CRISTALE -CUARTPETRE LAVINIA-MARINA

( MD 21)

.Cuarțul (cunoscut și sub denumirea științifică αCuarț) este un mineral răspândit în scoarța terestră. care are compoziția chimică SiO2 cristalizând în sistemul trigonal.

Proprietăți    În stare pură cuarțul este incolor. cuarțul a fost utilizat ca piatră în bijuterii. Înainte de descoperirea proprietății sale piezoelectrice. de care se deosebește prin duritatea sa mai mare (7) valoarea refracției duble mai reduse și nu reacționează ca și calcitul cu (HCl) acidul clorhidric. are valoarea 7 pe scara durității lui Mohs. Din punct de vedere optic el poate fi ușor confundat cu calcitul. Cuarțul cristalizează frecvent în goluri existente în roci numite geode. . impuritățile din cristal determină culoarea mineralului. Clivajul este inexistent în spărtură având o culoare sidefie.

unii presupun că ar provine din slava veche tvurdu = "dur" sau din germană (dialect) querch = "pitic" în germană literară = quarz în orice caz denumirea de cuarț a fost acceptată pe plan internațional. . Georgius Agricola a fost acela care a delimitat termenul la denumirea cristalelor. Originea denumirii nu este clară.Etimologie și istoric  Cuarțul ca și celelate cristale au fost în evul mediu denumirea minei.

Lechatelierit și Opal. Tridimit. Melanophlo git. Coesit. mineralul aparține clasei oxizilor cu un raport metal/oxigen 1:2 numărul grupei .Clasificare   După Karl Hugo Strunz în Systematik der Minerale.(Strunz-ID: 4/D. Stishovit.1.1).0110). La grupa cuarțului aparține și (βCuarț). După sistematica lui Dana cuarțul este plasat în grupa silicaților (Dana-ID: 75. Seifertit.3. . Cristobalit.

Datorită durității sale este răspândit și în rocile sedimentare. Dacite.  La fel acest mineral este întâlnit în roci metamorfice ca Șisturi. Quarz-Syenite. Quarz-Diorite. Quarz-Latite. Andesite. Tonalite. Granite. Un criteriu folosit în clasificarea rocilor este conținutul în cuarț. Granitoide. minerale de gangă (steril) ca: Aplite ca și din grupa vulcanitelor Rhyolithe. Cuarțul este frecvent mineral de gangă în filoanele de aur. Granodiorite.Formare și râspândire în natură Cuarțul după feldspat este mineralul cel mai răspândit în scoarța terestră.  . Quarz-Monzonite. Gneise. Cristalele se formează după răcirea soluțiilor bogate în SiO2 și frecvent întâlnit în roci ca: Plutonit. QuarzTrachyte.

la fel impuritățile determină schimbarea culorii. sau prin iradiere se produce un fenomen ionizare care schimbă culoarea cristalului. . prin incluziuni de gaze sau lichide. transpatrente. cristalul devine de o culoare lăptoasă.Varietăți de cuarț  Cristalele pure de cuarț sunt incolore.

.Varietăți de culoare prin iradiere sau prezența unor ioni străini        Ametist: varietate violetă de cuarț prin prezența ionilor de fier. sau iradiere cu raze gamma Citrin: varietate galbenă de cuarț folosit ca bijuterie Ametrin varietate rară cu zone de ametist și citrin Prasiolith: varietate verde de cuarț transparent Cuarț fumuriu sau (Morion): varietate de cuarț de culoare cenușie. sau carneol. agat. onix. calcedonie. Saphirquarz prin prezența ionilor de Aktinolith respectiv Krokydolith sau varietățile de cuarț microcristalin: ca de exeplu: silex. brună până la negru (prin iradiere cu raze gama) Cuarț roz varietate roză de cuarț prin prezența ionilor de fosfor La fel se mai pot aminti: Smaragdquarz . jasp.

.

ca prisme optice lentile. proprietatea de a nu reacționa cu acizii (excepție acidul clorhidric) se folosesc ca vase pentru reactivi. în amestec cu caolin și feldspat este folosit la obținerea porțelanului. foarte frecvent folosit ca bijuterie. sau lampa de cuarț. o varietate a sa a fost si inca este folosit in societatile umane primitive ca si unealta. . sunt varietățile colorate ale cuarțului . important în producerea semiconductorilor. celulă solară. la fel utlizat la producera instrumentelor de precizie ca de exeplu cântar cu fir de torsiune. proprietatea de deviere a luminii polarizate o deviație de 27. televiziune.71°/nm.Utilizare         proprietatea piezoelectrică presiunea pe cristal la un anumit punct produce polarizarea electrică a acestuia. tactul de frecvență la computer. folosit în acustica electronică.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful