Civilizatia geto-dacica

podoabele. veşmintele.Civilizatia Civilizaţia şi cultura geto-dacilor a avut o mare dezvoltare timp de câteva sute de ani şi a atins nivelul cel mai înalt în sec. cât şi la cele spirituale. studiind: aşezările. uneltele. religia. ritualurile religioase. armele. . I d. În arheologie termenii de cultură şi civilizatie se referă atât la aspectele vieţii materiale.Hr. în totalitatea lor.

ochi expresivi.Aspectul general al geto-dacilor Dacii aveau. Bărbaţii purtau bărbi. frunte înaltă. ei erau de statură înaltă. Cum descrie Strabon. după unele date istorice. erau "laţi în umeri" şi aveau "pumnii ca ciocanii de spart ziduri". păr lung acoperind tâmplele şi lăsând libere urechile. Femeile erau zvelte. . dar cu expresii aspre şi mândre. cu faţa ovală. păr brun deschis sau alb. strâns legat într-un coc.

iar pe vreme rea posibil foloseau o glugă. inelele pandantivele şi cerceii. uneori. lanţurile. cum ar fi: colanele. peste care. brăţările. se purta o mantie amplu drapată. . cât şi de bărbaţi. care erau purtate atât de femei. Cercetările arheologice ne fac cunoscute astăzi o varietate considerabilă de obiecte de podoabă. încreţite la gât. cu mâneci lungi şi largi sau cu mâneci scurte. Când nu erau desculţe. putem aprecia ca îmbrăcămintea femeilor din Dacia era compusă din cămăşi asemănătoare iilor de azi.Vestimentatia si podoabele femeilor Conform reprezentărilor şi informaţiilor păstrate. în picioare purtau opinci sau călţuni. fuste până în pământ. Capul şi-l acopereau cu o basma.

.

Podoabe .

fiind o creaţie specifică strămoşilor noştri.Primul este o cămaşă din pânză despicată în părţi (până la mijloc) şi scoasă peste pantaloni. fiind lungă până la genunchi.Vestimentatia barbatilor Îmbrăcămintea bărbaţilor era reprezentată prin mai multe elemente. de cele mai multe ori nu prea strânşi pe picior. purtau un simplu brâu torsionat. La brâu erau încinşi cu o curea prevăzută cu o cataramă rotunda. Acest gen de cămaşă se pare că nu se regăseşte la alte populaţii învecinate. .de dimensiuni mici. sau în lipsa acestora. devenind un fel de iţari). Pantalonii erau confecţionaţi din pânză groasă. dar nu lipsesc nici aceste cazuri (lipiţi de pulpă.

Strabon .

folosirea sarii.) si de pastrare a acestora (gropi arse. abundenta. fiecare in felul sau. afumare. oale din lemn si ceramica. Pentru oamenii de rand. vin). Cunosteau tot felul de metode de conservare indelungata a unor produse (uscare. folosita pentru gatit si incalzit. iar gradul de prelucrare era modest si obtinerea acesteia era ocupatia principala a tuturor membrilor familiei. hrana era complexa. Ustensile folosite in casa erau: cutite din fier. asa cum ne arata descoperirile arheologice. obtinuta prin prelucrarea alimentelor de baza. . Hrana acestora era predominant de provenienta animaliera. inghetarea etc. completata cu produse vegetale foarte diverse (culese din natura si cultivate). Fiecare locuinta avea amenajata vatra pentru foc. vase din lemn sau ceramica). chiupuri si hambare. linguri.Hrana geto-dacilor La nivelul starilor instarite. completata cu produse rafinate din import (untdelemn. procurarea hranei era o problema.

Vase din ceramica .

Acestia considerau ca dupa moarte isi vor continua viata pamanteasca. Un alt element al religiei lor este si credinta lor in nemurirea sufletului. Printre celelalte divinitati adorate de geto-daci se numara si Hestia. . Marte.Religia Era politeista. Bendis. imbracaminte. iar in mormantul in care se inmormanta decedatul erau puse obiecte care ii puteau fi de folos in viata de apoi: hrana. Zalmoxis fiind cel mai frecvent mentionat zeu al autorilor vechi. Unul din ritualurile de inmormantare la geto-daci este incineratia.

.

Se pare că. branză.Limba daca Limba dacă este o limba indo-europeană vorbită în antichitate de daci. unele cuvinte din limba română sunt împrumutate din limba dacă: amurg. baltă. Este considerată de unii savanţi ca fiind înrudită cu limba tracă. astfel că s-au găsit anumite inscripţii. Cea mai lungă şi totodată cunoscută inscripţie este DECEBALUS per SCORILO. în general ca "Decebal. stejar etc. A fost interpretată divers de specialiştii care o consideră in limbă dacă. Dacii foloseau alfabetul grecesc în mod curent. fiul lui Scorilo". ghimpe. mare parte din ele fiind pe obiecte de uz casnic sau monede. .

.

Sfarsit .

ro/ Imagini Google http://www.wikipedia.dacii.Bibliografie http://ro.org/ www.ro/ .enciclopedia-dacica.