P. 1
Ceapa Si Usturoi

Ceapa Si Usturoi

|Views: 183|Likes:
Published by Mihaela Blenche

More info:

Published by: Mihaela Blenche on Jan 19, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/06/2013

pdf

text

original

Controlul calităţii la legumele bulbifere CEAPA şi USTUROIUL

Condiţii tehnice de calitate. Calitatea se apreciază după caracteristicile prevăzute de STAS 6441- 61 folosind în primul rând examenul organoleptic completat cu măsurări , cântăriri prin diferite metode fizico – chimice . Pentru legumele din lot se urmăreşte: autenticitatea şi uniformitatea soiului, forma şi mărimea, culoarea şi aspectul, starea de sănătate şi de curaăţire, starea de maturitate. Pentru probele luate din lot se urmăreşte: cuplarea, consistenţa, suculenţa, gustul, aroma, defectele exterioare defectele ascunse. Autencitatea soiului se apreciază prin: compararea aspectului produsului cu acela al produsului tipic înfăţişat prin monstre de referinţă, mulaje sau planşe colorate. Uniformitatea de soi rezultă prin stabilirea proporţiei de legume corespunzătoare caracteristicilor de bază ale soiurilor. Forma se apreciază vizual, prin comparaţie cu monstre de referinţă şi se explică în termeni sugestivi. Mărimea se verifică ţinând cont de cerinţele standardului pentru produs, prin măsurare după caz cu o riglă gradată în mm, cu şublerul sau cu calibratorul prin cântărire. Culoarea şi aspectul se apreciază vizual, pe cât posibil la lumina naturală. Starea de prospeţime se apeciază organoleptic, după gradul de turgescenţă şi după aspectul vizual.

aromă şi consistenţă. Defectele ascunse se constată prin încercări speciale. analize chimice. cele de calitatea I între 33 şi 54 puncte. Indicele de calitate urmărit Numărul de puncte Consistenţa Suculeţa Mărimea Forma tipică soiului Culoarea Uniformitatea de soi 5 –1 5 –1 Gustul 5 –1 5 –1 Aroma 8 –1 5 –1 Gradul de maturitate 6 –1 5 –1 5 –1 Legumele de calitate extra trebuie să îndeplinească minim 55 de puncte. Gustul şi aroma se determină organoleptic pe 5 –10 exemplare. cu condiţia ca nici una din însuşiri să nu fie negative CEAPA Ceapa uscată se împarte în două categorii: .Starea de sănătate şi de curăţenie se examinează cu ochiul liber sau cu ajutorul unei lupe. fără mirosuri străine. stabilindu-se procentul de legume atacate de boli sau dăunători. calitatea a II.a între 11 şi 32 puncte. gust. Consistenţa se apreciază prin: palparea a 10 –20 exemplare şi prin degustarea lor. Pentru o apreciere precisă a calităţii se foloseşte metoda punctelor la legumele în stare proaspătă. Aroma se determină în cameră curată şi aerisită . Defectele interioare de determină în urma secţionarii longitudinale a 10 –20 exemplare din proba de analizat. examene microscopice. Gradul de maturitate se apreciază după: culoare. Suculenţa se apreciază prin: degustare a 5 –10 exemplare.

5 din bulbi până la 1 noiembrie şi la maxim 10 % din bulbi după 1 noiembrie. De formă şi culoare tipică soiului.Ceapă de arpagic şi ceapă ceaclama. mici crăpături cicatrizate. fără urme de substanţe anti parazitare. neîncolţiţi. suficient de uscaţi având primele două foi exterioare precum şi tulpina falsă uscate. fără însă ca aceste defecte să dăuneze bunei conservări. fără miros şi gust străin. cu rădăcini uscate sau complet lipsă. fără umiditate exterioară anormală. întregi. început de încolţire la maxim 5. Ceapa uscată din ambele categorii se clasifică în două calităţi: Calitatea I Calitatea a II-a Ceapa uscată trebuie să îndeplinească urmatoarele conditii Calitatea Aspect I II Bulbi ajunşi la maturitate. maxim 5% bulbi parţial exfoliaţi sau cu tăiaturi cicatrizate. fără tije florale şi fără umflături sau ramificaţii ( cepe fiice ) provocate de o dezvoltare vegetativă anormală. 3 5 Mărime diametrul ( cm) La ceapă din arpagic şi la ceapă cacealma La ceapă de apă Impurităţi % maxim 4 6 2 3 . urme uşoare de atacuri parazitare sau de boli. sănătoşi. Ceapă de apă. consistenţi. tari. Se admit următoarele defecte: formă şi culoare netipică soiului.

Această toleranţă nu se referă însă la impurităţi USTUROIUL Usturoiul se împarte în trei calităţi: Calitate extra Calitatea I Calitatea a II.a. iar la ceapa împletită tulpina falsă trebuie să aibă lungimea normală. fără însă să fie improprii consumului alimentar. zvântaţi. tari. Ceapa uscată care nu îndeplineşte condiţiile prezentului standard se consideră produs inferior şi poate circula în afara standardului. curaţi. Toleranţa: la calitatea I se admit maxim 10 % din masă.La ceapa neîmpletiă . ajunşi la maturitate . fără urme vizibile de produse fitofarmaceutice. iar la calitatea a II-a bulbi care nu îndeplinesc condiţiile din tabel pentru calitate. fără urme de mucegai. tulpina falsă trebuie să fie răsucită sau tăiată astfel încât lungimea ei să nu depăşească 4 cm.a Condiţiile de calitate sunt prezentate în tabelul următor: Calitate Extra I II Aspect Bulbi sănătoşi. La calitatea a II –a aprecierea aspectului se face după defectul cel mai pronunţat. bulbi de calitatea a II.

Bulbi întregi de formă Bulbi care deşi nu aproare regulată.Bulbi întregi de formî regulată şi culoare caracteristică soiului. rupturi ale membranei exterioare care să nu permită desprinderea a mai mult de trei bulbi dintr-un bulb. Metode de analiză. fără vătămări mecanice sau alte defecte. La calitatea a II-a se admit maxim 10% în masă bulbi care nu corespund caracteristicilor acestei calităţi dar sunt consumabili precum şi maxim 5% în masă bulbi prezentând germeni vizibili. Autenticitatea se apreciază prin comparare cu un etalon. de îndeplinesc condiţiile culoare caracteristică de calitatea I sunt soiului. dar nu mai mică de 20 mm. bulbi bine strânşi şi înveliţi în membrana exterioară. bulbii influenţează păstrarea trebuie să fie suficienţi la maxim doi bulbi de strânşi. .a. Toleranţa de calitate: la calitatea extra se admit maxim 10% în masă bulbi de calitatea I. Toleranţa la calibrare în acelaşi ambalaj se admit maxim 10 % în masă bulbi cu mărimea peste sau sub aceea care este menţionată pe ambalaj din care maxim 3 % în masă bulbi care au mărimea sub cea minimă prevăzută. dintr-un bulb. La calitatea I se admit maxim 10 % în masă bulbi de calitatea a II.5 ( pământ lipsă ) Calibrarea se realizează în funcţie de diametrul ecuatorial care trebuie să fie de minim 40 mm pentru calitatea extra şi minim 30 mm pentru calitatea I şi II. al autenticităţii soiului. Miros şi gust Fără miros şi gust străin Impurităţi % maxim 0. Se admit umflături şi mici leziuni mecanice rupturi ale membranei cicatrizate care nu exterioare. rădăcinile tăiate de la nivelul bulbului. Bulbii pot fii şi de formă neregulată. pentru determinarea gradului de puritate al produsului. nu se admit bulbi vătămaţi de ger sau de soare. Ceapa şi usturoiul se supun unui examen vizual. se admit uşoare conservabili.

STAS 1247 – 67. Funiile pot să fie livrate şi în vrac. de exemplu lăzi pentru fructe şi legume conform STAS 4624 – 67. Gustul se verifică organoleptic pe 5 –10 legume. rafie sau alte materiale corespunzătoare. tulpina falsă trebuie să fie tăiată astfel încât să aibă o lungime de maxim 3 cm. stabilindu-se procentul de legume atacate. În acelaşi ambalaj. Culoarea şi asperctul se apreciază vizual. Materialul împletit nu trebuie să depăşească 7% din masa brută a funiei. în funii împletite din tulpinile false şi legate cu sfoară. Mărimea se verifică ţinând cont de cerinţele standardului pentru produs. curate. el se scade din masa brută a funiei. gust.Forma se apreciază tot vizual prin comparare cu monstre. Gradul de maturitate se determină după culoare. Defectele ascunse se constată prin metode şi verificări speciale. aromă şi consistenţă. marcarea. în stare bună. cunună sau funie trebuie să fie bulbi de ceapă din acelaşi soi şi cât mai apropriaţi ca mărime. Starea de sănătate şi de curaţire se examinează cu ochiul liber sau cu ajutorul unei lupe. rezistente şi fără mirosuri străine. împletită în cununi formate din cel puţin 16 bulbi sau în funii de maxim 2 m lungime. transportul şi depozitarea. Ambalarea. Ambalajele trebuie să fie întregi. Defectele interioare se determină prin secţionarea câtorva exemplare. Bulbii trebuie să fie aşezaţi cu grijă pentru a se evita deprecierea lor calitativă Ceapa se livrează în saci sau lăzi de maxim 60 kg. Starea de prospeţime se apeciază organoleptic. după gradul de turgescenţă şi după aspectul vizual. Suculenţa se verifică prin degustarea a 5 –10 legume. Exemplarele care se supun operaţiei de ambalare trebuie să corespundă condiţiilor de calitate indicate în standardele de stat. Usturoiul se livrează în saci. Marcarea: loturile de ceapă destinate transportului trebuie să fie însoţite de un buletin cu următoarele specificaţii: Denumirea şi adresa producătorului sau a expeditorului Denumirea şi adresa beneficiarului . lăzi de uz general STAS 4999 – 63. încărcate direct în mijlocul de transport. Se vor folosii de preferinţă ambalaje standardizate.

a funiilor sau a cununilor La usturoi fiecare unitate de ambalaj trebuie să poarte la exterior cu caractere uşor de citit şi rezistente la umezeală următoarele menţiuni: Denumirea unităţii producătoare sau a celei care pune în circulaţie produsul Tipul produsului ( usturoi alb. al compoziţiei aerului.Felul produsului. Orice transport trebuie să fie însoţit de un buletin de calitate. usturoi roz) Calitatea Calibrul Pentru usturoiul livrat în funii încărcate direct în mijlocul de transport aceste cerinţe trebuie înscrise într-un document care însoţeşte transportul. . eventual numărul şi masa brută şi netă a unităţilor de ambalaj. Depozitarea şi transportul cepei şi a usturoiului trebuie să se facă în condiţii care să asigure menţinerea calităţii pană la desfacere. categoria şi calitatea Masa ( greutatea) lotului. Condiţiile în depozit trebuie să îndeplinească cerinţele produsului din punct de vedere al temperaturii. al lipsei dăunătorilor precum şi al unei bune dezinfectări a depozitului respectiv.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->