Pendahuluan : Ayat takrifan/definisi Ayat semasa (2) Ayat pendapat/bukti Ayat kehendak soalan Isi-isi penting: Ayat topik Ayat huraian Ayat semasa Ayat contoh Ayat penutupan isi. Kesimpulan: Ayat rumusan isi penting Ayat pendirian terhadap tajuk .

Kesihatan Mengisi masa lapang Memartabatkan Negara KELEBIHAN SUKAN KEPADA REMAJA Mengeratkan hubungan Menghilangkan tekanan .

Sukan merupakan aktiviti riadah untuk mengekal dan meningkatkan kesihatan fizikal dan mental. Jika badan dan otak sihat maka selesalah melakukan apa juga pekerjaan dan kegiatan. . darah tinggi dan sebagainya akibat tabiat pemakanan dan kurang bersenam. masyarakat berhadapan dengan pelbagai ‘penyakit moden' seperti kolesterol. 'otak yang baik terletak di badan yang sihat'. Dewasa ini. Kerja yang dihasilkan juga akan lebih berkualiti dan mantap.

. Penglibatan remaja dalam sukan amat membanggakan sehingga kini wujud ramai atlet dalam kalangan remaja.Para remaja yang mencapai kejayaan di peringkat antarabangsa dapat mengangkat imej dan martabat negara. Nicole Ann David. Shalin Zulkifli. misalnya Hafiz Hashim. Remaja perlulah menyeimbangkan antara sukan dan pelajaran supaya cemerlang kedua-duanya.

Remaja boleh melakukan aktiviti sukan lasak mahupun aktiviti padang. berbasikal. mereka dapat menghilangkan tekanan yang dihadapi sama ada di sekolah mahupun di rumah Bersukan mampu menghindarkan remaja dari tekanan di samping berupaya memberikan ketenangan jiwa khususnya kepada remaja. .Sebagai remaja.berenang untuk mengisi minda dengan perkara-perkara yang positif.

. Remaja tidak akan terdedah untuk melakukan perkaraperkara negatif.tenis.bermain badminton.Memanfaatkan waktu terluang dengan aktiviti yang berfaedah. dan lain-lain. Melakukan aktiviti sukan atau riadah seperti berjoging.

mahupun keturunan.agama.Dengan bersukan remaja mampu berinteraksi dengan orang lain.meluahkan segala masalah apabila bersamasama rakan-rakan sambil melakukan aktiviti sukan . Remaja mudah bertukar-tukar pandangan antara satu sama lain. Penglibatan dalam sukan dapat mengeratkan hubungan antara satu sama lain tanpa mengira bangsa .

.Hasilkan sebuah karangan berdasarkan tajuk yang telah Diberikan iaitu “kelebihan Sukan Kepada Remaja”Karangan anda mestilah tidak kurang 350 patah perkataan. Karangan yang lengkap perlu ditulis dalam MS Word dan tugasan dihantar melalui e-mel.