P. 1
Svedska, Finska, Norveska, Danska, Holandija, Nemacka, Italija, Spanija

Svedska, Finska, Norveska, Danska, Holandija, Nemacka, Italija, Spanija

|Views: 41|Likes:
Published by Marija Kostovski
politicki sistemi, Megatrend
politicki sistemi, Megatrend

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Marija Kostovski on Jan 23, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/23/2013

pdf

text

original

V - POLITIČKI SISTEMI KAPITALISTIČKIH ZEMALJA: PARLAMENTANI SISTEMI U DRUGIM ZEMLJAMA

:

ŠVEDSKA FINSKA HOLANDIJA

DANSKA

NORVEŠKA

NEMAČKA
ŠPANIJA

ITALIJA

SKANDINAVSKE ZEMLJE
Švedska Danska Norveška Finska
Kombinuju parlamentarizam sa ustavnim monarhijama Republikansko ureĎenje

• Reč je o ekonomski veoma razvijenim zemljama sa visokim životnim standardom. Njihova specifičnost je jak sektor socijalne zaštite i dobro funkcionisanje društvenih službi, penzionog i zdravstvenog osiguranja, besplatnog školstva, zbog čega se ove zemlje često nazivaju “socijalističkim monarhijama”.

• Druga specifičnost (i istovremeno razlika od britanskog modela na koji su se ugledale) skandinavskih zemalja jeste delovanje četiri tradicionalno najjače politčke partije (višepartijski politički sistem) i to: - demohrišćanske partije - konzervativne partije - socijaldemokratske parije - liberalne partije
– takoĎe spada u red država koje su kopirale britanski model politčkog sistema, poput skandinavskih država. Holandija je tradicionalna ustavna monarhija, ali sa britanskim parlamentarizmom kao svojim neposrednim uzorom.

Holandija

Nemačka Italija
Španija

Republikansko ureĎenje

Ustavna monarhija

• Posle rušenja fašističkih režima u ovim zemljama, obnovljene su demokratske institucije i vrednosti, kao i parlamentarno ureĎenje. • U sve tri zemlje deluje dvodomni parlament, od kojih se: - jedan dom (donji) bira na univerzalnim i neposrednim izborima od strane graĎana, a - drugi dom (gornji) je predstavništvo administrativnih jedinica (zemalja u Nemačkoj, odnosno provincija i regiona u Španiji i Italiji).

• U okviru partijskih sistema u Nemačkoj, Italiji i Španiji tradicionalno deluju: - jake desničarske političke stranke demohriščanske orijentacije (Demohriščani u Italiji, Hrišćanskodemokratska unija u Nemačkoj, Aznarova partija u Španiji); - blok socijaldemokratskih parija (SDP u Nemačkoj, Socijalistička partija u Italiji, Socijalistička partija u Španiji); - jake levičarske partije komunističkog opredeljenja; - partije centra; - različite autonomaške i separatističke partije i organizacije.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->