor interiori in incaperi cu umiditate ridicata . placute ceramice .Se utilizeaza pentru finisarea peretilor exteriori si interiori gresie ceramica .Se utilizeaza pentru pardoseli , pavaje , captuseli antiacide , tuburi si piese de legatura pentru canalizari etc.

Produse refractare Se utilizeaza pentru captusirea focarelor , cuptoarelor , reactoarelor din industria chimica .

Gresie si faianta

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful