P. 1
Eu Si Colegii Mei

Eu Si Colegii Mei

Ratings:
(0)
|Views: 402|Likes:
Published by Marius Goga

More info:

Published by: Marius Goga on Jan 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/04/2015

pdf

text

original

Scoala Gimnaziala Motca Profesor: Teodora Ungureanu Proiect didactic

Data: Clasa: a V–a Modulul: Comunicare si abilitati sociale Submodulul: Comunicare Tema lectiei: Eu si colegii mei Obiective operationale: Elevii trebuie: O1. sa-si dezvolte capacitatile de apreciere a celor din jur; O2. sa se raporteze corect la cei alesi drept prieteni; O3. sa recunoasca valoarea prieteniei ca relatie interpersonala bazata pe cunoastere reala; O4. sa-si formeze atitudini responsabile; O5. sa-si dezvolte initiativa personala; O6. sa-si dezvolte capacitatea de autocunoastere. Metode si procedee didactice: brainstormingul, studiul de caz, metoda colturilor, autoobservatia, metoda chestionarului, conversatia euristica, explicatia; Mijloace de invatamant: fise cu emoticonuri, fise cu rolurile elevilor, foi, carioci, chestionare de autocunoastere. Strategii de implicare a elevilor: frontal, pe grupe, individual. Metode de evaluare: observatia sistematica; Desfasurarea orei Secventa Activitatea profesorului lectiei 1. Setul • Distribuie elevilor fisele“Cum te simti astazi ?” anticipativ si le solicita sa se identifice cu unul din personaje, conform starii pe care o au. Poarta discutii scurte cu elevii si-i indeamna sa gandeasca pozitiv, explicandu-le avantajele. • Reaminteste elevilor, dialogand cu acestia, regulile care trebuie respectate intr-o activitate desfasurata in grup pentru ca atmosfera sa fie placuta, favorabila invatarii, apoi le afiseaza in fata clasei. Activitatea elevilor -Analizeaza expresiile personajelor si scriu pe caiet cuvantul corespunzator personajului ales. -Raspund la intrebarile profesorului, reamintindusi regulile care contribuie la reusita unei activitati de grup: implicare, responsabilitate, respect reciproc, corectitudine, ascultarea opiniei fiecaruia.

sa spuna tot ce le sugereaza acest cuvant si sa scrie pe tabla. lanseaza intrebarea: “ Un bun coleg trebuie sa-i dea caietul prietenului pentru a copia tema?” Solicita elevilor care raspund DA sa formeze un grup si celor care raspund NU. 3. apoi precizeaza obiectivele lectiei. adversar si altele. sa-i influenteze in bine si sa accepte la randul lor schimbarile pozitive pe care le vor sugera prietenii si colegii lor. analizeaza ideile elevilor impreuna cu ei si subliniaza cuvintele de baza. Urmaresc cu mare atentie raspunsurile colegilor. sa enumere schimbarile pozitive survenite in propriul comportament ca urmare a influentei prietenilor. Instruieste cei doi elevi sa poarte un dialog. Solicita elevilor sa desemneze un raportor care sa prezinte in fata clasei produsul grupei.Urmaresc cazul prezentat spre a fi studiat. confident. scriu raspunsul la intrebare si argumentele pe o foaie. scriu raspunsul la intrebare si argumentele. Elevii indecisi migreaza de la grupul celor care au raspuns DA la cei care au raspuns NU. Apreciaza argumentele aduse de fiecare grupa si solicita elevilor sa le respecte opiniile. In a doua etapa. Prezinta elevilor cele mai interesante raspunsuri ale elevilor. desemneaza un raportor care prezinta in fata clasei argumentele care sustin opinia lor. se consulta intre ei. amic. cum membrii fiecarui grup se consulta.Asociaza “coleg” cu : prieten. Invita elevii sa reflecte apoi. -Se grupeaza dupa opiniile pe care le au. partener. apoi sa raspunda la urmatoarele cerinte: 1. in prima etapa. . sa nominalizeze colegii-prieteni si sa precizeze de ce ii considera prieteni. 2. Observa cum se grupeaza elevii.  Invita toti elevii sa-si scrie pe o foaie propriul nume.Dirijarea invatarii . Noteaza tema lectiei in caietele de dirigentie. 3. Elevii E1 si E2 din cazul studiat sunt colegi. tovaras. care desemneaza calitatea de coleg. Aceasta prezentare are scopul de a stimula elevii sa–si aleaga cu grija prietenii. Apoi. un alt grup apoi sa argumenteze raspunsul. -Fiecare elev raspunde la cerintele profesorului si inmaneaza acestuia foaia pe care a lucrat. sa precizeze ce schimbari pozitive a produs in comportamentul prietenilor sai. Discuta pe baza argumentelor prezentate. Profesorul comunica elevilor ca pot migra de la un grup la altul daca-si schimba opiniile.2. • Anunta si noteaza tema lectiei “Eu si colegii mei” pe tabla. Participa la discutii pe baza materialelor prezentate.Anuntarea temei noi si a obiectivelor • S crie pe tabla cuvantul coleg si solicita elevilor. fara a mentiona numele elevilor. coechipier.  Gaseste in randul elevilor doi voluntari care primesc rolurile pe care le vor interpreta. . privind schimbarile de comportament determinate de prieteni.

desprinse din discutiile purtate cu elevii pe un parcursul activitatii. Toti elevii care si-au scris opiniile le prezinta in fata clasei. Apreciaza grupul clasa pentru participare si calitatile individuale descoperite la elevi. prietenie. Ce nu v-a placut? 3. Citeste elevilor textul “Elevul din clasa I”. colaborare.  Sugereaza elevilor sa raspunda in scris la -Completeaza urmatoarele intrebari: chestionarele si le dau 1. Elevii isi scriu sau nu numele pe chestionar. Ce v-a placut cel mai mult in aceasta ora? profesorului. opinia dar il respecta. profesorului. -Completeaza testul de  Profesorul distribuie elevilor chestionarul autocunoastere “Esti pentru autocunoastere “Esti prieten bun?”. Numai cine isi recunoaste -Enumera insusirile unui bun coleg si le scriu in lipsurile le poate elimina. respect si altele. noteaza maxima care le-a coleg. le distribuie punctajul obtinut si se foi cu interpretarea si-i invita sa fie sinceri in autoevalueaza. Dupa ce toti elevii prieten bun?” Analizeaza au terminat completarea testului. . Ceilalti copia tema?” Solicita elevilor sa-si exprime din elevi nu-i impartasesc nou opiniile. Scrie pe tabla trasaturile principale ale unui bun caiete. dupa cum doresc. se discuta si se apreciaza calitatile elevilor: toleranta. autoevaluare. de asemenea. intrajutorare. 2. pe -Asculta fiecare fragment fragmente si-i consulta mereu sa afle care sunt din textul citit si raspund in scris la intrebarile opiniile lor . Realizarea adevarat trebuie sa-si ajute  Profesorul relanseaza intrebarea” Un bun coleg feedback-ului colegul dandu-i caietul satrebuie sa-i dea caietul prietenului pentru a si copie tema. Sugereaza elevilor sa-si fost prezentata ca indemn. sa-l completeze si sa reflecteze. practica. “Sa-ti ajuti colegii ca si cum toti ti-ar fi Doar un elev mai este ferm convins ca un prieten prieteni!”. 4. insuseasca urmatoarea maxima si sa o puna in -Elevii raspund verbal. Scrieti o sugestie pentru urmatoarele lectii. verbal.

Fisa cu persone aflate in diferite stari .

mai ales mama...... Abia am ajuns acasa si n-am mai avut timp sa scriu sau sa invat.. E1: ....Promit ca n-o sa se mai intample! Nu mai fi critic cu mine si da-mi odata caietul! Fisa elvului E2 E1: ... singura si-am ajutat-o.. iar doamna profesoara mi-a facut observatie........... E2: ....... dar tu vei suporta consecintele propriilor fapte..... E2: ... Iti pot explica unde nu ai inteles enuntul......... E2: ...... E1: ...Chiar daca suntem prieteni................... Am fost la bunica mea care este grav bolnava.........DIALOGUL ELEVILOR CARE S-AU OFERIT VOLUNTAR Fisa elevului E1 E1: -Te rog sa-mi dai si mie caietul sa copii tema la matematica.De ce nu esti sincer macar cu tine? Nu inveti si nu scrii temele de mai multe zile! Cauti tot felul de scuze. Te-ai gandit la asta? E1: . ca tare mi-e mila de ea...Ajuta-ma te rog! Stii ca n-am avut tema scrisa nici ora precedenta. E1: .. Daca vei avea un esec scolar va suferi si familia ta. nu-ti pot da caietul sa copii tema. . E2: .....

2. chiar daca tii foarte mult la ele? Ai rabdare sa asculti un prieten cam…vorbaret. 6.11. 11.15. Intrebarea Iti place sa te joci singur? Preferi sa citesti. pentru a nu pari un prieten? Cand mananci ceva care iti place foarte mult. 1. 7. fara sa-l intrerupi sau sa-i spui ca-i pisalog? Iti place sa tii supararea mult timp sau accepti sa te impaci cand te-ai linistit? Cand izbucneste o cearta intre colegi cauti sa-i impaci? Tii apararea celui slab in orice imprejurare.3. 12. 3. 14. 2.daca ai de la 14 la 15 puncte. pentru ca ai prilejul sa-ti reintalnesti colegii si prietenii? Te superi daca esti subiectul unor glume. unde ai putea sa castigi usor.daca ai de la 16 la 18 puncte poti considera ca esti de obicei un prieten sincer.10. simti dorinta sa oferi si celor din jur. 8. 19.8. pentru a face o bucurie cuiva mai slab sau mai mic decat tine? Crezi ca ai cel putin un prieten sincer? Esti multumit de succesele prietenilor tai adevarati? Esti capabil sa suporti neplacerile unei greseli ( nu foarte grave) pe care n-ai comis-o. 18. chiar daca esti convins ca ai dreptate (deoarece problema nu are prea multa importanta) ? Accepti sa imprumuti prietenilor si colegilor unele din obiectele tale.16. chiar daca nu ai destul pentru tine? Esti fericit. Nr. spiritul tau de prietenie mai are unele rezerve. . pentru a-i provoca neplaceri? Stii sa cedezi intr-o discutie cu un coleg foarte ambitios. 17.6.daca ai 19 puncte esti un prieten excelent si te vei bucura in viata de prieteni la fel de buni ca tine. la reinceperea scolii. este bine sa fii ceva mai atent cu prietenii si colegii. sa te duci singur la un spectacol. intre colegi? Spui uneori adevaruri suparatoare despre cineva pe care esti suparat. .CHESTIONAR ESTI PRIETEN BUN ? Raspunde cu toata sinceritatea prin DA sau NU. crt. 5. 16. precum si pentru fiecare raspuns NU la intrebarile:1. Aduna punctele obtinute si trage concluziile: .17. 13. 13. 9.daca ai de la 10 la 13 puncte. 10.12.5.7. dupa vacanta. . chiar daca nu esti prieten cu el? DA NU EVALUARE Acorda cate un punct pentru fiecare raspuns DA dat la intrebarile cu numarul: 4. 4. 15. 19. in loc sa te distrezi cu colegii? T esuperi daca pierzi la unele jocuri? Preferi sa faci cadouri in loc sa primesti? Pastrezi intotdeauna secretele pe care ti le incredinteaza prietenii sau colegii? Iti place sa pierzi uneori la joc. . 14. 18.9. poti considera ca ai lipsuri care te pot face sa nu ai parte de prieteni sinceri.

1. . nu meriti sa ai prieteni. zise tatal. .Va rog sa-mi inscrieti baiatul in clasa I. dar va rog sa ma intelegeti si dumneavoastra pe mine. . In ziua urmatoare Pavko veni la scoala.Nu incape nici pe coridor. Stand in curtea scolii isi misca nedumerit pantofii lui uriasi. fiul meu este prea mare si nu incape in clasa. 2. Copiii uimiti se zgaiau doar la el. . Pavko se uita si el pe fereastra cautandu-si clasa. Am fost la sase scoli sa-l inscriu dar nu l-au primit.Va inteleg. Ei. O sa stea in curtea scolii si o sa se uite in clasa pe fereastra ca sa urmareasca lectiile. iar capul ii ajungea pana la cosul de pe acoperis. la inceputul anului scolar. Cand o sa vina iarna. ce ziceti acum? Ati fost surprinsi? Cum credeti ca se simte Pavko? Dar tatal lui? Ce credeti ca se va intampla in continuare? In cele din urma s-au inteles sa-l inscrie pe Pavko la scoala. Copiii fugira in clase cand il vazura si incepura sa se uite la el pe fereastra. . O sa poarte o haina de blana si casti pe urechi ca sa auda ce se vorbeste in clasa. Nu pot sa-l las fara educatie. . Pavko al meu e copil de scoala si trebuie sa mearga la scoala.Atunci il punem in sala de sport. un tata a venit la scoala si si-a indreptat pasii direct catre biroul directorului. draga domnule. Care credeti ca este motivul pentru care baiatul nu poate fi inscris la scoala? Despre ce credeti ca este vorba in acest text? . Si Pavko se zgaia si el la ei.Vedeti .De ce nu l-au primit? Ce s-a intamplat? intreaba directorul. dar nu-l putem primi nici noi. .Nu incape nici in sala de sport . De scris si de desenat o sa-i fie usor.Atunci imi pare rau. pentru ca ferestrele vor fi inchise. zise tatal cu tristete. Altminteri era liniste.Dar pe coridor incape? . Pavko o sa stea tot in curte. Elevul din clasa I (text si baza de discutii) Odata. Si nici nu am bani pentru amenda. zise directorul. .- daca ai sub 10 puncte. O sa-si puna o tabla pe genunchi.

zise fetita.Eu? Intreba Pavko aplecandu-se putin ca sa vada cu cine vorbeste. Cand jucau fotbal. Daca intindea o mana acoperea o jumatate din poarta. Da. 4. Apoi copiii se jucara cu Pavko in fiecare pauza. Fara el nu era interesant. Ce parere aveti despre solutia gasita pentru ca Pavko sa poata veni la scoala? E buna? De ce? Ce credeti ca vor gandi ceilalti elevi din scoala despre Pavko? Cum v-ati simti daca ati vedea prin fereastra un urias? Cum credeti ca se simtea Pavko? Deodata . de la o fereastra de la etajul intai se auzi vocea unei fetite: . Nu-i culegi un con? Pavko isi intinse din nou mana. Acum ce credeti? Ce va face Pavko? Credeti ca este un urias bun sau un urias rau? Daca e bun cum o va dovedi? Ce credeti ca se va intampla in continuare? O va face pe Betka sa-i fie frica de el? Dar pe ceilalti copii? Isi intinse apoi mana pana la padure. Spaima le trecu repede pentru ca isi dadura seama ca Pavko. Ii parea rau de un singur lucru: ca nu putea sa se joace de-a v-ati ascunselea. ajunse la varful unui brad si cand isi lasa mana jos . spuse el dand din cap si zambind fetitei indraznete. un nasuc mic si parul negru.O veverita! Ce frumoasa e! striga Betka. Betka vazu lumina unui gand in ochii lui mari. dar isi dadu seama ca nu are nici o dovada. Tu esti un urias bun? Pavko dadu din nou din cap.Si eu sunt in clasa intai si ma cheama Betka. Tata mi-a citit ieri o poveste despre un urias bun. Trebuie adaugat ca Pavko era un elev bun si primea in fiecare zi cate un plus in carnetul de note! 4. in palma lui era o veverita. Pavko era portarul.3. desi era urias. Pavko era poarta. Atunci copiii nu se mai jucara de-a vati ascunselea. sunt in clasa intai. Ii era usor. Avea fata rotunda.Esti in clasa intai? . . era plina de conuri. . O duse pana la fereastra si i-o dadu fetitei. Ceilalti copii erau entuziasmati. Incepu sa se gandeasca. Cand o aduse inapoi . nu facea rau nici unei veverite. Ce parere aveti acum? Cum se simte Pavko ? Dar ceilalti copii? Dar tatal lui Pavko? . Cand se jucau de-a poarta de aur.

Mamele lor sunt plecate la munca in Italia si copiii au ramas in grija tatilor. De aceea am implicat intregul colectiv de elevi in dezbaterea acestui subiect. chiar daca nu impartasesc aceeasi opinie. Ambii sunt atrasi de aroma alcoolului. De asemenea. 9 au raspuns NU iar 7 au raspuns DA. Le-am mai facut observatii cand i-am gasit cu temele copiate si lectiile neinvatate dar nu am observat progrese in traseul lor scolar. unul din elevii pe care doream sa-i ajutam mai mult chiar s-a regasit in personajul elevului E1 si a scris cu regret ca el nu a influentat pe nimeni in bine. ceilalti fiind foarte fermi in raspunsul lor. fara a-i nominaliza sau a-i ironiza. doar un elev a mai raspuns DA. NU. la aceeasi intrebare. sutinea ca in aceasta situatie se impunea sa-si ajute colegul insa nu l-au combatut foarte dur. inca un elev de la grupa celor care au raspuns DA. . iar daca vor dori sa i-o schimbe vor avea destule ocazii sa-l puna in diferite situatii astfel incat sa ajunga singur la aceeasi concluzie cu ei. avea 11 membri. De asemenea. Unul din tati lucreaza intr-o localitate vecina si vine acasa la 2-3 zile. Mi-a placut atitudinea celor 15 elevi care. Dupa inca 3 minute. iar celalalt este pensionar. m-a surprins sinceritatea lor. Au invatat sa-i respecte opinia. am primit informatii care imi vor permite sa iau unele masuri pentru intarirea sintalitatii colectivului de elevi.INTERPRETAREA ACTIVITATII Am realizat aceasta activitate cu scopul de a ajuta doi elevi care au intrat in regres scolar. desi erau mai multi care impartaseau aceeasi opinie. La intrebarea ” Un bun coleg trebuie sa-i dea caietul prietenului pentru a copia tema?”. Am reusit sa-i determin pe elevi sa-si asculte colegii pana la capat. un elev de la grupa celor care au raspuns DA. din cei 16 elevi prezenti la activitae. La sfarsitul timpului de lucru (10 minute). Dupa 5 minute de gandire si discutii cu membrii grupei . iar grupa celor care au raspuns NU. au fost surprinsi de raspunsul si atitudinea colegului lor care. am aflat ca majoritatea elevilor sunt “buni colegi” dar sunt si elevi care vor necesita consiliere psihologica. Am apreciat seriozitatea si implicarea elevilor in rezolvarea sarcinilor primite. a migrat catre cealalta grupa. grupa celor care au raspuns DA avea 5 membri. Prin testul aplicat. Copii au inceput sa aiba tot felul de preocupari. mai putin ii preocupa invatatura. La sfarsitul orei. a migrat catre cealalta grupa.

Activity (4)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Kovacs Timea liked this
adelinatatar liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->