KERTAS KERJA PERTANDINGAN CATUR SEKOLAH KEBANGSAAN SAUJANA IMPIAN 2 KAJANG, SELANGOR 2012

1

bijak menguruskan masa dan teliti. Pencatur merupakan orang yang bermainkan catur baik dalam pertandingan satu lawan satu atau satu melawan banyak dalam keadaan tidak formal. dengan bermain catur mampu mengajar sikap tidak tamak. Kesemua elemen ini mampu membentuk sikap yang positif ke arah pembangunan modal insan yang cemerlang di masa hadapan. Ini kerana. Terdapat dua warna yang membezakan biji catur iaitu hitam dan putih. belajar berkorban. Catur juga menjadi inspirasi kepada motivasi diri sendiri di mana ia menggalakkan individu mencari jalan yang terbik sehinggalah tamat permainan supaya pemain tidak mengulangi kesilapan yang sama dan mengurus masa untuk berfikir dengan baik.0 PENGENALAN Catur merupakan permainan yang dimainkan oleh dua orang individu pada satu masa. Selain itu permainan catur turut memberi manfaat kepada kehidupan seseorang. Perkataan catur diambil daripada bahasa Sanskerta yngbererti empat. berfikiran terbuka.PERTANDINGAN CATUR SEKOLAH KEBANGSAAN SAUJANA IMPIAN 2 2012 1. Ianya secara tidak langsung mampu merangsang minda seseorang pemain. Antara kebaikan catur ialah permainan yang melibatkan pengiraan nombor sehingga infiniti. Iaitu sebarang pengiraan melibatkan dari awal permainan dan memastikan bagaimana untuk menyerang serta bertahan. selain berhati-hati membuat keputusan. 2 .

emosi dan tekanan secara berkesan sesuai dengan sahsiah seorang guru. 2.2 Mencungkil bakat murid-murid dalam permainan catur bagi mewakili sekolah pada peringkat yang lebih tinggi. 2.0 RASIONAL 2.7 Menguruskan masa.4 Menunjukkan komitmen yang tinggi ke arah kecemerlangan. 2. akauntabiliti dan integriti dalam melaksanakan tugasan. 2. 2.2.5 Membina hubungan dan kerjasama dengan rakan sejawat untuk meningkatkan kejelekitan dalam pasukan.3 Menggalakkan kerjasama di antara murid dan juga antara ahli dalam pasukan mereka.1 Memberi peluang kepada murid mempelajari teknik permainan catur dengan betul. 2. 3 .6 Berkomunikasi secara berkesan dengan komuniti sekolah dalam pelbagai situasi.

3.1 Semua murid Sekolah Kebangsaan Saujana Impian 2.0 OBJEKTIF 3.4 Menunjukkan usaha menangani pelbagai cabaran untuk memenuhi kehendak program pendidikan semasa. 5.2 Menimbulkan kesedaran kepada semua pihak tentang kepentingan dan kebaikan permainan catur. 43000 Kajang. 4.0 SASARAN / PESERTA 6. 3.0 CADANGAN TARIKH 3 Ogos 2012 ( Jumaat) 8. Persiaran Perdana.3.00 pagi – 12.30 tengah hari. 6.0 TEMPAT Pusat Sumber SK Saujana Impian 2. 4 .1 Mengeratkan hubungan silaturrahim di antara guru dan murid-murid yang terlibat dalam menjakan program.3 Membuat refleksi dan menilai amalan pengajaran dan pembelajaran di luar bilik darjah serta menjana idea baru untuk penambahbaikan yang berterusan. 3. Selangor Darul Ehsan.

0 TENTATIF PROGRAM 01/08/2012 (Rabu) Masa 8.00 pagi Aktiviti Taklimat tingkas kepada semua murid yang terlibat.15 pagi Permainan bermula ( Perlawanan pertama hingga perlawanan terakhir ) ( Secara liga ) 11.00 tengah hari Perlawanan suku akhir dan akhir Penyampaian hadiah dijalankan pada hari Isnin akan datang semasa waktu perhimpunan sekolah. 8.0 AHLI JAWATANKUASA PENGELOLA 5 .40 pagi Rehat murid 12.7. 8.

HAJAH NORIDAH BT SURIF ( GPK HAL EHWAL MURID ) NAIB PENGERUSI 2 : PN. BAHASA AJK : MOHAMAD FAHRUDDIN BIN MOHD FAZAIN ABDUL HADI BIN KHALID NIK MOHD MUHAZMEE BIN NIK MUSTAPHA MOHAMMAD SAIFUL AZWA BIN JUSUH 9. RASHIDAH BT M. NORMADIAH BT ISHAK ( GPK KOKURIKULUM ) PENASIHAT : PN. YUSRI AMRI B.0 ANGGARAN PERBELANJAAN Anggaran perbelanjaan adalah seperti yang berikut: 6 .C SHAIK FAREED EN.AHLI JAWATANKUASA INDUK PERTANDINGAN CATUR SEKOLAH SAUJANA IMPIAN 2 KAJANG SELANGOR PENGERUSI : TUAN HAJI ABD SHUKOR BIN HAJI UJANG ( GURU BESAR ) TIMBALAN PENGERUSI : PN. ROHADAH BT YAZID ( GPK PENTADBIRAN & KURIKULUM) NAIB PENGERUSI 1 : PN.

00 7 . Hadiah RM 340 Sagu hati Hamper Rujuk Lampiran A RM 340 2.BIL JENIS HARGA PER UNIT/HARI BUTIRAN JUMLAH 1. Alat tulis RM 60 RM 60 JUMLAH KESELURUHAN RM 400.

C. SHAIK FAREED) Penasihat Kelab Catur. Kajang. Disahkan oleh : (PN. Disemak oleh.Disediakan oleh. Kajang SK Saujana Impian 2. Guru Pelatih Praktikum. SK Saujana Impian 2. Kajang. SK Saujana Impian 2. LAMPIRAN A HADIAH 8 . (FARAHHANIS BINTI MOHAMMAD BADRUDIN) (PN RASHIDAH BT M. NORMADIAH BT ISHAK ) GPK Ko Kurikulum.

50 Perempuan 1 hingga 3 4 hingga 10 RM 6.50 RM 3.50 Lelaki tahap 2 1 hingga 3 4 hingga 10 RM 6.50 RM 3.50 RM 3.50 Jumlah keseluruhan RM 132.00 9 .Carta Tempat Harga Hadiah Lelaki tahap 1 1 hingga 3 4 hingga10 RM 6.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful