Povestea alfabetului

A fost odată ca niciodată. Povestea asta, dragi copii, s-a întâmplat chiar în şcoala noastră, cu două fetiţe din clasa întâi. Nu se poate să nu ştiţi unde e clasa întâi: chiar la etajul doi, deasupra direcţiunii. Cred că le cunoaşteţi foarte bine pe Ema şi pe Ela, cele două surori gemene din banca a treia, rândul din mijloc. Dar cine nu le cunoaşte? Toată ziua se joacă: sar coarda, desenează şotron pe trotuar, cu creta - pe care-o bagă pe nevăzute în buzunar, la şcoală - de asta nu e niciodată cretă la tablă!... se urcă în copaci, trag căţeii de urechi... imposibil să treacă neobservate asemenea fetiţe neastâmpărate... şi la urma urmelor, chiar drăguţe, dacă vreţi să ştiţi. Deşi sunt gemene, se deosebesc, totuşi: Ema are ochi albaştri-verzui şi douăzeci de pistrui, iar Ela are ochii verzi-albăstrii şi numai nouăsprezece pistrui. Vedeţi deci că, la drept vorbind, sunt chiar foarte foarte deosebite! În ziua aceea, despre care va fi vorba aici, Ema şi Ela aveau de citit un cuvânt – un cuvânt simplu şi... gustos. Aşa că, împreună cu domnul învăţător, au început:

- Mm - e - me - meee - meee - meee... ha! ha! ha!

. dar şi alfabetul este important. fetelor! Oh. Pe la şcoală nu ne prinzi! Ala-bala-portocala.Dar. Iar domnul învăţător n-a mai avut ce face..Sigur că da. A fost nevoit să le lase să se joace. Ne jucăm şi ne jucăm. . Toată ziua..- Ema. fetiţele cântau un cântecel pe care l-au inventat chiar ele şi care suna cam aşa: Un-doi-şapte-cinci.. la ce ne folosesc nouă literele astea? Sunt aşa de plicticoase. Până a venit seara.Şi mie îmi place să mă joc cu mingea! . Toată ziua... noi nu ştim şi nici nu vrem să învăţăm să citim! Dar cum aşa? Mie-mi place să mă joc cu păpuşile! . şi ţâfnoase... Nouă nu ne place şcoala.re . dar alfabetul trebuie învăţat. . Nimic nu vrem să-nvăţăm. te rog repetă tu după mine: m-e-r-e. M .... rrree . Ema! Nu eşti deloc atentă! Ela.re .eee . iarna-vara.Bine...re! Ei. De dimineaţa până seara.ree. me-re. Iar în timp ce săreau coarda.re .

Am încurca şi borcanele de dulceaţă. N-ar mai exista scrisori. Au hotărât atunci să le dea celor două fetiţe o lecţie şi s-au strecurat încetişor în visul lor. e toată-toată făcută din litere! Iar unul din locurile unde ele se adună este chiar cartea de citire. de tipar sau de mână. Aşa s-au trezit Ema şi Ela pe malul unui lac unde pescuia un moş foarte ursuz.Şi mi-e somn! . fără ele n-am putea să ne descurcăm deloc. Literele sunt peste tot.Şi mie mi-e somn! Ema şi Ela dorm acum. visau întotdeauna acelaşi vis. am uitat să vă spun că Ela şi Ema. fără litere. fiindcă şi pe bani sunt multe litere. fiindcă şi numele noastre tot cu litere se scriu. literele au auzit tot ce s-a întâmplat şi s-au cam supărat. dragi copii. zburau tot litere. obosite de joacă. vă daţi seama copii. în loc de oameni sau animale. Dar cel mai trist ar fi că n-ar mai exista cărţi. Dar în loc de peşte. pe cer. Aşa că. nici computere. Nu puteai trece de ele decât dacă le spuneai pe . Dar ele nu ştiu că. Pe deasupra. am obosit. fiind gemene. nimic! Lumea. fiindcă n-ar mai exista etichete. Uite că s-a făcut seară! . ba aproape putem spune că banii sunt făcuţi din litere. fiindcă n-ar mai exista adrese. Fiindcă. el prindea numai litere. nici semne de circulaţie.Ahh. N-ar exista bani. Nici filme. Iar pe drum.. nimic. pe care-l chema Bombănici. Ba nici n-am şti cine suntem. mai cursive sau mai aldine. umblau în voia lor tot felul de litere: mai mari şi mai mici. lumea ar fi în mare pericol.

Fiindcă nu se poate spune că literele C. câine.nume.. . dar ce literă? ... dacă ştiau ce litere pescuia el. avion. şi asta e A de la apă. aşa că n-au reuşit să treacă lacul. cea care lipsea din cuvânt.. Iar Bombănici le-a spus că. Dar Ema şi Ela nu ştiau ultima literă a lui Bombănici.. iar trage! Hopaa! Dar asta e R.O gâscă. nu? Atunci. de la roată. râu. mai trage! Încă o dată! Vai. rândunică. . Trage. Aşa că Ema şi Ela au început: - E litera C! Da. corn. ghiciţi ce şi puteţi pleca. trebuiau să treacă lacul.. cocoş... Vreau un peşte mare.Asta înseamnă că şi tu eşti o literă. acestea aveau să le ducă pe malul celălalt. R şi Aformează un cuvânt. Mai vrem. hai. Nu. da. Dar mai sunt şi altceva. Ema şi Ela. da! . deasupra lor s-a ivit o pasăre uriaşă care purta ceva în cioc. aşa mi-a zis mama mea..Eu sunt gâsca Lili. nu-mi place! Mai pescuiesc. încă o dată! a răcnit moşul. de la casă.. raţă. dacă voiau să ajungă din nou acasă. aripă.

Ă şi  sunt trei soldaţi. D e o jumătate de bulină. Pe care-l purta în cioc. fetele şi-au dat seama că gâsca Lili era de fapt litera P. s-au întristat ele. literele. . pe de rost? N-o să reuşim. C e o întrebare prost crescută. care s-a dovedit a fi litera B în travesti şi de la pasărea Lili. de la pasăre şi de la peşte. s-au gândit fetiţele.. Împreună au citit literele pe care le pescuise Bombănici şi deodată un CRAP uriaş a sărit din valuri şi le-a invitat pe Ema şi pe Ela în spatele lui. pe a cărei uşă scria cu litere mari. Ajunse pe malul celălalt. pe care deja le cunoşteau: Ieşirea din vis pentru Ema şi Ela Ca să ieşiţi. şi au plecat la drum..Foarte repede. A.. fetele au văzut în depărtare o casă frumoasă. adică.. Şi-au luat frumos rămas bun de la Bombănici. de după colţurile ei sau din acoperiş au ieşit nimeni altele decât prietenele lor. spuneţi toate literele! Cum adică. B e un moş cu burta plină. să le treacă lacul.. deghizată. nimeni alta decât litera P. Care au început să le cânte „Cântecul Alfabetului”. Dar nici n-au apucat să lăcrimeze de supărare. când de la ferestrele casei. să le spunem aşa..

a fost greu? . G e un motan cam gras.. Mere! . când Ema şi Ela au ştiut toate literele alfabetului şi au citit pe nerăsuflate cuvântul.Ei. este toată formată din. Care nu mai erau nici arţăgoase. Ema şi Ela au împins uşor uşa casei şi au ieşit din vis.Da! . exact când ceasul suna.Litere! Ema şi Ela ştiau deja că lumea este formată din litere. fetelor! Minunat! Văd că aţi reuşit să vă împrieteniţi cu toate literele. Erau prietenele lor. Mare surpriză a avut domnul învăţător în ziua aceea..Sigur că da! Lumea.M-e-r-e.E e un elev poznaş.. H e al optulea din cor. ca în fiecare dimineaţă.. . în pătuţul lor.Da! . dragi copii. Ajutăm copiii să scrie şi să citească. .Nu. aţi reuşit.. ora şapte. cântând împreună cu literele.. nu! . Şi aşa.Bravo. . nici plicticoase.Sigur că nu! Cu puţin efort şi un pic de ajutor. Ora de mers la şcoală. . F e un E fără un picior. Noi în cuvinte ne ordonăm. Alfabetul e casa noastră. chiar în lumea noastră. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful