You are on page 1of 4

Africa de Sud

Africa de Sud este o ar aezat la extremitatea sudic a continentului Africa, aceasta are 2798[6][7] de kilometri de coast la Oceanul Atlantic i Oceanul Indian.[8] La nord se nvecineaz cu Namibia, Botswana i Zimbabwe, la est cu Mozambic i Swaziland, n timp ce Lesotho este o ar independent complet nconjurat de Africa de Sud.[9] Oamenii moderni locuiesc pe teritoriul Africii de Sud de mai bine de 100.000 de ani. La data sosirii primilor europeni, populaia indigen reflecta valurile de popoare migratoare sosite din diferite pri ale Africii, noii venii devenind majoritari. Cele mai importante comuniti erau xhosa i zulu. n 1652, la 154 de la descoperirea Capului Bunei Sperane de ctre Bartolomeu Diaz, Compania Indiilor Olandeze de Est a nfiinat un punct de reaprovizionare pe locul a cea ce urma s devin Cape Town.[10] Cape Town a devenit o colonie britanic n 1806. Colonizarea european a luat avnt n anii 1820, cnd buri (la origine:olandezi, francezi, germani) i britanicii au colonizat nord-estul rii. La aceast dat, au aprut conflicte pentru teritoriu ntre coloniti i xhosa i zulu. Descoperirea diamantelor i, mai trziu, a aurului a declanat conflictul cunoscut sub numele de rzboi anglo-bur, buri i britanici au luptat pentru controlul minereurilor din Africa de Sud. Dei burii au fost nvini, britanicii au acordat o autonomie limitat Africii de Sud n 1910 cnd a devenit dominion al coroanei. De-a lungul anilor, burii i britanici au instituit segregaia rasial, aceasta a fost n cea mai mare parte informal, dei existau unele legi care au fost adoptate pentru a controla circulaia populaiei negre. n republicile burilor,[11] ncepnd cu Convenia de la Pretoria (capitolul XXVI),[12] i, mai apoi, datorit guvernului Africii de Sud, sistemul s-a transformat n segregare instituionalizat, cunoscut mai trziu sub nmele de apartheid, aceste legi au stabilit trei clase de stratificare rasial. Africa de Sud a obinut independena politic n 1961, cnd a fost declarat republic. Guvernul a legiferat continuarea apartheid-ului, n ciuda opoziiei att din ar, ct i din afara acesteia. n 1990, guvernul din sudafrican a nceput negocierile care au condus la dezmembrarea legilor discriminatorii i la alegeri democratice, n 1994. ara a revenit apoi n Commonwealth of Nations. Africa de Sud este cunoscut pentru diversitatea sa de culturi, limbi i credinele religioase. Unsprezece limbi oficiale sunt recunoscute n Constituia Africii de Sud.[8] Limba englez este limba cea mai folosit n sferele comerciale, oficiale i publice; cu toate acestea, este pe locul cinci ntre limbile materne.[8]Populaia Africii de Sud este de o mare diversitate etnic, cu cele mai mari comuniti de albi, indieni i mulatri de pe continentul african. Cu toate c 79,5% din populaia Africii de Sud este neagr,[2] aceasta este alctuit dintr-o mare varietate de grupuri etnice care vorbesc diferite limbi bantu, dintre acestea nou au statut oficial. [8]Un sfert din populaie este n omaj[13] i triete cu mai puin de 1,25 $ pe zi. [14]

Istorie

nainte de sosirea europenilor


nainte de colonizarea european, teritoriul Africii de Sud a fost populat de triburi de boimani, de hotentoi, iar apoi de populaia bantu.

Colonizarea olandez
Colonizarea a fost nceput de olandezi; la data de 6 aprilie 1652 s-a ntemeiat Colonia Capului, cnd olandezul Jan van Riebeeck, n numele Companiei Olandeze a Indiilor de Est (olandez :Vereenigde Oostindische Compagnie, COV), a nfiinat un port de reaprovizionare pentru corbiile companiei. Pe parcursul secolelor al XVII-lea i al XVIII-lea a crescut constant numrul de coloniti i acetia i-au extins controlul n zona Capului. Datorit extinderii ariei controlate de europeni, s-a ajuns la confruntri cu populaiile indigene, n special xhosa.

Secolul XIX
Regatul Marii Britanii a preluat controlul asupra zonei Capului Bunei Sperane n 1795, folosindu-se de Revoluia francez ca pretext. Avnd n vedere interesele sale strategice din Australia i India, Marea Britanie a dorit s foloseasc Cape Town ca un port intermediar pentru lungile cltorii ale comercianilor si. Britanicii au cedat Cape Town rilor de Jos n 1803, dar dup aceea Compania Olandez a Indiilor de Est a dat faliment, a disprut n cele din urm i influena comercianilor din rile de Jos. Prin rzboaie mpotriva cafrilor, purtate n secolele 18-19 de buri i de englezi, acetia i-au lrgit considerabil posesiunile. n deceniul 4 al secolului 19, burii ntemeiaz republica Natal (proclamat colonie englez n 1843), iar din deceniul 6 al secolului 19 republicile Transvaal i Orange, ocupate de Anglia n urma rzboiului anglo-bur (1899-1902).

Secolul XX
n 1910, se creeaz Uniunea Sud-African, ca dominion britanic, prin unirea Coloniei Capului, republicilor Orange, Natal i Transvaal, care particip la primul rzboi mondial de partea Angliei, iar la al doilea rzboi mondial de partea Aliailor. n 1949, guvernul Uniunii Sud-Africane a anexat Africa de Sud-Vest, pe care o administrase pn atunci sub un mandat instituit de Liga Naiunilor i, mai trziu, de O.N.U. n anii postbelici, autoritile sud-africane au nsprit regimul de asuprire rasial, legifernd apartheid-ul. La 31 mai 1961, Uniunea Sud-African s-a proclamat republic sub denumirea actual i s-a retras din Commonwealth. Ca urmare a politicii de apartheid i a ignorrii rezoluiilor O.N.U., Adunarea General a hotrt n noiembrie 1974 s suspende participarea delegaiei autoritilor sud-africane la lucrrile sale. Izolarea Republicii Africa de Sud sa accentuat dup destrmarea sistemului colonial portughez (1975) i a proclamrii independenei Republicii Zimbabwe (1980). Guvernul de la Pretoria a lansat atacuri mpotriva republicilor Zimbabwe, Botswana i Zambia (1986), pe care le-a acuzat c sprijin micarea SWAPO (Angola) i Congresul Naional African. Amploarea micrilor de protest ale populaiei de culoare a determinat introducerea strii de urgen pe ntreg teritoriul (12 iunie 1986). Sprijinul larg acordat de opinia public internaional luptei mpotriva apartheid-ului a constrns guvernul s fac un ir de concesii, ntre care

eliberarea din nchisoare a lui Nelson Mandela, lider al Congresului Naional African. n 1991, s-a adoptat o legislaie prin care apartheid-ul a fost abandonat.

Geografie
Relieful
Relieful Africii De Sud se mparte n dou zone. Prima este format din podiuri predominante n roci bazaltice, cu altitudini medii de 550-1000 m. Cel mai extins dintre acestea este Podiul Veld (alctuit din High Veld n est, cu altitudini medii de 1500-2000 m i Middle Veld n vest, cu altitudini medii de 500-700). A doua regiune a reliefului este format dintr-o unitate montan alctuit din sistemul muntos Great Escarpment, care mrginete podiurile spre litoral. El se termin cu Munii Scorpiei (Drakensberg) n est; cele mai nsemnate sunt vf. Njesuthi cu 3408 m, i vf. Cathin Peak - cel mai nalt vrf montan - cu 3657 m. n partea de nord a Munilor Scorpiei se afl canionul rului Blyde, extrem de spectaculos, al treilea ca mrime pe glob. La nord de fluviul Orange este un sector al deertului Kalahari - cu cmpiile lui de dune i cu vegetaia srac - cu altitudini medii de 900-1100 m. n vestul rii se afl o parte din sudul deertului Namib. Dup el se ntinde de-a lungul coastei (60 km) o cmpie litoral. Malurile - de la grania cu Mozambic din est, pn la fluviul Orange din vest - sunt n majoritate nalte, stncoase i abrupte, presrate din cnd n cnd cu golfuri (Sf. Elena) i cu peninsule (Capul Bunei Sperane, Capul Acelor).

Clima
Clima n interior este cald i umed vara, dar secetoas i blnd iarna. Precipitaiile scad spre vest, iar podiul este semiarid n mare parte din West Cape. De-a lungul coastei de vest se ntinde zona foarte secetoas a deertului Namib. n zona Cape Town verile sunt calde i secetoase, iar iernile calde i umede. Dei situat, n cea mai mare parte, n zona climei tropicale, clima Africii de Sud difer mult de cea a Saharei. Deertul propriuzis nu se ntlnete dect pe o fie ngust n lungul Oceanului Atlantic (Namib), adpostit de podiuri nalte. Umiditatea crete spre est si nord-est, datorit caracterului musonic pe care l mbrc alizeul de sud-est, ce bate n timpul verii australe dinspre Oceanul Indian. Regiunea Cap are un climat mediteranean, cu ploi de iarn.

Hidrografie
Reeaua hidrografic este slab dezvoltat i are o scurgere periodic, cu excepia rurilor care dreneaz regiunile estice i Cap. Principalele cursuri de ap sunt Zambezi i Limpopo, care se vars n Oceanul Indian, i fluviul Orange (1860 Km), cu afluentul Vaal(1128 Km)care debueaz n Oceanul Atlantic. Acestea au repeziuri i cascade ntre care faimoasa Victoria, pe Zambezi -,i, ca urmare, un potenial energetic ridicat.

Vegeta ie
Vegetaia tipic este reprezentat prin plante xerofile, de deert si semideert. Savanele se prelungesc din podiurile estice, unde au ierburi nalte (veld) spre interiorul rii, unde

se transform n stepe cu ierburi rare i tufiuri. n vest apar fii de vegetaie dispuse aproape paralel cu rmul: deert (Namib), stepe i asociaii de plante suculente (aloe). Regiunea Cap are o vegetaie mediteranean bogat, cu numeroi arbuti venic verzi.

Industrie
Mineritul i industria manufacturier sunt importante. Principalele produse sunt cele alimentare, buturile, hrtia, produsele chimice i ngrmintele. Fier i oel se produc la Pretoria i Newcastle. Finanele, asigurrile i turismul sunt de asemenea importante. Africa de Sud ocup primul loc n lume ca producie de aur. Minele din Johannesburg furnizeaz 30% din totalul mondial.

Produse importate: piese de maini, autovehicule, produse textile, produse chimice, produse alimentare. Produse de export: aur, diamante, metale, produse chimice, fructe, ln. Produsul intern brut: 124.200.000.000 USD

Popula ie
Pentru detalii, vezi: Populaia Africii de Sud. Africa de Sud are ntre statele africane cea mai numeroas populaie indian i populaie alb de origine european. ara a devenit patria unor popoare numeroase din Africa, Asia i Europa (buri) care provin, in mare parte, din Marea Britanie si Olanda. Populaia de culoare provenit din alte regiuni sunt numii Khoisan fiind urmaii sclavilor care au fost adui majoritatea din coloniile olandeze din India de est. Acest stat african are o structur social complex, fiind compus pn n anul 1991 din patru clase sociale mai importante, (albi, negri africani, de alt culoare i asiatici) se pot simi i n prezent urmele politicii de discriminare rasist (de Apartheid prin separarea raselor) din trecut.[necesit citare] Procentul cel mai mare din numrul populaiei l reprezint populaia neagr african ( 79,5 %) compus din Zulu, Xhosa, Basotho, Venda, Tswana, Tsonga, Swazi i Ndebele, procentul populaiei de culoare alb reprezint 9,2 % care sunt europeni venii prin secolul XVII, populaia numit de culoare (8,9 %) sunt de provenien african foarte diferit care au fost adui ca sclavi. Populaia de origine asiatic (2.5 %), mai ales indian au fost adui pe plantaiile de trestie de zahr din Natal pe la mijlocul secolului XIX, ei triesc mai ales n provincia KwaZulu-Natal. 73,52% din numrul populaiei sunt de religie cretin (catolici, protestani sau anglicani). Cei care practic religii tradiional-etnice indigene sunt n numr de peste 6 milioane(aprox.15%). Musulmanii reprezint 1,45% din numrul populaiei, Hinduii 1,25%, adepii Credintei Bah' 0,5%, Evreii 0,17%, Buditii si cei care urmeaz una din religiile tradiionale chinezeti reprezint la un loc 0,03 din totalul populaiei, iar 3,2 milioane(aprox. 8,08%) se declar nereligioi.