KEPEMIMPINAN PENGAWAS

KELAHIRAN PEMIMPIN

CABARAN PENGAWAS

RUMUSAN KEPEMIMPINAN

MURASABAH DIRI

KELAHIRAN PEMIMPIN

Setiap ejakulasi menghasilkan 300 juta sperma hanya satu akan mensenyawakan telur

Janin berusia 10 minggu

Kelahiran seorang pemimpin dengan tangisan pertama untuk memikul tanggungjawab sebagai pemimpin

kecuali ORANGORANG YANG BERIMAN dan BERAMAL KEBAIKAN (SOLEH). Kemudian dicampakkan ke lembah yang paling hina. Sesungguhnya mereka dikurniakan balasan (nikmat) yang tidak terhingga” .“Sesungguhnya dijadikan manusia itu dengan seelokelok kejadian.

6 minggu .

7 minggu .

8 minggu .

3 bulan .

4 BULAN (120 HARI) .

ALAM RAHIM .

“Dari rahim seorang ibu yang suci dan murni maka lahirlah insan-insan yang akan “cemerlang” atau yang akan “gagal” dan “kecundang” .

ANDAI NYAWA SEBAGAI GANTI. SAMA-SAMALAH KITA SAKSIKAN KELAHIRAN KITA DAN RENUNG-RENUNGLAH DIRI KITA .YA ALLAH. KAU AMBILLAH NYAWAKU DEMI UNTUK SELAMATKAN ANAKKU SAKSIKANLAH PENDERITAAN DAN PENGORBANAN SEORANG INSAN YANG BERGELAR IBU UNTUK MELIHAT KELAHIRAN SEORANG PEMIMPIN YANG HEBAT DAN CEMERLANG.

AKU DAPAT MELIHAT DUNIA KERANA IBU  Kelahiran bayi cemerlang dengan tangisan pertama untuk memikul tanggungjawab .

.

3. 4. 7. 5. 6.1. 8. Kurang hubungan mesra Pengawas senior ego dan sombong Kurang waktu berkawan Pencapaian akademik sederhana Ketinggalan dalam pelajaran Kurang kerjasama antara pengawas Kurang kerjasama pelajar lain Kurang/sukar berkomunikasi Pengawas lelaki malu berkomunikasi dengan pengawas perempuan . 2. 9.

Tugas pengawas membebankan 14. Pengawas tidak ikut arahan 19. Pengawas tidak hadir bertugas 18. Bertugas sambil lewa 13.10. Takut bertugas lebih masa 16. Tidak minat jadi pengawas 15. Sukar / tidak tahu memberi pendapat 11. Pengawas sendiri langgar peraturan 17. Pengawas junior tidak hormat senior . Tidak ikhlas – target nak sijil 12.

Pengawas junior tidak hormat senior 24. Pengawas sendiri langgar peraturan 21. Pengawas tidak hadir bertugas 22. Sikap kurang hormat sesama sendiri 25.20. Sikap agresif pelajar lain 27. Diugut / dilawan pelajar lain 28. Ketua pengawas panas baran 26. Pengawas tidak ikut arahan 23. Tidak adil / pilih kasih dalam tindakan .

Kurang masa bergaul dengan rakan sekelas 36. Pengawas yang suka mengampu 30. Bimbang apa orang lain kata 34. Tidak dihargai 33.29. Dipengaruhi rakan langgar peraturan . Takut hilang rakan 35. Tugas tidak jelas 32. Tidak sampai hati bertegas pada kawan sendiri 31.

Terpaksa datang awal 41. Diganggu pelajar nakal 45. Tertekan dengan kerenah pelajar lain 42. Denda terlalu berat . Disindir / dikritik 38. Dibenci / dicemburui 39.37. Kurang yakin dengan kebolehan sendiri 43. Takut / gementar bila berdepan di khalayak 44. Tidak popular 40.

Dibuli pelajar lain 47.46. Sukar buat keputusan 50. Takut dimarahi guru untuk keluar bertugas 49. Bimbang keselamatan diri 48. Boring dengan tugas yang sama .

 Sebagai     pemimpin…  Sebagai pemimpin SaYa … Digemari… Disukai Diperlukan Dihormati R R R R      Sebagai pemimpin SAYA juga PERLU beRSeDia…     Dikritik Disindir Kehilangan kawan Tidak popular .

MUHASABAH KENDIRI 1. Apa yang telah saya capai ? Adakah pencapaian saya cemerlang ??? Kenapa ?? .

Adakah pencapaian saya layak untuk dihadiahkan kpd ibu bapa saya ? Adakah IBUBAPA gembira dengan pencapaian saya ??? Kenapa??? .MUHASABAH KENDIRI 2.

MUHASABAH KENDIRI 3. Sepatutnya apa yang mesti saya capai ? .

MUHASABAH KENDIRI APA YANG SAYA SUDAH LAKUKAN ?  KAJI KELEMAHAN & KEKUATAN DIRI KENAPA! KENAPA! KENAPA ! BERLAKU? .

MUHASABAH KENDIRI  APA SEPATUTNYA SAYA LAKUKAN ? .

MUHASABAH KENDIRI  ADAKAH SAYA MENJADI KEBANGGAAN IBU AYAH ?  ADAKAH ADIK-ADIK BANGGA DENGAN SAYA ? .

MUHASABAH KENDIRI  ADAKAH RAKAN-RAKAN BANGGA DENGAN SAYA ?  ADAKAH GURU-GURU BANGGA DENGAN SAYA ? .

MUHASABAH KENDIRI  APA YANG BOLEH SAYA BANGGAKAN DENGAN DIRI SAYA? .

PERJALANAN HIDUPKU MASIH JAUH AKANKU BUKTIKAN PADAMU AYAHBONDA .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful