SENSIBILITATEA la copii de la 0 la 3 ani Exista receptori tactili functionali inca din cea de a-7-a saptamana in regiunea peribucala.

In a-20-a saptamana ei sunt prezenti si caudal. La 32 saptamani toate regiunile corpului sunt dotate cu receptori tactili. Raspunsul la stimulare evolueaza, de la intoarcerea initiala a capului in directia opusa stimularii, pentru a o evita, la ulterioara intoarcere in directia stimulului, fapt ce este considerat precursor pentru supt /alaptat. Smotherman si Robinson (1988, 1992) au demonstrat ca stimularea regiunii peribucale la sobolan declanseaza suptul, iar acest comportament este legat de sistemele opiacee. Ronca si Alberts (1995) au demonstrat ca stimularea tactila duce la diminuarea ritmului cardiac. Exista o relatie intre sensibilitatea tactila si miscare: in saptamana a-14-a cand majoritatea receptorilor tactili sunt functionali, apar si miscari ale majoritatii corpului. Dupa nastere creste sensibilitatea tactila. SENSIBILITATEA TERMICA Daca este pusa apa la temperatura de 4 grade pe fata fatului, acesta isi modifica ritmul cardiac. SENSIBILITATEA DUREROASA Sistemele neurochimice care mediaza sensibilitatea dureroasa sunt dezvoltate deja intrauterin. Acest fapt este demonstrat, de exemplu, in cazul unei amniocenteze prost realizate, cand se produce o retractie „protectiva” a fatului. Experientele perinatale ce provoaca durere (de exemplu nasterea cu picioarele inainte/cu forcepsul) duc la descarcarea unei cantitati de endorfine cerebrale mai mare decat nasterea cu capul inainte sau prin cezariana. Circuitele raspunzatoare de durere la nou-nascuti intra in functie si la stimuli durerosi de intensitate mica. Se vorbeste despre o senzitizare a circuitelor ce raspund de durere. Se accepta utilizarea unei medicatii analgezice pentru a evita acest lucru. SENSIBILITATEA VIZUALA Functioneaza din a-25-a saptamina de viata intrauterina.Se inregistreaza modificari motorii ale fatului daca o lumina puternica este plasata langa abdomen.Maturizarea se intinde si mult dupa nastere.

Pentru stimulii externi se conserva mai ales caracteristicile ritmice si melodice. Experimentele pe sobolani au demonstrat ca dupa nastere acestia pot distinge intre mirosul lichidului amniotic al propriei mame si un miros neutru. SENSIBILITATEA AUDITIVA Functionala inca din luna a-6-a intrauterin. ceea ce ii produce modificari ale ritmului cardiac sau ale miscarilor. . Sunetele externe ajung astfel deformate si atenuate. Si prematurii prefera dulcele si dau un raspuns ambiguu pentru substantele sarate. Exista capacitatea de discriminare gustativa.SENSIBILITATEA OLFACTIVA Din saptamana a-5-a prenatal exista receptori olfactivi. Acelasi lucru a fost demonstrat si pe subiecti umani. mai putin cele aflate la 2 m de mama. cat si pe cale osoasa. Ei devin functionali in saptamana a-25-a de viata. Mediul intrauterin este „populat” de sunete joase si medii. Mugurii gustativi se dezvolta deja in saptamana a-7-a -. GUSTATIVA Aceeasi abilitate a fost demonstrata si gustativ. a-9-a intrauterin. sunetele interne sunt si ele percepute corect. intrucat ea se propaga atat pe cale aeriana. Vocea materna este auzita cel mai bine. Fatul are capacitatea de a extrage informatie olfactiva din mediul intramaniotic. Exista raspunsuri olfactive si la prematuri.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful