P. 1
Divortul Si Impactul Asupra Copiilor

Divortul Si Impactul Asupra Copiilor

|Views: 200|Likes:
Published by Rodica Popa

More info:

Published by: Rodica Popa on Jan 26, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/15/2013

pdf

text

original

Profesor Consilier Popa Rodica Cabinetul Psihopedagogic Liceul Teoretic C.Noica - Alexandria Cabinetul Psihopedagogic Sc.Gen.Nr.

5 Alexandria

CONSILIEREA FAMILIEI

REFERAT

Divortul si impactul asupra copiilor „

…in vremurile moderne, devotamentul fata de un singur om e mai rar.Legatura dintre sentimrntele umane slabeste, si aproape ca se pierde.Noi familii apar necontenit din neant,altele cad fara incetare in el, iar toate cele care rama nisi schimba infatisarea. Ii uitam cu usurinta pe cei care ne-au precedat si nu avem nici o idee despre cei care ne vor urma.” Iolanda Mitrofan; Cristian Ciuperca „Psihologia vietii de cuplu – intre iluzie si realitate”Mediul familial il satisface pe copil in masura in care raspunde trebuintelor sale elementare, adica in masura in care este mediu afectiv si protector, dubla conditie, indispensabila pentru ca fiinta tanara sa invete sa se construiasca pe sine, sa se situeze in raport cu ceilalti, sa se polarizeze din punct de vedere social, efectuand fara pericol, primele sale experiente sociale si sentimentale ( Andre Berge). Familia este mediul in care copilul se naste, se dezvolta si se formeaza pentru viata, este primul sau univers afectiv, social si cultural. Parintii sunt cei care se preocupa de dezvoltarea fizica si intelectuala, contribuie la educatia morala si estetica a copilului, familia reprezenta un prim instrument de reglare a interactiunilor dintre copil si mediul social, ea modeleaza personalitati. Detine rolul central in asigurarea conditiilor necesare trecerii prin stadiile de dezvoltare ale copilariei, conditii ce stau la baza structurii personalitatii oricarui individ. Pentru fiecare copil, familia constituie mediul natural afectiv si protector ale cresterii si dezvoltarii, primul grup social in care se manifesta modelele sociabilizarii, cu consecinte durabile asupra personalitatii in formare. Mediul familial este unul afectiv si protector, in masura in care raspunde trebuintelor copilului atat de natura fiziologica, cat si de natura spirituala. In cazul in care intervine divortul, atunci, dezorganizarea structurii si functionalitatii familiei, apare ca un factor intens vulnerabilizator. Daca un parinte absenteaza, copilul este supus la motivatii, tendinte si norme ce-i vor afecta dezvoltarea corespunzatoare. In tot acest timp copilul se simte

In familia in care apare divortul. un sentiment profund de pierdere. iar ranile sunt mult mai profunde decat ale celor doi parteneri care se despart. Atat timp cat nici pentru adulti nu este o perioada usoara. isi pierde increderea in parinti. „altfel” decat ceilalti. Copilul mic isi are propriul univers in care sunt inclusi ambii parinti. reactioneaza. in cazul copiilor. blamandu-l si descriindu-l negativ pe fostul sau partener de viata. acesta. In primii ani dupa divort. se simte lipsit de protectia implicita pe care i-o ofereau acestia si se vede pe sine ca abandonat. este cauza tulburarilor psihice la copil. Situatia devine si mai dramatica atunci cand copilul este pus sa aleaga intre mama si tata. Cea mai mare problema pe care o au copiii este teama de pierde atasamentul si dragostea parinteasca. poate cel mai important aspect. pastrand nostalgia parintelui cu care nu mai locuieste. multi copii au sentimente puternice de tristete. de obicei le este foarte greu. de cele mai multe ori. insa sunt situatii in care acestia nu se pot ajuta nici pe ei insisi. ei sunt mai putin pregatiti sa faca fata schimbarilor si chiar pierderilor din viata lor. Drama prin care trece copilului se complica de multe ori atunci cand apar diverse certuri intre parinti dau rude apropiate. divortul poate avea efecte devastatoare. sau in cazul in care unul dintre parinti incearca sa realizeze o alianta cu copilul. O parte din parinti sunt pregatiti sa isi ajute copiii sa depaseasca acest moment. Fiecare copil este unic. altfel e posibil ca sa se simta in permanenta frustrat. In aceasta situatie se amplifica si mai mult sentimentele negative traite de copil. divortul parintilor. Fiecare copil trebuie sa aiba si mama si tata. vestea ca acestia se despart fiind conceputa ca distrugerea universului personal de care este atat de . de a pierde mediul familial stabil. singuratate si furie. evolutie si ritm de dezvoltare. Sunt situatii in care unii copii continua sa spere. iar pe termen lung poate avea probleme de adaptare in societate sau in colectiv. are propria sa personalitate. ca parintii lor vor fi din nou impreuna intr-o buna zi. El va suferi intotdeauna din cauza absentei parintelui de care a fost despartit. fie ca este de o varsta mai mica sau mai mare. tulburari ce pot determina comportamentul delincvent al acestuia. In fata divortului fiecare copil reactioneaza diferit. si.eliminat din aria centrului de interes al familiei. desi realitatea ii contrazice. atrage dupa sine o serie de schimbari dureroase pentru toti membrii ei.

ei sunt foarte sensibili la ce se intampla in jurul lor. intr-un mod cat mai putin traumatizant. de gradul de conflictualitate al familiei care s-a despartit sau gradul de implicare al parintilor spre binele copilului. teama de a sta singur. in urma schimbarilor bruste ce au loc in climatul familial ei pot fi grav destabilizati. pe cat posibil. prieteni) sau cadrele didactice ale acestuia. de la toate aceste momente incarcate de tensiune. rutina si familialitatea ii ajuta sa se simta in largul lor. teama de abandon sau separare. rude. iritabilitate sau hiperactivitate. Chiar daca sunt foarte mici. insomnii sau enurezis nocturn. se tem ca vor fi parasiti de ambii parinti. tulburari digestive sau chiar de crestere. Pe tot parcursul acestei perioade este recomandat ca parintii sa acorde prioritate nevoilor copilului si sa il ajute sa treaca prin aceasta experienta. sprijinul psihologilor sau al consilierilor scolari. poate fi agresiv fata de parintele cu care locuieste sau in jocul cu papusile si alte jucarii. astfel distragandu-i atentia pe cat posibil. povesteste mereu istorii fantastice in care de fiecare data parintii sunt impreuna. In incercarea de a cuprinde o serie de schimbari ca urmare a impactului negativ al divortului asupra copilului. In acelasi timp un ajutor pentru copil poate veni din partea celor apropiati (bunici. este foarte important. pot manifesta frecvent anumite comportamente determinate de despartirea de unul dintre parinti cum ar fi: tulburari de somn (vise agitate. etc. trebuie mentionat ca acestea pot fi determinate de varsta pe care o are copilul in momentul parasirii caminului de catre unul dintre parinti. tristete sau indiferenta. La copiii cu varsta de trei si cinci ani. plange mai usor decat in mod obisnuit. scade abilitatea de a invata sau de a-si aminti. Din cauza egocentrismului. Colaborarea parintilor cu profesorii. imita tonul trist sau dur al vocii altora. in urma divortului se poate observa un comportament anxios si sunt tematori. se invinovateste pentru despartirea parintilor.atasat. cosmare). rolul pe care acestia il pot avea viata copilului. uneori tind sa fie foarte apropiat de . refuza sa manance. in aceasta perioada de schimbare. In cazul copiilor pana la doi ani. prezinta un comportament regresiv cum ar fi suptul degetului sau folosirea din nou a unui limbaj de bebelus. copiii de varste fragede isi vor imagina ca este vina lor ca parintii nu se mai iubesc si ca se vor desparti. acestia au nevoie de siguranta. implicarea copilului in activitati placute care sa ii captiveze interesul.

poate prezenta un comportament dezorganizat sau inacceptabil (minciuna. are dificultati de invatare si concentrare. manifesta dorinta puternica de a-si reuni parintii. este o perioada care pune probleme si in situatii normale. au tendinta sa il idealizeze pe parintele absent. reprezinta etapa din viata fiecarui copil in care se face trecerea de la pubertate la adolescenta. apar primele conflicte legate de fidelitatea sa fata de unul dintre parinti. si uita in mod frecvent sa faca anumite lucruri.un obiect sau de o jucarie. percepe divortul ca pe o vina personala si isi inchipuie ca abia acum incepe ce e mai rau. este perioada de debut a pubertatii si ii este mult mai greu sa infrunte aceste tensiuni daca parintele de acelasi sex nu ii este alaturi. sunt intalnite sentimentul de insingurare si tristete. cum ar fi faptul ca varsa lucruri. in speranta ca prin acest comportament ii poate convinge pe parintii lui sa nu se mai desparta. au tendinta de a fi ostili fata de unul sau de ambii parinti. reapare anxietatea separarii. se pot ascunde adesea dupa comportamente negative. manifesta incredere in cei de varsta lui. apar dificultati de identificare sexuala daca lipseste contactul cu parintele de acelasi sex. are comportamente manipulatoare. poate dezvolta sentimente negative puternice fata de parintele pe care il socoteste vinovat. depresia si socul. . unii copii pot fi mai subtili in a-si arata resentimentul si pot manifesta comportamente pasiv-agresive. Varsta cuprinsa intre treisprezece si optsprezece ani. Cand copiii au varsta de noua si doisprezece ani. viata adolescentului consta intr-o multitudine de culmi si de genuni emotionale. ca si cum s-ar purta perfect. parerea acestora fiind importanta. incep sa inteleaga mai clar divortul parintilor. agresivitate). dar pot de asemenea sa arate semne mai directe de manie. ingrijorare sau tristete. poate deveni extrem de furuios si foarte expresiv. in situatiile de conflict ale parintilor acuza migrene sau dureri de stomac. poate incerca sa gaseasca un nou partener parintelui. ei pot ajunge sa traiasca adevarate drame in momentu in care exista o situatie de divort. se simte neiubit si inventeaza povesti despre parintele absent. se teme de singuratate. Copiii cu varsta cuprinsa intre sase si opt ani pot manifesta unele din aceleasi semne ca si copiii mai mici. furt. poate avea cosmare violente. pierd obiecte. unii copii incearca sa fie foarte cuminti. poate prezenta probleme de identitate sexuala daca parintele de acelasi sex lipseste. se simte tradat de parinti. copilul se simte rusinat fata de colegii sai in legatura cu ceea ce se intampla in familie. devine furios pentru a depasi durerea.

pot fi atat de tare afectati. copiii au dreptul sa fie informati si. probleme cu legea. se poate intoarce la comportamente copilaresti. altercatii fizice. cat si pentru adulti. prezinta un mare risc de suicid. pot prezenta probleme de concentrare. Destramarea familiei si demitizarea conceptului de familie sunt dureroase atat pentru copii. in special fetele. fie negativ. mai mult de . parasind-o fie fizic. pare mai matur decat cei de varsta lui. In acest caz trebuie actionat in consecinta si luate masuri de sustinere psihologica a copilului in timpul unui asemenea eveniment si de consiliere a familiei pentru a actiona cat mai adecvat si cu efecte cat mai putin traumatizante pentru copil. abuzul de droguri si alcool. deoarece are o independenta mai mare fata de ei. fie pozitiv. Este foarte important ca parintii sa cunoasca trairile interioare ale copilului pentru a putea interveni benefic si prompt in rezolvarea surselor de conflict sau clarificarea anumitor semen de intrebare. cu efecte mai vizibile sau mai putin vizibile. devenind din noi dependent de parinti. pentru a nu complica si mai mult situatia in ochii copiilor. pot manifesta o crestere sau o scadere accentuata a obiceiurilor de masa si somn. furia pe care o simte se poate intoarce asupra oamenilor sau a obiectelor. poate lua decizii ce ii vor modifica viata total. Divortul reprezinta un factor de stres care actioneaza asupra dezvoltarii copilului. pe termen mai scurt sau mai lung.durerea pe care o simte adolescentul se poate manifesta prin comportamente explicite: se simt ignorati de parinti. poate alege sa evite conflictul din familie. lipsita de certuri grave si mai ales de certuri in fata copilului devine o necesitate. incat au reale probleme in stabilirea relatiilor cu persoane de sex opus. si pot chiar exprima ganduri suicidale. pot devini foarte certareti si combativi. Copiii sunt foarte sensibili si receptivi la schimbarile ce intervin in climatul familial. de aceea indiferent de varsta sau de temperament. se pot antrena in activitati neadecvate varstei. nu de putine ori ajung la fobii. poate deveni izolat si depresiv. relatia cu parintii poate deveni mai distanta. asumandu-si mai mult decat este capabil. il blameaza pe parintele pe care il considera vinovat. manifesta o mai mare responsabilitate fata de copiii mai mici. sunt deranjati de noile relatii ale parintilor lor. relatii intime nepotrivite pentru a uita durerea sau promiscuitate. tind sa-si inceapa mult mai devreme decat colegii lor viata sexuala. fie emotional. In aceste imprejurari este indicata o atitudine matura a parintilor pusi in fata despartirii. fuge de acasa sau chiuleste de la scoala. ii este greu sa decida de partea carui parinte sa fie. simt ca ceva se petrece cu parintii lor.

care sunt regulile de vizitate. . sa i se reaminteasca si sa nu il lase sa creada ca el poarte vina pentru divortul lor. cu atat mai mult cu cat fiecare caz este particular. sa permita copilului apropierea de parintele de acelasi sex cu el. Exista insa o serie de sfaturi general valabile care pot ajuta un copil sa treaca mai usor prin aceasta perioada. copilul ii iubeste si apartine ambilor parinti. In incercarea lor de a atenua pe cat posibil suferinta copilului. si sa il asigure de dragostea lor. sa fie imbratisat ori de cate ori simte nevoia. Daca parintii se respecta si fac efortul sa discute ca niste adulti. sa evite sa raneasca prin fapte. parintii. Pusi in fata divortului. este si necesar. sa fie incurajat sa-si exprime liber ceea ce simte si ce crede despre ceea se se intampla. atunci cand sunt implicati. informati si consultati cu privire la tot ce se intampla. sa se implice cat mai activ in problemele parintesti separandu-se pe cat posibil de tensiunile determinate de divort. trebuie sa fie constienti ca nici un lucru din lumea aceasta nu poate micsora durerea pe care o simte un copil. sa il asigure ca il vor putea vedea pe parintele de care a fost separat. incercand sa i se explice cat mai pe intelesul lui ceea ce se intampla. In momentul discutiei cu acesta este bine ca ambii parinti sa fie de fata.atat. nu trebuie sa includa acuze. sa fie consecventi si sa pastreze o relatie de calitate si stransa cu cel mic. este indicat ca ei sa urmareasca semnele de stress. Chiar si in cazul unei separari pasnice. in limitele adecvate varstei lor. sa i se explice copilului unde vor locui. Este foarte important sa aiba rabdare si sa fie constienti ca fiecare copil are nevoie de timpul sau. in permanenta sa i se ofere afectiune. si tot ce e necesar ca el sa stie. nefiind recomandat ca acestia sa isi schimbe domiciliul dintr-un loc in altul. este destul de dureros. doar in cazuul in care acest lucru se va intampla cu adevarat. evitarea comentariilor negative la adresa celuilalt parinte. este indicat ca parintii sa raspunda copilului la toate intrebarile pe care le adreseaza. sa isi viziteze copilul. sa se pastreze legatura cu parintele sau bunicii care au custodia asupra copilului. sa nu incerce niciodata sa obtina informatii despre intalnirile celuilalt parinte prin intermediul copilului: cand i se face o promisiune sa ii fie implinita. vorbe sau atitudine pe cei din jur sau chiar pe el insusi. ceea ce urmeaza copilul sa simta. Ei vor face fata mai bine acestei situatii. sa i se ofere afectiunea si atentia de care are nevoie. atentie. acest lucru il va ajuta pe copil sa suporte mai usor situatia.

este de cele mai multe ori mai daunatoare pentru echilibrul emotional al copilului decat un divort. sa implice copilul in activitati diveste. in viata copilului pentru a ii conferi un sentiment de siguranta. nu este recomandata pentru copii. dupa ani intregi de suferinte. se poate spune ca divortul pare a fi cea mai buna solutie. datorita climatului familial conflictual creat de neintelegeri. sa le fie un adevarat prieten si aliat. parinti sa fie dispusi sa discute ori de cate ori acestia au nevoie. asistentii sociali. ii pot ajuta pe adolescenti. este bine sa se vorbeasca deschis cu el si sa se solicite ajutorul unui specialist. din dorinta de a preveni unele posibile probleme. Parintii. psihologi si alti specialisti. si in acelasi timp sa solicite serviciile unui specialist. conflicte sau violenta. Cei mai multi copii cu tulburari de comportament provin din familii dezbinate sau cu diferite probleme. sa nu ii impovareze cu alte indatoriri ce le revin de fapt adultilor. de consumul de alcool. o evadare intr-o viata noua. sa discute despre temerile lor. in perioada pubertatii sa il ajute sa pastreze legatura cu parintele de acelasi sex. violenta psihologica sau fizica. sa nu il faca aliat impotriva celuilalt. parinti sa fie atenti la toate mesajele pe care acesta le emite. sa negocieze cu ei. in cazul in care ei nu vor sa discute despre divort si tot ce implica el. pe tot parcursul acestei perioade tensionate. o atmosfera incarcata de teroare. sa le acorde incredere. emotionala sau chiar sexuala. sa fie apreciat pentru fiecarte reusita. in cazul in care nu exista nici un remediu pentru aplanarea situatiei. continua sa il iubeasca. pastrand o comunicare deschisa si onesta cu ei. sa li se permita sa ia propia decizie in ce-l priveste pe celalalt parinte. . este foarte important sa i se explice care sunt motivele de divort cat mai pe intelesul lui. cu fiecare parinte. parintii sa se implice in continuare in mod activ. Acest lucru trebuie sa ridice un mare semn de intrebare si sa-i determine pe parinti sa acorde mai multa atentie acestui subiect. daca acesta spune ca si-ar dori sa moara.Copilul are nevoie sa petreaca timpul separat. sa evite comentarii negative la adresa celuilalt parinte. Continuarea unei relatii insuportabile in cuplu. cat si tatal. este bine ca ei sa fie directionati catre consilierii de la scoala. sa evite schimbari majore pe cat posibil. In unele situatii. oferindu-le sustinerea necesara. fie la scoala. mai buna. violenta fizica. dupa ani intregi de suferinta. fie in activitatile lui personale. pentru a se asigura ca atat mama. sa raspunda la toate intrebarile si sa li se dea toate informatiile de care au nevoie.

2002. Bucuresti. 7. 4. Iasi. Bucuresti. Albu Emilia. Universitatea Spiru Haret. Aramis. Eckersley Jill. Polirom. Ed. Prevenire si terapie”. dr. Iasi. Institutul European. Tatu Cornelia. 2008. Ed. „Manifestari tipice ale devierilor de comportament la elevii preadolescenti. 2009 . Dumitru-Tiron Elena. 2001. 8. Ed. 5. Mitrofan Iolanda.Bibliografie: 1. Ed. Antet XX Press. „Copilul anxios. „Psihologia vietii de cuplu” 2. Ed. Prahova.Stanciulescu Elisabeta. adolescentul anxios”. „ Consiliere Psihopedagogica”. Editura SPER. „Terapii de familie”. Polirom. Vasile Diana. 2006.” Cristian Ciuperca. Iasi. „Consilierea familiei si terapii de familie – note de curs masterat”. 6. Mitrofan Iolanda. 2005. univ. Ion. Conf. „Consiliere Educationala”. 3. Dumnitru Al. Facultatea de Psihologie si Pedagogie Brasov. „Sociologia educatiei familiale” (vol. 2002. I si II).

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->