Harminc hatékony stresszoldó tipp

Kineziológiai módszerekkel
készítette: Schulcz Veronika

Harminc stresszoldó tipp

www.stressz-oldas.com

com .írásos engedélyével lehetséges.stressz-oldas. utánközlése csak a szerző Schulcz Veronika . Az e-book tartalmának másolása.Figyelem! A Harminc hatékony stresszoldó tipp – kineziológiai módszerekkel e-book kizárólag a Schulcz Veronika szellemi tulajdona. Harminc stresszoldó tipp www.

• mit tegyél.stressznelkul.com www. hogy kiegyensúlyozottnak.stressz-oldas. • milyen gyakorlatokat kell elvégezned ahhoz. • mit tegyél. • hogyan legyél kreatív Használd egészséggel. bízom benne. amivel testileg-lelkileg kiegyensúlyozhatod magad! :-) Schulcz Veronika Stresszoldó és személyiségfejlesztő terapeuta Önismereti tanácsadó. hogy • mit tegyél. • hogyan erősítheted az immunrendszeredet. • mit tegyél. tréner www.Kedves Olvasó! Ezzel a kiadvánnyal szeretnék Neked segíteni abban. ha nehezen koncentrálsz. harmonikusnak érezd magad.stressz-oldas. ha fáradtnak. ha tested öngyógyító mechanizmusait szeretnéd aktivizálni. energiahiányosnak érzed magad. ha feszültnek érzed magad. ha úgy érzed nehezen tudsz megbirkózni egy-egy stresszhelyzettel. • milyen feladatok/gyakorlatok lesznek segítségedre abban.blogspot. hogy találsz sok érdekes és hasznos tippet. ha csillapítani szeretnéd a fájdalmadat.com Harminc stresszoldó tipp www. • mit tegyél. ha tanulási problémáid vannak (vagy a gyermekednek) • milyen gyakorlatok lesznek a segítségedre abban.com .

stressz-oldas. hogy megszűnjön a pangás a tüdődben. ha már elkezdtél kiborulni. ha stressz okozta fejfájásban szenvedsz? a. b. Ha pár percig így ülsz.) A lábujj közötti területen könnyen elakad az energia. haladj egészen a nyakad tetejéig. Hogyan hozd rendbe energiáidat? a. Mit tegyél. A homlokon is van neurovaszkuláris pont. 3. tedd keresztbe a karodat. hogy két térded a kád oldalához támaszkodjon. b. miközben a neurovaszkuláris pontokat tartod a homlokodon egy percig. De ami még ennél is fontosabb.com . könnyű megtalálni: közvetlenül a szem felett a homlokon van két dudor. hogy képes visszarámoltatni a vért az előagyba akkor is. ne hagyd ki az ujjak közötti részt sem! d. ezeket a tarkód bemélyedésénél találod. egy percig. elősegíti. így segíthetsz leállítani a megfázás folyamatát. Feljebb is ismételd meg a mozdulatsort.1. hogy a vér elhagyja az előagyat. ez megtisztítja az aurádat. Harminc stresszoldó tipp www. végezz lábfej masszázst. szorongástól? A hármas melegítő meridián egyik pontjának ütögetése enyhíti a félelmet. Ezeket más néven Tudatos Asszociatív Gondolkodási (TAG) területnek hívjuk.) Lazulj el.) Helyezd ujjaidat a nyak alsó részére. a kisujj találkozási pontjával egy vonalban. hüvelykujjadat nyomd a bicepszedbe. a gerinc mellé.) Önts a fürdőkádba kb. Ezek a pontok hatással vannak az egész test vérkeringésére. dörzsölő mozdulatokkal. Körkörös masszírozó mozdulatokkal nyomkodd át a tarkódat. Mik azok a neurovaszkuláris pontok és hol található? A neurovaszkuláris pontok a fej különböző részein és a testen helyezkednek el. Közben ujjaidat húzd kifelé. és masszírozd meg a hátsó csontos részt is erőteljes. Ütögesd a kézfejedet a csukó és az ujjak közötti terülten félúton. a nyakad oldalsó részére is. akkor meg tudod akadályozni. hogy meg fogsz fázni.) Masszírozd meg a fejfájás-pontokat. 20-30 dkg szódabikarbónát. c. könyöködet pedig nyomd a combod belső oldalához. Haladj tovább a nyakszirtre. Ha stresszhelyzetben tartod ezeket a pontokat. engedd. 2. Hogyan szabadulj meg a félelemtől.) Ha úgy érzed.

b. Hogyan energetizáld önmagad. ütögesd. és lábaidat. Ezek olyan találkozási pontok. mint amelyik lábad felül van. a kulcscsont alatt a szegycsont két oldalán van egy bemélyedés. segítő feladat is!) Masszírozd meg. Mit érdemes tudni a V27 pontokról? A V27 pontok a vesemeridián 27. mintha „L” hangot akarnál képzeni.) „Bontsd ki” a karjaidat. akupunktúrás pontjai. amelyek hatással vannak az összes energiapályára. ezek a V27-es pontok. majd a keresztezett-összekulcsolt tenyeredet fordítsd fel és húzd az állad alá. 6. majd a kéz ujjait illeszd össze. amely a szegycsont mögötti területen. d. ütögesd meg a V27-es pontjaidat. c. hogyan gondolkodj tisztábban? (Tanulást könnyítő. hogy ugyanaz a kar legyen felül. kulcsold össze a kezeidet. ha vírusfertőzéssel küzdesz.) Keresztezd a lábaidat. Arra ügyelj. ha megfáztál. hogy „rendezze” energiádat. szintén maradj így egy-két percig. T-lymphocytákat. 5. vagy egyszerűen csak szeretnéd erősíteni az immunrendszeredet? Ütögesd meg a csecsemőmirigyedet. Hogyan tegyél rendet a belső káoszban.com . vagy másnéven Wayne Cook-póz segíthet Neked ebben.stressz-oldas. ezáltal éberebb leszel. és a karodat is. vagy masszírozd meg ezeket a pontokat mély légzés közben. a. segítő feladat is!) A Cook-csomó. a gátorüregben található. Harminc stresszoldó tipp www.) Nyelvedet szorítsd a szájpadlásodra. Ha dolgozol rajtuk. e. Mit tegyél. A T-lymphocyták képesek felismerni és immunválaszt produkálni az "idegen" antigének ellen. hogyan tanulj jobban.4. agyad azt az információt kapja.) Ülj le egy székre egyenes háttal. Maradj így pár percig.) Most tenyereidet fordítsd egymással szembe (kar keresztezve!). és hogyan összpontosíts? (Tanulást könnyítő. Helyezd ujjaidat a kulcscsontodra. 15-20 másodpercig végezd a gyakorlatot! Miben játszik szerepet a csecsemőmirigy? A csecsemőmirigy „termeli” az ún.

vagy ha muszáj figyelned egy unalmas értekezleten. amíg bírod. a. a tenyér nézzen a test felé. b. hogyan vedd rá gyermekeidet (vagy magadat :-) ). és próbáld megérinteni felfelé mutató kezedet. karodat tartsd mereven a tested mellett.) Irányító meridián: helyezd egyik kezedet a farkcsontodra. ha merevnek érzed magad? a. Harminc stresszoldó tipp www. minden nap néhányszor. közben fejedet görgesd hátra és oldalra. Milyen módon lazíts. c.) Állj egyenesen. húzd fel a válladat. majd orrodon keresztül egészen a felső ajkadig. segítő feladat is!) Masszírozd át a füledet. vagy legfeljebb 5 cm-re legyen attól.) Központi meridián: helyezd mindkét kezedet a szeméremcsontodra.7. érintkezhet közvetlenül a bőrrel. majd húzkodd meg a fülcimpáidat.) Ismételd ezt a félköríves mozdulatot 15-20 másodpercig. Ezt követően a vállad felett hátranyújtott kezeddel kövesd az energiát a gerinc felső részének szakaszán. Végezd el a gyakorlatot a másik oldalra is. ezáltal energetizál! 8.) Térded legyen közvetlenül a bokád felett.) Lassan nyújtsd meg az egyik válladat keresztbe. A feladat segít szétoszlatni a kalcium-lerakódásokat. karodat és hátadat tartsd egyenesen. Hogyan enyhítsd a nyak és a váll feszültségét? a. b. b.) Állj terpeszállásba (vállszélességnél nagyobb legyen). 9. nyomd lefelé.) Szorítsd ökölbe a kezedet.) Helyezd mindkét kezed a combodra. és kövesd a gerincedet egyenesen felfelé addig. Kövesd nyomon az irányító és a központi meridiánt! A meridián nyomon követéséhez nyitott tenyeredet használd. A másik kezeddel nyúlj hátra a vállad fölött. lehet többször is! (Lassan emelkedj fel. az ellentétes térd irányába. ill. c. behajlított térded fölé. és vidd fel egyenesen a tested előtt az alsó ajkadig. „vasalgasd ki” a fül felső részén a fülkagylónál található „bepöndörödést”. az energetikai blokkokat okoz. ezáltal az energia át tud áramlani ezen a területen is. lefelé logó karral. Hogyan koncentrálj. Hogyan áramoltasd hatékonyan az energiát? Ha nem áramlik hatékonyan az energia.stressz-oldas. hogy reggelenként könnyebben keljenek fel? (Tanulást könnyítő. azok pedig testi és/vagy lelki problémákat okoznak. és egyenesítsd ki a karodat.) 10. fejeden.com . ha már fáradt vagy. A feladat nagyon sok akupunktúrás pontot stimulál. d.

Hogyan legyél vidám az idő nagy részében? Legközelebb. 13. majd a koponya hátsó részébe). így megváltozik a szén-dioxid és oxigén vérben lévő aránya.) Jobb kezedet vidd a koponyád hátsó részébe. így megszűnik az „összeszűkült koponya” állapota.stressz-oldas. b.) Fordítva is végezd el a gyakorlatot! (Jobb kéz mellkas fölé. az orrnyereg felett. Ismételd háromszor.) Végezd el a feladatot úgyis. amikor boldog vagy és jól érzed magad. Hogyan enyhítsd az érzelmi túlterheltséget? a. középső ujjadat pedig az orrnyeregre. most azon szívd be. Végy öt mély lélegzetet (orron be. és ismételd meg a légzést. vagy ha van kéznél egy papírzacskó fújd bele a levegőt és a papírzacskóba fújt levegőt lélegezd vissza be (ismételd párszor). Hogyan őrizheted meg emlékezeted élességét? a. Ez a két szemöldök között található.com . hogy az energia hatékonyan áramoljon a koponyavarratokon át. most fogd be azt. 14. szájon át ki).11. pozitív érzéseid vannak. hogyan integrálhatod legkönnyebben a két agyféltekédet (melyre stressz helyzetben nagy szükséged van)? Végezz váltott orrlyukú légzést! a. jókedvű vagy. b. A feladat segít abban. széthúzva ezzel a bőrt. Harminc stresszoldó tipp www.) Helyezd bal kezedet a szíved fölé. ill.) Erősen nyomd felfelé a középső ujjaidat a homlokod közepe felé. Az ujjaid felfelé nézzenek. Mit tegyél. ha „beütögeted” a harmadik szemedbe. c. Hogyan szabadulj meg az allergia okozta fejfájástól. hogy amelyik orrnyíláson eddig kifújtad a levegőt. bal kéz bal fül közepére. ha pánikba esetél és hisztérikus vagy? Tartsd vissza a lélegzetedet fél percig. Az agy túlélése elsődleges. 15. melyet a sokk és/vagy a pánik vált ki. b. ezt az érzést/energiát megerősítheted azzal.) Fogd be az egyik orrlyukat két ujjal. ezért a carotis artériák kitágulnak. vagy glabellába.) Helyezd két hüvelykujjadat az arccsont alá. és a másik orron fújd ki a levegőt. 12. a szabad orrnyíláson vegyél egy nagy levegőt. jobbat pedig a jobb füled közepére.

ha bizonyos szavakat nem használhatsz. Ha „beindul” a jobb agyféltekéd.16. Hogyan fejleszd kreativitásod? A jobb agyfélteke a kreatív agyféltekénk.) Nyújtás: A fájdalmat körülvevő terület megnyújtása szintén segíthet. 4-5 cm-re enyhíti a telítettséget. 18. másikat pedig hátul a tarkód felett egy picivel (kb.) Csipkedés: A bőr enyhe csipkedése. stb. párkapcsolatban. amely kiszippantja a fájdalmat. segítő feladat is!) a.) Rajzolgass a levegőbe óriási fekvő nyolcasokat lassan (az irány mindig középről felfelé!). Ezt homlok-tarkó tartásnak nevezzük. ha könnyebben szeretnél tanulni. jobb könyöködet érintsd a bal térdedhez. hogy a fájdalom kivezetődik a jobb kezedből.: főzőkanál Mire használható főzésen kívül? Virágkarónak. hogy nincs többé szüksége a fájdalomra. Hogyan nyugodhatsz meg leggyorsabban? Egyik kezedet tett a homlokodra. kifordított tenyérrel. Képzeld el. végül két kézzel. Pl. amely azt jelzi az agynak. távol a testedtől. jobbnál jobb ötleteid lesznek! :-) a. Mit tegyél.) Végezd el a Cook-csomót! d. Folytasd a sort! b.) Válassz egy tárgyat. vagy éppen fordítva: csak bizonyos szavakat használhatsz! Harminc stresszoldó tipp www. stb. üzleti életben. Milyen módszerekkel szüntetheted meg a fájdalmat? a. A terület megnyújtása a fájdalom szélétől kb. Maradj ebben a helyzetben és végezz néhány mély légzést! 19. a bal kéz vonzza az energiát. ami nem szokványos és nem kapcsolódik az adott tárgyhoz.) Masszírozd meg a V27-es pontjaidat! c.) Ütögetés: Nagyon hatásos a váll fájdalmánál. c. vagy a csuklyás izom fájdalmánál. egy magasságban legyen a két kéz). cipőkanálnak. 15-20 alkalommal. ha megütögeted a területet. légy tudatában. bal könyöködet pedig a jobb térdedhez. Minden kreativitásodra szükség lesz! :-) Nehezítheted a feladatot.) Igyál egy nagy pohár vizet! b. és kövesd a tekinteteddel. Végzed a gyakorlatot egy percig.stressz-oldas.). közepe és vége! Tehát egy történetet írj. 15-20 keresztbelendítést végezz! e.) Kiszippantás: Tedd a bal kezedet a fájdalom területére.) Írj minimondát! Csak 50 szóból állhat. b. 17. koncentrálni? (Tanulást könnyítő. Először jobb kézzel.) Végezz keresztbelendítést: állj terpeszállásban. Jobb kezedet tartsd lefelé. majd bal kézzel. és keress legalább 40 olyan tevékenységet.com . a kreativitásra az élet minden területén szükség van (munkában. d. legyen eleje. főzésben.

amelyek a mellkasod széle mentén helyezkednek el. egyik kezedet tedd a homlokodra. Harminc stresszoldó tipp www. végezd el az a-b-c-d pontokat újra.)Mekkora az aurád? Ha csak pár centinek látod. vagy korrigálni a helyzetet? c. hogy hátrahajolsz. konfliktus a pároddal/főnököddel/barátoddal/kollégáddal. „energiavámpír” emberektől? a.) „Nyisd meg” a hasadat olyan módon. stb. képzelj el egy üvegburát a tested köré). b. felháborodottság. :-) b. kellemes gondolatok. hogy milyen tudás.20. kezdd a mellkasod közepén és haladj lefelé a széle mentén.) Masszírozd meg a vékonybélpontokat.: tudod. Hogyan védheted le magadat a folyton panaszkodó. képzeld el. stb. bánat.) Cseréld meg a kezedet (amelyik kéz eddig a homlokodon volt. 21. akkor vizualizációban mindenképpen növeld a méretét. vizualizációban valamilyen módon: pl. e. akkor képzeld el. másik tenyered pedig hátul a tarkó felett legyen. fehérre. azt most helyezd a köldöködre és fordítva). aggódás. harag. és képzeld el az aurádat (ha nem megy. stb. jobbá tenni. zöldre.. bűntudat. ráírod egy cetlire az érzéseket. amelyek a comb külső oldalán helyezkednek el. szomorúság. hogy egy hét múlva előadást kell tartanod sok ember előtt). lehúzó. barna. válassz olyan színt. Mit tegyél.) Most gondolatban még egyszer tekintsd át a helyzetet. másikat a köldöködre. amiben jól érzed magad! c. tett segítségével lehetett volna változtatni. negatív. Gondold át.) Hunyd le a szemed. ha emésztési problémáid vannak? a. Hunyd be a szemedet. éld át. b. legyen több méteres! d. mit érzel. belehelyezed egy dobozba és a dobozt elégeted.com .). milyen érzéseid voltak/vannak a felelevenített szituációval kapcsolatban? Félelem. nyugtalanság.) Egyik kezedet helyezd a homlokodra. vagy félelem a feleléstől. pesszimista. hogy az aurádban csak pozitív érzések vannak.? Ha átgondoltad az érzéseidet. semmisítsd őket meg gondolatban.stressz-oldas. c. és képzeletben pozitív haszonnal járó eseményként fesd le a képet. de ezúttal építsd be az új lehetőségeket. akár a családod egyik tagjánál)? a.) Milyen színűnek látod az aurádat? Ha szürke.) Erősen masszírozd meg a vastagbélpontokat. 22. Gondold végig. és minden negatív energia az aurádon kívül van. Most gondolj a stressz okára (pl.. kishitűség. sötét. hogy gondolatban átfested az aurádat arany színűre. képzeletednek csak a fantázia szab határt. szorongás.) Ha megfelelőnek látod a színét és méretét. düh. de akár jövőbeni is (pl. Hogyan oldhatod legegyszerűbben az érzelmi stresszt (akár önmagadon.) Vegyél egy mély lélegzetet. stb. amikor felelevenítünk egy stresszes szituációt az lehet múltbeli is.

ha diktáljuk a beírandó betűt. Hogyan erősítheted a hosszú távú emlékezést. de ne ABC sorrendben. Az alábbi képeken pár példát látsz: Harminc stresszoldó tipp www. Ha gyermekkel végeztetjük. A ceruzát nem emeljük fel a papírról.com . és most egy percig ebben a fejtartásban masszírozz. amennyire csak tudod. Minden betűhöz új végtelen jelet rajzolunk. a rajzolás lendületével belerajzolunk egy betűt a végtelen központi kereszteződésébe. betűzésben? (Tanulást könnyítő.stressz-oldas. Hogyan javíthatsz a szem-kéz koordináción. segítő feladat is!) Egyenesen állva fordítsd jobbra a fejedet. Egy perc után fordítsd a fejedet balra. hatásos. hogyan segíthetsz gyermekednek a hallás utáni megértésben. bal kezeddel fogd át és masszírozd a lapocka feletti izom területét. Jobb karodat engedd le. segítő feladat is!) Folyamatosan átírva végtelen jelet rajzolunk (fekvő nyolcas). Ismételd meg a gyakorlatot másik oldalra is! 24.23. szimbólum rögzítésen. írás-koordináción. betűtévesztési és helyesírási problémákon? (Tanulást könnyítő.

stressz-oldas.Harminc stresszoldó tipp www.com .

: „Nem merek megszólalni sok ember előtt. segítő feladat is!) Végezz hasi légzést. Háromszor ismételd! 27. Próbáld a kilégzést folyamatosan nyújtani! 26.”) Miért negatív állítást használunk? A bal agyfélteke a szkeptikus.25. Hogyan változtass meg egy pszichológiai vagy fiziológiai szokást? Az alábbi technikát keleten eredetileg fájdalomcsillapításra használták. kritikus agyféltekénk.és középső ujja a felső ajak felett van. bal kéz mutató-. Harminc stresszoldó tipp www. majd ebben az ütemben belégzés.és kisujja a bal oldalon legyen a fül mögötti területen. kilégzéssel engedd le az energiát. Milyen módon lazíthatod a központi idegrendszert (ez elősegíti a koponyacsontok ritmikus mozgását).com . szünet. közben számolj. a jobb kezeddel ütögetve. 30 másodperc múlva kézcsere (bal kéz köldökre.stressz-oldas.) Ismételd meg a halántékütögetést a jobb oldalon.) A halántéknál kezdődően ütögesd meg a fejed bal oldalát elölről hátrafelé haladva bal kezed három középső ujjával. de a régi szokások megtörésére ezzel egyidejűleg új szokások kialakítására is kiváló. Hogyan erősítheted idegrendszered? Egyik tenyeredet fektesd a farkcsont feletti területre. de ezúttal állításod pozitív formáját használva. b. gyűrűs. Ugyanennyi ideg szünet. Belégzéssel gondolatban „sétáltasd fel” az energiát az irányító meridiánon (test középvonalában. amelytől meg akarsz szabadulni (pl. a másik kéz mutató. nagyobb valószínűséggel kerülnek feldolgozásra. hogyan javíthatod a figyelési és olvasási képességet? (Tanulást könnyítő. lassú kilégzés. Háromszor ismételd a gyakorlatot! 28. Hogyan hozhatsz könnyebben döntéseket? Jobb kezedet tedd a köldöködre.”) A jobb agyfélteke nagyon fogékony a kedvező információkra. ezért a pozitív állításokat a jobb oldalon ütögetjük be. Ütemesen mondogasd a negatív állítást. az alábbi módon: egymásra helyezett kezeddel fedd be a köldöködet. a. középső-. jobb kéz a fül mögött). farkcsonttól az orr alatti/felső ajak feletti területig). (Pl. A negatív megfogalmazású állítások jobban megfelelnek a bal agyfélteke működésének.: „Meg merek szólalni sok ember előtt.

rosszat álmodott. hogy ez a kő távol fog tartani mindenféle gonosz manót. 30. amikor mellette vagy. A gyermeked félelmét oldhatod úgy is. hogy „nincsenek is boszorkányok/manók”. Ami egy felnőttnek irreális. nem a boszorkányok/manók. hogy látott-e a sötétben boszorkányt. ha megnyújtod a területet (jóga.stressz-oldas.29. hanem az számít. Így nemcsak akkor érzi magát biztonságban. ez csak addig nyugtatja meg. gerinctorna kiváló). és hiába mutatod meg. és/vagy a keresztcsont és a hátközép közötti részt masszírozod. ha pl. ha rémálmai vannak.com . Nem az számít. mert számára vannak. gyógytorna. ezért ne is mondd neki. hogyan érzi magát: fél. Harminc stresszoldó tipp www. „látta” őket. élményt. Hogyan szabadulj meg a derékfájdalomtól? A hát alsó részének fájdalma utalhat arra is. vagy nem létével. Hogyan nyugtasd meg gyermekedet. fél a sötétben? Tartsd a neurovaszkuláris pontjait (szemöldök és hajtő között a két homlokdudor). hogy nincs senki és semmi az ágy alatt. stb. hogy méreganyagok halmozódtak fel a vastagbélben. hogy vannak-e boszorkányok vagy sem. ha más szerint irracionális. vagy énekelj neki. elhelyeztek egy „varázskövet” közösen a szobájába és az mondod neki. A félelmén van a lényeg és azzal kell kezdeni valamit. irreális? Ezzel a kisgyermek is így van. és mindig vedd komolyan a félelmét. Soha ne tagadd le a rossz álmot. Ugye Te is valósnak éled meg a saját félelmeidet? Akkor is. az egy gyermeknek nagyon is valós félelem lehet. A méreganyagokat kijuttathatod a szervezetedből azzal. mesélj neki valamilyen kellemes emléket. amíg Te bent vagy vele a szobában. létével.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful