Topul băncilor centrale care au realizat cele mai mari tranzacţii cu aur în 2012.

Care a fost politica BNR în ultimii 10 ani?
Băncile centrale de la nivel mondial au cumpărat 157,5 tone de aur în trimestrul al doilea din acest an, mai mult dec t dublu faţă de acelaşi interval din 2011. Este cea mai mare achiziţie trimestrială de aur a băncilor centrale de după trimestrul al doilea din 2009, cand instituţiile bancare au atins statutul de cumpărător net.

Achiziţiile/ vanzările de aur ale băncilor centrale (tone), în primele şase luni din 2012:

Sursa: CMA

În prima jumătate a acestui an, băncile centrale au cumpărat 254,2 tone de aur, faţă de 203 tone în aceeaşi perioadă din 2011.

Deşi a scăzut. Rusia a fost în 2011 a patra cel mai mare piaţă a bijuteriilor şi al patrulea mare producător de aur din lume. se preciza atunci în comunicatul BNR. De altfel. Guatemala (0. care a anunţat în iulie că şi-a majorat ţinta de achiziţie pentru acest an. rezerva de aur a Băncii Naţionale a Rom niei (BNR) a scăzut cu o tonă de aur. BNR preciza. potrivit normelor internaţionale.2 tone) şi Kirghistan (0. printr-un comunicat. Politica BNR din ultimii 10 ani în domeniul tranzacţiilor cu aur În ultimii 10 ani Banca Naţională a Rom niei (BNR) nu a făcut achiziţii sau v nzări semnificative de aur. Un astfel de exemplu este banca centrală din Kazahstan. că rezerva de aur a scăzut cu o tonă. Singura menţiune referitoare la BNR în datele CMA relevă faptul că.2 tone aur).1 tone). că valoarea rezervei de aur a crescut la 1. în noiembrie 2007. între care Serbia (0.5 tone la 26 tone. de la 24. ajung nd la 103. în ultimii cinci ani acestea dubl ndu-se. care. datorită industriei bijuteriilor. Rusia joacă un rol din ce în ce mai important pe piaţa metalului preţios. . Cantităţi mici de aur au cumpărat şi alte bănci centrale din Europa şi America de Sud. Banca centrală a Rusiei este a opta în lume după rezervele de aur pe care le are.7 tone în urma unei "redefiniri a rezervei de aur" care a inclus doar aurul standard. "În luna octombrie a avut loc o redefinire a rezervei de aur. Banca Naţională a Ucrainei a accelerat programul de achiziţii de mici cantităţi de aur pe care l-a avut în ultimii ani. în conformitate cu prevederile internaţionale trebuie să includă numai aur standard". în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale. relevă un raport al Consiliului Mondial al Aurului (CMA). în octombrie 2007.Anumite bănci şi-au făcut publică intenţia de a-şi majora rezervele de aur. la acea dată BNR a precizat.807 miliarde euro.

în scădere cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 10% mai mică faţă de primul trimestru din acest an. împreună totaliz nd 45% din cererea de aur la nivel mondial. cantitate estimată la 51.Cumpărările/vanzările de aur ale băncilor centrale în semestrul al doilea din 2007 (tone): Cum a evoluat cererea şi preţul aurului la nivel mondial Cererea de aur la nivel mondial în al doilea trimestru a fost evaluată la 990 de tone. . Raportul CMA menţionează că cererea de aur în domeniul bijuteriilor. cu 7% peste media din acelaşi interval din 2011.49 dolari pe uncie în trimestrul al doilea din 2012. cererea de aur de 2.090. Pe primul semestru din acest an. în schimb a existat o majorare a cererii din partea băncilor centrale. al investiţiilor şi în sectorul tehnologiei a fost în scădere.609. India şi China au o influenţă puternică pe piaţa aurului.2 miliarde de dolari. Preţul mediu al aurului a fost de 1.8 tone a fost cu 5% mai mică dec t anul anterior.

5 puncte. luand ca punct de plecare sfarsitul anului 1999. am folosit datele prezentate de Renderman pe indeximobiliar.com. insa este foarte important momentul in care intri la bursa – cei care au cumparat pe maxime in vara anului 2007.care cuprinde cele mai reprezentative actiuni tranzactionate la bursa – avea valoarea de 448. la sfarsitul anului 1999. BET-FI (SIF-urile) a crescut de la 1000 de puncte la 23. Bursa La sfarsitul anului 1999. daca am fi cumparat euro sau ne-am fi pastrat banii in lei la banci? Sa analizam pe rand performantele obtinute de cele patru varinte de investitii. Imobiliare Pentru calculul randamentului generat de investitiile in imobiliare. pretul mediu era de 59. valoarea BET era de 4690. Desi nu stim exact care a fost evolutia preturilor la nivelul intregii tari. randamentul obtinut in ultimii 10 ani fiind de 946%. iar scaderea din ultimele 18 luni este de 40-50% din maxime.Ce randamente au generat in ultimii 10 ani investitiile in imobiliare.350 euro. vor mai avea de asteptat cel putin 4-5 ani pana cand vor ajunge la zero. In acelasi timp.blogspot. respectiv 935%. cei doi indici au scazut cu 70%. euro si depozitele bancare in lei? Cati bani am fi castigat intre 2000 si 2009 daca ne-am fi investit economiile la bursa. Conform datelor prezentate de Renderman. un apartament cu doua camere in Bucuresti costa in medie 14.000. iar in decembrie 2009. . respectiv 84%. randamentul cumulat ajungand la 2288%. randamentul calculat in euro fiind de 311%. indicii se afla departe de maxim… Calculate in euro. randamentele BET si BET-FI sunt de 353%. La sfarsitul anului 2009. indicele BET . Acum. in domeniul imobiliar. putem spune ca acestea au crescut in euro de ~8 ori intre 2000 si primavara lui 2008.5 puncte. bursa. iar cel in lei de 850%.883 de puncte. Atentie: aceste randamente semnificative au fost obtinute desi in 2008. presupunand ca nu au vandut pe panica la inceputul anului 2009. respectiv evolutia preturilor medii la apartamentele cu doua camere situate in Bucuresti.

BNR nepublicand date pentru aceasta perioada).5%. ceea ce inseamna ca de fapt. sa analizam randamentele anuale calculate in lei. Depozitele in euro: luand in considerare dobanda medie anuala la depozitele noi in euro (pentru 2000-2003 am aproximat dobanda medie la 2. cine a depus la banca in 31.1999 1000 de lei si si-a reinnoit anual depozitul. acum ar fi avut 1360 de euro(5748 lei).Daca in toti acesti 10 ani imobilul ar fi fost inchiriat. iar chiria anuala ar fi reprezentat echivalentul a 6% din valoarea proprietatii. inflatia a fost de 277%. Depozite bancare in lei si euro Depozitele in lei: cumuland dobanda medie oferita de banci la depozitele in lei intre 2000 si 2009. Nu am luat in considerare randamentul adus de venitul din chirie in cazul in care proprietarul ar fi decis sa investeasca si acesti bani. Spre exemplu. datele in . Cu alte cuvinte. Randamentele anuale obtinute intre 2000 si 2009 Avand in vedere faptul ca este improbabila pastrarea neschimbata a structurii portofoliului timp de 10 ani. dobanzile medii oferite de banci la depozitele in lei au reusit doar sa pastreze constanta valoarea banilor.12. cei care si-au pastrat economiile in lei intreaga perioada. devalorizarea leului fiind mai mica decat dobanda la depozite. cei care in 31. Ce rezulta de aici? Intre 2000 si 2009. iar cel in lei la 1360%. In acesti 10 ani. de 66%. randamentul total calculat in euro creste la 530%. iar calculat in euro. au castigat mai mult decat cei care si-au pastrat economiile in euro. randamentul cumulat a fost de 36%.12.1999 ar fi cumparat 1000 de euro (1833 lei) si i-ar fi depus la banca. randamentul in lei fiind de 214%. are acum 3840 lei. ajungem la un randament total de 284%.

Concluzii: 1. preturile nu au atins inca nivelul minim. In anul urmator. 4. pentru cel mai probabil veti lua teapa. cand preturile apartamentelor aproape ca s-au dublat. iar imobilele noi si cele situate in zonele bune vor aduce un randament rezonabil. Ce se va intampla in urmatorii 10 ani? 1.graficul de mai jos. domeniul imobiliar este singurul cu randament negativ. iar in 2009. poate obtine randamente semnificative. click pentru marire. ceea ce inseamna ca populatia a pierdut din puterea de cumparare. . imobilele vechi din cartierele muncitoresti vor reprezenta una dintre cele mai proaste variante de investitii. Bursa a batut depozitele bancare in 8 ani din 10. Mai mult. Bursa: in mod sigur. luand in considerare inclusiv deprecierea leului fata de euro. doar bursa a adus un randament peste inflatie. De notat ca randamentul generat de investtiile in imobiliare nu cuprinde veniturile obtinute din inchiriere. in urmatorii 10 ani vom asista la cel putin o scadere masiva a bursei. respectiv in 2001. Inflatia a batut dobanzile bancare la lei in 5 ani din 10. insa cine investeste acum. insa tineti cont ca cel mai probabil. Anul 2000 a fost singurul an in care rata inflatiei a fost superioara randamentului mediu generat de toate cele patruvariante de investitii. bursa a avut randament negativ. 3. Cel mai bun an in domeniul imobiliar a fost 2003. intr-un singur an din 10. 2. Repet insa ceea ce spuneam mai sus – nu investiti pe termen lung la bursa atunci cand indicii se afla aproape de maximele istorice. Imobiliare: aici lucrurile trebuie nuantate – pe termen lung. iar depozitele in lei au batut depozitele in euro tot in 5 ani din 10. 2.

. mai ales in conditiile in care oricum vom adera la zona euro. Depozitele bancare: daca nu vor exista probleme mari la nivel macroeconomic.3. iar investitia in euro nu va mai fi o afacere. in anii urmatori dobanzile bancare la lei abia daca vor acoperi inflatia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful