Pengumuman Jabatan Pertanian

Bagaimana hendak mengenali penyakit Lembu Gila.

Tidak berpenyakit

Berpenyakit

UNIT BIMBINGAN DAN KAUNSELING SEKOLAH MENENGAH SAINS SEREMBAN

MUSTAFA KAMAL HJ ABDUL RAHIM

Waktu adalah emas .Waktu adalah pedang .Waktu adalah hidup .-Waktu adalah wang .

manusia yang menggunakan masa dengan baik akan senang di dunia dan akhirat dan sebaliknya seseorang yang membazir masa akan rugi dunia dan akhirat . Setiap manusia diberi masa yang sama.Sesungguhnya masa itu sesuatu yang sangat penting. bermakna dan bermanfaat. Justeru itu gunakan masa setiap detik dengan berkesan. berharga dan tidak dapat diubah dan diganti.

.

.

.

.1. Sebagai suatu strategi untuk menghadapi peperiksaan. 3.Memastikan kelemahan untuk memahami sesuatu topik dapat di atasi segera 2. Agar tidak menjadi suatu bebanan apabila menangguh-nangguhkan topik yang tidak difahami.

4. Persediaan awal sebelum menghadapi peperiksaan .Ini akan menambahkan rasa berkeyakinan untuk menjadi pelajar cemerlang 5. Menghindarkan rasa tertekan kerana tidak faham.

Aktiviti Pelajar dalam Seminggu (168 jam) Aktiviti Hari / Seminggu Jumlah Catatan (Jam) Tidur Makan Ibadat Rekreasi Kuliah Kerja sekolah Urus diri Hiburan JUMLAH 7 Jam X 7 1 Jam X 7 1 Jam X 7 1 1 / 2 Jam X 7 6 Jam X 5 2 Jam X 5 2 1/ 2 Jam X 7 3 Jam X 7 49 7 7 10 1 / 2 30 10 17 1/ 2 21 153 Tidak termasuk hujung minggu Baki masa seminggu = 168 – 153 jam aktiviti = 15 jam .

.

Mengatasi kelemahan dalam pelajaran ……………………………………… . Contoh :.Pastikan tujuan @ objektif serta matlamat anda membuat jadual waktu berfokus.Mengatasi tajuk yang tidak difahami yang diajar oleh guru pada minggu itu 2.1. Analisis tajuk yang hendak dimasukkan dalam Jadual Waktu Berfokus .Menjawab soalan-soalan fizik sebanyak 1000 soalan objektif. .

SENARAI TAJUK ULANGKAJI ( BELUM MANTAP ) ( Perlu dimasukkan ke dalam jadual waktu berfokus ) MATAPELAJARAN : TEMPOH MASA : ………………… jam BIL TAJUK YANG PERLU DIULANGKAJI JUMLAH MASA CATATAN .

Tentukan masa ulangkaji berfokus (selain dari masa ulangkaji harian) contoh:~Hari Sabtu –petang =1jam -malam =1jam ~Hari Ahad -petang = 2 jam -Malam = 1 jam ~ Hari Cuti Sekolah = 4 Jam sehari . Tentukankan tempoh masa yang di perlukan untuk menguasai tajuk tersebut.3. 4.

6. Masukkan tajuk-tajuk yang telah ditentukan ke dalam jadual waktu berfokus. Masukkan masa yang ditetapkan ke dalam Jadual Waktu Berfokus. .5.

............... PAGI MASA : PETANG MASA : MALAM MASA : MASA TARIKH .......... MATLAMAT : TEMPOH MASA : ………………………………........... HINGGA .............JADUAL WAKTU BERFOKUS MASA CUTI SEKOLAH : ………………………………………………………..

.

Sekiranya tidak dapat ikut jadual disebabkan sesuatu perkara yang tidak dapat dielakkan. 4. Kejayaan adalah usaha anda bersungguhsungguh dan disiplin diri yang tinggi.1. 2. 6. . 5. Tetapkan matlamat dengan jelas dan rancanglah aktiviti anda dengan jelas dan ikutlah dengan tekun. Kalau anda gagal adalah kegagalan anda untuk berusaha. Pelbagaikan kaedah pembelajaran supaya anda seronok dan tidak bosan menghadapinya. Pastikan anda patuh dan mendisiplinkan diri anda mengikut masa yang telah anda tetapkan. Janganlah samakan jadual waktu berfokus dengan jadual waktu harian anda. anda perlu berusaha mengantikannya di masa lain. 3.

.

.

.

.

Mana satu pilihan anda? plah Hidu ihat a ra s sec .

.

.

.

Mampukah anda membahagikan masa secara efektif? .

Mustafa Kamal Hj .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful