P. 1
Priza de Putere

Priza de Putere

|Views: 935|Likes:
Published by Ionel Apostol

More info:

Published by: Ionel Apostol on Jan 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/23/2014

pdf

text

original

1.

1 ROLUL ŞI CLASIFICAREA PRIZELOR DE PUTERE

Prizele de putere sunt echipamente de lucru destinate transmiterii puterii de la motorul tractorului la organele de lucru ale maşinilor şi utilajelor cu care tractorul lucrează în agregat. Clasificarea prizelor de putere se poate face după mai multe criterii, şi anume: a) Clasificarea după modul de transmitere a energiei de la motorul tractorului la organele de lucru ale maşinii: - prize de putere mecanice; - prize de putere hidraulice; - prize de putere electrice. Prizele de putere mecanice realizează transmiterea energiei motorului tractorului printr-o transmisie mecanică, antrenarea utilajelor făcându-se prin intermediul unui arbore de ieşire denumit arborele prizei de putere (APP). Prizele de putere hidraulice realizează transmiterea energiei motorului tractorului la o pompă hidraulică, de la care, prin intermediul unei instalaţii hidraulice, se acţionează motoarele hidraulice (cilindrii, motoare rotative) aflate pe tractor sau pe maşinile cuplate la tractor (fig. 1.1). Aceste prize se găsesc pe toate tractoarele actuale (de exemplu, toate tractoarele au cilindri hidraulici care, de fapt, folosesc prize hidraulice).

Fig. 1.1. Schema prizei de putere hidrostatice: P – pompă hidrostatică cu debit variabil; M – motor hidrostatic; A.P.P. – arborele prizei de putere; M.A.I. – motor cu ardere internă. Prizele de putere electrice realizează transmiterea energiei motorului tractorului la un generator electric şi, în continuare, la electromotoarele de acţionare aflate pe maşinile cuplate la tractor (fig.7.2). Aceste prize de putere se utilizează, în special, la tractoare cu transmisii electrice.

Fig. 1.2. Schema prizei de putere electrice: G – generator electric; M – motor electric; A.P.P. – arborele prizei de putere; M.A.I. – motor cu ardere internă.

În prezent, tractoarele agricole sunt echipate în mod obligatoriu cu prize de putere mecanice.

b) Clasificare în funcţie de caracterul turaţiei realizate: prize de putere cu turaţie constantă (prize de putere normale). În funcţie de numărul de trepte de turaţie realizate. adică turaţia lor este sincronizată cu viteza şi sensul de deplasare a tractorului. pentru maşinile de plantat răsaduri). denumite prize de putere normale. schimbarea vitezelor de deplasare a tractorului fără oprirea organelor de lucru ale maşinilor. prizele de putere normale se clasifică în următoarele tipuri principale: . prizele de putere normale pot fi cu o singură treaptă. Prize de putere cu turaţie constantă. 2. prizele de putere sincrone se folosesc pentru antrenarea punţilor motoare (active) ale remorcilor şi semiremorcilor. Turaţiile arborelui prizei de putere sunt reglementate prin standarde naţionale şi internaţionale. pornirea şi oprirea tractorului fără oprirea organelor de lucru ale maşinilor agricole. demararea prealabilă a organelor de lucru ale maşinilor agricole şi apoi pornirea şi demararea întregului agregat. prize de putere cu turaţie sincronă (prize de putere sincrone). Pentru arborii prizei de putere plasaţi în faţă sau lateral sunt norme de standardizare specifice. De asemenea. Prizele de putere sincrone sunt prizele la care arborii de ieşire se rotesc cu o turaţie proporţională cu turaţia roţilor motoare. plasarea în spate a arborelui prizei de putere (APP) este obligatorie. După modul în care îndeplinesc condiţiile enumerate mai înainte. 4. Aceste prize se folosesc pentru antrenarea unor maşini şi utilaje ale căror organe de lucru trebuie să execute un anumit număr de operaţii pe o distanţă de deplasare dată (de exemplu. prize de putere combinate (mixte). Conform standardelor naţionale şi internaţionale actuale. cu două sau cu patru trepte (mai rar. lateral şi în faţa tractorului. indiferent de treapta din cutia de viteze şi indiferent de sensul de deplasare a tractorului (cu condiţia ca turaţia motorului să fie constantă). În cazul ideal. arborii de ieşire ai prizelor pot fi plasaţi în spate. şi cu trei trepte). 3. pornirea şi oprirea organelor de lucru ale maşinilor fără oprirea tractorului.În raport cu corpul tractorului. priza de putere normală trebuie să îndeplinească următoarele patru condiţii: 1. sunt prizele de putere la care arborele se roteşte cu turaţie constantă şi în acelaşi sens.

În figura 1. Ambreiajul suplimentar A2 permite cuplarea progresivă a arborelui prizei de putere şi întreruperea temporară a funcţionării acesteia.3. A2 – ambreiajul suplimentar. funcţionarea prizei de putere este influenţată de ambreiajul principal. RPP – reductorul prizei de putere. CV – cutia de viteze. APP – arborele prizei de putere.prize de putere independente care permit îndeplinirea integrală a celor patru condiţii. De exemplu. primele trei condiţii). Este evident că prin decuplarea ambreiajului principal A1 se întrerupe şi acţionarea arborelui prizei de putere. clasificarea prizelor de putere este exemplificată prin scheme de principiu - Fig. 1. APP – arborele prizei de putere. direct de arborele cotit.5 permite realizarea unei prize de putere independente. Schema din figura 1. . Aşadar. Fig.4 reprezintă o priză de putere semiindependentă. Această priză este acţionată. Antrenarea arborelui prizei de putere se întrerupe o dată cu decuplarea ambreiajului principal. Schema prizei de putere dependente: A1 – ambreiajul principal. RPP – reductorul prizei de putere. prin decuparea ambreiajului suplimentar A2 pot fi schimbate treptele în cutia de viteze fără a întrerupe funcţionarea prizei de putere. 1.4. Antrenarea arborelui prizei de putere nu este influenţată de decuplarea ambreiajului principal.prize de putere semiindependente. Schema din figura 7.3 este reprezentată schema unei prize de putere dependente. care permite îndeplinirea parţială a condiţiilor menţionate mai sus. în acest caz.prize de putere dependente. . care permit îndeplinirea parţială a condiţiilor impuse (în general. Schema prizei de putere semiindependente: A1 – ambreiajul principal. care nu îndeplinesc nici una din condiţiile amintite. . CV – cutia de viteze. În continuare.

5.3). . APP – arborele prizei de putere. diferenţa constând în soluţia constructivă diferită de antrenare a prizei de putere de către motor.6. RPP – reductorul prizei de putere. CV – cutia de viteze. priza de putere este independentă. subcap. RPP – reductorul prizei de putere. 1. 1.5. Priza de putere a tractorului HART 200 este realizată după această schemă.6 este principial identică cu cea din figura 1. Mai este necesar să se cunoască modul de decuplare al ambreiajului dublu A1-A2. Schema prizei de putere independente: A1 – ambreiajul principal. CV – cutia de viteze.Fig. priza de putere este semiindependentă. 1. 3. Schema prizei de putere independente: A1 – ambreiajul principal. Analizând schema din figura 1. A2 – ambreiajul suplimentar. RPP – reductorul prizei de putere. iar dacă decuplarea lor se face în paralel. Schema prizei de putere cu ambreiaj dublu: A1 – ambreiajul principal.7 nu se poate trage concluzia asupra tipului prizei. A2 – ambreiajul prizei de putere. Dacă cele două ambreiaje se decuplează în serie (v. Fig.7. Schema prizei de putere independente din figura 1. CV – cutia de viteze. A2 – ambreiajul suplimentar. APP – arborele prizei de putere. APP – arborele prizei de putere. Fig.

U 850 şi U 1010 (cu decuplarea în paralel a ambreiajelor). Priza de putere sincronă din figura 1. CV – cutia de viteze. iar după el ambreiajul principal. 1.raportul de transmitere dintre arborele primar al transmisiei prizei de putere sincrone şi arborele prizei de putere este constant.sunt acţionate de arborele secundar al cutiei de viteze sau de un arbore plasat după acesta. la familiile de tractoare U 445 (cu ambele variante de ambreiaj dublu). 1. 1. prin aceasta asigurându-se sincronismul dintre turaţia arborelui prizei de putere şi viteza de deplasare a tractorului. sunt prezentate două scheme pentru prize de putere sincrone. Schema prizei de putere cu ambreiaj dublu: A1 – ambreiajul principal. Fig. Această variantă. este folosită la toate tractoarele româneşti pe roţi. Fig. Această soluţie constructivă este folosită.8 diferă de cea din figura 1. A2 – ambreiajul prizei de putere. Constructiv. APP – arborele prizei de putere.10. Fig. CV – cutia de viteze.9 este dată schema unei prize de putere sincrone. RPP – reductorul prizei de putere. aceste prize se caracterizează prin: .Schema din figura 1. APP – arborele prizei de putere. .7 prin ordinea de plasare diferită a celor două ambreiaje: lângă volant este plasat ambreiajul prizei de putere.8.9. de exemplu. În figura 1. Schema prizei de putere sincrone cu antrenarea de la . Schema prizei de putere sincrone: A1 – ambreiajul principal.10 este acţionată de coroana transmisiei centrale. sub diferite forme constructive. În continuare. RPP – reductorul prizei de putere. acţionată de arborele secundar al cutiei de viteze.

11 este reprezentată schema prizei de putere utilizată la familia de tractoare U 650. Turaţia nominală a arborelui prizei de putere este obţinută la o turaţie a motorului de 80…90% din turaţia sa nominală. F2 – frână de blocare a arborelui prizei de putere. dacă frâna F1 este liberă. arborele de ieşire al prizei trebuie să asigure un anumit număr de rotaţii pe o distanţă de 1 m parcursă de tractor. Prin deplasarea manşonului de cuplare spre stânga (în sensul S). În prezent. În prezent. În cazul prizelor de putere sincrone. pe plan internaţional sunt standardizate două turaţii nominale pentru turaţia arborelui prizei de putere: 540 şi. APP – arborele prizei de putere. În general. iar F2 –liberă. Schema prizei de putere combinate: A – ambreiajul principal. dimensiunile constructive şi amplasarea pe tractor a arborelui prizei de putere. arborele prizei de putere este frânat. respectiv. pentru universalizarea tractoarelor pe roţi. iar prin deplasarea manşonului în sens opus (sensul N). Dacă frâna F1 este strânsă. 1000 rot/min. în acest caz – independentă. Sensul de rotaţie al arborelui prizei de putere este cel orar pentru un observator care este plasat în spatele tractorului şi priveşte în direcţia de mers înainte a tractorului. Fig. Pentru exemplificare. Cele două frâne funcţionează în opoziţie. prin strângerea progresivă a acestei frâne. Frâna F2 are rol de protecţie: împiedică rotirea arborelui prizei de putere în starea decuplată a prizei (arborele prizei de putere ar putea fi acţionat de frecările interne din reductor). se antrenează progresiv arborele prizei de putere. Frâna F1 îndeplineşte şi rolul ambreiajului suplimentar A2 din schemele anterioare. PARAMETRII CONSTRUCTIVI ŞI FUNCŢIONALI AI PRIZELOR DE PUTERE Aceşti parametri trebuie să se încadreze în norme şi standarde internaţionale şi naţionale. se utilizează prize de putere combinate (normale şi sincrone). se obţine priza de putere normală. Invers. 1. CV – cutia de viteze. sunt standardizate pe .11. iar F2 – strânsă. se obţine priza de putere sincronă. F1 – frână de blocare a reductorului planetar. în figura 1. fiind acţionate de la acelaşi organ de comandă. CV – cutia de viteze.coroana transmisiei centrale: A1 – ambreiajul principal. APP – arborele prizei de putere. în ceea ce priveşte turaţia şi sensul de rotaţie. arborele prizei de putere este acţionat. De exemplu.

d . Tipul 3 Denumirea parametrului Unghiul de presiune.2 sunt daţi principalii parametri ai acestor caneluri. respectiv: p d 25.1…6.1) Tabelul 1.diametrul interior al canelurilor. în funcţie de puterea transmisă (v. Arborii de tipul 2 şi 3 au caneluri în evolventă. rot/min 1 540  48 2 1000 48…92 3 1000 92…185 Arborii de tipul 1 au caneluri dreptunghiulare cu dimensiunile z  d  D  6  28.  Numărul canelurilor. Conform acestui standard. 7. în care: Tabelul 1. kW Turaţia. În tabelul 1.5875 16 30° 20 2.4   .diametrul exterior al canelurilor. tab.2 Principalele elemente ale canelurilor arborilor prizelor de putere de tipul 2 şi 3.5  35 z este numărul canelurilor. Parametrii arborilor prizei de putere plasaţi în spatele tractorului sunt standardizaţi prin STAS 8802.5 rot/m şi. respectiv. p Tipul 2 30° 21 1.plan internaţional două game de turaţii pentru prizele de putere sincrone: 3. d mz m . D .4  z 25.4  z şi m  d z se poate obţine relaţia de legătură între cei doi parametri: p 25.1 Tipurile de arbori ai prizelor de putere în funcţie de puterea transmisă Tipul APP Puterea la APP.1167 12 Ţinând seama de relaţiile pentru parametrii p şi m. m Diametral pitch.3…3.4  z 25. sunt trei tipuri constructive de arbori. 6. z Modulul.5 rot/m.

Arborele prizei de putere z2 z4 540 APP2. Alte elemente standardizate ale prizelor de putere sunt (fig.zona de protecţie în jurul arborelui prizei de putere.unde d este diametrul de divizare al canelurilor. este antrenat prin caneluri cu raportul de transmitere i1  z 3 z 5 1000   .poziţia arborelui prizei de putere faţă de bara de tracţiune. . . 7. În cazul prizelor de putere cu două turaţii standard.12): poziţia arborelui prizei de putere faţă de planul longitudinal de simetrie al tractorului. 1. în mm. Fig. Arborele prizei de putere APP1. utilizând câte un arbore corespunzător fiecărei turaţii sau o singură ieşire pentru ambele turaţii. reprezentată în figură prin cota A.12. arborii prizelor de putere pot avea două ieşiri.poziţia arborelui prizei de putere faţă de sol (cota nominală h ia valori între limitele hmin şi hmax). Zona de plasare a arborelui prizei de putere În figura 1. reprezentată în figură prin cota e (e = ±50 mm). . corespunzător turaţiei n = 1000 rot/min. corespunzător turaţiei n = 540 rot/min. montând arborele corespunzător turaţiei respective. . Trecerea de la o turaţie la alta se realizează prin înlocuirea arborelui prizei de putere. este antrenat direct de arborele de intrare 1 (i2 = 1). Ultima variantă este aproape generalizată.13 este reprezentată schema funcţională a unui reductor cu două trepte de turaţie pentru priza de putere.

după această schemă. 1. Schema cinematică a reductorului cu două trepte de turaţie pentru priza de putere utilizată la tractoarele U 850 şi U 1010. 1. b – obţinerea Construcţia unui reductor realizat după schema din figura 1.Fig.16 este dată construcţia unui reductor realizată Fig. Schema funcţională a unui reductor cu două trepte de turaţie pentru priza de putere: a – obţinerea turaţiei de 540 rot/min.15.13 este prezentată în figura 1.13.14. . iar în figura 1. turaţiei de 1000 rot/min. O altă variantă de acţionare a arborelui prizei de putere cu două trepte de turaţie este reprezentată în figura 1.15..

când puterea motorului nu este folosită complet. prize de putere suplimentare.Practica exploatării tractoarelor a demonstrat că în cazul forţelor de tracţiune mici. . Modul de obţinere a acestor trepte rezultă din schemele respective. prin aceasta. din ce în ce mai mult. cu turaţii reduse cu până la aproximativ 40% din turaţia nominală.17 sunt reprezentate schemele cinematice ale transmisiei prizelor de putere cu patru trepte de turaţie (540. Pe această cale se reduce consumul specific de combustibil al motorului. compensează reducerea turaţiei motorului. 1. În figurile 1. Pentru a elimina acest dezavantaj. însă prin reducerea turaţiei motorului se obţin turaţiile standard. însă concomitent se reduce şi turaţia la arborele prizei de putere faţă de turaţia Fig. 1000 şi 1400 rot/min) ale unor tractoare reprezentative. se folosesc. 750.16.16 şi 1. motorul trebuie se funcţioneze la sarcini parţiale. standard. Prizele de putere suplimentare (economice) permit modificarea raportului de transmitere în transmisia prizei de putere şi. Ele au turaţii mai mari decât cele standardizate corespunzătoare. Schema cinematică a transmisiei prizei de putere cu patru trepte de turaţie utilizată de firma Deutz – Fahr la modelele Agrotron de 50…114 kW. aşa-zise prize economice (această denumire semnifică faptul că aceste prize permit motorului să funcţioneze la un regim economic).

1. se utilizează transmisii ale prizelor de putere cu trei trepte de turaţie (540.20. Schema cinematică a transmisiei prizei de putere cu patru trepte de turaţie utilizată de firma Fendt la modelele Favorit.Fig. 750 şi 1000 rot/min). seriile 6000 şi 7000. Modul de realizare a acestor trepte rezultă din schema respectivă. O asemenea schemă este dată în figura 7. Fig.19. . Mai rar. 1.18. Schema cinematică a transmisiei prizei de putere cu trei trepte de turaţie utilizată de firma John Deere.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->