Stoica Cristina - 1531 Glosar

1.Controlul calitatii Controlul calitatii este o operatie independenta de operatia de executie prin care, pe de o parte, se verifica daca baza tehnico-materiala are caracteristicile calitative si precizia prevazute in documentatie, iar pe de alta parte, verifica incadrarea caracteristicilor de calitate ale reperelor, subansamblurilor si produselor finite in limitele prevazute de documentatie. In concluzie, controlul de calitate este un control de conformanta. Actiunea controlului calitatii incepe din momentul alegerii procesului de productie, continua cu instalarea echipamentului de productie sau cu pregatirea acestuia pentru realizarea optima a fluxului la fabricate, cu calificarea fortei de munca folosite si cu achizitionarea de materii prime si materiale cores-punzatoare. Se desfasoara pe tot parcursul procesului de fabricatie si al expedierii produselor si se incheie cu asistenta tehnica (service) acordata de societatea comerciala respectiva in perioada de garantie. Datorita progresului tehnic, precum si exigentei sporite a beneficiarilor exista tendinta ca perioada de garantie a produselor sa creasca. In concluzie, controlul trebuie sa fie prezent in toate etape procesului de fabricatie, iar in cazul instalatiilor complexe, continuand in timpul montaju-lui si in perioada efectuarii probelor tehnologice. Acest sistem de control poarta denumirea de control total al calitatii.

2.Mentenanta corectiva Mentenanţă corectivă se defineşte ca fiind mentenanţa efectuată după apariţia unui defect, în scopul restabilirii dispozitivului la starea de îndeplinire a funcţiei specificate. Utilajele funcioneaza pana la oprirea lor accidentala datorita uzurii instaurate sau datorita aparitiei unor defectiuni. Reparatia inseamna, de regula, inlocuitea subansablului avariat sau chiar a intrehului utilaj. Aceasta situatie este cea mai nefericita si implica in mode vident costuri de mentenanta mari Activitatea se poate focaliza pe sarcini planificate la intervale regulate de timp prin care să se asigure menţinerea în stare de funcţionare la parametri optimi a maşinilor/sistemelor critice. Eficienţa programului de mentenanţă se judecă în funcţie de costul ciclului de viaţă a maşinilor/sistemelor critice şi nu în funcţie de cât de repede este repus în funcţiune.

Forţa de muncă ocupată este compusă din angajaţi.Productia unicat Productia unicate (individuala) se caracterizeaza prrin fabricarea unei nomenclaturi foarte largi de produse in cantitati reduse.cele pensionate pe caz de boala etc) PVMAM-populatia in varsta de munca apta de munca .M).uneori chiar unicate. Deplasarea produselor intre locurile de munca se face bucata cu bucata sau in loturi mici de fabricatie.(intra in aceasta categorie persoanele cu handicap. femeile casnice şi aşa numiţii "lucrători descurajaţi". salariati(S) si alte categorii (AC) PVM-populatia in varsta de munca reprezinta totalitatea persoanelor ce au varsta cuprinsa in limitele legale de munca . cu ajutorul unor mijloace de transport cu deplasare discontinua . cât şi şomerii.3.persoane aflate in afara varstei de munca (PAVM). populatia activa(PA). .se refera la persoanele aflate intre limitele legale de munca si care poseda aptitudini necesare pentru a desfasura activitati utile. în categoria forţei de muncă nu intră studenţii.reprezinta totalitatea persoanelor cu varste cuprinse in limitele legale de munca . In determinarea resurselor de munca se porneste de la definirea unor concepte de baza :populatia in varsta de munca (PVM). persoane in varsta de munca care pot desfasura o activitate (PVMAM).dar care nu au aptitudinile necesare sa desfasoare activitati utile. întreprinzătorii independenţi şi membrii serviciului militar. pentru că nu caută de lucru în mod activ.Forta de munca Forta de munca reprezinta populaţia ocupată sau totalitatea persoanelor care lucrează şi care caută de lucru. PVAM-populatia aflata in afara varstei de munca este reprezentata de toate persoanele cu varsta sub 16 ani sau peste limita superioara a varstei de munca. persoane inapte de munca (PIM).populatia inactiva(PI).populatia ocupata(PO). PIM-populatia in varsta de munca inapta de munca. De obicei. Repetarea fabricarii unor produse are loc la interval de timp nedeterminate sau uneori exista posibilitatea sa nu se mai repede niciodata. Utilajele din dotare au specializare univesala.rezerva de forta de munca(Rez.respectiv 16-65 ani pentru barbati si 16-60ani pentru femei. pensionarii. noţiunea acoperă atât populaţia ocupată. Pasii urmati in cazul unei comenzi de produse unicater ar fi:       inregistrarea comenzilor clienti pe termene de livrare promise la beneficiar stabilirea a unei retete de fabricatie (necesar materiale si manopera) pentru produs inregistrarea unei comenzi de lansare in productie (la o data la care permite fluxul de productie) cu termen de realizare a produsului vizualizarea starii comenzilor (comandate/lansate/realizate total/realizate luna curenta/livrate/rest de livrat/facturate/achitate) inregistrarea consumurilor aferente comenzii si a productiei obtinute facturarea produsului 4. iar personalul care le utilizeaza are o calificare inalta. care nu pot fi consideraţi şomeri.

autobaza (in transporturile auto).sector (in inductria minieram exploatari forestiere. care indeplineste si functia de sef de sectie pe schimb. centrala.Sectia de productie poate fi incardata si cu personal de executie tehnic. sistem. statie. Functia de sef de sectie pe schimb se utilizeaza numai daca schimbul respectiv lucreaza cu intreaga capacitate a sectiei.In unele ramuri ale industriei sau ale economiei nationale. Activitatea sectiei de productie se desfasoara pe schimburi.5. organizat pentru conducerea unitara a activitatilor intre care exista legatura din punct de vedere tehnologic. potrivit prevederilor legale. acestea se desfasoara in cadrul unui numar de ateliere de productie organizate la nivelul unui schimb de lucru sau se realizeaza in cadrul schimbului de lucru de catre un numar de formatii de munca normate.centru. conduse de cate un conducator de formatie (de regula maistru). daca. .agentie (in transporturi aeriene. depou. sectai de productie are denumiri specifice acestora:. fiind condusa de sefi de sectie pe schimb si de un sef de sectie coordonator. ocol. lucrari geologice si agricultura).Sectie de productie Compartimet de munca din structura de productie a unei intreprinderi. etc. economic si de alta specialitate pentru realizarea activitatilor functionale ce nu se pot realiza centralizat la nivelul intreprinderii.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful