You are on page 1of 2

Misiologie si ecumenism Mudulul I

Fenomenul sectar se constituie a fi o alternativa la religie, in numele religie. El este in egala masura pericol la adresa unitati religioase si a mantuirii. Este insa gresti sa consideram secta a fi doar o aternativa la fenomenul religios. Ea este cu adevarat o antibiserica. Istoria sectelor prin liderii si creziarhi acestora, o putem vedea ca fiind aproape concomitenta cu istoria biserici. Specialisti, in fenomenul, sectar impart sectele in 4 categorii: 1.secte de inspiratie crestina; 2.secte de sorgint orientala; 3.secte cu fundament esoterico-ocult; 4.secte ale potentialului uman.

1.Secte de inspiratie crestina Sunt cele care apar si se dezvolta in interiorul crestinismului fara sa aiba vreo legatura cu acesta. In teologia romana cel care a evaluat fenomenul sectar a fost regretatul preot profesor Petre I. Darvin. El a impartit sectele in functie de marile miscari pseudo-religioase neoprotestante: a)miscarea baptismal; b)miscarea adventista; c)miscarea pietista; d)miscarea fundamentalista; e)miscarea spiritista; f) miscarea falsilor Mesia. Teologul grec Hristos Yanoras defineste secta ca fiind absolutizarea relativului si relativizarea absoltului asta inseamna ca sectele absolutizeaza un aspect in detrimental celorlalte in detrimentul celor care se relativizeaza.

2. Secte de sorginta orientala Sunt venite din orient si se dezvolta rapid in occidentul secularizat. Aceste secte prolifereaza in special datorita insatisfactiei fata de crestinismul occidental devenit mai degraba umanism religios. Datorita secularizari occidentului aceste secte orientale devin atractive datorita dinamismului vietii impuse si exotismului. Sectele de sorginta orietala sunt de fapt sectele desprinse din religiile orientale pagane: a) hindusa; b) budismul; c) budismul zen; d) shintoismul; e) fenomenul yoga. Sectele acestor religii au influentat societatea occidentala in special societatea americana si au declansat adevarate miscari cu caracter social (miscari hippy , muzica rock) . 3)Secte cu fundament esoterico-ocult. In cadrul acestor secte intalnim toate manifestarile pseudo-religioase, cum ar fi cele de factura pagana si cele disprinse sin spiritusmul pagan occidental. Neopaganismul reprezinta incercarea de impunere a conceptiilor si modului de viata pagan pre crestin incepand de la renaste si cu precadere prin New Age. Atat modernitatea cat si posmodernitatea sunt marcate de neo paganism; singura diferenta ar fi ca modernismul se manifesta agresiv la adresa religiei incercand sa o destructureze pe cand post modernismul se manifesta tolerant la adresa religiei incercand sa o globalizeze. Sectele esoterico-culte desprinse din spiritism sunt teosofia si antroposofia. 4)Secte ale potentialului uman (mai sunt numite si religiile incostientului) Aceste secte pun acent pe puterile interioare ale omului ce trebuie valorificate, aceste puterii fiind doar potentiale. Totodata aceste secte conduc la o explozie a alternativelor pseudoreligioase in sfera paranormalului (bioenergia, telepatia, clarviziunea) .