P. 1
prs1

prs1

|Views: 1|Likes:
Published by achiksp

More info:

Published by: achiksp on Jan 26, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/17/2014

pdf

text

original

ETIKA PRS PRS perlu patuh kepada etika berikut:  Amanah dan menyimpan rahsia.

 Menerima dan menghormati rakan dan orang lain.  Tahu batasan dan keupayaan diri.  Sentiasa berusaha meningkatakan diri dari pelbagai aspek.  Melapor kepada Kaunselor/Guru Bimbingan dan Kaunseling tenteng kes yang boleh merosakkan diri atau orang lain  Merujuk kes rumit kepada Kaunselor/Guru Bimbingan dan Kaunseling.  Mematuhi peraturan sekolah dan norma masyarakat dan agama. PERKARA YANG BOLEH DAN TIDAK BOLEH DILAKUKAN OLEH PRS Perkara yang boleh dilakukan oleh PRS Pemudah cara dalam keadaan terbuka,penuh kepercayaan rasa selesa dan empati. Menerima rakan dengan terbuka. Mendengar,menjelas dan membantu rakan melihat beberapa alternatif sebelum membuat keputusan. Memberi sokongan dan galakan untuk rakan mengambil langkah positif. Mematuhi kerahsiaan. Bercerita dengan orang lain. Menyedari bukan semua masalah boleh diatasi Berbincang dan membantu rakan yang menghadapi masalah biasa seharian. Memimpin rakan melihat masalahnya dengan objektif dan menggalakkan mereka mencari penyelesaian sendiri supaya mereka belajar melalui pengalamannya. Mengharapkan semua masalah boleh diatasi dengan segera. Berbincang dengan rakan yang menghadapi masalah emosi mendalam. Bertindak menyelesaikan masalah rakan. Menghadapi sendiri masalah yang runcing sehingga mengganggu ketenteraman jiwa. Perkara yang tidak boleh dilakukan oleh PRS Mengawal,memberi khutbah atau mendesak rakan tentang apa yang harus mereka lakukan. Membuat kesimpulan awal dan cuba mengubah mereka. Memberi nasihat atau memberi cadangan penyelesaian untuk diikuti. Menyelamatkan rakan dengan membuat sesuatu yang sepatutnya dilakukan oleh rakan itu sendiri.

Merujuk kes-kes yang berat kepada guru bimbingan dan menjadi jambatan kepada rakan yang bermasalah untuk bertemu dengan guru BK Menjalankan projek bersendirian dan atau orang yang lebih arif. mengetepikan rakan lain.

Menjalankan projek membantu sambil Terlibat dengan masalah rakan secara peribadi mempengaruhi rakan lain supaya melibatkan diri. sehingga mengganggu pelajaran dan perasaan. Memberatkan kesajahteraan diri dan memahami limitasi diri untuk membantu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->