Fenomenul Piteşti

Întreaga epocă comunistă, indiferent de aria sa geografică, a reprezentat un experiment social, o permanentă tentativă de inginerie socială. Prin acest proces s-au forţat limitele psihologice şi biologice ale omului, s-a încercat permanenta sa modelare în conformitate cu nişte principii ideologice anticristice specifice comunismului: ura de clasă, ateismul, crearea omului nou, exersarea urii permanente. La noi în ţară cuvântul de reeducare îţi aminteşte fără să vrei de închisoarea din Piteşti şi de crimele ce s-au petrecut acolo impotriva studenţimii române, însoţite de o intensă propaganda mincinoasă prin care vina era atribuită victimelor. De aceea consider util a face un mic istoric al acestei reeducări de tip comunist, care cu timpul s-a trasformat într-un adevărat măcel asupra tineretului român şi căruia ulterior i-a fost atribuită vina celor petrecute. Dacă citim „Ziar de lagăr – Caracal 1945” scris de Onisifor Ghibu, vom descoperi afirmaţii ca : „Burghezii trebuie reeducaţi”. Acest slogan va apărea şi în penitenciarul din Suceava, însoţit de unele manifestări ostile faţă de intelectuali şi de zvonuri de punere în libertate sau de ameninţări, pentru a intimida deţinuţii. Această operaţie diabolică de depersonalizare, de „destrămare a anturajului” şi de asasinat moral s-a desfăşurat cu începere din decembrie 1949 în peniteciarul Piteşti, continuând apoi, cu o putere mai scăzută, în penitenciarele Gherla şi Tărgu Ocna. Adeziunea intimă, ideologică, ideatică la comunism: toti cei internaţi la Piteşti erau oponenţi declaraţi ai comunismului (legionari). În urma experimentului s-au transformat în aderenţi convinşi ai comunismului. Zvonurile vor circula prin închisoarea Suceava lansate prin Lucian Pascaru, Neculai Dumeni sau Alexandru Bogdanovici. Concomitent cu ele, vor apărea în penitenciar şi unele brosuri, precum şi promisiuni de punere în libertate. Promisiunile de punere în libertate erau făcute la Caracal în schimbul unor adeziuni la Blocul Partidelor Democratice, în libertate era chipurile condiţionată de sinceritatea din timpul anchetelor. Închisoarea Piteşti este numele sub care este cunoscut fostul penitenciar din Piteşti, renumit pentru aşa-zisele încercări de „reeducare”, efectuate sub autorizaţia 1

ambiţia de a avea adeziunea totală la valorile ateist-comuniste a vizat în fond identificarea cu agresorul. ci o acţiune sistematică de anihilare a demnităţii umane.ianuarie 1952 (cunoscute şi sub denumirea Experimentul Piteşti sau Fenomenul Piteşti). Acesta a fost ajutat de încă 22 de deţinuţi. de subjugare definitivă şi înjosire până la ultima treaptă. apelându-se la metode coercitive permanente. Aşa numita "Reeducare prin tortură". ei aplicau metode oribile de tortură nonstop. după cel de-Al Doilea Razboi Mondial. cărora li se promitea eliberarea şi încadrarea cu grade în Securitate. generatoare de frică . Chiar dacă fenomenul Piteşti argumentează fragilitatea condiţiei umane în contact cu răul (căci toţi cei supuşi reeducării la Piteşti au cedat până la urma). Pedagogia de la Piteşti a fost una menită să şteargă distincţia dintre victimă şi călău. un experiment-etalon. în schimbul smulgerii de la ceilalţi deţinuţi politici a tuturor informaţiilor ce nu fuseseră declarate în anchete.gradul zero al umilirii. o forţă socială imprevizibilă şi care trebuia să fie anihilată. greu de imaginat. lipsa de loialitate a celor apropiaţi. a fost închis de comunişti. O astfel de acţiune pe o atât de mare durată de timp a dus la modificări profunde ale personalităţii omului. majoritatea studenţi. Pentru aceasta. un fost legionar care. care în grade şi intensităţi deosebite se va aplica la scara întregii societăţi. membri în grupări interzise de comunişti ca Partidul Naţional Ţărănesc şi Partidul Naţional Liberal. a constat în recrutarea unor deţinuţi politici. să răpească victimei orice urmă de onoare şi auto-respect. de distrugere a omului interior şi de condiţionare totală a gândirii. Nu a fost doar un exerciţiu de un sadism. Poate că nimic nu apare mai pregnant pentru perioada comunistă decât aşa-zisul experiment de la Piteşti.insecuritate în proporţie de masă. ei inşişi în prealabil torturaţi. Pentru ei a fost inventat experimentul de la Piteşti (denumit de Securitate 2 . Acest experiment avea scopul de a „reeduca total” deţinuţii politici. Acest fenomen aplicat în mod brutal în această închisoarea a fost extins în grade diferite la nivelul întregii ţări. Tuturor împreună şi fiecăruia în parte li se aplică eticheta de "duşman al poporului". care au condus la exterminarea fizică a multor deţinuţi. Comuniştii l-au ales ca reeducator şef pe Eugen Turcanu. Mai rămăseseră tinerii. precum şi cei inspiraţi de Garda de Fier sau membri sionişti ai comunităţii evreieşti din România.autorităţilor comuniste în perioada anilor decembrie 1949 .

l-am sprijinit pentru a rezista regimului din detenţie. aduceau servicii de nesperat. 3 . Metodele cele mai barbare de tortura psihică au fost aplicate asupra tinerilor detinuţi "recalcitranţi"."reeducare"). prieteni. iubita sau soţia. etc. incesturi. atunci era considerat demn de a fi admis în rândurile O. • În etapa a treia. în această etapă depăşeau tot ce adunaseră cei de la Securitate în timpul anchetelor • Urma demascarea internă. reeducatul primea sarcina să instrumenteze reeducarea celui mai bun prieten al său. să se maltrateze fizic şi să se mutileze psihic denigrându-şi trecutul. • În ultima etapă. marturisind tot ce reuşise să nu spună în timpul anchetelor de la Securitate. la rându-i. toate legăturile din afară şi complicităţile. anchetatori sau miliţieni vag binevoitori Cele două etape.D. Securitaţii. Când orice urmă de personalitate dispărea sub tortură.familie.C. nimic nu era iertat. demascarea morală publică. în care studentul era obligat să-şi calce în picioare tot ce avea mai sfânt. Toată viaţa intimă era umplută cu noroi. cu scopul de a-i face să se umilească reciproc. cu mult mai bogata şi mai preţioasă în date pentru Securitate. torturându-l cu mâinile sale transformându-se. pe Dumnezeu.C. care anula orice speranţă de recăpătare a demnităţii. era pus sa inventeze cela mai îngrozitoare lucruri la adresa celor dragi. din victimă în călău. prin tortură. camarazi de celula. se înţelege. prieteni. îi permitea arestarea elementelor dumănoase din afară şi eliminarea din administraţia internă a personalului mai îngăduitor. Reeducarea se producea în patru etape: • Prima era denumită demascarea externă în care deţinutul îşi afirmă loialitatea faţă de partid şi Organizaţia Deţinuţilor cu Convingeri Comuniste. personal administrativ al închisorii. Infoormaţiile obţinute. prin informaţiile frunizate. cu detalii de neimaginat despre prostituarea mamei. de cele mai diferite credinţe politice şi religioase. în condiţiile unor anchete obisnuite. Cel schingiuit demasca pe cei care i-au fost alături. cei care l-au ajutat.

Obligarea deţinutului să lingă closetele . Toţi detinuţii cu excepţia celor care au avut şansa să moară. cu atat convertirea a fost mai profundă.Bătaia peste fluierele picioarelor .Obligarea deţinutului să stea cu ochii fixaţi pe un bec aprins .Bătaia cu capul de ciment .Bătaia cu vâna de bou.Obligarea deţinuţilor să consume mâncăruri deosebit de sărate urmate de suprimarea apei .Atârnarea de subsiori cu o raniţă de greutăţi în spate . pentru obţinerea aşa-ziselor "demascări": . Cu cât rezistenţa la tratamentul de la Piteşti a fost mai mare. piciorul de la prici . Este cazul unui fost student la medicină Pop Cornel care este întâlnit în închisoarea de la Gherla.Strivirea degetelor de la mâini şi de la picioare . în majoritate studenţi. coada de mătură.Bătaia individuală şi bătaia colectivă în cerc .Obligarea deţinuţilor să se bată în cap ca berbecii .Aşezarea a 15-17 trupuri peste deţinutul torturat .Arderea tălpilor .Smulgerea părului cu dispozitive speciale . dar mai ales purta urmele morale fiind considerat la Gherla cel mai periculos turnaător.Ultimile două etape ale reeducării ţinteau pulverizarea morală şi anularea personalităţii deţinutului. Acest student purta nu numai urmele fizice ale torturilor de la Piteşti.Aplicarea picăturii chinezeşti .Obligarea deţinutului de a dormi în poziţii fixe 4 .Agăţarea de greutăţi (40 kg) de spatele "reeducatului" timp de 5-6 ore . cureaua.Obligarea deţinutului să asiste la torturile în colectiv . De această dată experimentul de la Piteşti întră în aria patologiei mintale după expresia lui Virgil Ierunca Mutaţia psihică şi comportamentală adică transformarea victimei în călău. au cedat devenind turnători. Metode utilizate în torturarea deţinuţilor.

şi apoi altul. plin de sânge. mâncarea fiind fierbinte . l-au luat doi şi l-au zvârlit pe prici. unii erau botezaţi în fiecare dimineaţă: scufundaţi cu capul în hârdăul cu urină şi materii fecale.: şeful torţionarilor) se dezlănţuia mai ales atunci când avea de-a face cu studenţi care credeau în Dumnezeu şi se străduiau să nu se renege. muşchii erau rupţi şi negri. mâinile la fel. Valeriu Gafencu. şi cu picioarele şi să-l arunce de la unul la celălalt. Acesta dura până ce conţinutul făcea bulbuci. silindu-l să stea cu mâinile în buzunare şi cu capul în jos.Mâncatul în patru labe direct din gamelă.Înţeparea tălpii cu acul . Astfel. Deţinuţi: Alexandru Todea. şi cu pumnii. Virgil Ierunca Mărturii “Imaginaţia delirantă a lui Ţurcanu (N. Eugen Măgirescu.Bătaia peste coşul pieptului Experimentul Piteşti a fost realizat cu peste 1000 de deţinuţi politici. Gheorghe Calciu-Dumitreasa. “Fenomenul Piteşti” "Tălpile mi se umflaseră. După ce i-au mai tras câteva picioare în cap.Atârnarea deţinutului cu capul în closet . nu se mai găsea macar un locsor pe trupul meu care să nu fie negru. “Cu o furie de nedescris au început să-l lovească. ca într-o 5 . majoritatea studenţi în momentul arestării.Obligarea deţinuţilor să se urineze în gura altor deţinuţi . În prezent există sub 100 de supravietuitori. aceasta era prima figură a lui Turcanu: te desfigura complet. Moara dracilor.Obligarea deţinutului de a sta în picioare toată noaptea cu faţa la zid . rânjind de plăcere." Eugen Magirescu.R. Amintiri din inchisoarea de la Pitesti. A urmat altul. Eram complet negru. fără lingură. şi pe urma îşi punea în funcţie celelalte metode. a căzut aproape în nesimţire şi nu s-a mai putut ridica.” Virgil Ierunca. în timp ce ceilalţi în jur psalmodiau formula botezului. şi cu ciomegele. De altfel. obrazul şi capul total desfigurate. Corneliu Coposu. Dumitru Bordeianu. până când nenorocitul. cum se dăduse porunca. Ioan Ianolide..Obligarea deţinuţilor să-şi facă necesităţile în gamelele în care primeau mâncarea .

a. 6 . Marin Jianu. din 1957. Gheorghe Pintilie. Misu Dulgheru s.horă drăcească menită să nimicească şi ultima picătură de rezistenţă fizică şi morală a celor care intrau în jocul lor turbat. Experimentul Piteşti a fost una din cele mai diabolice invenţii din întreaga istorie. doar. aceşti ofiţeri au fost şi ei condamnaţi la pedepse minore. "lipsa de vigilenţa şi neglijenţa criminală" care "a permis" experimentul! Intr-un alt proces. Infernul Piteşti.66 I s-a pus capăt printr-o anchetă şi printr-un proces mamut în anii 1953-1954. Alexandru Nicolschi. p.22. In proces nu au fost incriminaţi ofiţerii de securitate sau de penitenciar care instrumentaseră "reeducarea". Sentinţa din 10 noiembrie 1954 condamnă la moarte 22 de membri ai comandourilor legionare conduse de Eugen Turcanu (fiind executaţi 16). fără să fie măcar amintită vinovaţia maimarilor Securităţii: Teohari Georgescu. în Memoria. ca ulterior să fie graţiaţi. reproşându-lise.” Justin Ştefan Paven. nr. în cursul anchetei.

com/2008/02/03/fenomenul-pitesti-marxism-socialismcomunism-humanism/ http://art-historia. Ed.experimentulpitesti. Ed. Studii si cercetări ale studenţilor filologi braşoveni. Dumnezeul Meu. pentru ce M-ai părăsit?. 2007 Aurel Vişovan. Întoarcerea Hristos . 7.Document pentru o lume nouă. 1997 www. Institutul European. 1982 Ovidiu Moceanu.html 7 . Tragedia Piteşti. Gheorghe Andreica. Universităţii Transilvania Din Braşov. Dumnezeul Meu.Bibliografie 1. 3.wordpress. 2. Ioan Ianolide.com/2009/05/despre-experimentul-pitesti. AIUD * PITEŞTI *GHERLA* TÂRGU OCNA. 5. Cluj-Napoca Constantin Merişca.blogspot. 6. 4.org http://culianu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful