You are on page 1of 19

SK SRI DELIMA

KAJIAN TEMPATAN
TAHUN 5
TOPIK 6 : KEINDAHAN NEGARA KITA 6.1(a) ii Fauna

ISI KANDUNGAN i) Pengenalan ii)Jenis fauna iii)Kumpulan haiwan iv)Habitat fauna .

PENGENALAN Fauna adalah segala jenis haiwan yang terdapat di sesuatu kawasan atau habitat. .

JENIS-JENIS FAUNA 2 jenis haiwan di negara kita Haiwan liar Haiwan jinak .

termasuk monyet. harimau. .HAIWAN LIAR Terdiri daripada haiwan yang hidup bebas di dalam hutan. ular dan unggas. gajah.

lembu dan ayam. anjing.HAIWAN JINAK Haiwan yang dipelihara atau diternak oleh manusia. termasuklah kucing. kambing. itik. . arnab.

badak Sumatera. Antaranya termasuklah orang utan.Sesetengah haiwan yang terdapat di negara kita tidak terdapat di tempat lain. . tenuk dan rama-rama Raja Brooke.

mamalia reptilia KUMPULAN HAIWAN amfibia serangga burung ikan .

harimau. Contoh : kucing. kambing. ikan paus… .MAMALIA Merupakan haiwan berdarah panas. kelawar.gajah. monyet. lembu. melahir dan menyusukan anaknya.

Contoh : buaya. badannya dilitupi sisik. Ia membiak melalui bertelur dan telurnya kulit bercengkerang. biawak. ular dan kura-kura .REPTILIA Merupakan haiwan berdarah sejuk.

Ia membiak melalui telur.AMFIBIA Merupakan haiwan yang berdarah sejuk. Haiwan jenis ini boleh hidup di darat dan juga di air Contoh : katak . Badannya dilitupi sisik dan bernafas melalui paru-paru.

Contoh : nyamuk. Serangga juga membiak melalui telur. semut dan rama-rama.SERANGGA Haiwan kumpulan ini tidak bertulang belakang dan ia tidak mempunyai darah. .

BURUNG Ia merupakan haiwan yang berdarah panas dan badannya dilitupi bulu pelepah. puyuh murai…. Contoh : helang. Ia membiak melalui telur bercengkerang. Ia mempunyai paruh dan berkaki dua serta berkepak. kenyalang. . punai.

Contoh : lampam.dan bertulang belakang. Badannya dilitupi sisik. . Ia bernafas menggunakan insang dan membiak melalui telur. toman. jelawat.IKAN Ia berdarah sejuk. haruan….

d) Hutan pantai. b) Hutan gunung. c) Hutan paya. .HABITAT FAUNA Fauna di negara kita terdapat di beberapa habitat seperti berikut : a) Hutan hujan tropika. kawasan tanah pamah atau kaki bukit.

a). ular. buaya. . burung. dan serangga. Hutan hujan tropika. siput dan ketam. kera. b). Hutan gunung : Burung. kawasan tanah pamah dan kaki bukit : Harimau. ikan.

Hutan paya : Serangga.c). d). Hutan pantai : Tupai. ular. burung pipit dan ular. . burung dan siamang.

.NILAI MURNI Sayangi fauna yang terdapat di persekitaran kita. Lindungi hidupan liar agar tidak pupus.

Disediakan oleh : PN DZULIDA RIZAN ZULKIFLI SK SRI DELIMA .