P. 1
Curs Infoind 12

Curs Infoind 12

|Views: 1|Likes:
Published by nic123456456

More info:

Published by: nic123456456 on Jan 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/05/2014

pdf

text

original

Informatica industriala

Sisteme informatice industriale

Obiective
 integrarea diferitelor componente functionale ale unei unitati


     

productive intr-un sistem informatic unitar facilitatea schimbului de informatii intre compartimente functionale achizitia, stocarea si vizualizarea in timp-real a informatiilor ce vizeaza activitatile unei intreprinderi control mai bun al resurselor (materiale, financiare, umane); informatia in sine devine o resursa de valoare (eng. asset) suport pentru decizii manageriale cale de optimizare a proceselor: reducerea costurilor, cresterea productivitatii, utilizarea mai eficienta a resurselor eliminarea informatiilor si a activitatilor conexe (achizitie, stocare, procesare) redondante flexibilitate si mobilitate in procesele de fabricatie prin posibilitatea reconfigurarii dinamice a fluxurilor de productie  o mai buna adaptare la piata

evidenta personalului (pontaj si salarizare) evidenta contabila. etc. evidenta proceselor de intrare/iesire (aprovizionare si desfacere  MRP – Material Requirements Planning planificarea productiei si a necesarului de materiale pe baza comenzilor existente adauga planificarea capacitatilor de productie si a personalului  MRP II – varianta extinsa a MRP  .Evolutia conceptului de sistem informatic industrial  firma industriala = retea de activitati ce se interconditioneaza reciproc si care interactioneaza intre ele  interactiune = schimb de informatii  primele realizari (anii 1960-70) aplicatii specifice pentru fiecare tip de activitate:        evidenta materialelor (gestiunea materialelor). lansarea in productie si evidenta costurilor de fabricatie controlul proceselor de fabricatie.

Evolutia conceptului de sistem informatic industrial (continuare)  ERP – Enterprise Resource Planning  extensie a MRP prin functii suplimentare:     managementul calitatii vinzare si distribuite managementul personalului managementul proiectelor  extensii in afara firmei:   managementul lantului de aprovizionare (supply chain)  comunicatia inter-firme (B2B – business to business)  comert electronic MES .Manufacturing Execution System   se ocupa de urmarirea productiei (ERP se ocupa numai de “planificarea” productiei) Functii de baza:      dispecerizarea si monitorizarea productiei planificarea detaliata a fazelor/proceselor de productie achizitia si stocarea datelor de productie (imagine de moment a starii procesului de fabricatie analiza calitatii productiei inregistrarea pe termen lung a datelor de productie .

Fluxul de informatii intr-un sistem informatic de intreprindere Comenzi Retete de fabricatie Inventarul de materiale Previziuni Planificare Inventarul capacitatii de productie MRP/ERP Cereri de materiale Bonuri de consum Necesarul de materiale si echipamente Plan de productie Urmarire operativa Pontaje MES Rapoarte economice Rapoarte de productie .

Structura ierarhica a unui sistem informatic industrial Nivelul 5 Distributie Transport Control lant de distributie Previzionare cereri Procesare comenzi Aprovizionare Planificare generala Contabilitate Admin. materialelor Mentenanta Planificare locala Controlul calitatii Coordonare/secventiere activitati Monitorizare si control Managementul evenimentelor Control digital Reglaj in bucla Senzori si elemente de actionare ERP Nivelul 4 Intreprindere Nivelul 3 Proces de fabricatie MES Nivelul 2 Celula/linie de fabricatie Nivelul 1 Echipament de fabricatie DCC. SCADA DCS – Direct Computer Control SCADA – Supervisory Control and Data Acquisition .

Ierarhizarea pe baza nivelelor de comunicatie Comunicatia in lantul de distributie Baza de date a intreprinderii Comenzi Achizitii Contabilitate Inginerie Proiectare Comunicatia la nivelul de Business Aplicatie de Monitorizare si control Retea locala industriala Comunicatia la nivelul productiei .

Componentele unui sistem informatic industrial (SII)  Managementul relatiei cu clientii  Managementul realizarii comenzilor  Managementul depozitelor  Managementul calitatii  Managementul resursei umane (personal)  Managementul contabil si financiar  Managementul distributiei si a lantului de aprovizionare .

etc. partial platit. lansat in productie.)  monitorizeaza frecventa comenzilor in vederea adoptarii unor strategii de vanzare sau de productie (ex: previzionare productie. produs finit.Managementul relatiei cu clientii  contine o BD si o aplicatie care:  tine evidenta clientilor  administreaza vanzarile  face marketing  ajuta clientii in utilizarea produselor (hotline)  gestioneaza garantia si eventualele reparatii  monitorizeaza starea comenzilor  starea de fabricatie (in asteptare. reclama selectiva si directionata) . leasing. produs livrat)  starea platiilor (neplatit.

Managementul realizarii comenzilor  o functie de baza a SII ce incorporeaza urmatoarele:      primirea comenzilor controlul fazelor de productie aprovizionarea managementul inventarului de materiale livrarea .

imbatranirea morala . conditii de pastrare)  evidenta miscarii materialelor si a transformarilor suferite  genereaza rapoarte privind materialele disponibile si necesarul de materiale  probleme de evidenta:  aceleasi produse achizitionate la preturi diferite  deteriorarea unor produse. termen de valabilitate. a semifabricatelor si a produselor finite  functii:  codarea unica a tipurilor de materiale  evidenta cantitativa si valorica a materialelor  evidenta starii materialelor (ex.Managementul depozitelor  tine evidenta materiilor prime.

inregistrarea conditiilor de productie si a parametrilor de functionare verificarea calitatii:  individual pe fiecare produs  verificare statistica pe loturi de produse trasabilitatea produselor:  sistem care permite refacerea lantului de productie si livrare a produselor. documentare si garantare a calitatii     produselor implementeaza standarde de evidenta a calitatii produselor (ex: ISO 9001) asigura etichetarea unica a produselor.Managementul calitatii  sistem de verificare. in vederea identificarii unor surse de risc  deosebit de important in industria alimentara (vezi standardul HACCP) .

vechime.)  evidenta concediilor  evidenta programelor de perfectionare a personalului . de conducere. de confidentialitate. etc. CAS. somaj. ajutorare handicapati.Managementul resursei umane (personal)  Aceasta componenta se ocupa de:  administrarea datelor privind angajatii:  date de identificare  date demografice  data privind calificarea si nivelul de salarizare  evidenta pontajelor si a salarizarii personalului  in acord cu reglementarile in vigoare (in permanenta modificare)  calculul contributiilor si a impozitelor (fond de pensii. impozit pe salar)  evidenta diverselor sporuri (conditii periculoase. stres.

accizelor si a contributiilor generarea de rapoarte periodice catre Finantele statului .Managementul contabil si financiar  realizeaza evidenta contabila a intreprinderii in conformitate cu reglementarile in vigoare:       evidenta dubla: analitic si sintetic evidenta veniturilor si a cheltuielilor evidenta fluxurilor de numerar si a lichiditatilor evidenta incasarii facturilor plata periodica a impozitelor.

Managementul distributiei si a lantului de aprovizionare   tine evidenta produselor pe lantul de achizitie si vanzare verigile unui lant de achizitie si vanzare:        furnizor linia de fabricatie centru de distributie central centru de distributie regional centru de distributie local firma intermediara de vanzari consumator urmarirea comenzilor prin distribuitori managementul depozitelor pe lantul de aprovizionare urmarirea produselor in punctele de vanzare schimbul de informatii in lantul de aprovizionare optimizarea stocurilor cod de bare sistem RFID sisteme standardizate de identificare unica a produselor  functii:       metode de evidenta automata a produselor:    .

Sistem suport pentru decizii  foloseste informatii din SII in vederea generarii de prognoze si informatii sintetice necesare in procesul de luare a deciziilor  se utilizeaza diversi algoritmi de procesare statistica. de simulare.  tehnici de inteligenta artificiala pentru:    identificarea unor modele (patternuri) evaluarea diferitelor scenarii posibile (tehnici de cautare) luarea unor decizii pe baza unui set de reguli indicate empiric sau generate in urma unui proces de invatare (ex: logica Fuzzy) . analiza si prognozare a evolutiilor viitoare  se folosesc modele de predictie. planificare. etc.

transport servicii de logistica . ca de exemplu:     servicii financiare. deformare. asamblare. etc.)  produsele se obtin prin transformari cu preponderenta chimice  procese generatoare de servicii – sunt firme care furnizeaza unul sau mai multe servicii. farmaceutice. alimentare.Clasificarea proceselor de fabricatie  in functie de modul de realizare a produselor si de posibilitatile de modelare informatica se disting 3 tipuri de procese de fabricatie:  procese mecanice de fabricatie  produsele se obtin prin transformari mecanice (ex: turnare. aschiere. etc. servicii medicale sau de analiza servicii de comunicatie.)  procese fizico-chimice – de alta natura decat cele mecanice (ex: realizarea de produse chimice.

Procese mecanice de fabricatie  moduri de organizare a procesului de fabricatie:  functionala sau “job shop”  linie de fabricatie/asamblare  celula de fabricatie  sistem flexibil de productie Celule de fabricatie si sistem flexibil de fabricatie Job shop Linie de fabricatie .

productia se desfasoara in sarje. cicluri. un ciclu necesita o anumita compozitie de materii prime (reteta) si se genereaza un numar predefinit de produse finite  procese de fabricatie in loturi (batch)   .Procese fizico-chimice  in functie de modul de realizare in timp a produselor se clasifica in:  procese continue de fabricatie   flux continuu de materii prime si de produse finite exemple: productia de energie electrica. termica.

Procese generatoare de servicii  Foarte variate  Exemple:  furnizare de utilitati:     energie electrica gaze naturale apa. canal transport urban transport depozitare  servicii logistice:   .

Probleme actuale ale SII  Integrarea componentelor sistemului informatic al unei intreprinderi  Integrarea lanturilor de fabricatie.si interintreprinderi (ex. biztalk) standarde de securitate si de control al accesului . distributie si consum  Stabilirea de standarde privind:     interfete intre componente structuri standardizate de date (vezi sistemul medical) protocoale pentru schimbul de informatii intra.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->