Seria

:

Din

Muzeul Satului si de arta populara Bucuresti 1987

-1-

unde ‘ruda’ cu catrinte ocupa doi pereti. Pe scaunul cu spatar se afla furcile de tors cu ‘aripi’ . Pe patul cu tablii se afla o ‘pricoita’ alba cu ornamente geometrice. sec.1) CIMPU LUI NEAG – Hunedoara. langa pat – bitele ciobanesti cu incrustatii fine. relevante pentru rafinamentul artistic al locuitorilor de pe valea Jiului. XIX Aspect din ‘casa mica’ . -2- .

O interesanta piesa de port – sumanul din dimie decorat cu postav colorat. Patul. sec.2) CHERELUS – Arad. -3- . Pe pereti ceramica si ‘stergari’ alese in razboi. banca cu spatar si masa sint acoperite cu tesaturi din lana si bumbac decorate cu motive geometrice. XVIII Interior din camera de oaspeti.

Lavitele cu spatar. deasupra perne cu ‘capataiul’ ales in razboi cu motive geometrice si ‘ruda’ cu chindee ornamentale cu rosu si negru. masa inalta si lada de zetstre completeaza interiorul sobru al incaperii. -4- . XIX In camera de locuit se detaseaza ‘patul cu cobara’ ( un fel de baldachin. Stergarele din bumbac cu motivele policrome precum si canceele de lut smaltuite aflate pe grinzile transversale alcatuiesc originale frize decorative. sec.3) DUMITRA – Alba.

XIX . sec.4) GOCEA MICA – Dolj.

4) Aspect din ‘casa mica’ unde isi desfasoara activitatea cotidiana. Masa cu picioare sculptate completeaza ansamblul decorativ al incaperii. Pe ‘rude’ sunt suspendate covoare intr-o cromatica armonioasa. Tot in camera mica se afla razboiul de tesut avand in lucru o tesatura din borangic. cu vatra si loc de dormit ocupa un loc important in structura interiorului. XIX Coltul cu vatra din camera de oaspeti. Cuptorul de mari dimensiuni. sec. Patul si coltul afferent sunt acoperiti cu tesaturi din lana alese in razboi cu motive geometrice. . -5- 5) IEUD – Maramures. Un dulap in perete este amenajat in apropierea cuptorului.

. Pe ‘culmea’ suspendata sint dispuse piese de costum barbatesc si femeiesc traditional. sec. Langa cuptorul cu vatra atasat peretelui este patul pe capataiul caruia sta lada de zestre cu diferite tesaturi impaturite deasupra. XIX Aspect din camera de oaspeti – coltul cupatul.6) MASTACAN – Neamt.

XIX . sec.7) PIATRA SOIMULUI – Neamt.

Culmea de deaspura patului este acoperita cu piese de port popular traditional si tesaturi din lana si bumbac. Pe unul din capetele patului este lada de zestre frumos pictata pe care sunt ‘cladite’ tesaturi din lana. toate contribuind la infrumusetarea interioruluilui. XIX 7) Aspect din camera de oaspeti – coltul cu patul. .7) PIATRA SOIMULUI – Neamt.Pe pereti. laicere din lana si stergare dinbumbac tesute in razboi. sec.

.

-9- 9) STANESTI . sec. asezata la picioarele patului se pastreaza o parte din zestre. pe masa. sec. l fereastra cat si peste covor. tesaturi din bumbac si borangic impodobite cu motive brodate si alese. XX 8) Coltul cu patul din ‘camera curata’ cu tavanul vopsit in caramiziu si ‘mester grinda’ in albastru. XIX Aspect din camera de oaspeti – coltul cu patul care concentreaza un mare numar de tesaturi de lana si bumbac. Pe pat.8) RUSETU – Buzau. In lada scrijelita si vopsita.Arges. . Tesaturile decorative din lana cu alesaturi din motive geometrice acopera patul si peretele aferent.

Lavitele asezate pe langa perete. tesatura de lana pe care se repeat in general. XVIII Aspect din interiorul camerei de oaspeti. masa. tesaturile de casa in culori pastelate( laicere si paretare din lana). O noua specifica o da ‘grindarul’ ce acopera grinda centrala (‘caorda’). . Piesele din ceramica ‘de Kuty’ definesc parte din interiorul incaperii. intr-o proportie mai redusa compozitia laicerelor. sec. lada de zestre pictata. ‘culmea’ cu hainele de sarbatoare.10) VOITINEL – Suceava.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful