P. 1
rpt seni visual kssr tahun 3

rpt seni visual kssr tahun 3

|Views: 27|Likes:
Published by Cikgu Abdul Aziz
kssr tahun 3
kssr tahun 3

More info:

Published by: Cikgu Abdul Aziz on Jan 19, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/26/2013

pdf

text

original

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA JABATAN PELAJARAN SELANGOR

KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN TIGA

MING GU 1

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Buah Epal dan Oren. Aktiviti :Lukisan

STANDARD KANDUNGAN 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan, ruang, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi, dan karya lukisan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. 1.1.1 Unsur seni 1.1.1.1 Garisan – tebal dan nipis. 1.1.1.2 Ruang – ilusi. 1.1.1.3 Bentuk – ilusi 1.1.1.4 Warna – primer dan sekunder 1.1.2 Prinsip rekaan 1.1.2.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1.1.2.3 Kepelbagaian – hal benda 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan. 1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis- jenis media dalam penghasilan karya 1.1.2.1 Alat – tiada 1.1.2.2 Bahan – kertas lukisan, pensel, pensel warna, atau oil pastel 1.2.2 Mengetahui penggunaan media, teknik, dan proses dalam penghasilan karya 1.2.2.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media, serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.

CATATAN

MING GU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN

STANDARD PEMBELAJARAN 1.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.3.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.

CATATAN

1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK, Keusahawanan, Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 2 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa, warna, jalinan, pergerakan, dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna, prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan. 2.1.1 Unsur seni 2.1.1.1 Rupa – organik dan geometr 2.1.1.2 Jalinan - tampak 2.1.1.3 Warna – primer dan sekunder 2.1.2 Prinsip rekaan 2.1.2.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.1.2.3 Harmoni – warna dan rupa

MING GU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya.

STANDARD PEMBELAJARAN 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media, serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. 2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.1.1 Alat – berus lukisan, palet, daun berurat. 2.2.1.2 Bahan – kertas lukisan, warna air dan gam. 2.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.2.2.1 Teknik – capan.

CATATAN

2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan. 2.3.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang. 2.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa, warna, imbangan, kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2. 4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan

dan budaya.1. TMK.1.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Alat – gunting 3. 3. teknik. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.1. 3.2. bahan yang difikirkan sesuai. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. 3.2.2 Ruang – nyata 3.1 Unsur Seni 3.2.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1.4.2.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.konkrit 3.1. 2.2 Bahan – gam.1.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3. dawai kasar. 3.2.1.1 Bentuk . 4.1.1 Kepelbagaian – bentuk 3. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 3&4 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Lingkaran Ular Aktiviti: Mobail 1. media.1.2. dan proses dalam .2 Mengetahui penggunaan media. ruang. ruang. sejarah seni. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. tali/benang dan kad manila. imbangan dan harmoni. 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail. kertas warna.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.2 Prinsip rekaan 3.

Keusahawanan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman.4. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan TAHUN BARU CINA 2013 4.3. jalinan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. 4.4. 3.1 Garisan – lurus Mengenal Kraf Tradisional 6&7 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Kelarai Siku Kluang . rupa. Kreativiti dan Inovasi. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.1. 3. ruang.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. kefahaman media. 3.1. warna.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.1.3. imbangan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3. 3. dan harmoni dalam penghasilan karya.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN penghasilan karya. Nilai murni CATATAN 5 CUTI 1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.1 Unsur seni 4.

media. 4. 4.1. warna.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. STANDARD PEMBELAJARAN 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman. 4.2.1.2.2.1.2.3.2 Rupa .1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. 4.1 Mempamerkan hasil karya sendiri . 3.2. dan imbangan dalam penghasilan anyaman.2 Bahan – kertas warna.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1 Alat – gunting 4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.1. 4.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman. gam.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4 Warna – primer atau sekunder 4.2. kertas lukisan.1.1.2. kefahaman media.2 Kontra .2 Prinsip rekaan 4. 4. 4.1. 4.geometri 4. 4.4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman. 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman.1 Harmoni – kelarai 4. sejarah seni.warna CATATAN 2.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Aktiviti: Anyaman STANDARD KANDUNGAN karya seni dalam penghasilan anyaman.3. dan budaya.2.

imbangan.1.2. 1. . Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang. Kreatif dan Inovasi. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan.1 Bentuk – ilusi 1.2.1 Unsur seni 1.1 Alat – berus lukisan dan palet 1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. 2.4.1.2 Warna – sekunder atau tertier 1.ilusi 1.1.1.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni 1.3 Ruang .2.2.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Teknik – basah atas kering. dan proses dalam penghasilan karya 1. 1. 1.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan. 4.2 Mengetahui penggunaan media.jenis media dalam penghasilan karya 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan. warna.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1 Mengenal dan menyatakan jenis. 3.2 Bahan – kertas lukisan. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan.1.1. warna air atau cat tempera. memahami. bentuk.2. EMK : TMK. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 8 Tema : Alam Semulajadi Tajuk :Rama-rama Aktiviti : Catan 1.1.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. teknik.1.2.1.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1.2 Kepelbagaian – warna 1.1.2 Prinsip rekaan 1.2.

kefahaman media. 1.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN visual. kontra. 1.1 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. dan budaya.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN .2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. 1. STANDARD PEMBELAJARAN 1. sejarah seni.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. 1. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.4.3. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.3. Keusahawanan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. warna.

2. STANDARD PEMBELAJARAN 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.MING GU 9 & 10 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Hiasan Dinding Aktiviti : Lipatan dan Guntingan STANDARD KANDUNGAN 1.1 Rupa – organik atau geometri 2.warna 2.2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada lipatan dan guntingan.2. jalinan.1. 3.2 Jalinan – sentuh dan tampak 2.1 Alat – gunting. 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik lipatan dan guntingan.1. majalah dan gam.3. media. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. 2. kontra. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lipatan dan guntingan. warna.2 Kontra .2. 2.1.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. 4.2.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan lipatan dan guntingan. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia d dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan. kajian. 2.2. 2. 2.1.1 Imbangan – simetri 2. dan teknologi dalam membuat lipatan dan guntingan. imbangan.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1.1 Unsur seni 2.2 Bahan – kertas lukisan. imbangan.3. sejarah seni dan budaya.1 Teknik – lipatan dan guntingan. 2.2.1.3.1.2.1.2 Prinsip rekaan 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Harmoni – rupa 2.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1. kontra dan harmoni dalam penghasilan CATATAN . kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan lipatan dan guntingan. kertas warna.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber. 2.

1.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media. 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1 Bentuk – konkrit 3. dan karya seni dalam penghasilan boneka.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi STANDARD KANDUNGAN 1. kefahaman bahasa seni visual.2 Prinsip rekaan 3. 3. STANDARD PEMBELAJARAN 3.1. dan budaya. 2. 3.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3. jalinan.1 Imbangan – semetri 3. gam.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.4 Apresiasi Seni : CATATAN 11 Tajuk : Kucing. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka. jalinan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka. teknik. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. warna.2. tali atau gelang getah. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. sejarah seni. 3.1 Alat – gunting 3.2.1.3.1. dan proses dalam penghasilan karya.3.1.1. benang.3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. . imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya. 3.1. 4. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya. 3.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal. 3. media.2. 3. media teknik dan proses dalam penghasilan karya. Aktiviti : Boneka. 3.2.2 Bahan – span.

4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model parang. gam.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.1 Unsur seni 4.1 Imbangan – tidak simetri 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model parang.2.MING GU 12 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri. media. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri .1.2.1. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2 Bahan – kertas tebal.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 13 & 14 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Parang.1. 4. sejarah seni.1 Alat – gunting.3 Mengetahui penggunaan media.1.2 Prinsip rekaan 4. 4.1. warna air atau krayon.tertier dan neutral 4. 3. .3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4.1.1.2. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber. media.2 Warna . 4. 2. PERTAMA 2013 4. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri.2.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya. kajian. 4. dan budaya.2.1 Bentuk – konkrit 4.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. dan teknologi dalam penghasilan model parang.2. 4. teknik dan proses dalam penghasilan karya.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 4.2.

2 Jalinan – sentuh dan tampak 1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 15 & 16 Tema : Alam Semula jadi.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan. jalinan. 1.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa.3 Warna .2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya. warna. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan 1. 1.2 Prinsip rekaan 1.4.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.1. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. EMK : TMK. 1.1.1.2 Kontra – warna. 4. Kreatif dan Inovasi. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj. 2. 4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri. 4. 1. kontra.3.2. 4. 1. rupa.1. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj.3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Aktiviti : Kolaj.1.2.1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa .1.1.1 Unsur seni 1.1 Kepelbagaian – bahan. Tajuk : Kumbang Ladybird.primer atau sekunder atau kedua-dua warna.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1.1.4.

4.1 Teknik – Kolaj.2 Mengetahui penggunaan media.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN teknik dalam aktiviti membuat kolaj.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. 1. 1.2. 1. sejarah seni.2 Bahan – kertas lukisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj. teknik. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.2.2.1 Alat – gunting. 3. kefahaman media. majalah / kertas warna.2. dan proses dalam penghasilan karya 1.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan CATATAN . media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj.3.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. 1.jenis media dalam penghasilan karya 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.4. dan budaya.3.3.2. gam.1 Mengenal dan menyatakan jenis. 1.2. 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. STANDARD PEMBELAJARAN seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.4. 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.

1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN 17 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku.1.2.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK: TMK. 2. warna. 2.2 Jalinan . Keusahawanan. .2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 2.1 Unsur seni 2.1.1.1 Teknik – renjisan dan percikan. 1.1.2. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan. 2. 2. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan. 2. garisan.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan .1 Alat – berus lukisan.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan.1. 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.2.2.2.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2 Bahan – kertas lukisan.1 Warna – sekunder 2. dan warna berasaskan air. 2.tampak 2. Aktiviti : Renjisan dan Percikan.2 Kepelbagaian – warna.1. berus gigi dan sikat. media. palet.2. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan.2.1.2 Prinsip rekaan 2.1.

2. ruang.1 Unsur Seni 3.1.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 4.3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya. imbangan dan jalinan. Keusahawanan dan Nilai murni. 2. jalinan.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.4.1.1. ruang jalinan dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan topeng serkup.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.1.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1 Bentuk .1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.3.2 Ruang – jalinan 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Jalinan – tampak dan sentuh 3. TMK. warna. 2. Membentuk dan Membuat Binaan 18 & 19 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Arnab Aktiviti: Topeng Serkup 1. sejarah seni dan budaya.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1. 2.1.3. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni 3.konkrit 3.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN bahasa seni visual.2 Prinsip rekaan 3.1 Imbangan – semetri . kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. CATATAN 4. 3.

3.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng serkup.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 4. gam. 3. 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media. dan budaya. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan topeng serkup. pensel warna aau krayon. dan proses dalam penghasilan karya. imbangan. kad manila. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail. sejarah seni.2 Bahan – salinan muka arnab.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. 3. STANDARD PEMBELAJARAN 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. kefahaman media. media. ruang.3.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan CATATAN . dan jalinan dalam penghasilan karya.1 Alat – gunting 3.2.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng serkup. dan bahan hiasan yang sesuai.2. 3. teknik.4. 3. 3.3.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng serkup. 3.

2. teknik dan proses dalam penghasilan karya. 3. 4. 4.2.2.2.1.1 Harmoni – warna 4.1.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan rantai leher.2 Ruang – nyata 4.2 Bahan – benang. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan rantai leher. jalinan.1.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. 1. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 4.1 Alat – gunting 4.2 Mengetahui penggunaan media.1.1. 4.2. 4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan rantai leher.2.1 Unsur seni 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan rantai leher.4. 4.1. media.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. majalah. ruang. 4.2 Bentuk – konkrit 4. kertas warna.1.2.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Prinsip rekaan 4.1.1. Kreativiti dan Inovasi. gam dan bahan hiasan yang sesuai.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) 2. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada rantai leher.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.3 Ekspresi Kreatif : . Keusahawanan. Nilai murni CATATAN Mengenal Kraf Tradisional 20 & 21 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Rantai Leher Aktiviti: Alat Perhiasan Diri.1.

1.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher.1.1 Bentuk – ilusi 1.1.1.1 Mempamerkan hasil karya sendiri.kesatuan dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gambar teknik montaj.1. media.1. 4. 4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.4. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher. 4. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada teknik montaj.2.2 Prinsip rekaan 1.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual.2 Ruang . 4.2.2 Kesatuan .1 Unsur seni 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.ilusi 1.1.3. 1. ruang. 4. STANDARD PEMBELAJARAN Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. Kreatif dan Inovasi.1 Kepelbagaian – imej 1. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya. dan budaya. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia 22 Tajuk : Suasana DiJalan Raya Aktiviti : Montaj 1. CATATAN EMK : TMK.3. sejarah seni. 1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.3.4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.komposisi .

3.1 Alat – gunting 1.1. 1. 1. 1.2. 3.2. gam. teknik. kefahaman media.jenis media dalam penghasilan karya 1.2 Bahan – kertas lukisan.1 Mengenal dan menyatakan jenis. warna.2.3. majalah atau surat khabar. ruang. imbangan dan kepelbagaiansertakesatuan dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media.3.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2. CATATAN .3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.2. sejarah seni.1 Teknik – montaj.2. STANDARD PEMBELAJARAN 1. 4. 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. kontra.2 Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk.2. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj. dan budaya. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.1. 1. dan proses dalam penghasilan karya 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar montaj. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.

4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.4.2 Menghargai dan menyatakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. Keusahawanan. 1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN 23 CUTI SEKOLAH PENGGAL PERTAMA 2013 .1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.

1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang. pelepah pisang .1.1.1.2.1 Teknik – capan.3 Warna – primer dan sekunder 2.1.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. palet.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna. 2.2.1. 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.1. 2. jalinan. 2.1.2 Jalinan . prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. warna.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.MING GU 24 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan STANDARD KANDUNGAN 1.2. 2.2 Prinsip rekaan 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.3. 3. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan.1 Alat – berus lukisan. media.3.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. warna air dan gam.2.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan.1.1. 2. 2.2 Bahan – kertas lukisan. pergerakan. 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.3 Harmoni – warna dan rupa 2.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. imbangan. CATATAN .tampak 2. STANDARD PEMBELAJARAN 2.1 Rupa – organik dan geometr 2.2. sejarah seni dan budaya.1 Unsur seni 2. warna. 2.3. 4.

tali/benang dan kad manila.3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.1. 3.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.2.2 Prinsip rekaan 3.1.1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D. kertas warna.1.1. sejarah seni.2. dan proses dalam penghasilan karya. 2.1 Memilih dan memanipulasikan bahan CATATAN . 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. media.1 Alat – gunting 3.2 Bahan – gam.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. ruang. dan budaya.2 Mengetahui penggunaan media. 4. 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3. 3. ruang.1.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3.MING GU 25 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan bersayap Aktiviti: Mobail STANDARD KANDUNGAN 1.1. bahan yang difikirkan sesuai. teknik.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.1 Unsur Seni 3. dawai kasar.2.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. kefahaman media.konkrit 3.2 Ruang – nyata 3.2. imbangan dan harmoni.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.1 Kepelbagaian – bentuk 3.1.2.1 Bentuk . STANDARD PEMBELAJARAN 3. 3.1.

1. jalinan.3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman. warna.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4. media.1.1. Keusahawanan. Kreativiti dan Inovasi. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1.1 Unsur seni 4.1.2 Kontra .1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman.1. rupa. 3. imbangan.geometri 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4 Warna – primer atau sekunder 4.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN secara kreatif 3. 4.1 Garisan – lurus 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Harmoni – kelarai 4.4. . 2.1. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman. 3.1.4.3.2 Prinsip rekaan 4. 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. ruang.1.2 Rupa .1.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman. dan harmoni dalam penghasilan karya.2.warna 4.1.1. 4. Nilai murni CATATAN Mengenal Kraf Tradisional 26 & 27 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Lapik Meja Aktiviti: Anyaman Kelarai Siku Kluang 1.

4. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman. dan . gam. dan imbangan dalam penghasilan anyaman. memahami.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. 4. 4.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri. dan budaya. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.3.2.2. EMK : TMK. 4.2.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.3. kefahaman media. 4. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 28 Tema : Alam Semulajadi 1. STANDARD PEMBELAJARAN 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Kreatif dan Inovasi.2 Bahan – kertas warna.2.4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.4.1 Alat – gunting 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman.3. sejarah seni.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. warna. Persepsi dan pemahaman bahasa seni 1. 4.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2. 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. 4.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 3. ketas lukisan.

1. 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. imbangan.2 Bahan – kertas lukisan.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan. 2.1.2 Kepelbagaian – warna 1.1.1.1.1 Teknik – basah atas kering.1 Alat – berus lukisan dan palet 1.2 Mengetahui penggunaan media. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.ilusi 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan.2. dan proses dalam penghasilan karya 1.1. CATATAN 1.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Tajuk : Lebah Aktiviti : Catan STANDARD KANDUNGAN visual seperti ruang.2.1.jenis media dalam penghasilan karya 1.2 Warna – sekunder atau tertier 1.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis. STANDARD PEMBELAJARAN menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan.1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan.3 Ruang .1.1.2. kefahaman media.1 Bentuk – ilusi 1. dan budaya. sejarah seni. 4. 1.1.2.2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara .2. 3.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. teknik.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1. 1.2. warna.3.1 Unsur seni 1. bentuk. warna air atau cat tempera.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Prinsip rekaan 1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan.

1. Keusahawanan. warna. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 29 & 30 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku. warna. 1.2 Jalinan . harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan.1 Unsur seni 2.3.1. 1. garisan. 2.2.2 Kepelbagaian – warna. 1. Aktiviti : Renjisan dan Percikan. 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. . kontra.4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.4.1.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN kreatif 1.1 Warna – sekunder 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.2.1. media.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.2 Prinsip rekaan 2.1. 2.1. 4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.tampak 2. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.

2. palet. 4.1. warna. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2. 2.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan. . dan warna berasaskan air.2 Bahan – kertas lukisan. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. 4. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya. Keusahawanan .1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan. berus gigi dan sikat. 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. TMK. 2.3. 3.1.3.2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. jalinan. 2.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2.1 Alat – berus lukisan. sejarah seni dan budaya.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Teknik – renjisan dan percikan. 2.4. 2.2.2.2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.

1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang . media teknik dan proses dalam penghasilan karya. tali atau gelang getah.1 Imbangan – semetri 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka.3.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Prinsip rekaan 3.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. media.2.1. teknik. 3.1. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. benang. gam.1 Alat – gunting 3. 3.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN dan Nilai murni.1. 3. dan proses dalam penghasilan karya.2.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal.1 Bentuk – konkrit 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 3.1. 3. dan karya seni dalam penghasilan boneka. jalinan. kefahaman bahasa seni visual. 2.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3.2 Bahan – span.1. 3. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka. sejarah seni.2.3. 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.2. 3. CATATAN 31 CUTI SEKOLAH PERTENGAHAN PENGGAL 2013 KEDUA 32 Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Tikus. 4. Aktiviti : Boneka. dan budaya.2 Mengetahui penggunaan media.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.

memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri. 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 3. 1. jalinan. Aplikasi idea melalui 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model kapak.2. Kreativiti dan Inovasi. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri .3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1.1. 3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. Nilai murni CATATAN 33 & 34 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Kapak. 4.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN bersesuaian dalam penghasilan boneka. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri. .4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. warna.1. 4.1 Alat – gunting.1. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model kaapk.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.1 Bentuk – konkrit 4. Keusahawanan.3. media.tertier dan neutral 4.2.1.1. 4. 3. 3.2 Warna .1 Unsur seni 4.1.2.2 Prinsip rekaan 4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.2.4.1 Imbangan – tidak simetri 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.4.

2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan. STANDARD PEMBELAJARAN 4. Kreatif dan Inovasi.4.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.2.4. kajian. EMK : TMK. CATATAN 4. 4.3.3. media. teknik dan proses dalam penghasilan karya.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. warna air atau krayon.2 Mengetahui penggunaan media. sejarah seni. 4. dan teknologi dalam penghasilan model kapak. Keusahawanan dan Nilai murni . dan budaya. 4. 4.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. 4.2 Bahan – kertas tebal.2. 4.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya.3. gam.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN pelbagai sumber. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4. 4.

2 Bahan – kertas lukisan. 4.2.1.2. teknik.2. 1. 1. CATATAN 35 Aktiviti : Kolaj. 1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.1.1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Alam Semula jadi.2. 1.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. majalah / kertas warna.1.2. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj. 1. 1.2. STANDARD PEMBELAJARAN 1.1. sejarah seni.2 Prinsip rekaan 1.1 Alat – gunting.primer atau sekunder atau kedua-dua warna. 1. dan budaya. 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. rupa.1 Unsur seni 1. warna.1 Teknik – Kolaj. STANDARD KANDUNGAN 1. Tajuk : Bunga Mawar. 1.jenis media dalam penghasilan karya 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. kontra. gam. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.1.2 Mengetahui penggunaan media. 2. .1 Kepelbagaian – bahan. jalinan.1.3 Warna . memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj. 1.2 Kontra – warna. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.1.2. kefahaman media.1. dan proses dalam penghasilan karya 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj.

1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.1. 2.1.1.2. Aktiviti : Renjisan dan Percikan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. garisan.2 Jalinan .2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1 Unsur seni 2. 2. 1. Keusahawanan. warna.2 Prinsip rekaan 2.2 Kepelbagaian – warna. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman 2.3. 1.1. .2. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan.3.1. 2.2 Aplikasi Seni: 36 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku.1 Warna – sekunder 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. 1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.4.1.3.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.tampak 2.1.4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.

1. 2. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. jalinan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Bahan – kertas lukisan. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. 4.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2.1 Alat – berus lukisan. 3. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.3.2. palet.3.3. dan warna berasaskan air. warna.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. 2.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan .4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. media. 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan. 4.1 Teknik – renjisan dan percikan. .MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan. sejarah seni dan budaya.2.2.1. 2. berus gigi dan sikat. 2. 2. 2. STANDARD PEMBELAJARAN Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. CATATAN 2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.

1.1.1. tali/benang dan kad manila. TMK.1. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail. 3. 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.1 Unsur Seni 3.2. .MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.2.2 Bahan – gam.4.1. imbangan dan harmoni.1.2 Ruang – nyata 3.1 Kepelbagaian – bentuk 3. 3. 4.1.2. 3.2.1.1 Alat – gunting 3.2 Prinsip rekaan 3. 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. ruang.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. Keusahawanan dan Nilai murni.1. dawai kasar.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.1.2.2 Mengetahui penggunaan media. ruang. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail. dan proses dalam penghasilan karya. kertas warna. dan budaya. sejarah seni. teknik.1.2. CATATAN 37 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bulan dan Bintang Aktiviti: Mobail 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.2.konkrit 3. bahan yang difikirkan sesuai.1 Bentuk . 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. media.

1.1. dan harmoni dalam penghasilan karya. 3. jalinan.4. 3.1. ruang. 3. kefahaman media.3. 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. imbangan.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.3. Kreativiti dan Inovasi. 4.1 Unsur seni 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada gelang tangan.2 Bentuk – konkrit . ruang.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. Keusahawanan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.3.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3. 4.4. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gelang tangan.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. Nilai murni CATATAN 38 & 39 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Gelang Tangan Aktiviti: Alat Perhiasan Diri.1.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4.

media.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. .2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher. serta proses dan teknik dalam penghasilan gelang tangan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gelang tangan. gam dan bahan hiasan yang sesuai.2 Prinsip rekaan 4. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher. 4.3. 4.2 Ruang – nyata 4.2. dan budaya.1.3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan CATATAN 3.1 Harmoni – warna 4.3. teknik dan proses dalam penghasilan karya. 4.2.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1.2 Mengetahui penggunaan media. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gelang tangan.1.2 Bahan – benang.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4. 4.1. media.2. 4. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) atau bahan hiasan yag sesuai. kertas warna. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4.2.2.1 Alat – gunting 4.1.2.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2.2. majalah. 4.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya. sejarah seni. STANDARD PEMBELAJARAN 4.

1. Aktiviti :Lukisan 1.1. Kreatif dan Inovasi. imbangan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan. 2. dan karya lukisan.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1. 1.jenis media dalam penghasilan karya 1.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN penekanan pada bahasa seni visual. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 40 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Manggis dan Tembikai.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.2.2. bentuk.2 Prinsip rekaan 1.1.2.1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4. ruang. dan proses dalam penghasilan karya . EMK : TMK. 1.1.3 Bentuk – ilusi 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. atau oil pastel 1.1.4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3.2 Bahan – kertas lukisan. teknik.3 Kepelbagaian – hal benda 1.1. warna.1. 4.1 Unsur seni 1.2.4. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan.4 Warna – primer dan sekunder 1. media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan. 1.1.2 Ruang – ilusi. dan budaya.1 Mempamerkan hasil karya sendiri.2. sejarah seni. pensel warna. pensel.2.1 Garisan – tebal dan nipis.1.1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.1 Alat – tiada 1.1. 1.1.2 Mengetahui penggunaan media.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. pergerakan. 1.2.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1. 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. dan harmoni yang 2. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1. warna. jalinan. bentuk. Keusahawanan. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 41 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.4.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.4. warna.3.3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. . kefahaman media. 1. imbangan.3.

2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. CATATAN .2.1 Teknik – capan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang.2.3 Warna – primer dan sekunder 2. 2.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.1.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Aktiviti: Capan STANDARD KANDUNGAN terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan. 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.1. daun berurat / pelepah pisang. sejarah seni dan budaya.2. 2. 2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. STANDARD PEMBELAJARAN 2.1 Rupa – organik dan geometr 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.2.2 Jalinan . 2.3.3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 4.1.1. 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2.2.3.tampak 2.2 Prinsip rekaan 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan.1 Alat – berus lukisan. palet.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3 Harmoni – warna dan rupa 2.1.2 Bahan – kertas lukisan. 2. media.1. 2.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Unsur seni 2.1.1.1.2. warna air dan gam.1.

TMK.4.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN warna. 3. 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. ruang.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. 4.1. 2.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Membentuk dan Membuat Binaan 42 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bunga Aktiviti: Mobail 1.1 Kepelbagaian – bentuk 3.1. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Prinsip rekaan 3. media.1. imbangan dan harmoni.1. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis .1.2 Ruang – nyata 3.1. 2. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.2.1.konkrit 3.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.1 Bentuk .2.1 Unsur Seni 3. imbangan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1. 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.2. ruang.

3. bahan yang difikirkan sesuai.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Bahan – gam. tali/benang dan kad manila. sejarah seni.2. 4. dan harmoni dalam penghasilan karya.4.2. dan proses dalam penghasilan karya.3. teknik. STANDARD PEMBELAJARAN media dalam penghasilan karya 3.2.3. Kreativiti dan Inovasi.1. 3. imbangan. 3. majalah.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. 3. 3. dan budaya. 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.MING GU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN penghasilan mobail.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.4. Keusahawanan. Nilai murni CATATAN . 3. dawai kasar. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D. kefahaman media.2 Mengetahui penggunaan media.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Alat – gunting 3. ruang.

Dunia Seni Visual KSSR.Disediakan oleh : En. Negeri Selangor. . Rabu Ketua Jurulatih Utama Kebangsaan. Hj. Roszaini B.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->