Master - Leadership și Management Organizațional Facultatea de Sociologie

Portofoliu seminar Cultura Organizațională

Masterand: .............................. Master LMO an II

-2011-

Schimbarea Culturii Organizationale 4.Cultura Organizatiei din care facem parte 2.Cultura Manageriala 3.Conținut: 1. Cultura Organizatiei AIESEC SIBIU 2 . Evolutia Culturii si Provocari ale Culturii Organizationale 1.

statutul social. fiind puternic influentata de climatul social.Cum singura mea experienta intr-o organizatie consta in trei ani de voluntariat in organizatia internationala pentru studenti AIESEC Sibiu. AIESEC nu discrimineaza pe diferente de rasa. Insa. etnie sau nationalitate. AIESEC s-a infiintat dupa Al Doilea Razboi Mondial. independenta si nonprofit. expresie ce ne uneste si ne motiveaza. economic si politica din acea perioada a istoriei. condusa de studenti. defineste managementul ca “arta de a realiza lucrurile prin oameni”. Mary Parker Follett. Unul dintre cele mai valoroase aspecte de care se bucura organizatia este reteaua global ace influenteaza intelegerea interculturala prin realizarea de activitati ce implica participarea si colaborarea intre diferite tari. leadership si management. termenul “pace” nu ar trebui sa fie interpretat neaparat ca absenta unui razboi major. Ce este AIESEC? AIESEC este o organizatie globala. economic si politic al lumii s-a schimbat si este intr-o continua schimbare cu o viteza mare. Viziunea AIESEC sintetizata intr-o simpla expresie este “Pace si implinire a potentialului uman”. De aceea. In contextul actual. Prin “ implinire a potentialului uman” AIESEC exprima scopul sau sa dezvolte indivizi ce au cunostintele. Incercand sa explicam idealurile AIESEC trebuie sa fim capabili sa privim nu doar in prezent ci sa aruncam o privire si in trecut. Este o cerinta imperativa ca membrii organizatiei sa fie interesati sa se dezvolte ca lideri. Prin “global” intelegem ca AIESEC are un obiectiv global si este reprezentat pe toate continentele. Membrii organizatiei sunt interesati de probleme globale. abilitatile si determinarea necesara pentru a influenta 3 . pentru ca mai apoi sa aiba forta necesara pentru a avea un impact pozitiv in societate. fundamentele organizatiei s-au bazat pe realitatea imediata. membrii sunt incurajati sa ocupe pozitii de leadership acestea fiind principala unealta de a-si dezvolta aceste abilitati. religie. Asa ca managementul nu trebuie sa fie in mod necesar legat doar de mediul de afaceri – lideri din diferite sectoare ale societatii au nevoie de abilitati de management pentru a face lucrurile sa se intample. culoare. Din aceeasi perspectiva membrii sunt incurajati sa isi dezvolte abilitatile de management. voi realiza acest studiu al culturii organizationale pe organizatia AIESEC. scriitoare ce a abordat acest subiect. gen. non-politica. in 1948. In mod natural. pentru studenti sau proaspat absolventi de studii superioare. “Pace” simbolizeaza o lume ce nu e dominate de conflicte ce se nasc din punct de vedere cultura. religios sau din alte aspecte ale diferentelor interumane.

de a-si pune in practica abilitatile de leadership prin toate acestea ajutandu-i sa aiba un impact pozitiv in societate. Stagiile de practica internationale suplimenteaza experientele de invatare pentru tineri. atat la nivel personal cat si la nivel profesional. Aceeasi platforma serveste la conectarea organizatiilor partenere cu tinerii talentati. national si international. Platforma AIESEC consta intr-un numar de oportunitati diferite – directe sau virtuale-prin care un individ isi creaza propria Experienta AIESEC.“metoda” AIESEC Calea pe care o adopta organizatia pentru a reliza lucrurile enumerate mai sus este sa asigure membrilor sai o experienta de dezvoltare in integralitatea ei. Prin managementul proiectelor si activitatilor din cele peste 1100 de reprezentante la nivel local. 4 . In plus. Stagiile practica reprezinta o unealta ideala prin care este provocata viziunea despre lume intr-o maniera unica. prin comprimarea a experientelor de leadership. organizatia doreste ca tinerii sa invete cat mai multe si sa contribuie activ la invatarea celorlalti. se asigura aproximativ 5000 de oportunitati de leadership pentru membrii organizatiei in fiecare an. sensibilitate culturala deschidere si invatare activa. AIESEC reprezinta platforma internationala in cadrul careia mii de Experiente AIESEC se petrec in fiecare zi. de a pune sub semnul intrebarii propriile paradigme despre felul in care exista unele lucruri sau despre felul in care functioneaza acestea. stagii de practica internationale si participarea intr-un mediu global de invatare. Impactul AIESEC Definitia impactului afirma in mod clar faptul ca AIESEC pleaca de la premisa ca cel mai puternic impact pozitiv al sau vine ca rezultat al caracteristicilor leadershipului pe care oamenii il dezvolta prin Experienta AIESEC. Calea. prieteni.) ci despre oportunitatea de a te infrunta singur cu provocarile de zi cu zi in afara “zonei de comfort”. Nu este vorba doar de absenta legaturilor naturale cu ceea ce inseamna “acasa” (familie. Impactul pe care aceasta organizatie doreste sa il aiba este acela ca platforma noastra internationala sa ofere conditiile propice pentru ca tinerii sa isi descopere si sa isi dezvolte potentialul. Acest lucru asigura membrilor o paleta larga de experiente practice valoroase prin care sa dobandeasca abilitati de leadership si management. cultura etc. Ideea acestor actiuni nu este doar aceea de a asigura o experienta profesionala individului ci de a accelera dezvoltarea acestuia. transmitandu-i un spirit antreprenorial. Termenul “international” accentueaza aspectul global al organizatiei si internationalismul present in fiecare din activitatile noastre.in mod pozitiv comunitatile in care traiesc. in cele 100 de tari.

aceasta nu este rezultatul final. Valorile AIESEC definesc standardele acceptate ce guverneaza membrii in cadrul organizatiei si sunt cele care ghideaza actiunile si activitatile. Important de retinut este faptul ca aceste valori nu trebuie doar scrise si atarnate pe un perete din sediul organizatiei ci trebuie traite prin activitatile intreprinse. Traind diversitatea. lucru ce poate duce la comportamente pe care AIESEC nu doreste sa le incurajeze in comitetele locale din jurul lumii. Fiecare experienta AIESEC este unica deoarece se bazeaza pe deciziile pe care fiecare membru le ia privind activitatile considerate importante pentru el/ea din cele disponibile in acel moment. Aceste valori au menirea sa sustina realizarea obiectivelor organizatiei si atingerea idealurilor. Intotdeauna trebuie privita diversitatea ca un factor de imbogatire a experientei. se ofera oportunitatea membrilor sa lucreze in echipe internationale si astfel sa castige experienta internationala. 5 . membrii pot sa adopte comportamente ce sunt in concordanta cu propriul sistem de valori. Trebuie inteles faptul ca Experienta AIESEC este o unealta pe care tinerii o folosesc. Acestea sunt: Activarea Leadershipului. Activarea Leadershipului – AIESEC conduce prin exemplu si inspira leadershipul prin experientele sale. activitatile si resursele pe membrii sai. Entuziasmul Participarii. Demonstrarea Integritatii – Suntem consecventi si transparenti in deciziile si actiunile noastre. Demonstrarea Integritatii. lucrurile fiind explicate in detaliu in afirmatia referitoare la impactul organizatiei. asumandu-si intreaga responsabilitate fata de dezvoltarea potentialului membrilor sai. Fara aceste valori. Actiunile noastre ne sustin cuvintele. Experienta AIESEC Unul dintre principiile cele mai importante este ca organizatia isi concentreaza energia. Noi incurajam si delegam responsabilitati noilor membrii AIESEC in conducerea organizatiei. transmitem cunostintele noilor generatii pentru a asigura succesul de lunga durata in organizatia noastra. Respectam si incurajam in mod active contributia fiecarui individ. utilizand atat spatial fizic cat sic el virtual.Mediul global de invatare este construit prin experienta AIESEC. Actionand Sustenabil. Ne asiguram ca prin activitatile care se desfasoara. incurajam ambitia in cadrul organizatiei si competitia loiala. Lupta pentru Excelenta. Se tine cont de faptul ca mediul global de invatare lasa loc inovatiei cu privire la componentele acestuia. Ne indeplinim angajamentele si ne conducem intr-o maniera ce se suprapune cu idealurile noastre. Avem o ccomunicare sincera in cadrul organizatiei si cu partenerii acesteia. in care fiecare membru poate accesa o serie de oportunitati valoroase de invatare. Traind Diversitatea – Noi cautam sa invatam din diferitele moduri de viata si opinii reprezentate in mediul nostrum multicultural.

De exemplu. Marile companii de recrutare si nu numai. au inceput sa isi deruleze propriile programe de stagii de practica cu studenti sau proaspat absolventi de diverse nationalitati. CEO. Problema vizelor este o alta provocare cu care se confrunta AIESEC pentru desfasurarea programelor de stagii de practica internationale si pentru facilitarea colaborarii intre membrii din comitetele diverselor tari. 6 . incercand sa scoatem la suprafata ce e mai bun din fiecare individ. suntem proactivi. descrierea termenului “cale” fiind explicatia prin care aceasta organizatie se diferentiaza de altele prin ceea ce este si prin felul in care realizeaza lucrurile. “Sustenabilitatea este un concept atat de strain pentru managerii din ziua de azi precum “profitul” pe vremea managerilor din sistemul comunist” (William Ruckelshaus. AIESEC pune accentual pe valoarea adaugata a fiacerui individ si tinem cont de feedback-ul primit pentru activitatile pe care le intreprindem.Entuziasmul Participarii – Cream un mediu dinamic printr-o participare a indivizilor activa si entuziasta. incercand san e depsim continuu performantele. Criza economica mondiala a dus la scaderea locurilor de munca si prin urmare companiile partenere AIESEC nu au mai reusit sa ofere acelasi numar de oportunitati membrilor. Unicitatea AIESEC Exista o serie de organizatii ce realizeaza o anumita parte intr-un mod propriu lor activitati pe care le realizeaza si AIESEC. Lupta pentru Excelenta – Tintim sa oferim cele performante de cea mai inalta calitate prin tot ceea ce facem. putem arunca o scurta privire asupra relatiei intre ecologie si economie. Prin creativitatea si inovatie suntem in continua cautare a unei maniere de a ne imbunatii. Toate aceste lucruri prezentate pot fi inglobate intr-o expresie pe care orice membru AIESEC o cunoaste (fie ca este sau nu constient de asta): The AIESEC Way sau “Calea (metoda) AIESEC”. Actionam Sustenabil – actionam intr-un mod sustenabil pentru organizatia noastra si pentru societate. Browning Ferris Industries – o companie majora din Statele Unite de management al deseurilor). Provocari AIESEC se confrunta cu o serie de provocari provenite din mediul extern ce ii ingreuneaza activitatea. Totusi putem sa subliniem cateva aspecte al unicitatii organizatiei aleasa ca subiect. Deciziile noastre tin cont de necesitatile generatiilor viitoare. Lucram impreuna si ne bucuram de rezultate. In AIESEC se sprijina actiunile fiecaruia si se contruieste pe ceea ce a fost cladit in trecut.

Obiectivul nostru este de a descoperi si de a dezvolta tinerii studenti si proaspat absolventi pentru a avea un impact pozitiv in societate – nu doar de a dezvolta abilitati. calitativa chiar din randul persoanelor din AIESEC cu care colaboreaza. putem observa ca AIESEC are cea mai extinsa retea globala a reprezentantelor din toate organizatiile conduse de studenti. Totusi exista organizatii cu mai multe reprezentante (SIFE). dar isi concentreaza eforturile pe indivizii care deja si-au ales o cariera clara pe care vor sa o urmeze. Alte organizatii cum ar fi Young Business Leader’s Federation ofera oportunitati similare. regional sau national sau sunt internationale “mai mult pe hartie”. Totusi. largirea retelei de personae care impart aceleasi interes ca si tine sau poate unele despre care incerci sa afli mai multe.Nivelul ambitiei . cu mai multe programe internationale de practica (Exchange Program IAESTE). Experienta globala – intreaga experienta AIESEC (conferinte locale. daca privim atat numarul de reprezentante cat si numarul de tari.) iti ofera o expunere constanta si oportunitati intr-un context international. Accesul la tineri studenti/absolventi – noi oferim accesul la tinerii studenti sau absolventi ce isi pot valorifica abilitatile in companiile partenere. Motivarea si mobilizarea membrilor Desi imprumuta multe din principiile companiilor multinationale. Reteaua globala – faptul ca AIESEC functioneaza in peste 110 tari si are peste 1100 de reprezentante este un lucru impresionant. In primul rand pentru ca AIESEC nu are angajati ci membrii si in al doilea rand pentru ca este o organizatie non-profit si deci nu dispune de sume importante de bani prin care sa fie mobilizate persoanele ce activeaza aici. Aceasta organizatie ce are poate o 7 . Multe organizatii pentru studenti sau tineri sunt limitate in a-si desfasura activitatile intr-un mediu local. acestia din urma avand posibilitatea de a-si face o recrutare sigura. iar organizatiile ce sunt in mai multe tari au numar semnificativ redus de reprezentante. Dezvolta si descopera potentialul – AIESEC ofera posibilitatea tinerilor care inca isi decid viitorul sa exploreze si sa isi largeasca paleta de optiuni si de ambitii pe care le au pentrtu viata lor. colaborarea cu mediul corporate etc. practica platita internationala. in aceasta privinta AIESEC se diferentiaza foarte clar. nationale si internationale. numarul de oportunitati in aceasta directie fiind unul restrans. in mai multe tari (Taking It Global). Acest lucru inseamna ca organizatiile cu mai multe reprezentante sunt in mai putine tari. nu aceasta este finalitatea procesului. Tineri pentru tineri – faptul ca face atat cat facem si in atatea locuri in acelasi timp si faptul ca suntem o organizatie conduse de tineri si pentru tineri reprezinta o caracteristica unica.

ce desafoara proiecte internationale si conferinte pe diverse teme de interes pentru tinerii ce se afla la inceput de cariera. Controlul asupra actiunilor lor nu trebuie sa fie unul foarte strict si trebuie bazat in principal pe verificarea rezultatelor. o structura ampla si o rigurozitate in adoptarea unor legi interne cu privire la felul in care trebuie unele activitati desfasurate. in AIESEC se stie de asemenea ca si impulsul dat pentru a realize ceva trebuie sa fie la fel de personalizat. cu departamente asemanatoare celor din mediul business (Finante. sa analizam o categorie de membrii: persoanele orientate spre rezultat si persoanele concentrate pe proces. un brand foarte bine stabilit si o implementare a acestuia cu o mare acuratete. o baza de date cu companii din diferite sectoare de activitate din toate continentele lumii ce si-au depus cereri de angajare a membrilor AIESEC. Cultura Manageriala Structura organizatiei AIESEC este similara cu structura unei companii multinationale. important fiind totusi si nivelul de independenta de care se bucura in activitatile lor. Ei au nevoie de un set complet de actiuni ce trebuie intreprinse si trebuie sa cunoasca asteptarile celorlalti de la ei (ce li se cere intrun moment bine stabilit). Activitatile ce sunt oferite acestor indivizi trebuie sa aiba un impact sesizabil in mediul in care le desfasoara. concluzie pe care o putem trage din capitolul anterior. este inlaturata aici creandu-se o asa numita “Harta a indicatorilor de motivare”. Persoanele orientate spre rezultate sunt motivate de obiective inalte impuse. wiki-uri. forumuri. Pentru acestia. Un factor motivator pentru ei este competitia. Resurse Umane) si cu sisteme de HR implementate (coaching. Proiecte. Controlul asupra acestor personae trebuie sa se realizeze asupra calitatii procesului pe care il parcurg si nu pe rezultatele obtinute. stabilitatea este prioritara. Pentru persoanele ce pun accentul pe process. trainings etc. 2. compararea rezultatelor lor cu cele ale altor personae sau cu rezultatele proprii antrioare.cultura organizationala. Accentul cade pe cunoasterea cat mai detaliata a membrilor organnizatiei pentru ca la fel cum stim ca fiecare este unic prin ceea ce este si ceea ce ofera. ce dispune de un intreg sistem informational cu mii de site-uri. masurile clare intreprinse si rezultatele sunt cele mai importante. 8 . Maniera aceasta de a motiva rapid utilizata in alte sectoare folosind cateva sabloane. Vanzari. Termenul de “recompensa financiara” este nesemnficativ. Marketing.)… toate acestea…si multe altele…sunt facute pe baza de voluntariat. Spre exemplu. o baza de date cu fisiere din diverse domenii ale cunoasterii disponibile doar pentru membrii sai. Singura diferenta importanta dintre acestea consta in factorii de motivare si de mobilitate a membriilor.

la nivel local. Acest lucru este favorizat de factorii generali de influenta ai stilului de management. studenti sau proaspat absolventi. Schimbarea culturii organizationale In general. pentru fiecare candidat este una foarte valoroasa. national si international. Stabilirea strategiei si pregatirea si motivarea echipei. experienta in sine. Pentru ocuparea unei pozitii de leadership. functioneaza pe baza de voluntariat si este condusa si coordonata in intregime de tineri voluntari. care de obicei dureaza cel putin 10 zile pentru a fi completat. 10 minute prezentare profesionala. ori acest lucru un era posibil fara o puternica cultura organizationala si manageriala. Leaderul in AIESEC – este o persoana care nu are doar responsabilitatea indeplinirii sarcinilor aferente postului sau ci si responsabilitatea dezvoltarii personale si profesionale a membriilor din echipa sa. se deschide un formular de aplicare. parte dificila acum incepe. se promoeaza spiritul de echipa. Initiativa personala si creativitatea sunt foarte apreciate si incurajate iar rezolvarea sarcinilor se bazeaza pe comunicsare. Odata trecut prin tot acest proces cu succes. leaderul implica membrii echipei sale in procesul de luare a deciziilor si in procesul de planificare. In fiecare an se schimba echipa de conducere atat cea de top management cat si cea de middle management. Indiferent. Vorbim de o organizatie la nivel global care are o experienta de peste 60 de ani pe piata.Una dintre valorile AIESEC este Activarea Leadershipului si tot acest lucru ii ofera unicitate organizatiei pentru ca isi propune sa descopere si sa dezvolte potentialul de leadership al tinerilor pentru ca acestia sa creeze un impact pozitiv in societate. lucru care ameninta continuitatea organizatiei. in AIESEC. un vei 9 . 3. de a trece prin toate etapele. date personale si intrebari specifice despre pozitia respectiva. un mandat de conducere dureaza 1 an de zile. A doua etapa consta in sustinerea candidaturii in fata adunari generale ( 3 minute prezentare personala. strategia. din punctul de vedere al dezvoltari personale. respectiv cultura organizationala si structura organizatiei dar valoarea adaugata a acestei experiente este favorizata de factorii specifici ai stilului de management. respectiv personalitatea leaderului si calitatea grupului condus. Predomina tipul de management democratic. toate in limba engleza) dupa care se primeste votul de incredere. Dupa primirea votului de incredere urmeaza un interviu de paroximativ 40 minute cu o comisie formata din membrii din conducere si partenerii pe educatie. 40 de minute sesiune de intrebari si raspunsuri. In AIESEC avem o gluma interna. Procesul prin care un membru ajunge in stagiul de leadership este unul foarte complex si foarte provocator. daca procesul de selectie este un succes sau un.

noi suntem FIRESTARTers. Predarea orcarui mandat de conducere se incheie prin perioada de tranzitie in care noul manager primeste toate informatiile si pregatirea necesara de care are nevoie pentru asi indeplini sarcinile. cand sute de delegati din toata lumea vorbesc aceasi limba si acelasi jargon chair daca acum se cunosc pentru prima data. Entusiasm. si acest lucru se vede cel mai bine in cadrul conferintelor internationale. chiar daca contextul in care a aparut AIESEC 10 . fiecare litera din acest cuvant reprezinta o valoare in care noi credem si care ne reprezinta. Team work. Pe langa cultura organizatiei la nivel global. fiecare tara.putea spune niciodata ca ai avut un mandat de succes daca succesorul tau un este o persoana cel putin la fel de pregatita ca si tine. Friendship. In AIESEC Sibiu. pe langa motivarea echipei de a atinge obiectivele organizationale. fiecare sucursala are propria ei cultura organizationala. Innovation. Transparency. Sustanability. cultura locala este rezultatul unor incidente cu focul care au avut loc la diverse conferinte si pentru care AIESEC Sibiu era recunoscuta in reteaua AIESEC Romania. Fiecare echipa stie ce are de facut. intareste cultura manageriala. si pornind de la aceasta viziune si strategie. Responsability. Daca strategia si obiectivele se schimba in fiecare an. fiecare tara respectiv local isi stabileste propia viziune si strategie si deasemenea obictivele organizationale folosind un instument de management (Balance ScoreCard) si un sistem de managemet al competentelor similar cu cele folosite de companiile multinationale. cultura organizatiei la nivel global ramane aceasi. Elementele care definesc cultura organizatiei la nivel global raman valabile si sunt cunoscute de fiecare membru al organizatiei. Faptul ca in AIESEC se stabileste o viziune si obiective organizationale globale si strategia organizatiei la fiecare 5 ani. Evolutia culturii si provocari ale culture organizationale Dealungul celor peste 60 de ani de experienta. de ce si cel mai important vede aportul real al rezultatelor lor in totalul obiectivelor globale ale organizatiei. propriile lor valori si propriul lor mod de lucru. Dar date fiind diferentele culturale ale fiecaruia dintre noi. Achiving. valori si toate acele elemente care definesc cultura organizationala prezentate in primul capitol. viziune. elementele cultura organizationale un s-au schimbat. oferirea continuitatii acesteia. dar dincolo de aceste incidente a fi un FIERESTARTer are o semnificatie mult mai profunda. local/sucursala are propia ei cultura organizationala si mod de lucru. Respect. avand in vedere faptul ca organizatia activeaza in peste 110 tari si teritorii din intreaga lume. 4. Scopul unui manager este. unde trebuie sa ajunga.

abilitatile si determinarea necesara pentru a influenta in mod pozitiv comunitatile in care traiesc. Faptul ca fiecare membru a simtit apartenenta asupra culturi organizationale a dus la imbunatatiri majore asupra modului de lucru si asupra rezultatelor organizatiei. organizatia doreste ca tinerii sa invete cat mai multe sis a contribuie active la invatarea celorlalti. 11 . Prin “ implinire a potentialului uman” AIESEC exprima scopul sau sa dezvolte indivizi ce au cunostintele. printr-o conferinta locala intre membrii si alumni. Provocari ale culturii organizationale apar in momentul in care un membru dintr-o tara aplica si este selectat intr-o pozitie de conducere intr-o alta tara sau alt continent. si fluxul mare de oameni care trec prin organizatie duce la pierderea elementelor culturii organizationale sau la o transmitere superficiala a acestora din generatie in generatie.dupa cel de-al doilea razboi mundial acum un mai este acelasi. Nu am schimbat nimic din valori. Provocari legate de adaptare la cultura tarii pespective. termenul “pace” nu ar trebui sa fie interpretat neaparat ca absenta unui razboi major. modul de abordare. “Pace” simbolizeaza o lume ce nu e dominate de conflicte ce se nasc din punct de vedere cultura. am redefinit viziunea si atitudinea noastra fata de elementele culturii organizationale care ne reprezinta si in care credem. religios sau din alte aspecte ale diferentelor interumane. membrii organizatiei nu se regaseau in valorile organizatiei fapt ce se resimtea in comportamentul lor si in demotivarea lor de a se implica activ in organizatie. In plus. A fost si anul in care am redefint cultura organizationala. valorile si viziunea de la care am pornit au ramas aceleasi. factori de motivare al oamenilor cu care lucrezi si toate aceste elemente care sunt influentate de cultura organizationala. Acest lucru l-am resimtit pe durata mandatului de presedinte in AIESEC Sibiu. de intelegere a modului de lucru pentru a sti cum sa iti adaptezi strategia. In contextul actual. O alta provocare se datoreaza faptului ca generatiile AIESEC se schimba foarte repede.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful